Connect with us
Publicitate

Eveniment

Panouri fotovoltaice pentru persoane vulnerabile. Încep înscrierile pentru finanțări de 100%

Publicat

Publicitate

REPowerEU: Persoanele vulnerabile beneficiare de tichet de energie pot primi finanțare 100% nerambursabilă pentru instalarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei, fără nici o contribuție financiară, scrie alba24.ro.

Înscrierile încep din data de 24 octombrie 2024, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș.

Programul se desfășoară pe principiul primului venit, primul servit, iar locurile sunt limitate.

 

Beneficiarii ar urma să primească vouchere de câte 5.000 de euro, bani din PNRR.

Până acum s-au înscris în program instalatorii, iar din 24 octombrie pot depune documentele persoanele vulnerabile.

Publicitate

Bugetul programului depăşeşte 610 milioane de euro, pentru 122.000 de vouchere. Banii sunt din PNRR, potrivit ghidului de finanţare.

Documente necesare REPowerEU

1. Criteriu de eligibilitate

Beneficiarul final este persoană fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului;

Publicitate

Doar pentru Etapa I, Componenta A: Beneficiarul final se regăsește pe Lista persoanelor vulnerabile, preluată de către MIPE, în baza datelor colectate și existente la nivel național de către Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD)

Doar pentru Etapa I, Componenta A: Locul de implementare a proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă

2. Documente privind dreptul proprietate

Pentru ultimele detalii legate de documentele necesare, consultați documentul de la finalul articolului, care cuprinde ultimele informații legate de subiect.

Pentru dovedirea dreptului de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire) pe care se realizează investiția este prezentat:

  • A) Pentru Etapa I, Componenta A (consumatori vulnerabili de energie) – extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final (consumator vulnerabil de energie), cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE, sau Orice alt document eliberat de către autoritatea publică locală (APL) din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă, emis cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE.
  • B) Pentru Etapa I, Componenta B si Etapa II – extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final, cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la operatorul economic.

3. Contractul comercial între consumatorul vulnerabil de energie / consumator, în calitate de beneficiar final și solicitant.

MIPE a publicat în urmă cu o zi un document cu precizări legate de program. Consultați aici Ghidul Specific – Condiții de accesare a fondurilor europene din PNRR în cadrul apelurilor de proiecte aferent investiției 14 – Schema de Granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării din cadrul Componentei 16 RePowerEu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Expoziția de pictură și grafică „Trilogie autumnală”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, organizează expoziția „Trilogie autumnală”, cu lucrări de pictură și grafică (acuarelă) aflate în patrimoniul artistic botoșănean, purtând semnătura artiștilor Petre Achițenie (1929-2006), Ion Murariu (1922-2012) și Constantin Piliuță (1929-2003).

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferată, de către fiecare dintre cei trei artiști. Născuți în județul Botoșani, aceștia reprezintă nume importante în istoria artelor plastice românești, fiind cunoscuți atât prin creațiile lor de certă valoare, cât și prin activitatea didactică de pregătire a numeroase generații de viitori artiști, ca în cazul lui Petre Achițenie (1968-1993).

Au fost creatori foarte prolifici, iar numeroasele lor opere, prezente de-a lungul vremii în diverse expoziții, au fost apreciate atât de public, cât și de critica de specialitate, primind distincții și premii foarte importante.

Expoziția poate fi vizionată în perioada 17-30 octombrie 2024 la Colecția de Artă Botoșani, zilnic, între orele 9.00 și 16.30. Taxa de vizitare este de 3 lei pentru copii, pensionari, persoane cu dizabilități și grupuri, respectiv de 6 lei pentru adulți.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Construirea spitalelor noi la Botoșani, avizată de Ministerul Sănătății

Publicat

Publicitate

Construirea spitalelor noi la Botoșani a fost avizată pozitiv de Ministerul Sănătății. Proiectul Consiliului Județean – „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani” – a fost inclus în Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, inclusiv TVA, proiectul prevede construirea și dotarea la cele mai înalte standarde a două spitale noi: unul de Pediatrie în municipiul Botoșani și un spital în orașul Săveni. Contribuția Consiliului Județean Botoșani la acest proiect major este de 3 milioane de euro.

„De la începutul mandatului meu, am făcut o prioritate din modernizarea infrastructurii sanitare și din atragerea fondurilor europene și guvernamentale pentru dotarea cu echipamente medicale ultraperformante. Echipa pe care o conduc lasă viitorului președinte un alt proiect la cheie, cel al construirii a două spitale noi. Am realizat studiul de fezabilitate pentru construirea noului Spital de Pediatrie și a celui de la Săveni, am obținut avizul de oportunitate de la Ministerul Sănătății pentru aceste investiții, care au fost incluse în Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Partea cea mai dificilă a fost realizată. Îmi exprim speranța că viitorul președinte al Consiliului Județean va continua aceste proiecte vitale pentru sănătatea botoșănenilor și că va ști să atragă fondurile necesare imediat ce liniile de finanțare ale Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești vor fi deschise”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Noul Spital de Pediatrie din Botoșani, cu o valoare estimată în studiul de fezabilitate la 120 de milioane de euro, va fi ridicat pe amplasamentul actual al Secției de Pediatrie de pe Bulevardul „Mihai Eminescu”. Acesta va include 212 paturi pentru spitalizare continuă, 32 de paturi pentru spitalizare de zi, 10 paturi ATI și 4 săli de operație. Spitalul va avea în structura sa toate departamentele esențiale: unitate de primiri urgențe, secții de pediatrie, chirurgie, compartiment ATI, laboratoare de analize și imagistică, farmacie, secție de recuperare, psihiatrie pediatrică și altele.

Spitalul din Săveni, estimat în studiul de fezabilitate la 30 de milioane de euro, va avea 55 de paturi pentru spitalizare continuă (15 pentru pediatrie și 40 pentru medicină internă), 12 paturi pentru spitalizare de zi și va fi echipat cu servicii esențiale, inclusiv cameră de gardă, ambulatoriu integrat, laboratoare, farmacie, bloc alimentar și stație de oxigen.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Daruri pentru copiii din satul Buda, Coșula, de la credincioșii din parohiile Protopopiatului Botoșani

Publicat

Publicitate
O geacă călduroasă, o pereche de încălțări îmblănite sau un puloveraș care să le țină de cald în zilele friguroase, când trebuie să parcurgă distanțe lungi până la școală, au fost câteva dintre lucrurile care au alcătuit pachetele pentru fiecare copil satul Buda, Coșula. Credincioșii din Protopopiatul Botoșani au dăruit din sufletul lor și după puterea lor, arătând că fiecare haină oferită este mai mult decât un simplu obiect, este o dovadă a iubirii și a purtării de grijă față de cei mici.
„Astăzi am avut ocazia să facem o mică schimbare în viața unor copii din satul Buda, comuna Coșula.
Pentru mulți dintre ei, lucrurile pe care noi le considerăm absolut necesare, precum hainele potrivite pentru sezon, lipsesc. Fiecare haină oferită este mai mult decât un simplu obiect, este o dovadă a iubirii și a purtării de grijă față de cei mici.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Chiar și cele mai mici acțiuni pot mișca inimi, inspirându-i și pe alții să se implice.
Mulțumim părinților din parohiile protopopiatului nostru, care au promovat activitatea noastră și care ne-au ajutat să aducem bucurie copiilor din Parohia Buda”, a precizat asistentul social Ioana Amaximoaiei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Emoții de nedescris pentru 270 de pelerini basarabeni la hramul Sfintei Parascheva din Iași

Publicat

Publicitate

Pelerinajul credincioșilor din Basarabia la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost marcat de emoții puternice și de momente de o profunzime duhovnicească rar întâlnită. Cele două grupuri de pelerini, venite pe 13 și 14 octombrie 2024, prin purtarea de grijă a Mitropoliei Basarabiei și a Centrului de Pelerinaj „Emaus”, au trăit clipe de neuitat, în ciuda efortului fizic de a sta la rând timp de 12, respectiv 19 ore, pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, scrie doxa.md.

Chiar dacă oboseala și-a spus cuvântul, bucuria sufletească de a ajunge în faț a sfintelor moaște a șters orice urmă de trudă. Mulți dintre pelerini au fost copleșiți de lacrimi de bucurie, mărturisind că au simțit o pace și o prezență divină care i-a întărit. Un pelerin din grupul de pe 14 octombrie a spus: „Am așteptat 19 ore, dar în momentul când am ajuns în fața Cuvioasei Parascheva, toată oboseala a dispărut. M-am simțit ca într-un alt timp, ca într-o întâlnire cu cerul.”

În rândurile pelerinilor s-au numărat profesori, medici, funcționari publici și copii din toate colțurile Basarabiei. Toți au împărtășit aceeași bucurie și emoție la atingerea sfintelor moaște. „Am venit cu fetița mea de 12 ani și, deși ne-a fost greu să stăm atât de multe ore la coadă, momentul întâlnirii cu sfinții ne-a adus o liniște pe care nu o pot descrie în cuvinte”, a mărturisit o mamă din Chișinău.

O altă credincioasă din Costuleni a povestit: „Este a treia oară când vin la hramul Cuvioasei Parascheva, dar de fiecare dată mă copleșesc lacrimile. Simt că mă întorc acasă mai curată, mai aproape de Dumnezeu. Aceste momente de rugăciune și de așteptare sunt o binecuvântare imensă pentru sufletul meu.”

Părintele diacon Trudov Ion, care a însoțit grupul de pelerini din Chișinău, a subliniat importanța acestui pelerinaj pentru fiecare închinător: „Acest drum către Cetatea Iașilor este mai mult decât o simplă călătorie. Este un prilej de rugăciune, de cercetare a sufletului și de apropiere de sfinții lui Dumnezeu.”

Întâlnirea pelerinilor basarabeni cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost un alt moment plin de emoție. Ierarhul s-a alăturat grupului din Chișinău care a stat la rând timp de 19 ore, i-a binecuvântat pe credincioși și le-a adresat câteva gânduri duhovnicești: „Să vă bucurați de această întâlnire cu sfinții, așa cum ei se bucură de rugăciunile și osteneala voastră. Să nu încetați niciodată să căutați mila și ajutorul lor.”

Publicitate

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui pelerinaj gratuit. În mod special, Mitropolitul a mulțumit părintelui Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj „Emaus”, precum și sponsorilor și donatorilor care au făcut posibilă această călătorie duhovnicească.

„Este o binecuvântare pentru credincioșii noștri să poată ajunge la Iași, în acest oraș al sfințeniei, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj și au adus bucurie în sufletele basarabenilor noștri”, a spus ÎPS Părinte Petru.

Pelerinajul la Iași rămâne, în fiecare an, un moment de înălțare duhovnicească, de comuniune și de întărire a legăturilor dintre frații de pe ambele maluri ale Prutului, uniți în credință și iubire față de sfinții ocrotitori.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending