Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pana globală a programelor Microsoft afectează și România. Întârzieri mari și zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni

Publicat

Publicitate

O pană globală IT a creat mari probleme în multe țări pe aeroporturi, dar afectate sunt și firme mari, burse și servicii. Totul de la o eroare în sistemul de operare Microsoft. Defecțiunea masivă IT a lovit vineri, 19 iulie 2024, și aeroportul Otopeni, din țara noastră. La fiecare oră sunt anunțate zboruri anulate. Peste 1000 de zboruri sunt afectate în total la nivel global, scrie Adevărul. 

UPDATE 14.30  Zborurile Aeroitalia 3114 Fiumicino-Henri Coanda si 3115 Henri Coanda – Fiumicino au fost anulate.

UPDATE 13.00 Întârziere a anunțat și Turkish Airlines 1044 care a decolat spre Istanbul cu o întarziere de 2h39′.

Probleme similare sunt și la Berlin, Amsterdam, Spania și Australia. Peste de 1000 zboruri sunt anulate la nivel global.

Problemele de soft care afectează sistemele Microsoft au creat probleme pe mai multe rute.

Potrivit Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), sunt 4 zboruri afectate. Este vorba de azborurile Wizz 3125 către Abu Dhabi (întârziere estimată o oră), Wizz Air către Bologna (întârziere 48 min), Wizz Air 3021 către Tenerife (întârziere o ora și 10 min estimată),Wizz Air 3099 către Memmingen (estimare întârziere 45 min), Wizz Air 3199 spre Bari (2,3ore estimare întârziere), Wizz Air 3093 spre Dortmund (1,55 ore estimare întârziere) și Wizz Air 3089 spre Basel (1,55 ore estimare întârziere).

Publicitate

Reacția Microsoft la pana generalizată de servicii
Microsoft semnalează vineri o pană de serviciu majoră a serviciilor Microsoft 365, care afectează întreprinderi şi utilizatori din întreaga lume.

”Achetăm cu privire la o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accede la diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”, anunţă multinaţionala americană într-un comunicat publicat vineri dimineaţa.

”Serviciile noastre sunt în curs de îmbunătăţire, în timp ce continuăm să luăm măsuri de atenuare”, anunţă întreprinderea pe X.

Publicitate

Aeroporturile din Sydney şi Berlin, companii aeriene ca Delta Airlines, American Airlines şi United au anunţat vineri o perturbare foarte puternică a serviciilor lor. De asemenea, în Statele Unite, numărul de urgenţă 911 nu era disponibil.  În Franţa, jurnalişti de la RTL, TF1 sau CNEWS au anunţat probleme tehnice majore care perturbă emisia.

Bursa din Marea Britanie afișează prețuri vechi
Bursa de Valori din Londra se numără printre afacerile care au fost afectate de întreruperea globală, a declarat corespondentul de afaceri al Sky News, Ian King.

O declarație postată devreme pe site-ul bursei a spus că o problemă tehnică a fost investigată cu publicarea anunțurilor RNS – Serviciul de știri de reglementare al bursei.

Statele Unite, India, Noua Zeelandă și Australia, lovite și ele
Utilizatorii subreddit-ului pentru firma de securitate cibernetică Crowdstrike au raportat probleme în India, Statele Unite și Noua Zeelandă, iar utilizatorii din Australia au început să raporteze probleme declarând că au fost blocați la stațiile lor de lucru.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (285)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DOUĂ REVISTE BOTOŞĂNENE

Am intrat în posesia a încă două reviste care apar la Botoşani:

  1. “VATRA NOASTRĂ ROMÂNEASCĂ” ( nr. 55, iulie – septembrie 2024, periodic al Filialei  judeţene Botoşani a “Uniunii Vatra Românească”, redactor-şef : Paul – Mircea Iordache).Revista se deschide  cu un articol semnat de Nicolae Dabija a cărui arhitectură se mulează pe argumente şi mărturii ale unui număr de 63 de personalităţi naţionale şi internationale,  ca răspuns la întrebarea “De ce limba noastră e  română?” Reţinem din argumentele lui Mihai Eminescu: 1. “Dacă în limbă nu s-are reflecta chiar caracterul unui popor, dacă el n-ar zice oarecum prin ea: “Aşa voiesc eu să fiu şi nu altfel”, oare s-ar fi născut atâtea limbi pe pământ? Prin urmare, simplul fapt că noi , românii, câţi ne aflăm pe pământ, vorbim o singură limbă, “una singură” ca nealte popoare, şi aceasta în oceane de popoare străine ce ne înconjoară, e dovadă destulă că aşa voim noi şi nu altfel”; 2. “Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape în acelaşi chip în toate părţile locuite de români”. Paginile următoare sunt dedicate Basarabiei. Cititorii vor găsi partea a doua a  reportajului de la Bălţi, unde  au avut loc o serie de activităţi dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România, în acest număr aspecte de la simpozionul “Unirea Basarabiei cu România: valori spirituale şi educaţie”.  O atenţie deosebită acordă revista şi Conferinţelor anuale de Instalaţii ale Universităţilor Tehnice din Iaşi şi Chişinău. La dezbaterile tehnice   au luat parte reprezentanţi ai elitei tehnice din domeniu, existente în cele două state româneşti.  Paginile revistei ne orientează spre comuna Mereni (raionul Anenii Noi) unde a avut loc o confernţă ştiinţifică sub genericul “75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia”, unde Ioan Negrei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie USM şi vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova “Alexandru Moşanu”,  a prezentat studiul de caz “Deportările din 5-7 iulie 1949 din raza raionului Vadul lui Vodă, RSS Moldovenească”, iar eleva Maria Siretean  a dat citire unui fragment din eseul său “Contextul istoric general din perioada deportărilor staliniste”, eseu care a câştigat marele premiu.
  2. “ŢARA DE SUS” (nr. 1-2 din 2024, periodic al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, manager: Iustina Irimia-Cenuşă; referent: Daliana Bejan; lector: Florentina Toniţă, iconografie: Sorin Ivasciuc).Publică în această ediţie: Iustina Irimia-Cenuşă, Ciprian Iacinschi, Corneliu Iaţu, Mariana Ichim Hodan, Victor Tănasă,  Daliana Bejan, Gabriel Asoltanei, Cristina Rîznic, Al. D. Funduianu, Ciprian Lungu, Dorel Gaftoneanu, Mihaela Viziteu şi Mihai Chelărescu. Revista se deschide cu portretele celor două personalităţi ale meşteşugului popular botoşănean, cărora în 2023 li s-au acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu: Ileana Ţîrliman şi Constantin Ciubotariţa.  Al. D. Funduianu scrie despre ultimele cărţi ale lui Vasile Ungureanu, considerându-l  „un OM al datoriilor împlinite”:„În cei aproape 50 de ani de când ne cunoaştem, am scris în mai multe rânduri, despre omul, intelectualul, scriitorul/cărturarul Vasile Ungureanu. Am scris cronici de întâmpinare/semnale editoriale la majoritatea cărţilor pe care le-a publicat. L-am apreciat pentru devotamentul şi profesionalismul dovedit în calitatea de profesor de limba şi literatura română, coleg de cancelarie şi prieten, director de cămin cultural, folclorist, publicist şi scriitor, dar şi de membru dedicat comunităţii tudorene. Familist devotat şi respectat, constructor harnic şi iscusit, remarcabil pictor, maestru iconar etc. Pentru toate acestea, eminentul profesor Vasile Ungureanu a fost răsplătit cu importante distincţii, între care o menţionez doar pe cea de Cetăţean de Onoare al Comunei Tudora.” Dorel Mihai Gaftoneanu face un scurt rezumat al cercetărilor sale, sau în colaborare, prin arhivele naţionale, legând numele înaintaşilor poetului Mihai Eminescu de vatra veche a satului Bursuceni, concretizate în studiul său „Naşterea, renaşterea şi stingerea unei legende”.  Volumul conţine biografii sentimentale, documente şi controversă despre care autorul spune: „…vine de la povestirea de familie – o legendă pentru generaţiile anterioare, confirmată, stinsă, de documentele găsite în arhive. Ne-am propus şi am schiţat o carte, un minifilm documentar şi un modest monument cu plăci de marmură inscripţionate”.  Corneliu Iaţu face un laudaţio lui George Şpaiuc,  artistul  căruia „nectarul zeilor sau „roua coborâtă din stele” i-a fost servită atunci când ursitoarele i-au hotărât destinul”. Alte pagini ale revistei fac referire la  obiectivele pentru care a fost creată: festivaluri de datini şi obiceiuri, moştenirile muzicale de altădată, creaţia eminesciană, şezătorile iernii, târgul mărţişorului,  arte vizuale, muzica sacră,  arta ouălor încondeiate, frumuseţea sacră a pricesnelor, personalităţi care promovează cultura tradiţională, tineri interpreţi de folclor, relaţia tradiţie – modernitate, folclor coregrafic etc.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Curs de cusut cămăși tradiționale la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani

Publicat

Publicitate

În luna Răpciune a anului 2024 se împlinesc doi ani de când la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, se organizează cursul de cusut cămăși tradiționale.

Acest curs are rolul de a (re)aminti însemnătatea cămășii care a fost dintotdeauna cea mai importantă piesă a portului tradițional. Bătrânele și femeile din trecut lucrau la lumina lămpii de gaz și a lumânării de seu de oaie. Femeia împungea acul în cânepa lucrată cu trudă, în bătaia vântului și lumina soarelui, dând naștere cămășilor tradiționale, păstrate și purtate până în zilele noastre.

Cămașa prindea cu adevărat viață, iar viață erau ornamentele care o îmbogățeau prin cromatică și veneau să adauge acel plus de suflu, transmițând mesaje codificate, un cod pe care îl cunoșteau. Astfel, se puteau recunoaște cămășile care erau purtate de fetele nemăritate (având culori deschise, culori vii, dominând roșul, galbenul), femeile mature, bătrânele sau văduvele care purtau culori mai închise (verde închis, maro, negru), „este un fapt cert și concludent stabilit că, în structura costumului popular românesc, cămașa este piesa de bază a portului femeiesc, cea mai bine chibzuită și echilibrată prin linie, croi și dispunere a ornamentelor.”

Toate aceste structuri și ornamente s-au transmis din generație în generație, păstrându-și utilitatea și frumusețea și, de aceea, femeia nu a simțit nevoia să intervină major.

Persoanele pasionate de cultură și piesele de port, dacă doresc mai multe detalii despre curs, despre tipul cămășii reprezentativ zonei Botoșaniului, despre modele și culori, sau doresc să cunoască membrele din cadrul acestui grup, sunt așteptate luni, 30 septembrie 2024, ora 16:30, la Cafeneaua Artelor din Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni.

După ce a obținut nu mai puțin de 90% din voturi la alegerile locale din acest an de la Săveni, Relu Tîrzioru, unul dintre cei mai experimentați primari ai PSD de la Botoșani, a vorbit astăzi despre probabilitatea de a intra în luptă pentru Parlamentul României pe listele PSD. După ce a schimbat din temelii orașul Săveni, un oraș care în ultimii 10 ani a devenit de nerecunoscut, numele său este foarte vehiculat în acest moment ca posibil candidat, iar Relu Tîrzioru nu a exclus posibilitatea de a intra în această luptă.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Intervenție contracronometru la Corni. Femeie de 50 de ani, salvată dintr-o fântână adâncă de zece metri

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 50 de ani a fost salvată de pompieri dintr-o fântână adâncă de peste zece metri. Misiunea contracronometru a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Corni. Fiica femeii a sunat după ajutor, la 112.

 

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice, dar și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constatat faptul că femeia era conștientă și au acționat rapid pentru a o aduce la suprafață.

 

Publicitate

A fost preluată de echipajul TIM SMURD și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending