Connect with us
Publicitate

Eveniment

Opinii. Jurnal de spital

Publicat

Publicitate

Opinii, de Vasile Iftime, scriitor, poet, editorialist, pacient:

În acest jurnal voi evita să dau nume, pentru că este nedrept să exemplific individualități, atâta timp cât exemplul meu (și sunt convins de ceea ce spun) poate fi multiplicat în orice zi și în orice noapte cu numărul pacienților internați în sjb. Nu îmi este frică să îmi asum câteva nume de cadre medicale, consider însă că acest fapt divers reprezintă doar o frântură minusculă din epopeile ce se scriu și se rescriu în sufletele pacienților, până când aceștia își amintesc de o vorbă mai veche, răspândită acum vreo 30 de ani și mai bine că „cel mai bun doctor din Botoșani este trenul de Iaşi”.

29 august, ora 15.00. În sfârșit, m-am externat de pe secția ORL a SJ Botoșani. Două ore am așteptat să mi se completeze o scrisoare medicală. Apropo, fără concediu medical, altfel aș mai fi stat vreo două ore. Am renunțat dintr-un motiv verificabil: riscam să primesc un document nerecunoscut de CAS, pe motiv că este tăiat dintr-un contor expirat. Asta mi s-a întâmplat cu o lună în urmă, și pentru acel certificat nu am primit încă duplicatul; după acest articol, e clar că nu-l voi mai primi niciodată.

Publicitate

Pe 27 august m-am internat pentru o banală puncție, ce urma să o fac pe sinusul drept al maxilarului superior – mă pregătesc pentru o intervenție mai complicată și profesorul mi-a recomandat câte o vizită la: ORL, infecțioase, stomatologie, pneumologie etc.

Aș fi preferat o internare de zi, doar că doamna doctor mi-a explicat că, de fapt, nu pot avea acces la sala de operație decât dacă sunt internat pe mai mult de 24 de ore. Eu cred însă altceva: prin SJB cam bate vântul, iar domnii doctori, cum te prind în policlinică, cum te internează –  asta în situația în care nu trebuie să mai treci pe la un eco- sau rază, sau… Acolo, vei fi programat peste 7 – 14 zile, apoi, din nou treci pe la medic în policlinică și, dacă ajungi la el fără a doua reprogramare, declară-te fericit. Oricum, toată plimbarea asta pe traseul „Ana – Caiafa – Ana – Caiafa” și, poate, iar „Ana – Caiafa” poate dura 30 de zile și mai mult.

Ce face sărmanul pacient botoșănean în acest caz, pentru că durerea nu vine în ziua de salariu? Vinde ce are prin casă și merge, la fel de umil, la cabinetul particular a lu’ domn’ doctor. Acolo domn’ doctor are și eco, îți face și o elecrocardiogramă, acolo domn doctor face orice pentru 250 de lei. (Domnul doctor mai cere o sută, dacă săracul pacient a uitat și vine a doua zi să întrebe cum să ia pilula: după masa sau înainte de masă, cu apă sau fără apă).

Publicitate

Pe 27 august m-am internat pe secția ORL a SJB, așa cum mi-a recomandat doamna doctor în policlinică. Asta după ce am fost trimis la radiografie, iar acolo nu puteam fi o excepție și să fac radiografia în aceeași zi – trebuie să fiu programat peste câteva zile sau săptămâni. Drept urmare, am spus că plătesc și mi s-a răspuns cu „și ce dacă plătești, crezi că ne multiplicăm”.

Dacă am văzut că nici așa nu merge, am încercat să umanizez cumva situația și le-am spus doamnelor că trebuie să ajung la alt spital, din alt județ, și trebuie să fac o puncție și că drăcia asta de infecție se adună la fiecare 10 zile pe sinus și, dacă nu am sinusurile curate, mor. Am ținut-o așa vreo zece minute cu umanizarea, cu miloaga, până am trezit  belita de empatie, ce moțăia în același timp sub vreo trei halate albe deodată, care, obosite de atâta vorbă, se odihneau.

Pe 27 august m-am internat pe secția ORL a SJB, prin urmare. Dar, pentru că pe 27 august, DSP-ul era în control, în SJB doamna doctor nu mi-a făcut puncție.

Publicitate

Pe 27 trebuia să stăm cuminți în salon, în pat. Forfotă mare: în trei ore s-a șters praful de pe cadrele paturilor, de pe fereastră, de pe tocurile ușilor de câteva ori, s-a spălat holul, saloanele, s-a folosit chiar și un spray ambiental, în timp ce noi, pacienții, trebuia să stăm cuminți. Asta mi-a amintit de vremea cătăniei, când, câte un general de la capitală venea în inspecție: sectoarele lună, la gaz se sacrifica câte un grohăilă, iar noi, răcanii, eram bine ascunși sub dealul târgului.

DSP-ul a venit în control și doctorii i-au pus pe reprezentanții acestuia să asiste la un film surdo-mut și, bineînțeles, alb-negru. Am auzit de câteva zeci de ori „dsp, dsp” din gura infirmierilor, asistentelor, doctorului de gardă.

Doamnelor și domnilor doctori, faceți-vă treaba, ca și cum DSP-ul ar fi mereu printre voi și o să va obișnuiți cu normalitatea! Doar că trebuie mai întâi „să vă treziți”, așa cum a spus doamna doctor Monica Adăscăliței, actualul manager.

V-am auzit cu urechile mele, prin lift, pe la bft, pe secție: erați tare revoltate pe această sintagmă. Aș zice să o luați mai ușor: încercați, la început, să țineți un ochi deschis, apoi – celălalt, apoi –  ambii deodată și nu uitați: sfatul acesta vi l-a dat un doctor ce a exersat sute de nopți nedormire.

Pe 27 august am stat cuminte în secția ORL, pe 28 mi s-a făcut puncția. Pe 28, la ora 15.00, după ce o doamnă asistentă vreo două ore mi-a completat scrisoarea medicală, m-am externat.

În septembrie mă voi interna la Târgu Mureș într-un spital imens, cu saloane imense (8-10 bolnavi in salon), cu o baie la capătul holului, două toalete, poate, la 100 de pacienți, două dușuri, poate, la o sută de pacienți, dar de acolo am speranța că voi veni sănătos.

Aici, să dea Dumnezeu să mă înșel, dar nici 100 de Alexandre, doamnelor și domnilor cadre medicale, nu vă vor trezi din somn.

Cât despre investițiile  Doamnei Președinte Doina Federovici, nici înmulțite cu o sută, cu o mie, nu vă vor satisface orgoliile. Asta în situația în care profesați într-un spital de patru stele, ca sa nu spun cinci, și tot voi nemulțumiți, și tot voi revoltați, și tot voi neînțeleși.

Aici aș fi vrut să închei respectivul fapt divers dar mi-am amintit că v-am văzut mai în vară protestând, folosindu-vă de niște recuzită „made florariu”.

Dragilor în halate multicolore, poate ar fi timpul să vă gândiți că acel spațiu gol închis ermetic, ce l-ați adus cadou managerului vostru, tocmai de ziua lui, la fel de simbolic ar putea să vă încapă pe toți și să mai rămână loc… Nu, credeți-mă, nu vă vreau răul, vorbesc de simboluri și sunt convins că nici voi nu ați vrut cu adevărat să o închideți pe Doamna Caba în sicriu și să prindeți capacul în cuie, ci ați încercat o metaforă mai „plastificată”.

Totuși, priviți-vă în oglindă și numărați câte capete are Moțoc.

Priviți-vă  în oglindă și veți constata ca sub ferestrele voastre trebuie sa protestați și nu a celor care fac eforturi imense sa va fie bine. Ieri citeam despre o altă investiție în sănătate botoșăneana, și alta, și alta – pentru  bolnavi – spune doamna președinte. Pentru bolnavi, trebuie să fiți voi înainte de toate, stimabililor. Și mai ales să vă asumați vina, nu doar succesele, dacă le aveți, stimabili doctori!

Nu e vina unui președinte de consiliu județean că mentalitățile dumneavoastră au rămas anchilozate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Condiţiile în care persoanele asigurate beneficiază de servicii de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave

Publicat

Publicitate

Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome.

„În funcţie de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenţie gratuite şi îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Medicul de familie va interpreta şi rezultatul analizelor, în cursul unei noi consultaţii de prevenţie, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave şi pentru stabilirea tratamentului adecvat”, a precizat sursa citată.

Publicitate

De asemenea, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătăţii din viaţa acestuia – fumat, consum de alcool, alimentaţie nesănătoasă, stres etc.

Medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli şi dacă, în cursul unei consultaţii în scop terapeutic, are suspiciunea că, pe lângă afecţiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultaţie, ar mai putea exista şi o astfel de boală ascunsă.

CNAS precizează că, în cazul în care pacientul persoană asigurată a fost diagnosticat cu o boală cronică, acesta beneficiază de consultaţii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea.

Publicitate

„Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt – hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi)”, a explicat CNAS.

Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică.

Conform CNAS, pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate, iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.

Publicitate

Dacă la orice consultaţie medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.

De asemenea, pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană asigurată consultaţii pentru depistarea afecţiunilor oncologice (se decontează maximum trei consultaţii pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultaţii, prezentarea la a doua şi a treia consultaţie consultaţie făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).

După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă performanţă, spitalizare de zi ori continuă.

„Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua şi servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân”, a mai transmis CNAS.

După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul naţional de oncologie.

Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât şi în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi spune că majorările anunțate de Ministerul Muncii pentru pensii și pentru salariul minim confirmă că PSD este garanția creșterii veniturilor românilor

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi a declarat că PSD face deja dovada că propunerile din Programul social-democrat vor fi duse cu certitudine la îndeplinire, în timp ce alte partide spun doar de ce nu sunt buni ceilalți.

Astfel, spune deputatul, PSD reconfirmă că este singurul partid care reprezintă garanția creșterii veniturilor românilor.

Ministerul Muncii a anunțat deja nivelurile stabilite pentru majorarea pensiilor și a salariului minim începând cu 1 ianuarie 2025.

Publicitate

Ministerul Muncii condus de PSD tocmai a anunțat că pensiile vor crește, cu 12,1% de la 1 ianuarie 2025! Astfel, pensiile cresc cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Ca atare, valoarea punctului de referință va crește de la 81 de lei, cât este în prezent, la 91 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025.”, a scris Marius Budăi pe o rețea de socializare.

Social-democratul a amintit și faptul că în luna octombrie, Ministerul Muncii a anunțat care va fi valoarea salariului minim brut pe țară. „La fel va crește și salariul minim începând tot de la 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii a anunțat că salariul minim va crește de la 3.700 de lei câte este în prezent, la 4.050 de lei. Începem deja să aplicăm ceea am promis în Programul PSD de guvernare! Pe 1 Decembrie, votați candidații PSD la Parlamentul României pentru a avea garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!”, a precizat Marius Budăi care a subliniat că aceste decizii arată că PSD deja începe să aplice ceea ce a promis în programul de guvernare pentru următoare legislatură.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/19ifadiX6N/?mibextid=WC7FNe

 

https://vm.tiktok.com/ZNe32Hfmp/

Publicitate

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Educație

VIDEO: Pledoarie pentru iubire, respect, empatie a elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona

Publicat

Publicitate

Săptămâna Educației Globale este dedicată promovării unei perspective globale asupra problemelor actuale. Tema propusă anul acesta „Oameni conectati pentru o planeta incluziva ” i – a inspirat pe elevii claselor a X a A si a X a C de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt ” din Vorona să transmită mesajul lor într-un mod inedit.

Videoclipul realizat de aceștia se vrea a fi o pledoarie pentru iubire, respect, empatie, solidaritate și în același timp un apel la responsabilitate, arătând ca schimbarea începe cu gesturi mici și cu fiecare dintre noi.

Visul lor de a trai într-o lume în care nimeni să nu mai fie judecat va deveni realitate. Aceasta este promisiunea lor!

Publicitate

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidenţiale2024 AEP: Până la ora 9,00 au votat în diaspora 4.377 de alegători

Publicat

Publicitate

Până la ora 9,00 au votat vineri, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în diaspora, 4.377 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Au votat pe liste suplimentare 150 de cetăţeni români.

Prin corespondenţă şi-au exercitat dreptul constituţional 4.227 de alegători din străinătate.

Publicitate

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Vineri este prima zi de alegeri prezidenţiale în diaspora. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending