Connect with us
Publicitate

Eveniment

(P) Ce prevăd cele 10 proiecte cu finanțare europeană incluse în Pactul propus de Doina Federovici. Candidatul PSD, singurul care a semnat angajamentul

Publicat

Publicitate

Cu câteva zile înainte de încheierea campaniei electorale, președintele Consiliului Județean Doina Federovici, care nu mai candidează pentru un nou mandat, le-a cerut tuturor candidaților care aspiră să-i urmeze la conducerea Consiliului Județean să semneze un „Pact pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”. Scopul demersului, spune Doina Federovici, este de a exista o garanție pentru botoșăneni că, indiferent cine va câștiga alegerile, nu se vor pierde cele 334 de milioane de euro care deja au fost obținute de actuala conducere a Consiliului Județean.

Am lansat această invitație, după ce am văzut că unele dintre proiectele cu finanțare europeană pe care le avem în desfășurare sunt luate în râs de către unii candidați”, a explicat Doina Federovici care a dat ca exemplu proiectul drumului de mare viteză Botoșani-Suceava, despre care unii candidați au spus că ar fi o fantasmagorie ce nu trebuie luată în serios. „Ei bine, nu e deloc așa. Proiectul a fost semnat de președinții de Consilii Județene și de primarii de la Botoșani și Suceava, iar pentru realizarea lui sunt prevăzute 200 de milioane de euro din fonduri europene. Este poate cel mai important proiect de dezvoltare al județului Botoșani, pentru că reduce timpul de acces la un aeroport internațional și asigură o cale de transport pentru mărfuri, ceea ce contează foarte mult pentru potențialii investitori”, a arătat președintele în exercițiu al Consiliului Județean.

Candidatul PSD Lucian Trufin, singurul care a semnat Pactul până în acest moment

Senatorul Lucian Trufin care candidează pentru șefia Consiliului Județean din partea PSD este singurul care a semnat pactul. „Toată campania mea a fost centrată în jurul mesajului „Continuăm dezvoltarea județului Botoșani”. Deci salut această inițiativă. Toți candidații ar trebui să dea dovadă de maturitate politică și să semneze că vor continua aceste proiecte începute de doamna Federovici. De ce e importantă această garanție? Pentru că dacă proiectele sunt blocate sau nu se realizează la timp, atunci banii europeni se pierd. adică botoșănenii vor pierde aceste sume importante pentru județul nostru”, a explicat Lucian Trufin.

10 proiecte de 334 de milioane de euro

În Pactul propus de Doina Federovici sunt incluse 10 proiecte cu finanțare europeană și care sunt în diverse faze de implementare. Două dintre ele se referă la două drumuri de interes major pentru județ, respectiv drumul de mare viteză Botoșani-Suceava (un drum complet nou) și Drumul Vămii, pe ruta Hănești – Vlăsinești – Săveni – Drăgușeni – Coțușca – Rădăuți-Prut. Cele două proiecte totalizează 268 de milioane de euro, adică peste 80% din totalul fondurilor europene alocate pentru proiectele aflate în derulare în Botoșani.

Publicitate

Alte două proiecte au în vedere eficientizarea energetică și modernizarea a două corpuri ale Spitalului Județean, respectiv Maternitatea și Blocul alimentar și spălătoria. Un alt proiect prevede investiții pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale din același spital. În total, la Spitalul Județean sunt în derulare investiții de 15 milioane de euro.

O sumă importantă, de 32 de milioane de euro, este alocată pentru investiții în Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. Iar 9 milioane de euro vor fi folosite pentru infrastructura turistică a Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.

În domeniul educației, Consiliul Județean condus de Doina Federovici a alocat 7,2 milioane de euro pentru achiziția a 32 de autobuze școlare, care vor asigura transportul elevilor din județul Botoșani.

Publicitate

Mai este apoi prevăzută  o sumă de 1,75 de milioane de euro pentru construcția de pacuri și centrale fotovoltaice. Iar pentru noul sediu al Evidenței Populației s-a alocat 1 milion de euro.

Consiliul Județean Botoșani are în prezent în derulare foarte multe proiecte cu fonduri europene, însă dintre acestea, cele mai importante 10 proiecte au fost incluse de Doina Federovici în „Pactul pentru continuitatea proiectelor cu fonduri europene derulate în județul Botoșani”.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta, începând de joi, prin intermediul platformei Ghişeul.ro

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de joi şi prin intermediul platformei Ghişeul.ro, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

“(…) începând de astăzi, 27.06.2024, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care deţin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menţionat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar”, notează sursa citată.

Platforma Ghişeul.ro este administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO – Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

Începând din 26 ianuarie 2023, românii au la dispoziţie pentru plata taxelor şi impozitelor aplicaţia mobilă cu acelaşi nume, disponibilă în App Store (Apple) şi Google Play Store. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe iulie 2024. Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Publicat

Publicitate

În mod normal, termenul pentru virarea pensiei pe card este mai lung decât cel acordat livrării prin Poșta Română. 

Termenul limită până la care toate pensiile trebuie să intre pe card este 12 iulie (vineri).

Pensiile prin poștă vor fi distribuite începând de marți, 2 iulie, până în data de 10 iulie, informează alba24.ro.

Doar în cazuri foarte rare se va depăși acest termen. În orice caz, până la jumătatea lunii iulie, toți cei 4,75 de milioane de pensionarii ar trebui să fie în posesia banilor.

Când intră pensiile pe iulie 2024

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 10 al lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Publicitate

Cum 13 este sâmbătă și duminică, toți pensionarii vor primi pensiile mai devreme de această zi, respectiv până pe 12 iulie.

Astfel, începând de luni, 1 iulie, banii vor fi trimiși către Poștă, care va face redistribuirea.

Când intră pensiile pe iulie: Ce se întâmplă dacă nu sunteți găsiți la domiciliu

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Publicitate

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Cuantumul pensiilor se va schimba din septembrie. Reamintim că în aceste zile, Casele de pensii reclaculează 5.000.000 de pensii.

Citeste mai mult

Eveniment

Culmea norocului: Muniție neexplodată găsită chiar de pompierii pirotehniști din Botoșani pe timpul unei ședințe de pregătire

Publicat

Publicitate

Două lovituri acuplate cu proiectil perforant incendiar, calibru 20 mm, au fost descoperite, astăzi, pe malul râului Jijia, în localitatea Todireni. Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 30 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică. Pirotehnicienii au stabilit că muniția este în perfectă stare de funcționare. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Peste cinci tone de furaje, o platformă auto și aproximativ 1000 de metri pătrați de vegetație uscată s-au făcut scrum la Buzeni

Publicat

Publicitate

Peste cinci tone de furaje, o platformă auto și aproximativ 1000 de metri pătrați de vegetație uscată au ars, astăzi, pe un câmp din localitatea Buzeni. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol folosit pentru formarea baloților de paie.

Alarma a fost dată chiar de șoferul balotierei. Până la sosirea pompierilor, acesta a reușit să îndepărteze utilajul agricol din zona de pericol.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu se extindă.

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

– verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

Publicitate

– alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

– asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

– asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

Publicitate

– strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

– respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending