Connect with us
Publicitate

Eveniment

OPINII: George Simion, scrisoare deschisă către David Popovici

Publicat

Publicitate

Dragă David,

Am să trec peste complezențele folosite de mai toți politicienii în ceea ce privește performanța ta spectaculoasă la Jocurile Olimpice. Nu-ți trimit această scrisoare nici să încerc să mă cațăr pe faima ta, nici să bifez puncte într-un clasament al ipocriziei. Până la urmă, știm amândoi că meritul pentru rezultatele obținute este numai al tău, și al părinților tăi.

Îți scriu pentru că mesajul tău, adresat întregii țări, m-a cutremurat. Și, mai mult decât atât, m-a revoltat reacția autorităților la cerința ta simplă de a renova un bazin și de a se concentra cu adevărat pe problemele reale din sportul românesc. Pasare a responsabilității, nesimțire, lipsă de viziune și nerecunoștința. Asta am văzut zilele acestea, și de aceea mă simt nevoit să îți adresez acest mesaj.

Spre deosebire de mulți alți băgători de seamă politici, știu foarte bine ce înseamnă lipsa unui bazin olimpic în complexul sportiv „Lia Manoliu”. Am întipărită în minte o amintire pentru totdeauna, cu colegii tăi, pe care îi vedeam antrenându-și săriturile în apă, în sala senseiului Florentin Marinescu, sărind pe saltele, pentru că nu aveau bazine. În anul 2022!

Atunci, în sala aceea, am văzut cum se practică, de fapt, sportul în România. Mai tot auzisem de la prieteni, colegi din partid, care povesteau cum făceau sute de kilometri cu copiii, ducându-i la diferite bazine din țară. Sau cum tinerii de la hockey se antrenau vara, pe „Lia Manoliu”, înainte să fie dărâmat stadionul, pe ciment. Iar după ce au rămas fără stadion, se duceau până la Brașov, doar ca să practice un sport pe care îl iubeau.

O generație întreagă, generația ta, a fost lăsată de izbeliște, abandonată, de către cei care ar fi trebuit să realizeze că o țară care face sport este o țară sănătoasă. Că o Românie care investește în bazine olimpice, în sportivii de performanță, în sănătatea tinerilor, este o Românie care are un viitor. Noroc, Slavă Domnului, cu părinții voștri, în fața cărora m-aș înclina în oricare zi. Eroi adevărați, care au crezut în voi până la capăt, sacrificându-și timpul, sănătatea și situația materială, fără să clipească.

Publicitate

Am să fiu sincer cu tine, până la capăt. Chiar am ajuns în punctul în care nu mai sunt interesat cum este perceput mesajul meu, atât timp cât mă fac înțeles în mod clar. Voiam să lansăm planul Simion pentru sport – AUR pentru România – în următoarele săptămâni. Din calcule politice, pe care nu mi-e teamă să ți le recunosc, dar și pentru că, eu unul, când m-am uitat la finala de 200 de metri, la ultima ta tură, nu mai aveam nicio speranța că poți lua aurul, fiind uimit, la propriu, de anduranța ta, am decis să lansez acest plan mâine, întocmai la „Lia Manoliu”.

Îți spun de pe acum, cu riscul de a nu fi crezut, ce am să promit mâine în cadrul evenimentului. Ce am gândit cu marii campioni și sportivi de performanță care ne sunt astăzi alături. Două bazine olimpice în București, dacă reușim să avem un cuvânt de spus în guvernanța următoare. Unul la Liceul „Dimitre Bolintineanu”, cel care a fost distrus de edilii sectorului 5, și pentru care consilierii AUR vor garanta, cu capul, că se va realiza din fonduri europene în anul următor, și cel necesar în complexul „Lia Manoliu”. Și multe alte masuri și investiții pe care le voi prezenta mâine.

Cunosc realitatea și, din păcate, ea nu este tristă doar în ceea ce privește înotul. La fel se întâmplă și cu canotorii care ne-au făcut mândrii, la fel se întâmplă în orice sport, mai puțin fotbalul, unde este nevoie de investiții, baze sportive, centre de recuperare. Dacă semnalul Anei Maria Brânză, de la olimpiada trecută, nu a trezit întreaga țară, atunci trebuie să ne asigurăm că strigătul tău nu va fi ignorat așa cum au fost ignorate apelurile tuturor sportivilor de performanță care și-au sacrificat tinerețea pentru a reprezenta, cu mândrie, România.

Publicitate

Nu poți reforma întreg sistemul de pe o noapte pe alta, sunt conștient de asta. Dar poți, măcar, să fi primul care încearcă orice altceva, mai puțin strategia implementată în ultimii 34 de ani. Iți voi spune sincer: scopul nostru, în cadrul programului pentru sport „AUR pentru România”, nu va fi acela de a obține medalii. Ci de a lărgi baza de selecție, de a investi în baze sportive, pentru a face accesibil sportul de masă. Construim fundația, iar consecința naturală a acestui proces va crea oportunitatea pentru noi medalii și campioni. Campioni ca tine, ca Adrian-Sebastian Cornea, Marian Enache, Ancuța Bodnar, Simona Radiș, Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu, Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă, si toți restul care se luptă până la capăt pentru visul lor si visul unei întregi națiuni.

Mulți nu vor crede în onestitatea rândurilor mele. Probabil nici tu. De altfel, doar eu pot ști ce este în sufletul meu, și înțeleg aversitatea pentru orice fel de discurs politicianist. Dar vreau să te asigur de un singur lucru: tu, și ceilalți oameni extraordinari care au câștigat medalii pentru România, care au reprezentat țara aceasta cu mândrie, care și-au sacrificat, la propriu, tinerețile pentru un vis care pare, pentru mulți, absurd, veți fi, într-un final, ascultați.

Noi, ca popor, ne aprindem rapid și ne stingem la fel de rapid. De zeci de ani, de secole întregi, ne afundăm într-o stare de mediocritate absolută, crezând că putem să supraviețuim daca nu dăm totul, dacă nu ieșim în evidență, dacă „o lăsăm și așa”. Ei bine, este datoria generației noastre să schimbe modul acesta de gândire delăsător și să faca lucrurile cum nu au făcut-o cei care ne-au condus timp de 34 de ani.

Te-am auzit, David. Nu doar eu, ci o intreagă țară. Sâmbătă, la ora 12:00, lansăm Planul Simion pentru sport!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Statul se împrumută de la populație. Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 7%

Publicat

Publicitate

Statul se împrumută de la populație: Ministerul Finanțelor lansează, luni, o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Acestea vor putea fi cumpărate până la finalul acestei luni, scrie alba24.ro.

Este un instrument prin care statul, practic, se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța datoria publică, iar în schimb acordă dobânzi avantajoase, sigure și care nu se impozitează.

Aceste dobânzi sunt de 5,85% pentru maturitatea la un an, 6,6% pe an pentru titluri cu scadența la 3 ani și 7% anual pentru cea la 5 ani.

De la începutul acestui an, Tezaur a derulat 10 emisiuni la care au participat peste 240.000 de persoane, care au investit astfel mai bine de 12 miliarde de lei.

Titlurile pot fi procurate online de persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual, la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Pe site-ul ministerului mfinanțe.ro este publicat un ghid practic pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur, transmite Rador.

Publicitate

Timp de încă o săptămână, până pe 11 octombrie, se mai derulează și emisiunea de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi tot de până la 7% pentru titlurile în lei și de până la 5% pentru cele în euro.

Statul se împrumută de la populație: Cum?

Statul are mai multe modalități de a se împrumuta de la populație, oferind diferite tipuri de instrumente financiare care permit cetățenilor să investească și să primească dobânzi în schimb.

Publicitate

Obligațiuni de stat: Acestea sunt titluri de valoare emise de stat, prin care acesta se împrumută de la cetățeni pentru o perioadă definită, în schimbul unei dobânzi.

Populația poate achiziționa aceste obligațiuni, iar la finalul perioadei, statul rambursează suma investită, plus dobânda acumulată.

Certificate de trezorerie: Sunt emise pe termen scurt (de obicei, sub un an) și oferă o dobândă mai mică decât obligațiunile, dar sunt preferate de cei care doresc să investească pe termen scurt.

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: „Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța”

Publicat

Publicitate

Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, a folosit prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației pentru a dat asigurări, încă o dată, că va sprijini toți elevii în mod egal, se va asigura că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos, pentru că tinerii noștri merită educație de calitate.

„Avem copii extrem de talentați, care vor să își valorifice potențialul, care au dorință de muncă, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse.

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, am participat la un eveniment care ne-a amintit încă o dată că nu se poate construi nimic fără educație. Am avut ocazia să vorbim așa cum se cuvine despre sistemul de învățământ, despre recunoștința infinită pe care trebuie să o arătăm dascălilor din județ și despre condițiile în care am vrea să învețe toți elevii din Botoșani.

Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos. Pentru că tinerii noștri merită educație de calitate!”, a declarat Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending