La Botoșani a fost cod roșu de viscol, sunt probleme cu vortexul polar, dar și un alt eveniment care a avut loc în România nu trebuie trecut cu vederea. Nu cred nici un dram că este un caz izolat, cel puțin dacă-l privim prin prisma scârbei, al disprețului, al jemanfișismului și al urii puietului de astăzi față de tot ce ține de școală și educație.
Știu și știm că școala este anacronică, depășită, profesorii slabi, programa imbecilă și România educată un slogan batjocoritor.
Într-un astfel de peisaj dezolant, cazul profesoarei înjunghiate de un elev care „ a simțit el așa” nevoia de a-i tăia gâtul nu poate fi decât partea vizibilă a aisbergului. N-avea, sărăcuțul, o pușcă automată, un pistol-mitralieră, ceva cu repetiție acolo, că făcea deratizare în toată cancelaria.
Putea și doar cu cuțitul, dar, pesemne, praful a fost îndoit sau a prizat prea puțin, că fusese coada lungă.
În fond, dacă o să urmăriți povestea, în ciuda faptului că aveți memoria setată pe minimum, o să aflați că elevul era unul bun, cuminte, liniștit, se uita mult pe tavan, nu făcuse niciodată probleme. Sigur, vor spune în cor, era el mai deosebit, o fire poetic-revendicativă, fusese și un pic stresat, dar sub nici o formă nu te-ai fi putut gândi ca se va enerva într-atât. Descrierile îl vor contura ca și cum a coborât de pe icoană cu două zile înainte.
Publicitate
Pe de altă parte, profesoara era severă și le leza drepturile copiilor dând teme, extemporale și chestionându-i enervant despre aiureli din manuale. Ceea ce este o barbarie, știm cu toții. Elevii trebuie lăsați în pace, ei merg la școală pentru relaxare, socializare, prezentări de modă și consum de substanțe dubioase.
Hoașca aia e sigur de vină, a făcut ea ceva, poate a ridicat tonul, poate l-a agresat verbal, poate l-a ofensat cumva. E și normal ca bietul copil să facă un atac de panică și să-i dea cuțit la amărâta aia săracă.
Nu e, dom-le, nici o tentativă de crimă. A fost, așa, o neînțelegere, stați liniștiți la “locurili” voastre.
Sistemul de acum poate nu merită, dar eu și mulți din generația mea ne-am zeificat profesorii. Generația de acum a început să-i ucidă.
Și vina principală este a voastră, părinții lor. I-ați abandonat școlii, crezând că asta e normalitatea, ați acceptat superficialitatea, ați tolerat mediocritatea, v-ați complăcut și, mai ales, v-ați declarat copiii zei intangibili.
Ați obținut ce vedeți și ce vă faceți că nu vedeți și, deci, ce nu există.
Și pe lângă asta, însă, ați obținut o mizerie, multă mizerie.
Cunosc tineri absolvenți care nu sunt buni de nimic. Nu știu să bată un cui, nu au idee despre aproape nimic, cultură generală zero, habarnism visceral și miserupism de lemn.
Am lucrat cu srilankezi mai buni decât acești idioți crescuți în seră, mai politicoși, mai harnici, mai dibaci și mai determinați să-și câștige banii decât două generații de beizadele de mahala, producție internă.
Nu vă ascundeți după doi-trei olimpici. La fel ca Halep sau David Popovici, sunt nu doar cazuri singulare, ci rezultatul unei munci titanice, al unor talente șlefuite lung și dureros. Ceea ce odraslele voastre, veșnic opărite, nu au fost în stare, iar voi nici atât.
Pentru că educația și instruirea unui copil nu doar că începe cu părinții lui, ci aceștia trebuie să se ocupe de asta permanent.
Mi-am dedicat aproape două decenii educației propriului copil în așa măsură că la școală mergea mai mult ca să facă prezența. Am fost atent la ce învață, cât, cum, de ce. Am ajutat, a, tăcut când trebuia să tac și n-am tăcut când nu trebuia, am fost acolo ori de câte ori întorcea capul ca să vadă dacă sunt.
Am făcut toate astea și încă și mult mai multe pentru că nu am abdicat nici o zi de la meseria de părinte, de învățător în sensul ăla arhaic, de tovarăș de drum.
Dacă nu ați făcut la fel, ați pierdut mii de ocazii de a face ceva bine pentru copiii voștri, pentru voi înșivă și, în final, pentru societatea pe care o blamați zilnic.
Și fiindcă suntem unde suntem și am ajuns aici cum am ajuns, e coadă zilnic la cabinet pentru reglaje psihologice, mi-a zis junioara. azi psiholog.
De parcă s-ar mai putea face ceva cu adevărat la câtă dezvoltare personală și cultul unicității ați băgat în ei, adaug eu cu lehamite.
Și ca să nu termin fără să vedeți unde am ajuns, iată și un fragment din discuția cultă de pe whatsaapul clasei.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sfânta Mare Muceniță Marina a rămas până în ziua de astăzi în amintirea creștinilor ca o pildă de curaj mărturisitor. Marina s-a născut în Antiohia Pisidiei fiind fiica unui preot păgân numit Edesim. A rămas din fragedă pruncie orfană de mamă astfel încât tatăl său a trebuit să aducă o doică dintr-un sat apropiat care să aibă grijă de fetiță.
Ceea ce nu știa tatăl său era faptul că femeia aceea era creștină. A îngrijit-o cu căldură și dragoste pe Marina vorbindu-i, nu de puține ori despre Mântuitorul Hristos. Marina și-a dorit botezul și s-a învrednicit în ascuns de acest dar. Ajunsă la vârsta de cincisprezece ani cunoștea despre persecuțiile creștinilor și despre slăvitele martirii ale celor ce-l mărturiseau curajos pe Hristos și ruga pe Domnul ca în cazul în care va ajunge vreodată în situația mărturisirii să o întărească să primească glorioasa cunună a muceniciei. Marina a trăit în vremea crunților împărați romani persecutori ai creștinilor Maximian și Dioclețian.
Guvernatorul local se numea Olibrie. Acesta, într-o zi a zărit-o întâmplător pe Marina și a fost cucerit de frumusețea ei. I-a încolțit în inimă gândul de a o lua de soție dacă ar fi fost din rândul cetățenilor liberi sau dacă nu măcar de concubină. A ajuns să o găsească. Marina nu a fost în nici un caz de acord recunoscându-i faptul că era creștină. Rănit de refuzul ei și forțat de legea imperială a torturat-o mânios pe Sfânta Marina încercând să o facă să se lepede de Hristos. Nu a reușit. A aruncat-o într-o temniță întunecată unde Marina s-a luptat cu foarte multe ispite din partea vrășmașilor demoni.
După nenumărate zile de chinuri la văzul cărora mulți oameni s-au convertit la creștinism, Sfânta Marina a fost condamnată la moarte prin decapitare.
Moaștele Sfintei Marina
Publicitate
Pana la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni in anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate in Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 iar de aici ar fi fost mutate in Italia. In prezent, moastele Sfintei Marina se gasesc in Atena, in biserica inchinata Sfintei Mucenite. Mana sa dreapta se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. De asemenea, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc si in Albania, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa. In tara noastra, particele din moastele Sfintei Marina se gasesc la Mănăstirea Hurezi (palma) si la biserica din localitatea Fetesti, jud. Suceava.
Ciocanul Sfintei Marina
In Viața Sfintei Marina, se amintește ca in timp ce Sfanta gasea in temnita a intrat in celula diavolul, care luand chipul unui balaur a incercat sa o inspaimante. Neinfricata atleta a lui Hristos a prins cu mana demonul si, gasind un ciocan, l-a lovit, rusinandu-l pe acesta. Apoi, cand Marina s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a facut nevazut. Din acest motiv, in unele icoane, Sfanta Marina este reprezentata avand in mana un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.
După reducerea burselor, studenții și liceenii se grăbesc să își găsească un loc de muncă. În ultimele 14 zile, numărul aplicațiilor pentru joburi a explodat
După tăierea burselor, studenții și liceenii se orientează rapid către locuri de muncă. Reducerea substanțială a bugetului pentru burse, care ajungea anterior la 7 miliarde de lei anual, a dus la o explozie a cererilor pentru joburi în rândul acestora, scrie alba24.ro.
Tot mai mulți tineri au început să își caute de lucru pe platformele de joburi. În doar 14 zile, peste 7.600 de tineri și-au căutat un job, precizează un studiu recent.
Pe platforma Delucru.ro, unde 7.600 de tineri din România și-au activat conturile de job-seeker, în ultimele două săptămâni. Datele indică o creștere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, scrie mediafax.ro.
Aproape 70% dintre aceștia vizează activități de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote. Cele mai căutate domenii sunt construcțiile, curățenia, îngrijirea vârstnicilor, agricultura și HoReCa sezonier.
Presiunea economică, amplificată de scumpirea alimentelor, utilităților și de creșterea taxelor, îi determină pe peste 40% dintre tineri să accepte joburi punctuale sau suplimentare, iar aproape 60% se tem de scăderea nivelului de trai. Fenomenul se extinde rapid și în orașele mici.
Reducerea burselor îi determină pe studenți și elevi să caute venituri suplimentare
În paralel, studiul evidențiază că tăierea burselor sociale și universitare, care însumau 7 miliarde de lei anual, obligă tot mai mulți elevi și studenți să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesați de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenții migrează către activități part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor și explozia cheltuielilor de trai.
Publicitate
Platformele de joburi observă o creștere notabilă a numărului de liceeni care caută de lucru ocazional – fie în weekend, fie câte 1–2 ore pe zi după școală. Aceștia se orientează către munci simple compatibile cu programul școlar, precum distribuție pliante, ajutor în comerț, livrări sau munci casnice în vecinătate. Motivația principală este înlocuirea burselor pierdute și acumularea de economii pentru a face față unui viitor incert.
O creștere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activități în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.
Odată cu venirea verii și a temperaturilor caniculare, cura cu pepeni revine în atenția celor care caută o detoxifiere rapidă și o scădere în greutate. Deși pare o soluție simplă și naturală, această dietă mono-alimentară ridică numeroase semne de întrebare din partea specialiștilor în nutriție, scrie alba24.ro.
Ce este cura cu pepeni?
Cura cu pepeni presupune consumul exclusiv sau predominant de pepeni proaspeți, timp de 3 până la 7 zile. În această perioadă, se consumă între 1-2 kg de pepeni pe zi, împărțiți în 5-6 porții, fără alte alimente. Hidratarea se face prin apă suplimentară, fără băuturi îndulcite sau procesate.
Există mai multe variante, în funcție de tipul de pepene:
Pepene verde (harbuz) – bogat în apă și licopen
Pepene galben (cantaloupe) – sursă de beta-caroten și vitamina C
Pepene de miere – dulce, cu conținut ridicat de potasiu
Publicitate
Ce promite cura cu pepeni?
Susținătorii curei evidențiază o serie de beneficii:
Detoxifiere: datorită conținutului de apă (până la 95%), pepenele ar stimula eliminarea toxinelor.
Hidratare excelentă: ideală în zilele toride de vară.
Aport de vitamine și antioxidanți: precum vitamina C, A, potasiu, magneziu, licopen și beta-caroten.
Scădere în greutate: prin reducerea caloriilor și eliminarea apei din organism.
Riscurile ascunse ale mono-dietei
În ciuda beneficiilor aparente, cura cu pepeni implică riscuri serioase:
Deficiențe nutriționale – lipsa proteinelor, grăsimilor esențiale și a vitaminelor din complexul B afectează funcționarea organismului.
Fluctuații ale glicemiei – din cauza conținutului ridicat de zaharuri naturale, problematic pentru diabetici sau prediabetici.
Probleme digestive – diaree, balonare sau crampe pot apărea din cauza consumului excesiv de fibre și apă.
Pierderea masei musculare – în lipsa proteinelor, mușchii au de suferit.
Oboseală și slăbiciune – din cauza aportului caloric și proteic insuficient.
Aceste efecte se pot intensifica dacă dieta este prelungită sau repetată frecvent.
Contraindicații și grupuri de risc
Cura cu pepeni este contraindicată în următoarele cazuri:
Diabet zaharat sau prediabet
Afectiuni renale – riscuri din cauza excesului de potasiu și lichide
Sarcină și alăptare
Tulburări de alimentație sau afecțiuni metabolice
Ce spun specialiștii?
Majoritatea nutriționiștilor rămân sceptici față de mono-dietele de tipul curei cu pepeni. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină beneficiile pe termen lung, iar efectele de detoxifiere sunt, cel mai adesea, temporare și nesemnificative.
Dezechilibrele nutriționale pot avea consecințe grave, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile sau dacă aceste cure sunt repetate frecvent.
Alternative sănătoase
În locul curei cu pepeni, specialiștii recomandă:
Integrarea pepenilor într-o dietă echilibrată, alături de alte fructe, legume, surse de proteine și grăsimi sănătoase.
Hidratare corectă – prin apă și alimente bogate în lichide, nu doar prin fructe.
Diversitate alimentară – pentru a asigura toți nutrienții necesari funcționării organismului.
Recomandări finale
Dacă totuși alegi să urmezi această cură, ia în considerare următoarele:
Consultă un medic sau un nutriționist înainte de a începe.
Nu depăși 3 zile de cură, chiar dacă te simți bine.
Monitorizează-ți starea generală – oboseala, amețelile sau disconfortul digestiv pot fi semne de alarmă.
Reintrodu alimentele treptat, după finalizarea curei, pentru a evita șocul metabolic.
Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: tinerii care nu au dat examenul în prima sesiune sau nu l-au promovat, pot participa la probele organizate în luna august. Înscrierile se desfășoară până luni, 21 iulie., informează alba24.ro.
Primele probe vor fi cele de competențe, care se vor desfășura în perioada 4-8 august.
Urmează probele scrise, în intervalul 11-14 august, în centrele de examen din Alba și din țară.
Primele rezultate vor fi comunicate în 18 august, până la ora 12.00. Și în această sesiune, candidații au opțiunea de a cere să-și vadă lucrările corectate, înainte să depună contestații.
Rezultatele finale vor fi cunoscute în 26 august.
Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: reguli la examen
Publicitate
Candidații trebuie să respecte anumite reguli pentru desfășurarea probelor de examen. Nu au voie să aibă în săli obiecte sau dispozitive de comunicare cu ajutorul cărora pot rezolva subiectele.
Aceștia pot susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate.
Tinerii au acces în centrele de examen până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00, după distribuirea subiectelor. Au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.
La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Calendar Bacalaureat 2025 sesiunea a doua
14—21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
4—5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
7—8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
11 august 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
12 august 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
14 august 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
19—20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2025 sesiunea a doua: condiții de promovare a examenului
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):
susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
În prima sesiune a examenului din 2025, 78,1% dintre candidații din Alba au promovat examenul (82,3% candidați din promoția 2025). Au fost două medii de 10.
Bacalaureat 2025: subiectele și baremele din prima sesiune
Bacalaureat 2025: bareme și subiecte – proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ – 10 iunie