Connect with us

Eveniment

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre libertate, justiție și celelalte. Și despre copii sfâșiați de câini lăsați liberi pe stradă

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Încrederea în clasa politică este aproape nulă.

Nici nu-i de mirare, clasa noastră politică este compusă din indivizi grosieri și țoape mediocre, toți constituind de fapt o constelație de familii și clanuri transpartinice puse pe căpătuială. Nici vorbă de talent politic, de viziune sau dedicare. Totul este despre bani. Ăia publici. Dacă nu se poate fura nimic, afacerea nu contează și nu se aprobă. Nu vă puneți nădejdea în opoziție. Ați văzut cum s-au dedulcit de rapid când s-au văzut la masa domnească.

Încrederea în președinție este abisală.

A trecut de aproape un mandat de fundul sacului. O dezamăgire mai mare am văzut doar pe timpul fanarioților, când murea câte unul fără să apuce să se pricopsească. Președintele este atât de hulit că am auzit oameni zdraveni la cap  vorbind nostalgic de Viorica.

Încrederea în sistemul sistemul sanitar nu există.

Publicitate

După cruciada din pandemie, când cu vânătoarea de oameni, încrederea, atâta câtă mai era, a luat niște torpile care i-au pus cruce roșie definitiv. S-a dovedit științific că oricât de mare e leafa, lăcomia este și mai mare. Mită de la bolnavi în stadii terminale, profanări de cadavre sunt doar expectorații ale unui sistem de sănătate mai bolnav decât societatea în sine. Nu mă luați cu „sunt și buni”. Peste tot sunt și buni, dar sufocați de haitele de javre din jurul lor. Amintim doar că s-au strâns cu zecile în apărarea uneia prinsă jefuind muribunzii? Sau că reputatul doctor avea o rețea internă bine pusă la punct care preleva stimulatoare de la decedați? Să ne amintim de marele spital care când a pornit pandemia a trebuit pus sub comandă militară ca să funcționeze cât de cât?

Puteți să vă zburliți a negație cât vreți, dar în melanjul ăsta general de nosocomiale cu nemernicie umană vă mor cu zile rudele. După aia și voi, când o fi.

Televiziunile?

În toate țările spălate pe dinți, televiziunea națională are o reputație  aproape legendară. La noi, TVR are reputația unei târfe pensionate și structura internă unui azil de vârstnici cu boli mintale. Când v-ați uitat cu plăcere la ceva transmis din producția proprie a studiourilor din Dorobanți?

Apoi, cred că avem printre cele mai multe televiziuni private din Europa. Ai zice că diversitate, dacă n-ai ști că fiecare nemernic ajuns nu și-a făcut propria portavoce studio. Practic nu există vreun fel de schizofrenic care să nu-și găsească legitimitate la vreun post tv dedicat celor ca el. Nu există studio unde să nu peroreze tâmpenii îngrozitoare minimum un scelerat sau un ticălos simultan. Carnavalul nebunilor continuă zilnic să emită.

Încrederea în Educație?

Școli fetide și fizic și cultural. Programă lemnoasă, capabilă să scoată rebuturi pe bandă rulantă în societate. Profesori care nu iau nota 5 la examene. Circulă pe net, la vedere, lista cu prețurile percepute la examenele dintr-o facultate din Timișoara. Unele tarife sar de 2500 de euro/examen. La UBB, citadela învățământului universitar românesc, un profesor care preda Etica, a fost reținut de DNA, în flagrant pentru luare de mită. Culcați-vă pe o ureche cum că ar fi niște accidente, dar vă spun că sistemul universitar este proprietatea unor clanuri și familii. Adevărate fabrici de diplome și exportatoare de cohorte de absolvenți analfabeți-funcțional.

Justiția?

Justiția este coșmarul omului simplu și limanul nemernicului bine situat social și politic. Procesele trenează ani și, în cazurile subțiri, faptele nu există sau se prescriu. O femeie bătută de șoferul unui microbuz, proaspăt pensionat din Poliție, a fost condamnată definitiv pentru tulburarea liniștii publice. Avea copilul în brațe. Asta așa, ca indicator al stării de fapt de la firul ierbii. Sus, deasupra muritorilor, ministrul Justiției știa ce decizie va lua o instanță luna următoare, înaintea judecătorilor care se osteneau din greu să împartă dreptatea. Întrebați, dacă ați avut norocul să nu aveți de-a face cu tribunalele, pe careva care a trecut pe acolo fără proptele. Sevil Shhaideh a fost achitată, apropo, sub cuvânt că insula Belina și Brațul Pavel nu sunt bogății ale statului. Acum numai sunt, așa este.

Nu-mi veniți cu încrederea în Armată sau BOR.

Statisticile nu fac decât să identifice ce cred oamenii, nu care este realitatea. Gândiți-vă la pleiada de generali care ne-ar conduce în caz de război. Năstase ar da ordine în timp ce se piaptănă pe Coasta de Azur, iar Ciucă ar lansa un lung ăăăăă, pe post de antiaeriană. Care aveți capacitatea de a privi în viitor, faceți o comparație cu frontul ucrainean. Pe de altă parte, și istoria mai ține minte când armata nu era cu noi. Era doar de partea cealaltă a puștilor și asculta atentă ordinele venite de sus.

BOR e sastisită de personaje dubioase, și le știți, caracterizate de un medievalism de obadă, dedate la giumbușlucuri sau mai hrăpărețe ca oricine.  Și violențe cât cuprinde. Iar afacerile prosperă.

Asigurările nu sunt sigure deloc.

Companiile de profil dau faliment și/sau țepe răsunătoare periodic. Mai puțin asigurările de sănătate, care merg brici la încasare și deloc la nevoie, căci trebuie să plătești totul ca și cum n-ai contribuit zeci de ani la întreținerea unui sistem mafiot.

Despre pensii vă las să visați umed cum că va fi bine.

Consiliile de Onoare, Colegiul medicilor sau Sindicatele au ca țel fierbinte punerea batistelor pe țambal, albirea dosarelor și absolvirea  pârâților, nu alte prostii, cum ar fi malpraxisul sau asanarea internă.

Pe fondul ăsta, nici nu mă mir că a crescut exponențial antipatia pentru Ucraina, care de fapt este dragostea pentru un tătuc sovietic, unul care să vină să ne dea, să facă dreptate, să-i ardă pe nemernicii care ne împilează poporul nostru bimilenar. Ah, de trăia Ceaușescu! Cum plătea el datoriile, la virgulă! Cum aveam toți de muncă, aveam de toate., mai puțin ce avem acum.

N-am nici o concluzie.

Mă uit doar să văd ce copil sau ce femeie au mai fost sfâșiați de câini de luptă lăsați liberi prin parcuri sau pe la vreo periferie de aia plină de vile de neam prost, cu butelia îngropată în gazon și bidoane de apă în pod. Vile scumpe, de om care a muncit din greu.

Vă las să vă bucurați de libertate, că suntem liberi, desigur. Pentru libertatea asta s-a murit la Revoluție, nu pentru că au tras ca idioții unii în alții după cum auzeau la televizor unde sunt dușmanii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și „Săptămâna verde” dedicate elevilor. Care sunt instrucțiunile ministerului

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.

Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.

Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:

forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;

Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate

Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni

Publicitate

În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.

Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.

Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări

În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mașină în flăcări pe un drum din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești. Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate. Din fericire nu au fost persoane rănite. Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

Publicitate

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Campania „Alcoolul, energizantele și țigările nu te fac mare”! Prima activitate s-a desfășurat, vineri seară, în debutul Zilelor municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Din acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a reluat campania de informare ,,Adolescență fără alcool, energizante și țigări!”, adresată atât personalului localurilor publice și vânzătorilor din unitățile comerciale, cât și tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani.

Prima activitate s-a desfășurat vineri seară, la debutul Zilelor municipiului Botoșani, iar campania va continua astăzi, la Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor Popauți.

Ca și anul trecut, obiectivele urmărite în cadrul campaniei sunt prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.
Activitățile de informare și de distribuire a pliantelor preventive vor fi organizate până la finalul lunii august, în zonele de competență ale structurilor operative ale inspectoratului, precum și la manifestările publice la care este permisă comercializarea băuturilor alcoolice, a energizantelor și țigărilor.

În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice/energizante sau a produselor din tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații, pot fi sancționați cu amendă de la 10000 de lei la 30000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending