La Botoșani a fost cod roșu de viscol, sunt probleme cu vortexul polar, dar și un alt eveniment care a avut loc în România nu trebuie trecut cu vederea. Nu cred nici un dram că este un caz izolat, cel puțin dacă-l privim prin prisma scârbei, al disprețului, al jemanfișismului și al urii puietului de astăzi față de tot ce ține de școală și educație.
Știu și știm că școala este anacronică, depășită, profesorii slabi, programa imbecilă și România educată un slogan batjocoritor.
Într-un astfel de peisaj dezolant, cazul profesoarei înjunghiate de un elev care „ a simțit el așa” nevoia de a-i tăia gâtul nu poate fi decât partea vizibilă a aisbergului. N-avea, sărăcuțul, o pușcă automată, un pistol-mitralieră, ceva cu repetiție acolo, că făcea deratizare în toată cancelaria.
Putea și doar cu cuțitul, dar, pesemne, praful a fost îndoit sau a prizat prea puțin, că fusese coada lungă.
În fond, dacă o să urmăriți povestea, în ciuda faptului că aveți memoria setată pe minimum, o să aflați că elevul era unul bun, cuminte, liniștit, se uita mult pe tavan, nu făcuse niciodată probleme. Sigur, vor spune în cor, era el mai deosebit, o fire poetic-revendicativă, fusese și un pic stresat, dar sub nici o formă nu te-ai fi putut gândi ca se va enerva într-atât. Descrierile îl vor contura ca și cum a coborât de pe icoană cu două zile înainte.
Publicitate
Pe de altă parte, profesoara era severă și le leza drepturile copiilor dând teme, extemporale și chestionându-i enervant despre aiureli din manuale. Ceea ce este o barbarie, știm cu toții. Elevii trebuie lăsați în pace, ei merg la școală pentru relaxare, socializare, prezentări de modă și consum de substanțe dubioase.
Hoașca aia e sigur de vină, a făcut ea ceva, poate a ridicat tonul, poate l-a agresat verbal, poate l-a ofensat cumva. E și normal ca bietul copil să facă un atac de panică și să-i dea cuțit la amărâta aia săracă.
Nu e, dom-le, nici o tentativă de crimă. A fost, așa, o neînțelegere, stați liniștiți la “locurili” voastre.
Sistemul de acum poate nu merită, dar eu și mulți din generația mea ne-am zeificat profesorii. Generația de acum a început să-i ucidă.
Și vina principală este a voastră, părinții lor. I-ați abandonat școlii, crezând că asta e normalitatea, ați acceptat superficialitatea, ați tolerat mediocritatea, v-ați complăcut și, mai ales, v-ați declarat copiii zei intangibili.
Ați obținut ce vedeți și ce vă faceți că nu vedeți și, deci, ce nu există.
Și pe lângă asta, însă, ați obținut o mizerie, multă mizerie.
Cunosc tineri absolvenți care nu sunt buni de nimic. Nu știu să bată un cui, nu au idee despre aproape nimic, cultură generală zero, habarnism visceral și miserupism de lemn.
Am lucrat cu srilankezi mai buni decât acești idioți crescuți în seră, mai politicoși, mai harnici, mai dibaci și mai determinați să-și câștige banii decât două generații de beizadele de mahala, producție internă.
Nu vă ascundeți după doi-trei olimpici. La fel ca Halep sau David Popovici, sunt nu doar cazuri singulare, ci rezultatul unei munci titanice, al unor talente șlefuite lung și dureros. Ceea ce odraslele voastre, veșnic opărite, nu au fost în stare, iar voi nici atât.
Pentru că educația și instruirea unui copil nu doar că începe cu părinții lui, ci aceștia trebuie să se ocupe de asta permanent.
Mi-am dedicat aproape două decenii educației propriului copil în așa măsură că la școală mergea mai mult ca să facă prezența. Am fost atent la ce învață, cât, cum, de ce. Am ajutat, a, tăcut când trebuia să tac și n-am tăcut când nu trebuia, am fost acolo ori de câte ori întorcea capul ca să vadă dacă sunt.
Am făcut toate astea și încă și mult mai multe pentru că nu am abdicat nici o zi de la meseria de părinte, de învățător în sensul ăla arhaic, de tovarăș de drum.
Dacă nu ați făcut la fel, ați pierdut mii de ocazii de a face ceva bine pentru copiii voștri, pentru voi înșivă și, în final, pentru societatea pe care o blamați zilnic.
Și fiindcă suntem unde suntem și am ajuns aici cum am ajuns, e coadă zilnic la cabinet pentru reglaje psihologice, mi-a zis junioara. azi psiholog.
De parcă s-ar mai putea face ceva cu adevărat la câtă dezvoltare personală și cultul unicității ați băgat în ei, adaug eu cu lehamite.
Și ca să nu termin fără să vedeți unde am ajuns, iată și un fragment din discuția cultă de pe whatsaapul clasei.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.
Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.
Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.
Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.
În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.
Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.
Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.
La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.
Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.
Astfel, au fost controlate 18 autovehicule și fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.
Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.