Connect with us

Eveniment

Orașul Bucecea și mai multe comune din Botoșani, sub COD GALBEN. Se așteaptă descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni

Publicat

Publicitate

Mai multe localități din județul Botoșani se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, astăzi, între orele 15:05 – 16:00.

Sunt vizate orașul Bucecea și comunele Vlădeni, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Mihăileni, Cândești, Văculești, Lozna.

Se vor înregistra averse, iar în timp scurt sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

Publicitate

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


LIFESTYLE

Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia

Publicat

Publicitate

Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, printre restricțiile ce pot fi impuse se află: restricții privind vizibilitatea anumitor informații furnizate de utilizator, inclusiv eliminarea conținutului, blocarea accesului la conținut sau retrogradarea conținutului; suspendarea, sistarea sau alte restricții ale plăților monetare; suspendarea sau sistarea totală sau parțială a furnizării serviciului; suspendarea sau închiderea contului utilizatorului.

Pe de altă parte, platformele online au obligația de a furniza oricărui utilizator cărui i s-a aplicat una dintre restricții o expunere de motive clară și specifică, care să conțină un minimum de informații (de exemplu: tipul restricției, domeniul de aplicare teritorial al deciziei și durata acesteia; faptele și circumstanțele avute în vedere în luarea deciziei etc.), iar acest lucru se va aplica numai dacă furnizorul are datele de contact electronice ale utilizatorului.

În schimb, această obligație nu se aplică dacă informațiile vizate constituie conținut comercial înșelător de largă circulație sau dacă restricția a fost aplicată ca urmare a unui ordin de a acționa împotriva conținutului ilegal emis de o autoritate relevantă.

Totodată, platformele online trebuie să pună la dispoziția utilizatorilor acces la un sistem intern eficace de soluționare a plângerilor, care să le permită acestora să depună reclamații, pe cale electronică și în mod gratuit, în legătură cu deciziile luate de furnizorul platformei online. Dacă utilizatorul nu este mulțumit de răspunsul primit prin sistemul intern de soluționare a plângerilor, acesta are posibilitatea de a se adresa unui organism de soluționare extrajudiciară a litigiilor, entități certificate de coordonatorii serviciilor digitale din țara lor de stabilire.

‘Utilizatorul afectat de suspendarea/restricționarea/închiderea contului său pe o platformă online foarte mare trebuie să se adreseze în primul rând direct platformei prin instrumentele online puse la dispoziție de aceasta. Dacă, în urma demersurilor realizate în cadrul platformei online în cauză, apreciază în continuare că platforma nu respectă obligațiile de a trimite o expunere de motive sau de a oferi un mecanism de transmitere a reclamațiilor, utilizatorul se poate adresa ANCOM cu o plângere în acest sens, însoțită de dovezi concludente (pentru fiecare pas întreprins în parte), folosind formularul dedicat. Potrivit dispozițiilor din Regulamentul privind serviciile digitale, ANCOM poate soluționa plângerea dacă furnizorul platformei online este stabilit în România sau poate înainta plângerea către coordonatorul serviciilor digitale din țara de stabilire a platformei’, precizează Autoritatea.

Publicitate

Începând din anul 2024, potrivit Legii nr. 50/2024, ANCOM are rolul de coordonator al serviciilor digitale, fiind responsabilă de verificarea respectării obligațiilor ce cad în sarcina furnizorilor de servicii intermediare stabiliți în România.

Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor intermediare (inclusiv platformelor online) furnizate în Uniunea Europeană (UE). La nivelul fiecărui stat, coordonatorii serviciilor digitale verifică respectarea obligațiilor furnizorilor de servicii intermediare stabiliți sau care și-au desemnat reprezentantul legal în statul-membru respectiv.

Comisia Europeană are competența exclusivă de a supraveghea și a asigura respectarea obligațiilor impuse doar în sarcina furnizorilor de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari (VLOPSEs), iar pentru restul obligațiilor în sarcina VLOPSEs prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale, competența este împărțită între Comisia Europeană și coordonatorul serviciilor digitale din țara de stabilire a VLOPSE. Detalii privind VLOPSEs desemnați până în prezent și principalele activități ale Comisiei pot fi accesate aici.

ANCOM precizează că Regulamentul privind serviciile digitale nu conține instrumente de cenzură și nu oferă temei juridic pentru evaluarea legalității conținutului, însă asigură respectarea de către platformele online a drepturilor utilizatorilor la libera exprimare atunci când elimină conținutul ilegal. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Nu se reia turul doi al prezidențialelor. ÎCCJ a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești

Publicat

Publicitate

Nu se reia turul doi: Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul împotriva sentinței Curții de Apel Ploiești, care a suspendat hotărârea CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia ICCJ este definitivă, informează alba24.ro.

 
„Respinge cererea de suspendare a executării sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal invocată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ca rămasă fără obiect.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active în recurs invocată din oficiu.

Respinge recursul declarat de Andrei Ştefan Mitrea ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti.

Publicitate

Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile.

Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei” se arată în minuta instanței, publicată de G4Media.

Vezi și Operațiunea ”Turul Doi Înapoi” la Curtea de Apel Alba Iulia: Instanța, asaltată de cereri pentru anularea deciziei CCR din 2024

Reamintim că judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pelerini în rugăciune la Hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, Botoșani. „Hristos a înviat din morți”, au cântat cu toată forța credinței

Publicat

Publicitate

Vineri, în Săptămâna Luminată, se face cinstire unui praznic închinat Maicii Domnului care datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. În biserici şi mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei, dar şi la fântâni şi izvoare, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau Aghiasma Mică, pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor sau o consumă cu credință pentru sănătate.

Ziua de vineri, 25 aprilie 2025, a fost una cu totul specială pentru credincioșii Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani, care au sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească hramul bisericii lor, prăznuirea Izvorului Tămăduirii, o zi dedicată Maicii Domnului – ocrotitoarea acestei comunități, sub ascultarea noului paroh, părintele Daniel Constantin Țăranu.

Sărbătoarea a debutat joi seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți într-o atmosferă de profundă rugăciune și comuniune. Credincioșii au umplut biserica până la refuz, purtând în inimă recunoștință și nădejde. Mulți dintre ei au venit din colțuri îndepărate ale municipiului Botoșani, ca să se roage pentru sănătate trupească și sufletească, nădăjduind în ajutorul Maicii Domnului, așa cum spune tradiția legată de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Ziua de prăznuire a sărbătorii a adus emoție și pentru faptul că a fost primul hram principal prăznuit sub îndrumarea noului paroh, părintele Daniel Constantin Țăranu, venit să continue lucrarea pastorală începută de vrednicul de pomenire părintele Ioan Alupoaiei, trecut la cele veșnice în urmă cu câteva luni.

Biserica a fost gătită ca o mireasă, catapeteasma și icoana Maicii Domnului Portărița fiind acoperită aproape de flori de toate culorile, trimise cu multă dragoste de Florăria SOFIA DECOR din municipiul Botoșani, unde preoteasa Eusebia Alupoaiei, fiica Teofana și ginerele Ovidiu Costea împletesc rugăciunea cu dorul și arta florală. 

Sărbătoarea a început cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Sfințirea Mică a Apei, la care biserica a fost din nou plină până la refuz de credincioși veniți din toate colțurile municipiului Botoșani pentru a cinsti sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ocrotitoarea săracilor, a văduvelor și copiilor orfani, cât și a celor nedreptățiți și împovărați de greutăți.

Publicitate

Sfânta Liturghie, clipa în care cerul coboară pe pământ și pământul se ridică spre cer, iar sufletul omului se întâlnește, tainic și adânc, cu Dumnezeu, a fost săvârșită în sobor, fiind prezent alături de părintele Daniel Țăranu părintele Ovidiu Lăzărescu de la Draxini și părintele diacon Ciprian Ștefan Rață de la Iași, fiu al satului Cristești.

Răspunsurile la strană au fost oferite în cel mai pur stil bizantin de cântărețul bisericii, Simon Petru, care a coordonat câțiva invitați cu voci care fac sufletul să vibreze de emoție duhovnicească.

În predica rostită cu multă căldură și înțelepciune, părintele profesor Partenie Apostoaie a adus mângâiere tuturor celor prezenți pe care i-a îndemnat să ceară ajutorul Maicii Domnului, ținând cu sufletul la gură creștinii prezenți la slujbă. În cuvântul său, părintele paroh al Bisericii Vovidenia, care continaă o tradiție slujind de hram în biserica din Parcul Tineretului, a adus un omagiu părintelui Ioan Alupoaiei, evocând râvna, blândețea și dragostea cu care  a slujit comunitatea timp de atâția ani.

A urmat slujba de sfințire a apei, fiind luate măsuri suplimentare pentru a nu se crea haos la împărțirea apei cu proprietăți binefăcătoare.

„Mulțumim părintelui profesor Partenie Apostoaie, de la Biserica Vovidenia, care în tradiție, cu dragoste, a venit și în acest an să slujească și să ne împărtpșească un frumos cuvânt de învățătură, atât de necesar și de mângâietor și îndulcitor pentru noi toți. Mulțumim părintelui Lăzărescu Ovidiu de la Draxini, părintelui diacon Ciprian Ștefan Rață de la Iași , care este fiu al satului unde am slujit eu. Mi-a făcut o surpriză frumoasă, a venit cu mama lui și câteva enoriași de acolo și ne-am rugat împreună”, a spus părintele Daniel Țăranu.

La Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie. Zeci de credincioși au participat la slujbele specifice acestui mare praznic și la unison au cântat „Hristos a înviat din morți”, cu toată forța credinței, arătând că în inimile fiecăruia se află o biserică vie, cu altar pe care coboară în chip tainic Mântuitorul și revarsă liniște și iubire de aproapele. Cu toate că pelerinajul cu icoana Maicii Domnului, care marca această frumoasă sărbătoare, nu a mai avut loc de cinci ani, credincioșii păstrează vie amintire unor momente cu adevărat înălțătoare pe care le-au trăit atunci când icoana trecea pe sub balcoanele blocurilor din cartier și „convingea” credincioșii să se alăture mulțimii pentru împreună rugăciune.

Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”, care a ars din temelii. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care, însă, tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.

Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.

Și chiar se întâmplă minuni….Oamenii care se roagă cu credință la icoana Maicii Domnului se întorc să mulțumească și mărturisesc tuturor din adâncul inimii minunea care li s-a întâmplat.

„Am o fată bolnavă de aproape 40 de ani și trebuia să merg cu ea  la Iași pentru operație. Fiind așa de necăjită, am fost în fața Maicii Sfinte și m-am rugat cu credință, iar fata mea s-a simțit mai bine. Nu a mai fost necesară operația. M-am rugat și pentru fiul meu, că avea o neînțelegere în familie și s-au liniștit toate”, a spus Teodora B., credincioasă din parohie.

Biserica „Izvorul Tămăduirii” rămâne un loc al vindecării sufletești și trupești, o oază de credință în mijlocul orașului Botoșani, unde Maica Domnului continuă să reverse darurile Sale asupra celor care vin cu inimă curată.

După o agapă frățească, potrivit tradiției, credincioșii prezenți la slujbă s-au întors acasă mai întăriți în credință și încredințați că, prin rugăciunile Maicii Domnului, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului rămâne un adevărat izvor de har și binecuvântare pentru întreg orașul.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025: Decizia privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor, contestată și de Curtea Constituțională

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României a declarat recurs împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.

Potrivit unor date comunicate vineri AGERPRES de către Curtea de Apel Ploiești, împotriva hotărârii a fost declarat recurs de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Curtea Constituțională a României, dar și de alte două persoane fizice care nu figurează ca părți în dosar.

‘Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu referire la situația acțiunilor prin care s-a solicitat suspendarea executării Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei, precum și anularea acestei hotărâri, facem precizarea că, la data de 10 aprilie, pe rolul Curții de Apel Ploiești – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal au fost înregistrate 11 dosare, având ca obiect acțiuni promovate de persoane fizice diferite, prin care s-a solicitat suspendarea executării actului administrativ contestat, până la soluționarea definitivă a fiecărui dosar, precum și anularea Hotărârii Curții Constituționale 32 din 6 decembrie 2024’, a informat Curtea de Apel Ploiești.

Conform sursei citate, în afara dosarului 301/42/2025, a fost soluționat și dosarul 300/42/2025, prin sentința 133/23.04.2025, pronunțată de un alt complet din cadrul Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești, prin care a fost admisă excepția necompetenței generale, invocată din oficiu, cu consecința respingerii cererii de chemare în judecată, ca nefiind de competența instanțelor judecătorești, hotărâre ce este supusă recursului în termen de cinci zile de la pronunțare.

În ceea ce privește situația celorlalte nouă dosare, patru dintre acestea au fixate termene de judecată, la datele de 29 aprilie sau, după caz, 30 aprilie, iar cinci se află în faza procedurii prealabile, neavând încă stabilite termene de judecată, a precizat Curtea de Apel Ploiești.

Joi, un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidențiale.

Publicitate

”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluționarea definitivă a cauzei. Admite acțiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunțare”, potrivit minutei deciziei. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending