Connect with us
Publicitate

Eveniment

Opinii. Jurnal de spital

Publicat

Publicitate

Opinii, de Vasile Iftime, scriitor, poet, editorialist, pacient:

În acest jurnal voi evita să dau nume, pentru că este nedrept să exemplific individualități, atâta timp cât exemplul meu (și sunt convins de ceea ce spun) poate fi multiplicat în orice zi și în orice noapte cu numărul pacienților internați în sjb. Nu îmi este frică să îmi asum câteva nume de cadre medicale, consider însă că acest fapt divers reprezintă doar o frântură minusculă din epopeile ce se scriu și se rescriu în sufletele pacienților, până când aceștia își amintesc de o vorbă mai veche, răspândită acum vreo 30 de ani și mai bine că „cel mai bun doctor din Botoșani este trenul de Iaşi”.

29 august, ora 15.00. În sfârșit, m-am externat de pe secția ORL a SJ Botoșani. Două ore am așteptat să mi se completeze o scrisoare medicală. Apropo, fără concediu medical, altfel aș mai fi stat vreo două ore. Am renunțat dintr-un motiv verificabil: riscam să primesc un document nerecunoscut de CAS, pe motiv că este tăiat dintr-un contor expirat. Asta mi s-a întâmplat cu o lună în urmă, și pentru acel certificat nu am primit încă duplicatul; după acest articol, e clar că nu-l voi mai primi niciodată.

Publicitate

Pe 27 august m-am internat pentru o banală puncție, ce urma să o fac pe sinusul drept al maxilarului superior – mă pregătesc pentru o intervenție mai complicată și profesorul mi-a recomandat câte o vizită la: ORL, infecțioase, stomatologie, pneumologie etc.

Aș fi preferat o internare de zi, doar că doamna doctor mi-a explicat că, de fapt, nu pot avea acces la sala de operație decât dacă sunt internat pe mai mult de 24 de ore. Eu cred însă altceva: prin SJB cam bate vântul, iar domnii doctori, cum te prind în policlinică, cum te internează –  asta în situația în care nu trebuie să mai treci pe la un eco- sau rază, sau… Acolo, vei fi programat peste 7 – 14 zile, apoi, din nou treci pe la medic în policlinică și, dacă ajungi la el fără a doua reprogramare, declară-te fericit. Oricum, toată plimbarea asta pe traseul „Ana – Caiafa – Ana – Caiafa” și, poate, iar „Ana – Caiafa” poate dura 30 de zile și mai mult.

Ce face sărmanul pacient botoșănean în acest caz, pentru că durerea nu vine în ziua de salariu? Vinde ce are prin casă și merge, la fel de umil, la cabinetul particular a lu’ domn’ doctor. Acolo domn’ doctor are și eco, îți face și o elecrocardiogramă, acolo domn doctor face orice pentru 250 de lei. (Domnul doctor mai cere o sută, dacă săracul pacient a uitat și vine a doua zi să întrebe cum să ia pilula: după masa sau înainte de masă, cu apă sau fără apă).

Publicitate

Pe 27 august m-am internat pe secția ORL a SJB, așa cum mi-a recomandat doamna doctor în policlinică. Asta după ce am fost trimis la radiografie, iar acolo nu puteam fi o excepție și să fac radiografia în aceeași zi – trebuie să fiu programat peste câteva zile sau săptămâni. Drept urmare, am spus că plătesc și mi s-a răspuns cu „și ce dacă plătești, crezi că ne multiplicăm”.

Dacă am văzut că nici așa nu merge, am încercat să umanizez cumva situația și le-am spus doamnelor că trebuie să ajung la alt spital, din alt județ, și trebuie să fac o puncție și că drăcia asta de infecție se adună la fiecare 10 zile pe sinus și, dacă nu am sinusurile curate, mor. Am ținut-o așa vreo zece minute cu umanizarea, cu miloaga, până am trezit  belita de empatie, ce moțăia în același timp sub vreo trei halate albe deodată, care, obosite de atâta vorbă, se odihneau.

Pe 27 august m-am internat pe secția ORL a SJB, prin urmare. Dar, pentru că pe 27 august, DSP-ul era în control, în SJB doamna doctor nu mi-a făcut puncție.

Publicitate

Pe 27 trebuia să stăm cuminți în salon, în pat. Forfotă mare: în trei ore s-a șters praful de pe cadrele paturilor, de pe fereastră, de pe tocurile ușilor de câteva ori, s-a spălat holul, saloanele, s-a folosit chiar și un spray ambiental, în timp ce noi, pacienții, trebuia să stăm cuminți. Asta mi-a amintit de vremea cătăniei, când, câte un general de la capitală venea în inspecție: sectoarele lună, la gaz se sacrifica câte un grohăilă, iar noi, răcanii, eram bine ascunși sub dealul târgului.

DSP-ul a venit în control și doctorii i-au pus pe reprezentanții acestuia să asiste la un film surdo-mut și, bineînțeles, alb-negru. Am auzit de câteva zeci de ori „dsp, dsp” din gura infirmierilor, asistentelor, doctorului de gardă.

Doamnelor și domnilor doctori, faceți-vă treaba, ca și cum DSP-ul ar fi mereu printre voi și o să va obișnuiți cu normalitatea! Doar că trebuie mai întâi „să vă treziți”, așa cum a spus doamna doctor Monica Adăscăliței, actualul manager.

Publicitate

V-am auzit cu urechile mele, prin lift, pe la bft, pe secție: erați tare revoltate pe această sintagmă. Aș zice să o luați mai ușor: încercați, la început, să țineți un ochi deschis, apoi – celălalt, apoi –  ambii deodată și nu uitați: sfatul acesta vi l-a dat un doctor ce a exersat sute de nopți nedormire.

Pe 27 august am stat cuminte în secția ORL, pe 28 mi s-a făcut puncția. Pe 28, la ora 15.00, după ce o doamnă asistentă vreo două ore mi-a completat scrisoarea medicală, m-am externat.

În septembrie mă voi interna la Târgu Mureș într-un spital imens, cu saloane imense (8-10 bolnavi in salon), cu o baie la capătul holului, două toalete, poate, la 100 de pacienți, două dușuri, poate, la o sută de pacienți, dar de acolo am speranța că voi veni sănătos.

Aici, să dea Dumnezeu să mă înșel, dar nici 100 de Alexandre, doamnelor și domnilor cadre medicale, nu vă vor trezi din somn.

Cât despre investițiile  Doamnei Președinte Doina Federovici, nici înmulțite cu o sută, cu o mie, nu vă vor satisface orgoliile. Asta în situația în care profesați într-un spital de patru stele, ca sa nu spun cinci, și tot voi nemulțumiți, și tot voi revoltați, și tot voi neînțeleși.

Aici aș fi vrut să închei respectivul fapt divers dar mi-am amintit că v-am văzut mai în vară protestând, folosindu-vă de niște recuzită „made florariu”.

Dragilor în halate multicolore, poate ar fi timpul să vă gândiți că acel spațiu gol închis ermetic, ce l-ați adus cadou managerului vostru, tocmai de ziua lui, la fel de simbolic ar putea să vă încapă pe toți și să mai rămână loc… Nu, credeți-mă, nu vă vreau răul, vorbesc de simboluri și sunt convins că nici voi nu ați vrut cu adevărat să o închideți pe Doamna Caba în sicriu și să prindeți capacul în cuie, ci ați încercat o metaforă mai „plastificată”.

Totuși, priviți-vă în oglindă și numărați câte capete are Moțoc.

Priviți-vă  în oglindă și veți constata ca sub ferestrele voastre trebuie sa protestați și nu a celor care fac eforturi imense sa va fie bine. Ieri citeam despre o altă investiție în sănătate botoșăneana, și alta, și alta – pentru  bolnavi – spune doamna președinte. Pentru bolnavi, trebuie să fiți voi înainte de toate, stimabililor. Și mai ales să vă asumați vina, nu doar succesele, dacă le aveți, stimabili doctori!

Nu e vina unui președinte de consiliu județean că mentalitățile dumneavoastră au rămas anchilozate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Persoanele fizice pot plăti LEGAL un angajat în gospodărie. Pot lucra și tinerii de 16 ani, cu aceleași drepturi ca salariații

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice au acum posibilitatea legală de a angaja personal pentru gospodărie după ce legislația a început un lung șir de schimbări prin care se speră la o nouă dezvoltare în piața muncii din România. Această muncă implică activități casnice. Cei care desfășoară astfel de servicii vor primi tichete, în baza cărora vor fi remunerați, și vor beneficia de aceleași drepturi sociale ca și ceilalți angajați, inclusiv plata contribuțiilor sociale. Statul va reține 3 lei din fiecare 15 lei plătiți.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și poate fi accesată AICI, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Conceptul presupune achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Publicitate

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

„Marketplace” pentru cerere și ofertă

Conform reprezentanților Ministerului Muncii, o altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Publicitate

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Care este valoarea unui tichet și cum beneficiezi de asigurări sociale

Platforma accesibilă AICI, poate fi utilizată de lucrători, de beneficiari casnici, dar și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice.

Publicitate

Acest lucru înseamnă, practic,1.275 de lei pe lună.

Valoarea unui tichet este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Publicitate

Convenție în loc de contract

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

  • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Cine poate presta munci casnice

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Conform Ministerului Muncii, angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Care sunt activitățile casnice pentru care se emit tichete

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

  • aranjarea și servirea mesei;
  • curățarea / întreținerea piscinei;
  • curățenia/igienizarea locuinței;
  • călcatul rufelor;
  • debarasarea și spălarea vaselor;
  • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
  • plimbarea animalelor de companie;
  • prepararea hranei;
  • plantarea pomilor/arbuștilor;
  • plantarea răsadurilor;
  • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
  • recoltarea fructelor și legumelor;
  • spălarea covoarelor;
  • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
  • spălarea rufelor;
  • spălarea și curățarea autovehiculelor;
  • strângerea resturilor vegetale din natură.

Tranzacțiile se vor efectua digital

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete.

Asta înseamnă achiziționare și înregistrarea orelor de lucru, înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici, cum ar fi număr de ore și tip de activitate casnică desfășurată, precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Foto: pixabay.com

Citeste mai mult

Educație

Elevii au intrat în vacanța de primăvară 2024. Câte zile libere au de 1 Mai și Paște. Calendar an școlar și examene

Publicat

Publicitate

Elevii au început vacanța de primăvară în 2024, pe data de vineri, 26 aprilie, imediat după încheierea cursurilor. Aceștia vor beneficia de o săptămână și jumătate de pauză, după care se vor întoarce la școală. Perioada de vacanță include atât zilele libere de 1 Mai, cât și cele de Paște în 2024.

Vacanța de primăvară și Paștele în 2024 se desfășoară în intervalul 27 aprilie – 7 mai. Cursurile pentru ultimul modul încep din 8 mai. Ulterior, vor mai fi șase săptămâni de școală.

În anul școlar 2023-2024, cursurile se vor încheia în 21 iunie.

Publicitate

Elevii de clasa a VIII-a termină școala în 14 iunie, iar cei din clasa a XII-a, în 7 iunie.

Vacanța de primăvară 2024. Calendar an școlar

  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Vacanța de primăvară 2024. Evaluări pentru clasele II, IV, VI

După vacanță, în luna mai, elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor avea testări de evaluare națională.

La clasa a II-a, vor fi testări de Limbă și comunicare (scris și citit), respectiv Matematică și Științe ale naturii. Fiecare probă va dura 30 de minute.

Publicitate

La clasele a IV-a și a VI-a, testările vor dura 60 de minute.

Vacanța de primăvară 2024. Calendar examene

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

Publicitate

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

COD galben de CEAȚĂ pentru județul Botoșani, până la ora 10:00

Publicat

Publicitate

ISU Botoșani a atras atenția la condițiile de trafic după ce meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru județul Botoșani, valabil până la ora 10:00.

Din această cauză, pe drumurile din județ se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112

“Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Intrarea Domnului in Ierusalim. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Publicat

Publicitate

Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Despre Sfinții Apostoli lason și Sosipatru aflam din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, unde acesta ii numește de un neam cu el (Romani 16;21).

Sfântul Apostol Iason a fost numit Episcop al orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, in timp ce Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit Episcop in Iconium.  Acești doi Apostoli au ajuns sa predice cuvântul Evangheliei in Insula Corfu, unde au ridicat o biserica in cinstea Sfântului Arhidiacon Stefan. Aflând de activitatea lor misionara, regele insulei i-a trimis in închisoare, unde au fost închiși împreună cu șapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învățătura lui Hristos și i-au adus la dreapta credință. Auzind despre schimbarea tâlharilor, regele a poruncit ca aceștia sa fie omorați. In acest fel, cei șapte tâlhari au luat cununa muceniciei.

Când regele ii tortura pe Sfinții Apostoli lason și Sosipatru, fiica lui, fecioara Cherchira, privea pătimirile lor. In acel moment s-a declarat și ea creștină. Regele a poruncit apoi ca ea sa fie închisă in temniță. Văzând ca fiica sa nu dorește sa se lepede de credință in Hristos, regele a poruncit sa se dea foc temniței in care era închisă. Printr-o minune dumnezeiasca fecioara a rămas nevătămată. Văzând aceasta, regele a ordonat ca fiica lui sa fie omorâtă de către arcași. La scurta vreme însă, s-a întâmplat ca regele sa moara, iar Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au rămas in viată.

Publicitate

Noul rege al insulei primind Sfântul Botez, a oprit persecuțiile impotriva creștinilor. Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au predicat Evanghelia și au păstorit Biserica din Insula Corfu pana la sfârșitul vieții.

Troparul Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru

Glasul 3

Publicitate

Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Iason și Sosipatru

Glasul 6

Publicitate

Chipul cel scris de mână…

Luminându-vă cu dogmele Apostolului Pavel, v-ați făcut luminători lumii, de trei ori fericiților, că pururea luminați lumea cu minuni, Sfinte Apostole Iason, izvorul tămăduirilor și Sfinte Apostole Sosipatru, lauda mucenicilor lui Hristos, Apostoli de Dumnezeu purtători, ocrotitori ai celor din nevoi, rugați-vă lui Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

Publicitate

– Sfinților Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian;

– Sfintei Mucenițe Cherchira;

– Sfinților Mucenici Zinon și Vitalie;

– Sfântului Mucenic Eusebia;

– Sfinților Apostoli Onisifor și Evod;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending