Connect with us
Publicitate

Administratie

Până la ce vârstă poți fi ”chemat la oaste”. Ce pedepse cu închisoarea prevede legea dacă refuzi încorporarea în caz de război

Publicat

România este o țară care și-a pierdut o bună parte din populație prin procesul de migrație, ceea ce a făcut ca autoritățile statului să se adapteze la realitățile prezente și să modifice în ultimii 30 de ani legislația privind încorporarea. Armata nu mai este obligatorie din anii 2000, așa că în acest moment serviciul militar poate fi făcut pe bază de voluntariat, atât de bărbați, cât și de femei.

În caz de război însă, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați, relatează alba24.ro.

Criza din Ucraina și posibilitatea unui atac al Rusiei, urmat de un posibil răspuns al NATO a ridicat întrebări în spațiul public cu privire la posibilitatea mobilizării armatei pe teritoriul României.

Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război.

Legislația românească prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară. Potrivit PRO-TV, sunt însă necesare etape premergătoare, decise de Președintele României.

Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război, potrivit Codului Penal

Potrivit Codului Penal din 2009, intrat în vigoare în 2014, este infracțiune refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Însă, chiar dacă fapta este prevăzută în Codul Penal, se introduce o condiție esențială de aplicare a art. 432: să existe „război” ori „stare de asediu”.

Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în starea de asediu și cum se aplică

În România există deja instituită starea de urgență, prin decretul prezidențial din 16 martie 2020, emis de președintele Klaus Iohannis, din motive sanitare – pandemia de SARS-COV-2.

Starea de urgență a fost instituită de Președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale. „în temeiul prevederilor art. 93 alin. (1), ale art. 100 din Constituția României, republicată și ale art. 3 și art. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare”

Similar, regimul stării de asediu se aplică și în cazul unui eventual conflict armat în care România este parte, pe teritoriul național.

Potrivit ordonanței de urgență a Guvernului din 1999 citate mai sus, „Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.”

Art. 1. – Starea de asediu şi starea de urgenţă privesc situaţii de criză ce impun măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi securităţii naţionale, a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.”

Art. 2. – Starea de asediu reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, militară, economică, socială şi de altă natură aplicabile pe întreg teritoriul ţării ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, instituite pentru adaptarea capacităţii de apărare a ţării la pericole grave, actuale sau iminente, care ameninţă suveranitatea, independenţa, unitatea ori integritatea teritorială a statului. În cazul instituirii stării de asediu se pot lua măsuri excepţionale aplicabile pe întreg teritoriul ţării ori în unele unităţi administrativ-teritoriale.”

Art. 11. – Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţă populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este retransmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgenţă.

Art. 12. – În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

Art. 13. – În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Art. 14. – Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:

  • a) motivele care au impus instituirea stării;
  • b) zona în care se instituie;
  • c) perioada pentru care se instituie;
  • d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă; Respingeri de neconstituţionalitate (1), Jurisprudenţă, Reviste (6)
  • e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;

Legea prevede încorporarea pentru bărbații între 20-35 de ani

Criza din Ucraina și posibilitatea unui atac al Rusiei, urmat de un posibil răspuns al NATO a ridicat întrebări în spațiul public cu privire la posibilitatea mobilizării armatei pe teritoriul României.

România este membră cu drepturi depline a  Alianței Nord-Atlantice încă din anul 2004, ceea ce însmnă că în cazul unei amenințări armate asupra suveranității teritoriale, este apărată de restul țărilor din alianță, prin mijloace militare și orice alt fel de suport.

Mai mult decât atât, potrivit unei decizii a Senatului, serviciul militar nu mai e obligatoriu de la 1 ianuarie 2007.

Serviciul militar poate fi făcut pe bază de voluntariat, atât de bărbați, cât și de femei. Doar în caz de război, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați.

Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006, pot fi încorporați în caz de război tinerii români cu vârste între 20 și 35 de ani, cu condiția să fie evaluați de medicul de familie.

Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial și, după ce este completat de medic, acesta trebuie depus de persoana în cauză la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.

Armata Română vrea să recruteze soldați tineri. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Este vorba despre ”un nou concept, cel de militar în termen voluntar”, tineri care vor deveni cadre militare profesioniste. Ministrul spune că nu este vorba despre stagiu militar obligatoriu.

„În ceea ce privește rezerviștii: nu avem un plan de mobilizare. De altfel, dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a recurs la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an.

Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor. Este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare. Acesta era unul regulat, care nu ține de o situație excepțională.

Cu privire la stagiul militar obligatoriu, în acest moment nu avem nicio decizie cu privire la o asemenea posibilitate. În schimb, avem două decizii importante despre care am vorbit luna trecută pe larg.

Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis în acest an și deja am văzut că avem foarte mulți tineri care vor să vină. Sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă.

Avem încă un concept, probabil că o să-l promovăm luna viitoare: cel de militar în termen voluntar. Adică sunt tineri care să poată face, în formule mai scurte, stagiul militar.

E o posibilă profesionalizare, este și o modalitate prin care noi putem să creăm cadre prin care să selecționăm tineri care până la urmă să devină cadre militare profesioniste. În niciun caz nu ne gândim la stagiu militar obligatoriu”, a spus vineri Vasile Dîncu, la Radio România Actualități, potrivit stiripesurse.ro.

Campania pentru rezerviști voluntari

În prezent, este în derulare o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

”Campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea”, preciza MApN.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Banalul medicament care poate omorî copiii. Dr. Mihai Craiu: „Este cel mai toxic pentru ficat“

Publicat

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că uzualul Paracetamol poate fi periculos pentru copii. O doză prea mare poate produce moartea, avertizează dr. Craiu.Avertismentul a fost lansat pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. Dr. Mihai Craiu, care este medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, a participat la lucrările Congresului Național de Pediatrie.
Specialiștii din toată țara au vorbit despre efectele medicamentelor asupra copiilor.
„Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite. Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu”, a scris medicul Mihai Craiu pe rețeaua de socializare. Potrivit experților, paracetamolul este cel mai periculos pentru ficat dintre medicamentele obișnuite. O doză mai mare poate provoca moartea copilului, au stabilit medicii.
„Lucrarea domniei sale (n.r. Coriolan Ulmeanu) plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului. O doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg”, a avertizat dr. Craiu.
Totodată, cunoscutul medic spune ce trebuie făcut în cazul în care copilul a înghițit o supradoză de medicament.
„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge… Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului – sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut. Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina”, a precizat medicul Craiu.
Intervenția este conform protocoalelor care există în domeniu. Totuși, atenția părinților este cea mai bună apărare.
„Atenție la dozele prea mari dintr-un medicament care există aproape în toate casele”, a fost concluzia medicului pediatru Mihai Craiu.
Șursa: ADEVARUL

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție! O nouă metodă de înșelăciune în numele Netflix, cu conturile bancare

Publicat

În ultimele zile circulă o nouă metodă de înșelătorie pe internet. Mesajul este distribuit prin e-mail-uri și acesta vine în numele gigantului serviciu de streaming Netflix. În acest mail este atașat un text în care se specifică faptul că abonamentul respectivului client urmează să expire dar, „ca parte a programului de fidelitate”, acesta poate fi prelungit gratuit 90 de zile… asta dacă introduci toate datele cardului.
Internetul a început să vuiască în ultimul timp de tot mai multe înșelătorii în numele a mai multor mari societăți. În general, țeparii promit fel de fel de cadouri sau vouchere, iar cei care pe moment nu oferă destul de multă atenție, se pot trezi cu conturile de la rețelele de socializare sparte, sau chiar conturile bancare, virusându-și astfel și dispozitivele de pe care accesează linkurile.
„Acum puteți prelungi abonamentul gratuit 90 de zile”
Mai multe persoane au primit în ultimul timp, pe adresele de e-mail un mesaj, de la Netflix, gigantul de streaming, în care se specifică faptul că „Abonamentul dumneavoastră este pe cale să expire. Abonamentul dvs. Netflix a fost dezactivat. Din păcate, nu am putut să vă reînnoim abonamentul. Dacă alegeți să vă mențineți abonamentul activ, trebuie să vă actualizați profilul. Dar, ca parte a programului nostru de fidelitate, acum puteți prelungi gratuit 90 de zile.” În continuare, pentru a putea accesa „prelungirea gratuită”, Netflix solicită introducerea tuturor datelor cardului pentru validarea contului.
Mare atenție! Toate acestea sunt tehnici de înșelăciune, la fel cum au fost și mesajele celor de la Kaufland, Profi, Lidl, Poșta Română, OMV, H&M, și multe altele, ne transmit reprezentanții Poliției Române.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citeste mai mult

Eveniment

Data până la care românii vor plăti prețuri subvenționate la energie electrică și gaze. Anunțul ANRE

Publicat

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) au anunţat data până la care preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate relatează alba24.ro.

Românii vor plăti preţuri mai mici la facturile de la lumină şi gaze încă un an şi jumătate, până la sfârşitul lunii martie 2025.

Măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali.

În plus, românii primesc asigurări că ţara noastră va trece cu bine peste această iarnă. Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 90%.

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate, până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat, la Sibiu, Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Tarife plafonate la energie până în martie 2025

  • 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar,
  • 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi,
  • 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi,
  • Pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate.

În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Brăești. Un grajd și o bucătărie de vară au ars din temelii. O femeie a suferit un atac de panică

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au fost solicitați în această dimineață pentru a interveni la un incendiu ce a cuprins mai multe anexe gospodărești în localitatea Brăești.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardeau generalizat un grajd de animale, o bucătărie de vară și un foișor, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați, dar și o parte din acoperișul casei.

Pompierii au acționat rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul locuinței. Incendiul a fost stins după mai bine de 2 ore, iar cauza probabilă o constituie autoaprinderea materialelor combustibile de pe o sobă.

Proprietara a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

🙏 Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă să respectați următoarele reguli:
– Nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
– Nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
– Nu lăsați ușa sobei deschisă.
– Nu supraîncălziți soba.
– Montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
– Nu puneți materiale combustibile pe sobe sau în imediata lor apropiere, deoarece se pot supraîncălzi și se autoaprind.
– Stingeți focul pe timpul nopții.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending