Connect with us

Eveniment

Panică, noaptea trecută, la Albești. Casa unei familii s-a aprins de la coșul de fum necurățat

Publicat

Publicitate

Curățați coșurile de fum! Casa unei familii din localitatea Albești a fost în pericol, noaptea trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Evenimentul s-a produs din cauza funinginii depuse pe pereții din interiorul coșului de fum, care s-a aprins.

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

↔️ Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

De Bobotează, jandarmii vor fi alături de credincioși în toate bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Chiar dacă gerul specific acestei perioade din an se lasă așteptat, Botezul Mântuitorului Iisus Hristos va fi sărbătorit de credincioșii botoșăneni care se vor aduna în număr mare la lăcașele de cult.

Pentru ca slujba și ceremonialul religios de sfințire a apei să se desfășoare în condiții normale de ordine și siguranță publică, jandarmii vor fi prezenți luni în proximitatea a 14 biserici din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, unde vor acționa pentru prevenirea unor eventuale incidente neplăcute.

Jandarmii vor acorda atenția cuvenită și comunităților care marți sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, ocazie cu care le transmit acestora tradiționala urare ,,Sărbători Fericite!”

Nu în ultimul rând, jandarmii transmit urări de bine și sănătate deplină celor care pe 7 ianuarie își aniversează ziua onomastică, ocazie cu care Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la hramul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul de municipiul Botoșani.

„Recomandăm participanților la manifestările religioase să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile jandarmilor și să solicite sprijinul acestora în cazul producerii unor situații nedorite de încălcare a normelor legale privind ordinea și liniștea publică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O bătrână din Suceava a vrut să facă un bine de sărbători și a chemat mai mulți copii să le dea de mâncare. A fost „colindată” de toţi banii din casă

Publicat

Publicitate

Patru minori i-au furat unei femei din Suceava toţi banii din casă după ce a vrut să facă un gest creștinesc de sărbători. Bătrâna a primit în casă doi băieţi şi două fete pentru a le oferi de mâncare şi la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Copiii au văzut de unde a luat femeia banii şi într-un moment de neatenţiei i-au furat.

„Recent o bătrână din municipiul Suceava a vrut să facă o faptă bună, i-a omenit cu se cuvine pe toţi minorii dintr-o ceată de colindători, iar aceştia …..au <colindat-o> de toţi banii din casă. La data de 02.01.2025, ora 21.30, Poliţa Municipiului Suceava a fost sesizată în mod direct de către o femeie din municipiul Suceava, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro din locuinţă”, potrivit IPJ Suceava.

Poliţiştii au stabilit că la data de 02.01.2025, în jurul orei 10:00, femeia, cu ocazia sărbătorilor de iarnă a primit în locuinţa sa un grup format din patru persoane minore, doi băieţi şi două fete, de pentru a le oferi de mâncare.

„Aceasta i-a aşezat la masă în sufragerie, i-a servit cu produse pe care le avea prin casă şi apoi, la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Aceştia au petrecut aproximativ 5 ore în casa persoanei vătămate, în intervalul 11.00 – 16.00. În momentul în care partea vătămată s-a dus la dulapul în care îşi ţinea bunurile de valoare pentru a-i da suma necesară unuia dintre băieţii din grup pentru a ridica comanda, aceştia au observat locul în care aceasta păstra banii, pe care ulterior i-au şi sustras. Ulterior, în jurul orei 18.00, femeia a observat că din dulap îi lipseşte suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro”, se arată în comunicat.

Tinerii au fost prinşi, iar poliţiştii au recuperat 400 de lei de la unul dintre tineri, 118 de lei şi un telefon în valoare de 650 de lei de la alt minor, telefon cumpărat din banii furaţi.

„Valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 1832 de lei, reprezentând suma de bani rămasă nerecuperată. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliţiei mun. Suceava, B.I.C, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de <furt>, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, se arată în finalul comunicatului.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 a crescut și nivelul DEDUCERII personale de care vor beneficia salariaţii

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice beneficiază de deducerea personală, o sumă care se scade din venitul net lunar din salarii, pentru fiecare lună din perioada impozabilă. Această deducere se aplică exclusiv veniturilor obținute din salarii la locul unde este înregistrată funcția de bază, conform prevederilor Codului Fiscal, relatează mediafax.ro.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

Publicitate

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai aveţi zile de concediu din 2024? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

Publicat

Publicitate

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, relatează mediafax.ro.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending