Connect with us

Eveniment

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE: Înghețarea pensiilor, salariilor, burselor și interzicerea angajărilor. Proiect

Publicat

Publicitate

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE: înghețări de pensii și salarii, blocarea angajărilor, blocarea achizițiilor la stat, tăierea voucherelor de vacanță și austeritate pentru elevi sunt doar câteva dintre măsuri. Este vorba despre un proiect publicat de presa centrală, care ar putea suferi modificări, scrie alba24.ro

Ordonanța „trenuleț” aduce o serie de măsuri nepopulare și prevede că pensiile de stat, pensiile speciale și salariile bugetarilor vor fi înghețate, temporar. Totodată, ordonanța taie voucherele de vacanță și alte premii, suspendă angajările în sectorul public și plafonează anumite indemnizații.

Majorările de pensii și salarii în sectorul bugetar ar fi urmat să genereze cheltuieli suplimentare de 28 de miliarde de lei anul viitor, în contextul în care anul acesta deficitul bugetar al României se va duce către 9% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ordonanța „trenuleț” aduce MĂSURI DRASTICE:

  • Îngheață temporar pensiile la valoarea din 2024. Până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
  • Îngheață temporar salariile bugetarilor. Cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară pentru și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024.
  • Nu se mai acordă anumite beneficiicum ar fi vouchere de vacanță sau premii.
  • Indemnizații plafonate la nivelul din 2024. Anul viitor, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare nu vor beneficia de decontarea serviciilor turistice.
  • Alocația pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de achipare și valoarea drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Se suspendă angajările la stat. Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii. Dacă au fost demarate concursurile sau vorbim despre posturi unice vacante, această măsură nu va fi aplicată.
  • Interzicerea achiziției de mașini și mobilier.
  • Se suspendă acordarea de miere pentru preșcolari și elevi din învățământul primar
  • Îngheață fondul pentru burse.
  • Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru bugetari va fi eșalonată.
  • Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
  • Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Comisia Națională de Strategie și Prognoză: Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 6,2% în 2025; câștigul real se va majora cu 1,6%

Publicat

Publicitate

Câștigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va crește cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, relatează agerpres.ro.

În 2026, câștigul salarial mediu net lunar va înregistra un avans de 6,7%, la 5.712 lei (+3,3% câștigul real), în 2027 de 6,4%, la 6.079 lei (plus 3,3% câștigul real), iar în 2027 va crește cu 6,1%, la 6.449 lei (+3% câștigul real).

Potrivit CNSP, în 2025 câștigul salarial mediu brut lunar va ajunge la 8.620 lei, în 2026 la 9.195 lei, în 2027 la 9.786 și în 2027 la 10.381 lei.

Conform Ordonanței de urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, în acest an, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel acordat pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Citeste mai mult

Eveniment

Meciul zilei: Măsuri stricte de ordine publică la meciul F.C. Botoșani – CFR Cluj

Publicat

Publicitate

Duminică, 19 ianuarie 2025, de la ora 18:00, stadionul Municipal din Botoșani va fi gazda unui meci important din etapa a XXII-a a Superligii României, unde F.C. Botoșani se va confrunta cu echipa CFR Cluj. În acest context, autoritățile au anunțat măsuri stricte pentru menținerea ordinii și siguranței publice.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău, alături de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, vor fi mobilizate pentru a garanta un climat de securitate atât în zona arenei sportive, cât și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

Controale sporite și reguli stricte de acces

În vederea prevenirii incidentelor, autoritățile vor implementa măsuri suplimentare, printre care:

  • Verificarea minuțioasă a autovehiculelor care intră în zona stadionului, pentru a împiedica introducerea materialelor pirotehnice sau a altor obiecte interzise.
  • Control corporal preventiv pentru toți spectatorii. Accesul pe stadion va fi permis începând cu ora 16:00, pentru a se evita aglomerația la porțile de intrare.

„Recomandăm tuturor spectatorilor să vină din timp la stadion, astfel încât accesul să se desfășoare în condiții optime. Este important să respectăm regulile stabilite pentru siguranța tuturor participanților”, au transmis reprezentanții autorităților.

Un apel la fair-play și respect

Publicitate

Pe lângă măsurile de securitate, organizatorii fac apel la suporterii ambelor echipe să respecte indicațiile forțelor de ordine și să contribuie la menținerea unei atmosfere de fair-play, atât în tribune, cât și în afara stadionului.

„Acest meci este o sărbătoare a fotbalului, iar împreună putem să ne bucurăm de spectacolul sportiv într-un cadru civilizat și sigur”, au adăugat aceștia.

Partida dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj promite să fie una intensă, cu tribune pline de suporteri entuziasmați. Indiferent de rezultat, autoritățile și organizatorii își propun să facă din acest eveniment o experiență pozitivă pentru toți participanții.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:

– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;

– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine.

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:

– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;

– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.

– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.

– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Art.20-

Spectatorilor le este interzis:

  1. m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;
  1. n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.

În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

  1. o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.

În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

 

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Administratie

Un nou centru de zi pentru vârstnici va fi construit în orașul Flămânzi din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația locală din orașul Flămânzi, județul Botoșani, a anunțat construirea unui centru modern de zi pentru asistență și recuperare destinat persoanelor vârstnice.

Anunțul a fost făcut pe platforma SEAP, care asigură transparența procesului de achiziții publice, iar valoarea lucrărilor este estimată la 5.132.298,13 lei (fără TVA), echivalentul a peste 1 milion de euro.

Noua clădire, care va avea regimul de înălțime P+1E, va fi conectată prin alei carosabile și pietonale cu alte servicii existente pe teren. Construcția va avea dimensiunile maxime de 38 x 18,75 metri și va fi realizată pe fundații din beton armat, cu o structură mixtă de cadre din beton armat și zidărie portanță din blocuri ceramice de cărămidă. Acoperișul va fi de tip șarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă prefălțuită de culoare gri antracit, iar fațadele vor beneficia de un termosistem modern din vată minerală de 15 cm, finisate cu tencuială decorativă și placări din WPC.

Spațiile interioare vor avea o înălțime liberă de 3 metri și vor respecta cele mai noi standarde pentru siguranță și confort. Proiectul reprezintă un pas important pentru sprijinirea persoanelor vârstnice din comunitate, oferindu-le acces la servicii esențiale de recuperare și asistență.

“Această inițiativă demonstrează angajamentul autorităților locale din Flămânzi pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale categoriilor vulnerabile”, a transmis administrația publică locală a orașului Flămânzi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Vineri, 24 ianuarie, zi LIBERĂ pentru angajații din România. O nouă minivacanță la finalul săptămânii viitoare

Publicat

Publicitate

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță la sfârșitul săptămânii viitoare. După pauza de la începutul lunii ianuarie, angajații din România vor beneficia din nou de câteva zile libere, relatează alba24.ro. Vineri, 24 ianuarie, când este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, este declarată prin lege zi liberă.

Această sărbătoare legală oferă o oportunitate pentru salariații din sectorul public și privat să se bucure de o minivacanță în weekend, însă există și excepții în cazul anumitor categorii de angajați.

O nouă minivacanță pentru angajații din România, la finalul săptămânii viitoare. Cine trebuie să muncească?

Conform legislației muncii, majoritatea salariaților vor avea liber pe 24 ianuarie, însă există sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă. Printre acestea se numără:

  • Unitățile sanitare, care trebuie să asigure continuitatea serviciilor medicale;
  • Unitățile de alimentație publică, care deservesc consumatorii;
  • Locurile de muncă cu activități ce nu pot fi suspendate din cauza specificului producției sau al serviciilor.

Pentru acești angajați, legea prevede compensații pentru munca prestată în ziua liberă legală.

Cum sunt compensați cei care lucrează pe 24 ianuarie?

Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să ofere compensări adecvate pentru munca efectuată în zilele libere legale. Acestea includ:

  • Acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
  • În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul.

De asemenea, sporurile pentru orele suplimentare, munca de noapte sau activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare pot fi negociate între angajator și angajat.

Publicitate

Sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă legea

Angajatorii care nu respectă prevederile legale privind acordarea timpului liber sau a compensațiilor riscă sancțiuni semnificative.

Astfel, potrivit art. 260, alin (1), lit. g din Codul Muncii, încălcarea de către angajator a prevederilor privind acordarea zilelor libere legale este sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

O nouă minivacanță pentru angajații din România

În 2025, salariații vor beneficia de 13 sărbători legale care cad în timpul săptămânii. Acest lucru oferă mai multe ocazii de relaxare pentru cei care lucrează după un program standard, de luni până vineri.

Următoarea minivacanță este în perioada 24 – 26 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. Vor fi libere ziua de vineri (24 ianuarie) și cele din weekend (25 – 26 ianuarie).

Apoi va fi minivacanța de patru zile de Paște 2025. Vinerea Mare va fi în 18 aprilie și Paștele ortodox și cel catolic, în 20 aprilie. Va fi liberă și a doua zi de Paște.

Calendar zile libere 2025

  • miercuri 1 ianuarie și joi 2 ianuarie;
  • luni 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • marți 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul;
  • vineri 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • vineri 18 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
  • duminică 20 aprilie și luni 21 aprilie – prima și a doua zi de Paști (atât cel ortodox, cât și cel catolic);
  • joi 1 mai – Ziua Muncii;
  • duminică 1 iunie – Ziua Copilului;
  • duminică 8 iunie și luni 9 iunie – prima și a doua zi de Rusalii;
  • vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • duminică 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei;
  • luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
  • joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending