Schimbare epocală la jumătatea acestui an. China nu mai este țara cu cea mai mare populație din lume. Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morţi în urma erorilor din politica economică a ţării, relatează alba24.ro.
Potrivit CNN numărarea a milioane de oameni nu este niciodată o sarcină ușoară, dar conform Națiunilor Unite, India are acum mai mulți oameni decât China, o schimbare epocală în demografia globală care a avut loc la mijlocul acestui an.
India a devenit țara cu cea mai mare populație din lume
Astfel, potrivit estimărilor ONU India a depășit China cu câteva milioane de locuitori.
Cea mai mare parte a lumii a crescut cu China deținând titlul de cea mai populată țară din lume, dar decenii de politici restrictive care limitează familiile la un copil au încetinit dramatic rata natalității în China, permițând Indiei să avanseze.
Populaţia indiană, potrivit estimărilor ONU din mai 2023, a ajuns la 1,425. miliarde de locuitori şi cea a Chinei de 1,411 miliarde de locuitori, indică un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) despre situaţia populaţiei mondiale, citat de Wikipedia.org.
Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morţi în urma erorilor din politica economică a ţării.
Publicitate
Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani.
În urmă cu 10 ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea trei.
Această scădere este în general imputată costului vieţii care a crescut puternic în China, la fel şi cel pentru educaţia copilului. Nivelul mai ridicat al studiilor femeilor amână, de asemenea, sarcinile.
Cum vrea China să atenueze fenomenul de îmbătrânire a populației
„Beneficiul demografic al unei ţări nu depinde doar de cantitatea (populaţiei), ci şi de calitate. Nu depinde doar de populaţie, ci şi de talentul său”, a reacţionat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
China „implementează o strategie naţională pentru a răspunde activ fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, promovează politica celor trei copii şi măsuri de sprijin, răspunzând totodată la schimbările produse în dezvoltarea populaţiei”, a subliniat el.
India nu dispune de nicio dată oficială recentă despre numărul locuitorilor săi, întrucât nu a mai efectuat un recensământ din 2011.
Recensământul din India, care are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să se desfăşoare în 2021, dar a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus.
Obstacole logistice şi reticenţe politice au împedicat desfăşurarea sa în perioada actuală şi este puţin probabil ca acest exerciţiu de mare amploare să aibă loc în curând.
Guvernul naţionalist hidus al prim-ministrului Narendra Modi este acuzat de criticii săi că întârzie intenţionat recensământul pentru a nu face publice date despre chestiuni sensibile, precum şomajul, înaintea alegerilor naţionale de anul viitor.
Economia indiană întâmpină dificultăţi în a oferi locuri de muncă milioanelor de tineri care ajung în fiecare an pe piaţa muncii.
Jumătate din populaţia Indiei are mai puţin de 30 de ani.
Ţara asiatică se confruntă totodată cu enorme dificultăţi pentru a produce electricitate, hrană şi locuinţe în cantităţi suficiente pentru locuitorii săi deveniţi tot mai numeroşi. Marile oraşe indiene se luptă să facă faţă acestei situaţii.
8 miliarde de locuitori pe Pământ
Potrivit Pew Research Centre, populaţia indiană a crescut cu peste 1 miliard de persoane din 1950, anul de la care ONU a început să primească date demografice.
Raportul UNFPA estimează că populaţia mondială va ajunge la 8,045 miliarde de locuitori până la jumătatea anului 2023.
Alte ţări, în principal din Europa şi Asia, se pot aştepta la o prăbuşire demografică pe parcursul deceniilor următoare, potrivit datelor ONU publicate în iulie 2022 despre evoluţia populaţiei mondiale până în 2100.
În schimb, în Africa, populaţia ar trebui să crească de la 1,4 miliarde la 3,9 miliarde de locuitori până în 2011, reprezentând 38% dintre locuitorii planetei, comparativ cu 18% în prezent, conform aceloraşi date.
Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv Grecia, Italia, Polonia, Portugalia şi România, s-au confruntat cu o scădere a populaţiei în ultimul deceniu.
Japonia cunoaşte şi ea un declin cauzat de îmbătrânirea populaţiei, înregistrând o scădere de peste 3 milioane de locuitori între 2011 şi 2021.
În ceea ce priveşte populaţia mondială, aceasta nu ar trebui să scadă decât începând din jurul anului 2090, după ce va atinge pragul de 10,4 miliarde de locuitori, potrivit datelor ONU.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.
Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.
Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.
Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:
– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;
– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;
Publicitate
– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;
– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;
– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.
Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.
Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.
Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.
Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.
„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.
Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.
Un nou caz emoționant mobilizează comunitatea din Botoșani, după un apel făcut de Anamaria Macuc, unul dintre oamenii cu mult suflet implicat în foarte multe activități de întrajutorare la Biserica Pacea din Botoșani.
O mamă cu nouă copii, dintr-un sat aflat la distanță de municipiu, este internată în prezent la Spitalul Județean „Mavromati” împreună cu fetița sa de doar șase luni, după o internare de urgență.
Cadrele medicale fac tot posibilul pentru a trata micuța, însă mama a ajuns la spital fără cele necesare, întrucât plecarea a fost bruscă, fără pregătire. În acest context, botoșănenii sunt îndemnați să se mobilizeze pentru a oferi sprijin material și moral.
Printre cele necesare se numără:
apă plată și un biberon pentru bebeluș;
scutece (pampers) pentru vârsta de 6 luni;
lapte praf Aptamil nr. 2;
șervețele umede;
hăinuțe lejere pentru copil;
două tricouri și o pijama mărimea XXL pentru mamă;
produse de igienă personală (deodorant, pastă de dinți etc.).
Cei care doresc să ajute pot lua legătura direct cu mama la numărul de telefon 0756 519 170, pentru a afla detaliile legate de spital, salon și programul de vizită (14:00 – 17:00).
“Un mic gest poate însemna enorm pentru o mamă care își veghează copilul zi și noapte într-un salon de spital, departe de ceilalți opt copii ai săi”, a transmis Anamaria Macuc.