Connect with us

Actualitate

ORDONANȚA de GUVERN pentru creșterea salariilor în învățământ, publicată. Salariile de bază cresc cu 1300 de lei

Publicat

Publicitate

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul speră să îi determine pe angajații din învățământ să înceteze greva generală a fost publicată.

Astfel, salariile de bază ale personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior se majorează cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție de la 1 iunie 2023, relatează alba24.ro.

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu se află în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare

Documentul a fost publicat pe siteul Ministerului Muncii în transparență.

”Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază: d) personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție; e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare; f) personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcții, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de această sumă, de 400 de lei să beneficieze și aceasta categorie de personal, potrivit documentului.

Publicitate

În nota de fundamentare se mai menționează că Executivul și sindicaliștii au convenit asupra faptului că ”noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”.

Liderii sindicali au anunțat că greva continuă luni, iar luni la 10:00 urmează să precizeze dacă acceptă oferta Guvernului.

Document: Ordonanța de Urgență

Ordonanța de urgență AICI: oug-modificare-completare-salarizare-invatamant-de-stat

Nota de fundamentare AICI: 20230611_nf_oug-modificare-completare-salarizare-invatamant-de-stat

La sfârșitul textului OUG puteți vedea anexele cu creșterile pentru fiecare funcție

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat

Deoarece serviciul public de educație reprezintă o prioritate strategică națională la toate nivelurile, iar statul, mediul privat și cetățenii își asumă împreună responsabilități pentru susținerea, modernizarea și eficientizarea acestui important serviciu public al României de care depinde nivelul de educație și viitorul generațiilor de elevi și studenți, prin care se urmăresc ca obiective pe termen scurt, mediu și lung susținerea tuturor celor implicați: elevi, cadre didactice și părinți, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea și afirmarea demnității umane au prioritate, întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de personal din sistemul de învățământ de stat, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la nevoile educaționale specifice elevilor, ținând cont de faptul că personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat are de asemenea un rol important în asigurarea condițiilor necesare desfășurării procesului de învățământ
de stat, iar pentru aceasta are nevoie de un sistem de motivare corespunzător pentru a susține activitățile specifice procesului educațional,
având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării, în acest context, modificarea cadrului legal privind salarizarea personalului din învățământ, reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional, generând performanță pe termen lung, ținând cont de necesitatea atragerii și menținerii cadrelor didactice în sistemul de învățământ de stat, în vederea garantării accesului la educaţie de calitate pentru elevi și studenți, ca obiectiv pe termen lung pentru modernizarea sistemului public de educație al României, având în vedere faptul că în lipsa unor măsuri concrete şi rapide ar fi afectat dreptul la educație al elevilor, cu impact semnificativ asupra nivelului de educație al acestora, ținând cont de faptul că situația excepțională generată de greva generală care afectează
sistemul de învățământ preuniversitar de stat conduce la o situație care în lipsa adoptării unui cadru legal adecvat ar determina imposibilitatea încheierii anului școlar 2022-2023, cu afectarea dreptului la educație pentru trei milioane de elevi,

În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art.I

La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art.II

La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022,
după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12) – (14) cu următorul cuprins: (12) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază
ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

(13) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.

(14) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Art. III

În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.

Art. IV

Ordonanța de urgență a Guvernului nr.53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 1 iunie 2023 se abrogă.

PRIM MINISTRU NICOLAE-IONEL CIUCĂ

ANEXE

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Povestea candidatului aflat sub control judiciar, bănuit de luare de mită, votat de o majoritate covârșitoare

Publicat

Publicitate

Un candidat la o primărie de comună din județul Botoșani, plasat sub control judiciar de DNA, pentru luare de mită, a reușit să câștige alegerile locale. Scrutinul a fost organizat după ce primarul ales în vara anului trecut a decedat. Pe 4 mai, în mai multe administrații locale din țarǎ unde nu existau anumiți aleși locali s-au organizat alegeri locale, relatează ADEVĂRUL.

În comuna Coșula, județul Botoșani, pe 4 mai, au avut loc alegeri locale parțiale. Localnicii au fost chemați la urne pentru a-și alege primarul. Postul a rămas vacant după ce fostul primar, Mircia Acatrinei, a decedat la numai o lună după ce câștigase un nou mandat, la alegerile locale din vara lui 2024.

Viceprimarul bănuit de luare de mită

La alegerile de duminică, 4 mai 2025, cele mai multe voturi le-a obținut Neculai Șchiopul, candidatul PSD la primăria Coșula aflat în atenția DNA și sub control judiciar, bănuit de luare de mită.

Până la alegerile de pe 4 mai, Neculai Șchiopu a îndeplinit funcția de viceprimar al comunei Coșula. Tot el a asigurat și interimatul după decesul primarului Mircia Acatrinei. Pe 7 aprilie 2025, cu aproximativ o lună înaintea alegerilor locale, Neculai Șchiopu a fost săltat de DNA și dus la audieri la Suceava.

Procurorii anti-corupție îl bănuiesc de luare de mită. După audieri, a fost pusă în mișcare și acțiunea penală, iar viceprimarul de la Coșula a ajuns sub control judiciar. Conform unui comunicat al DNA, Neculai Șchiopu ar fi cerut de la un agent economic care avea un contract de lucrări publice în comuna Coșula materiale de construcție în valoare de peste 30.000 de lei, precizează ADEVĂRUL.

Publicitate

„În cauză s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpatul Șchiopu Neculai viceprimar al comunei Coșula, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.(…) La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, inculpatul Șchiopu Neculai, în calitatea menționată, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de contrucții în valoare de peste 30.000 lei”, se arată în comunicatul DNA din 7 aprilie 2025.

Din viceprimar anchetat de DNA, primar cu majoritate de voturi

Culmea, cu o zi înainte de fi ridicat și dus la audieri, viceprimarul Neculai Șchiopu și-a anunțat candidatura la Primăria Coșula, fiind susținut de PSD.

Adică, din interimar să devină primar cu acte-n regulă. Nici ancheta DNA, nici acuzațiile de luare de mită și nici controlul judiciar nu l-au oprit pe viceprimar în a-și depune candidatura și a-și face campanie în toată comuna. De altfel, nici nu există vreo opreliște legală pentru a candida sau pentru a exercita funcția de primar. Și asta în condițiile în care asupra viceprimarului încă planează prezumția de nevinovăție.

Problemele cu DNA nu i-au impresionat nici pe localnicii din Coșula. Neculai Șchiopu a câștigat alegerile cu o majoritate confortabilă. Mai precis, a obținut 712 voturi, adică 64.14% din preferințele electoratului. Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră, le-a transmis alegătorilor, noul primar din Coșula.

Sursa: ADEVĂRUL

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul

Publicat

Publicitate

Iov a trăit in Avsitida, un teritoriu amplasat intre Arabia si Idumeea. Pe tatăl lui Iov îl chema Zaret, iar pe mama sa, Vosora. Iov este o persoana istorica extrem de importanta si nu o legenda sau un mit așa cum obișnuiau sa spună păgânii.

Existenta istorica a lui Iov este certificata de Iezechiel, care îl descrie ca fiind unul din cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, pe aceeași treapta cu Daniel si Noe. Isus, fiul lui Sirah – Iov, de-a lungul vieții sale a ținut fără vreo abatere calea dreptății; Iov este un adevărat model de răbdare pentru credincioșii de pretutindeni. În scrierile bisericești. Sfântul si dreptul Iov este prezentat ca fiind un barbat cinstit, drept, cu teama de Dumnezeu si înstărit.

Pe când împlinise 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit ca asupra lui sa cada cumplite ispite aduse de necurat. In nu mai mult de o zi Iov a rămas fără avere, dar si fara fii sau fiice, toți murind. Mai apoi, Iov cade victima unor boli cumplite, trupul sau devenind o rana imensa din cap si pana in picioare. Cu toate acestea, Iov niciodată nu a grăit rău împotriva bunul Dumnezeu ci a continuat cu răbdare sa îndure toate bolile pana la sfârșit.

Trebuie sa amintim si cuvintele acestuia: „Gol am ieșit din pântecele mamei mele si gol mă voi întoarce in pământ.” Dând dovada de putere rezistând la toate cele indurate, Marele si Bunul Dumnezeu il făcu sănătos, ii oferă bogații mai mari decât cele avute anterior. Mai mult, i-a durut alți șapte fii si trei fiice, la fel de mulți copii cați ii muriseră. Sfântul Iov a mai trăit inca 170 de ani dupa aceasta mare încercare, paradind pamantul acesta la vârsta de 248 de ani.

In toti anii pe care i-a mai petrecut pe pamant, dreptul Iov a dus slava Creatorului. Nu in ultimul rând, Iov este considerat de credincioșii de pretutindeni ca fiind pilda de răbdare in încercările care au fost îngăduite de Dumnezeu.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Spectacol pe cer în mai: Curentul de meteori Eta Aquaride, născut din cometa Halley, își face apariția

Publicat

Publicitate

În luna mai se poate observa curentul de meteori Eta Aquaride, ce are maximul în noaptea de 6 mai, când se pot vedea între 40 şi 85 de meteori pe oră. Meteorii provin din celebra cometă Halley.

Dacă alte ploi de stele se pot observa imediat după apus, meteorii Eta Aquaride sunt vizibili abia după miezul nopţii spre dimineaţă.

Aceştia sunt meteori rapizi, care călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Pentru observarea acestora nu sunt necesare echipamente speciale, cum ar fi telescoape sau binoclu. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, şi să lăsam ochii să se adapteze la întuneric timp de cel puţin 30 de minute. Este indicată evitarea folosiri telefonului.

Cometa Halley

Cometa Halley trece prin sistemul solar interior la fiecare 76 de ani şi de fiecare dată se creează un nou flux de particule pe măsură ce se separă de cometă datorită încălzirii de la Soare.

Deoarece multe dintre aceste particule orbitează de peste două mii de ani, în prezent, pot întâlni Pământul oricând pentru o perioadă de şase săptămâni, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai. Trebuie remarcat faptul că particulele pe care le vedem ca meteori s-au separat de cometă cu multe sute de ani în urmă, deoarece orbita actuală a cometei nu traversează orbita Pământului, potrivit www.space.com. Cometa Halley va intra în sistemul solar în 2061.

Publicitate

Curentul de meteori Eta Aquaride

Curentul de meteori Eta Aquaride este activ între 15 aprilie şi 27 mai 2023. Similar cu ploaia de meteori Orionide din octombrie, ploaia de meteori Eta Aquaride este cauzată de gheaţă şi praf lăsate în urmă de cometa Halley. Când Pământul trece printre resturile cometei, „fărâmăturile de cometă” se încălzesc pe măsură ce intră în atmosfera Pământului, producând „stele căzătoare” impresionante care străbat cerul.

Cometa poartă numele astronomului englez Edmond Halley, care a examinat rapoarte despre comete ce s-au apropiat de Pământ în 1531, 1607 şi 1682. El a concluzionat că aceste observări erau toate ale aceleiaşi comete. Halley a prezis că această cometă se va întoarce în 1758. Deşi nu a trăit pentru a vedea revenirea prezisă corect a cometei, ea a fost numită mai târziu în onoarea astronomului, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult

Actualitate

IPS Teofan, către preoții din Dorohoi: „Să mulțumim Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, 5 mai, clericii din Protopopiatul Dorohoi au participat la întâlnirea preoțească de primăvară, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conferința a avut loc la Mănăstirea Gorovei din județul Botoșani și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în lăcașul de cult al așezământului monahal.

Dimpreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit arhim. Teofil Timişag, starețul mănăstirii, arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, dar și clerici din Protoieria Dorohoi.

După săvârșirea slujbei arhierești, clericii botoșăneni au ascultat referatul „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani”, realizat de pr. Vasile Ionuț Crețu de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Broscăuți, în tema Anului omagial și comemorativ 2025 în Patriarhia Română. În continuare a urmat o sesiune de dezbateri pe marginea subiectului prezentat, dar și o discuție cu privire la diferite aspecte administrativ-pastorale.

Suntem adunați aici pentru a mulțumi Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, de la Sfinții Apostoli Andrei și Filip până în ziua de astăzi. Dar, în mod special, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot darul de bine și pentru toată darea cea de folos revărsată asupra Bisericii noastre în ultima sută de ani, din momentul în care Biserica a fost chemată la slujirea Cerului și a pământului în demnitatea ei de patriarhie. Și trecut-au o sută de ani de răstigniri și învieri, de coborâșuri și ridicări, de momente de ceață și întuneric, dar și momente multe de lumină și înviere. Și pentru cele bune și cele mai puțin bune, pentru că și acestea din urmă au rolul lor pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu, îi aducem mulțumire Lui, căci fără de El nu putem face nimic bun, adevărat și autentic. Au fost vremuri grele: două războaie, regimul cel fără de Dumnezeu și frământările deceniilor din urmă. Este vorba despre o naștere prelungită întru nădejdea că Domnul, întru milostivirea Lui, continuă să-și arate slava Sa în rândul poporului celui dreptcredincios. Această perioadă de o sută de ani a fost presărată cu foarte mulți sfinți. Cu cât vremurile au fost mai grele, cu atât Dumnezeu S-a milostivit asupra noastră și ne-a dăruit chipuri de pocăință între preoții și călugării sfintelor mănăstiri, între preoții de parohii, între ierarhii Bisericii și între credincioșii cei necunoscuți, dar prezenți de-a lungul acestei perioade, precum și cea de dinainte, cu multă râvnă, cu evlavie, cu smerenie, acolo în taina rugăciunii, ridicând lumea la Cer și coborând Cerul pe pământ, a afirmat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cadrul evenimentului de astăzi.

Ziua de astăzi este o zi frumoasă pentru noi pentru că avem bucuria să-l avem în mijlocul nostru de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit. Întotdeauna prezența ierarhului în mijlocul preoților și al credincioșilor este o mare bucurie și o mare binecuvântare. Tema dezbătută astăzi, Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani, ne-a adus aminte de importanța Evangheliei în viața poporului binecredincios și în viața noastră, a preoților. Părintele Ionuț Crețu ne-a adus aminte de chipuri luminoase de preoți din zona Protoieriei Dorohoi, care au slujit Evanghelia și poporul, ne-a declarat părintele protopop Ionuț-Ștefan Apetri.

Conferințele preoțești se vor derula în fiecare din cele treisprezece protoierii din Arhiepiscopia Iașilor și vor fi prezidate de către Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan sau de către delegatul chiriarhului. Un preot din fiecare protopopiat prezintă un referat pe tema propusă, sesiunea continuă cu dezbateri pe subiectul prezentat, iar clericii vor primi, la final, îndemnuri pastorale din partea ierarhului. La finalul întâlnirii, Părintele Mitropolit a acordat mai multe audiențe clericilor botoșăneni.

Publicitate
Sursa: DOXOLOGIA

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending