Connect with us

Eveniment

Până la ce oră se poate VOTA la alegerile locale din 2024. Dacă este necesar, procesul de vot poate fi prelungit

Publicat

Publicitate

Șeful AEP, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ o sută de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din 9 iunie, iar secțiile de votare rămân deschise până la ora 22:00, in timp ce votarea începe la 7:00.

Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 în cazul în care mai sunt votanţi la coadă.

Preşedintele AEP a anunţat într-o conferinţă de presă că pentru aceste alegeri, au fost tipărite şi sunt distribuite în teritoriu un număr de aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, pentru fiecare din cele cinci rânduri de alegeri.

Preşedintele AEP a declarat că cetăţenii români trebuie să aibă vârsta de 18 ani, împliniţi chiar în ziua de 9 iunie inclusiv, să nu aibă interzis dreptul de a alege şi să se prezinte la secţia de votare.

Toni Greblă a precizat că în ceea ce priveşte cetăţenii români care îşi exercită dreptul de a vota pentru alegerile locale, ei trebuie să voteze numai la secţia la care sunt arondaţi, conform domiciliului sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data alegerilor.

La secţia de votare unde sunt arondaţi vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei de votare un set de cinci buletine de vot:

Publicitate
  • buletinul pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European
  • buletineul de vot pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean
  • buletin pentru alegerea consiliului județean
  • un buletin pentru alegerea primarului localităţii
  • buletin de vot pentru alegerea consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale.

”Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă, ea se cheamă specială, cunoscută mai degrabă drept urnă mobilă, unde cetăţenii români care nu pot fi transportaţi trebuie să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare.

Ei pot depune solicitarea însoţită de documente justificative chiar şi în duminica alegerilor, dar până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00 pentru ca ea să fie prelucrată şi să se poată deplasa doi membri ai secţiei la domiciliu cu urna de votare şi să aibă şi timpul să revină la secţie, până la închiderea procesului de votare”, a spus Toni Greblă.

Alegeri 2024: Până la ce oră se poate vota. Secțiile de votare, deschise până la ora 22:00

Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, a mai anunţat Greblă.

El a precizat că, în mod exceptional, ”acolo unde preşedintele secţiei de votare observă că sunt cetăţeni care nu au apucat să voteze dar se află în interiorul secţiei de votare, sau în imediata apropiere a secţiei şi stau la rând, preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot se va închide automat”.

Preşedintele AEP a mai anunţat că fiecare urnă de vot va fi deschisă în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare, scrie G4Media.

În interiorul secţiei pot să mai fie prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii la una din funcţii, dacă ei candidează în circumscripţia respectivă.

Urnele se deschid pe rând, după ce va fi fost activate de către operatorul prezent în secţie tableta care are şi rol de camera video şi amplasată în aşa fel încât să observe întreaga operaţiune de numărare a voturilor şi de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.

”După ce vor fi deschise cele cinci urne, va fi deschisă şi urna mobilă”, a mai spus Toni Greblă. După această operaţiune, ”fiecare process verbal va fi fotografiat, va fi urcat într-o aplicaţie a AEP (..) şi ambele aproape instantaneu vor apărea pe site-ul AEP”.

”Din acel moment nici fotografia nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre care şi e ava fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a completat preşedintele AEP.

Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi uşor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic, a mai afirmat Greblă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tot mai puțini: Numărul pensionarilor a scăzut cu 6.781 persoane în ianuarie 2025. Pensia medie a fost de 2.752 de lei

Publicat

Publicitate

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 miliarde lei.

Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.771.876 de persoane, dintre care 2.166.872 femei, în timp ce pensia medie era de 3.070 de lei.

Pensie anticipată au primit, în ianuarie 2025, un număr de 4.926 de persoane (3.883 de lei pensie medie), pensie anticipată parțială 89.499 de persoane (2.723 de lei, pensia medie) și pensie de invaliditate 390.829 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.384 de persoane pentru gradul I de invaliditate (973 lei, pensie medie).

În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 439.333 persoane (1.462 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 105 pensionari (540 de lei, în medie).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Flămânzi, trimis în judecată pentru tentativă de omor după un atac violent cu o macetă

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Flămânzi, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, fiind acuzat de tentativă de omor, violare de domiciliu și distrugere.

Incidentul a avut loc pe 15 ianuarie 2025, în jurul orei 21:40, când inculpatul, deranjat de comportamentul unui câine, a intrat fără drept în curtea unei locuințe din Flămânzi, înarmat cu o macetă. Potrivit anchetatorilor, acesta a distrus parbrizul și luneta unui autoturism, o fereastră și ușa de acces a casei, după care a pătruns în locuință și a atacat victima.

Procurorii susțin că agresorul i-a pus maceta la gât persoanei vătămate și, prin mișcarea armei, i-a provocat răni la gât și la umăr, care au necesitat 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat instanței pentru judecare, însă, conform Codului de procedură penală, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

9 februarie: Ziua Internațională a Pizzei. Unde s-a născut acest fel de mâncare iubit de toți românii

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 februarie, lumea întreagă își îndreaptă atenția spre unul dintre cele mai iubite preparate culinare – pizza, sărbătorită de Ziua Internațională a Pizzei. Cu rădăcini ce se pierd în antichitate, dar consacrată și desăvârșită în Italia, pizza a devenit un fenomen gastronomic global, cucerind gusturile și inimile oamenilor de pe toate continentele.

La romani, pâinea plată era servită cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, ierburi și ulei, aceasta fiind considerată o formă timpurie de pizza.

Toată lumea e de acord acum că pizza modernă, așa cum o știm azi, a luat naștere în Napoli, Italia, prima mențiune a acestui tip de mâncare datând din anul 997 d.Hr, când primele pizze erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.

Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.

Pizza Margherita, cea mai simplă și cea mai cunoscută

Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).

Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.

Publicitate

Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.

În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani pierde un titular important: Rijad Sadiku va sta pe bancă șase luni după accidentarea gravă din meciul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a primit o veste dureroasă după remiza cu Dinamo București, scor 1-1, în etapa a XXVI-a a SuperLigii. Fundașul central Rijad Sadiku a suferit o accidentare gravă și va lipsi de pe teren pentru următoarele șase luni, scrie siteul oficial al clubului de la Botoșani.

Jucătorul bosniac, care și-a prelungit recent contractul cu formația botoșăneană până în vara lui 2026, a fost diagnosticat cu ruptură de ligament încrucișat anterior.

În zilele următoare, Sadiku va fi supus unei intervenții chirurgicale, iar perioada de recuperare se anunță una îndelungată.

Antrenorul echipei, Leo Grozavu, și-a exprimat regretul pentru accidentarea fundașului: „Îmi pare foarte rău pentru Sadiku. E o accidentare complicată, destul de grea. De la venirea mea a arătat că e în creștere, e un băiat cu multă inimă, caracter foarte bun. Din păcate, astfel de momente fac parte din meseria noastră și sunt mult mai dificile decât un meci pierdut.”

Clubul botoșănean va trebui astfel să aibă răbdare și încredere în procesul de recuperare, așteptându-l să revină mai puternic pe teren.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending