Connect with us

Eveniment

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre libertate, justiție și celelalte. Și despre copii sfâșiați de câini lăsați liberi pe stradă

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Încrederea în clasa politică este aproape nulă.

Nici nu-i de mirare, clasa noastră politică este compusă din indivizi grosieri și țoape mediocre, toți constituind de fapt o constelație de familii și clanuri transpartinice puse pe căpătuială. Nici vorbă de talent politic, de viziune sau dedicare. Totul este despre bani. Ăia publici. Dacă nu se poate fura nimic, afacerea nu contează și nu se aprobă. Nu vă puneți nădejdea în opoziție. Ați văzut cum s-au dedulcit de rapid când s-au văzut la masa domnească.

Încrederea în președinție este abisală.

A trecut de aproape un mandat de fundul sacului. O dezamăgire mai mare am văzut doar pe timpul fanarioților, când murea câte unul fără să apuce să se pricopsească. Președintele este atât de hulit că am auzit oameni zdraveni la cap  vorbind nostalgic de Viorica.

Încrederea în sistemul sistemul sanitar nu există.

Publicitate

După cruciada din pandemie, când cu vânătoarea de oameni, încrederea, atâta câtă mai era, a luat niște torpile care i-au pus cruce roșie definitiv. S-a dovedit științific că oricât de mare e leafa, lăcomia este și mai mare. Mită de la bolnavi în stadii terminale, profanări de cadavre sunt doar expectorații ale unui sistem de sănătate mai bolnav decât societatea în sine. Nu mă luați cu „sunt și buni”. Peste tot sunt și buni, dar sufocați de haitele de javre din jurul lor. Amintim doar că s-au strâns cu zecile în apărarea uneia prinsă jefuind muribunzii? Sau că reputatul doctor avea o rețea internă bine pusă la punct care preleva stimulatoare de la decedați? Să ne amintim de marele spital care când a pornit pandemia a trebuit pus sub comandă militară ca să funcționeze cât de cât?

Puteți să vă zburliți a negație cât vreți, dar în melanjul ăsta general de nosocomiale cu nemernicie umană vă mor cu zile rudele. După aia și voi, când o fi.

Televiziunile?

În toate țările spălate pe dinți, televiziunea națională are o reputație  aproape legendară. La noi, TVR are reputația unei târfe pensionate și structura internă unui azil de vârstnici cu boli mintale. Când v-ați uitat cu plăcere la ceva transmis din producția proprie a studiourilor din Dorobanți?

Apoi, cred că avem printre cele mai multe televiziuni private din Europa. Ai zice că diversitate, dacă n-ai ști că fiecare nemernic ajuns nu și-a făcut propria portavoce studio. Practic nu există vreun fel de schizofrenic care să nu-și găsească legitimitate la vreun post tv dedicat celor ca el. Nu există studio unde să nu peroreze tâmpenii îngrozitoare minimum un scelerat sau un ticălos simultan. Carnavalul nebunilor continuă zilnic să emită.

Încrederea în Educație?

Școli fetide și fizic și cultural. Programă lemnoasă, capabilă să scoată rebuturi pe bandă rulantă în societate. Profesori care nu iau nota 5 la examene. Circulă pe net, la vedere, lista cu prețurile percepute la examenele dintr-o facultate din Timișoara. Unele tarife sar de 2500 de euro/examen. La UBB, citadela învățământului universitar românesc, un profesor care preda Etica, a fost reținut de DNA, în flagrant pentru luare de mită. Culcați-vă pe o ureche cum că ar fi niște accidente, dar vă spun că sistemul universitar este proprietatea unor clanuri și familii. Adevărate fabrici de diplome și exportatoare de cohorte de absolvenți analfabeți-funcțional.

Justiția?

Justiția este coșmarul omului simplu și limanul nemernicului bine situat social și politic. Procesele trenează ani și, în cazurile subțiri, faptele nu există sau se prescriu. O femeie bătută de șoferul unui microbuz, proaspăt pensionat din Poliție, a fost condamnată definitiv pentru tulburarea liniștii publice. Avea copilul în brațe. Asta așa, ca indicator al stării de fapt de la firul ierbii. Sus, deasupra muritorilor, ministrul Justiției știa ce decizie va lua o instanță luna următoare, înaintea judecătorilor care se osteneau din greu să împartă dreptatea. Întrebați, dacă ați avut norocul să nu aveți de-a face cu tribunalele, pe careva care a trecut pe acolo fără proptele. Sevil Shhaideh a fost achitată, apropo, sub cuvânt că insula Belina și Brațul Pavel nu sunt bogății ale statului. Acum numai sunt, așa este.

Nu-mi veniți cu încrederea în Armată sau BOR.

Statisticile nu fac decât să identifice ce cred oamenii, nu care este realitatea. Gândiți-vă la pleiada de generali care ne-ar conduce în caz de război. Năstase ar da ordine în timp ce se piaptănă pe Coasta de Azur, iar Ciucă ar lansa un lung ăăăăă, pe post de antiaeriană. Care aveți capacitatea de a privi în viitor, faceți o comparație cu frontul ucrainean. Pe de altă parte, și istoria mai ține minte când armata nu era cu noi. Era doar de partea cealaltă a puștilor și asculta atentă ordinele venite de sus.

BOR e sastisită de personaje dubioase, și le știți, caracterizate de un medievalism de obadă, dedate la giumbușlucuri sau mai hrăpărețe ca oricine.  Și violențe cât cuprinde. Iar afacerile prosperă.

Asigurările nu sunt sigure deloc.

Companiile de profil dau faliment și/sau țepe răsunătoare periodic. Mai puțin asigurările de sănătate, care merg brici la încasare și deloc la nevoie, căci trebuie să plătești totul ca și cum n-ai contribuit zeci de ani la întreținerea unui sistem mafiot.

Despre pensii vă las să visați umed cum că va fi bine.

Consiliile de Onoare, Colegiul medicilor sau Sindicatele au ca țel fierbinte punerea batistelor pe țambal, albirea dosarelor și absolvirea  pârâților, nu alte prostii, cum ar fi malpraxisul sau asanarea internă.

Pe fondul ăsta, nici nu mă mir că a crescut exponențial antipatia pentru Ucraina, care de fapt este dragostea pentru un tătuc sovietic, unul care să vină să ne dea, să facă dreptate, să-i ardă pe nemernicii care ne împilează poporul nostru bimilenar. Ah, de trăia Ceaușescu! Cum plătea el datoriile, la virgulă! Cum aveam toți de muncă, aveam de toate., mai puțin ce avem acum.

N-am nici o concluzie.

Mă uit doar să văd ce copil sau ce femeie au mai fost sfâșiați de câini de luptă lăsați liberi prin parcuri sau pe la vreo periferie de aia plină de vile de neam prost, cu butelia îngropată în gazon și bidoane de apă în pod. Vile scumpe, de om care a muncit din greu.

Vă las să vă bucurați de libertate, că suntem liberi, desigur. Pentru libertatea asta s-a murit la Revoluție, nu pentru că au tras ca idioții unii în alții după cum auzeau la televizor unde sunt dușmanii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Publicat

Publicitate

  Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.

Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.

După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.

Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending