Connect with us
Publicitate

Eveniment

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre libertate, justiție și celelalte. Și despre copii sfâșiați de câini lăsați liberi pe stradă

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Încrederea în clasa politică este aproape nulă.

Nici nu-i de mirare, clasa noastră politică este compusă din indivizi grosieri și țoape mediocre, toți constituind de fapt o constelație de familii și clanuri transpartinice puse pe căpătuială. Nici vorbă de talent politic, de viziune sau dedicare. Totul este despre bani. Ăia publici. Dacă nu se poate fura nimic, afacerea nu contează și nu se aprobă. Nu vă puneți nădejdea în opoziție. Ați văzut cum s-au dedulcit de rapid când s-au văzut la masa domnească.

Publicitate

Încrederea în președinție este abisală.

A trecut de aproape un mandat de fundul sacului. O dezamăgire mai mare am văzut doar pe timpul fanarioților, când murea câte unul fără să apuce să se pricopsească. Președintele este atât de hulit că am auzit oameni zdraveni la cap  vorbind nostalgic de Viorica.

Încrederea în sistemul sistemul sanitar nu există.

Publicitate

După cruciada din pandemie, când cu vânătoarea de oameni, încrederea, atâta câtă mai era, a luat niște torpile care i-au pus cruce roșie definitiv. S-a dovedit științific că oricât de mare e leafa, lăcomia este și mai mare. Mită de la bolnavi în stadii terminale, profanări de cadavre sunt doar expectorații ale unui sistem de sănătate mai bolnav decât societatea în sine. Nu mă luați cu „sunt și buni”. Peste tot sunt și buni, dar sufocați de haitele de javre din jurul lor. Amintim doar că s-au strâns cu zecile în apărarea uneia prinsă jefuind muribunzii? Sau că reputatul doctor avea o rețea internă bine pusă la punct care preleva stimulatoare de la decedați? Să ne amintim de marele spital care când a pornit pandemia a trebuit pus sub comandă militară ca să funcționeze cât de cât?

Puteți să vă zburliți a negație cât vreți, dar în melanjul ăsta general de nosocomiale cu nemernicie umană vă mor cu zile rudele. După aia și voi, când o fi.

Televiziunile?

Publicitate

În toate țările spălate pe dinți, televiziunea națională are o reputație  aproape legendară. La noi, TVR are reputația unei târfe pensionate și structura internă unui azil de vârstnici cu boli mintale. Când v-ați uitat cu plăcere la ceva transmis din producția proprie a studiourilor din Dorobanți?

Apoi, cred că avem printre cele mai multe televiziuni private din Europa. Ai zice că diversitate, dacă n-ai ști că fiecare nemernic ajuns nu și-a făcut propria portavoce studio. Practic nu există vreun fel de schizofrenic care să nu-și găsească legitimitate la vreun post tv dedicat celor ca el. Nu există studio unde să nu peroreze tâmpenii îngrozitoare minimum un scelerat sau un ticălos simultan. Carnavalul nebunilor continuă zilnic să emită.

Încrederea în Educație?

Școli fetide și fizic și cultural. Programă lemnoasă, capabilă să scoată rebuturi pe bandă rulantă în societate. Profesori care nu iau nota 5 la examene. Circulă pe net, la vedere, lista cu prețurile percepute la examenele dintr-o facultate din Timișoara. Unele tarife sar de 2500 de euro/examen. La UBB, citadela învățământului universitar românesc, un profesor care preda Etica, a fost reținut de DNA, în flagrant pentru luare de mită. Culcați-vă pe o ureche cum că ar fi niște accidente, dar vă spun că sistemul universitar este proprietatea unor clanuri și familii. Adevărate fabrici de diplome și exportatoare de cohorte de absolvenți analfabeți-funcțional.

Justiția?

Justiția este coșmarul omului simplu și limanul nemernicului bine situat social și politic. Procesele trenează ani și, în cazurile subțiri, faptele nu există sau se prescriu. O femeie bătută de șoferul unui microbuz, proaspăt pensionat din Poliție, a fost condamnată definitiv pentru tulburarea liniștii publice. Avea copilul în brațe. Asta așa, ca indicator al stării de fapt de la firul ierbii. Sus, deasupra muritorilor, ministrul Justiției știa ce decizie va lua o instanță luna următoare, înaintea judecătorilor care se osteneau din greu să împartă dreptatea. Întrebați, dacă ați avut norocul să nu aveți de-a face cu tribunalele, pe careva care a trecut pe acolo fără proptele. Sevil Shhaideh a fost achitată, apropo, sub cuvânt că insula Belina și Brațul Pavel nu sunt bogății ale statului. Acum numai sunt, așa este.

Nu-mi veniți cu încrederea în Armată sau BOR.

Statisticile nu fac decât să identifice ce cred oamenii, nu care este realitatea. Gândiți-vă la pleiada de generali care ne-ar conduce în caz de război. Năstase ar da ordine în timp ce se piaptănă pe Coasta de Azur, iar Ciucă ar lansa un lung ăăăăă, pe post de antiaeriană. Care aveți capacitatea de a privi în viitor, faceți o comparație cu frontul ucrainean. Pe de altă parte, și istoria mai ține minte când armata nu era cu noi. Era doar de partea cealaltă a puștilor și asculta atentă ordinele venite de sus.

BOR e sastisită de personaje dubioase, și le știți, caracterizate de un medievalism de obadă, dedate la giumbușlucuri sau mai hrăpărețe ca oricine.  Și violențe cât cuprinde. Iar afacerile prosperă.

Asigurările nu sunt sigure deloc.

Companiile de profil dau faliment și/sau țepe răsunătoare periodic. Mai puțin asigurările de sănătate, care merg brici la încasare și deloc la nevoie, căci trebuie să plătești totul ca și cum n-ai contribuit zeci de ani la întreținerea unui sistem mafiot.

Despre pensii vă las să visați umed cum că va fi bine.

Consiliile de Onoare, Colegiul medicilor sau Sindicatele au ca țel fierbinte punerea batistelor pe țambal, albirea dosarelor și absolvirea  pârâților, nu alte prostii, cum ar fi malpraxisul sau asanarea internă.

Pe fondul ăsta, nici nu mă mir că a crescut exponențial antipatia pentru Ucraina, care de fapt este dragostea pentru un tătuc sovietic, unul care să vină să ne dea, să facă dreptate, să-i ardă pe nemernicii care ne împilează poporul nostru bimilenar. Ah, de trăia Ceaușescu! Cum plătea el datoriile, la virgulă! Cum aveam toți de muncă, aveam de toate., mai puțin ce avem acum.

N-am nici o concluzie.

Mă uit doar să văd ce copil sau ce femeie au mai fost sfâșiați de câini de luptă lăsați liberi prin parcuri sau pe la vreo periferie de aia plină de vile de neam prost, cu butelia îngropată în gazon și bidoane de apă în pod. Vile scumpe, de om care a muncit din greu.

Vă las să vă bucurați de libertate, că suntem liberi, desigur. Pentru libertatea asta s-a murit la Revoluție, nu pentru că au tras ca idioții unii în alții după cum auzeau la televizor unde sunt dușmanii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproximativ 60 de permise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști, weekendul trecut

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat17 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 90 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind legitimate aproximativ 750 de persoane și controlate 570 de autovehicule.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 546 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 44 de permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 31 de ani, din Copălău, care s-a urcat la volan cu toate că avea permisul suspendat

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră, pe raza de competență.

 

În cadrul activităților desfășurate a fost surprins în flagarant delict, un tânăr de 31 de ani, din  comuna Copălău, în timp ce conducea un autoturism, pe DE 58, având exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendată.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsuri legale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Alexandra Huțu, candidat PSD pentru Senat: „Președintele PNL, habar n-are că Barajul Vârfu Câmpului e obiectiv de interes național de 27 de ani!”

Publicat

Publicitate

Deputatul social-democrat Alexandra Huțu, care candidează anul acesta pentru Senatul României, a arătat că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a venit la Botoșani, dar habar n-are de situația Barajului de la Vârfu Câmpului, despre care Valeriu Iftime promitea din primăvară că o va rezolva imediat ce va fi ales președinte al Consiliului Județean.

„Nu cred că domnul Ciucă a vorbit fără să fie informat în prealabil de domnul Iftime, iar răspunsul halucinant al acestuia arată că PNL nici măcar nu știe care este situația Barajului de la Vârfu Câmpului, dar promite că rezolvă problema apei. Domnul Ciucă are impresia că a venit cu marea soluție de a declara Barajul de la Vârfu Câmpului obiectiv de interes național, când, de fapt, Barajul are acest statut de mai bine de un sfert de secol. Ba mai mult, domnul Ciucă a mințit în campania de la locale că nu știa despre problema Barajului. Atât timp cât în 2021, la votul pentru bugetul național, Nicolae Ciucă a votat împotriva amendamentului pe care l-am depus și susținut în plenul Parlamentului pentru fonduri suplimentare, rezultă că știa de cel puțin 3 ani despre problemele pe care le are investiția de la Vârfu Câmpului”, a declarat Alexandra Huțu.

Deputatul social-democrat arată că PNL nu s-a interesat nici până acum de Barajul de la Vârfu Câmpului, atâta timp cât, prin vocea lui Nicolae Ciucă, anunță că s-a găsit soluția, care, de fapt, există deja: aceea de a declara obiectivul de investiții de interes național. PNL nu a aflat nici acum că, prin Legea nr. 171/1997 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a II-a Apă, Acumularea Vârful Câmpului (Râul Siret) a fost declarată lucrare de interes național și de utilitate publică: „Articolul 2. Lucrările prevăzute în prezenta lege pentru Planul de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a II-a Apa sunt de interes național și constituie cauză de utilitate publică. (…) Anexa 3. Lucrări prevăzute în Planul de amenajare a teritoriului național Secțiunea a II-a Apa – APA PENTRU POPULAȚIE (…) 2. Acumularea Vârful Câmpului (Râul Siret)” (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/11916)

Publicitate

Totodată, Alexandra Huțu reamintește că „încă din anul 2022 au fost identificate soluțiile pentru reluarea lucrărilor, când, în urma întâlnirilor de lucru dintre parlamentarii PSD Botoșani și specialiștii Ministerului Mediului, s-a concluzionat că este necesară implementarea măsurilor compensatorii, dar și instituirea unei excepții de la legislația de mediu prin emiterea unei Hotărâri de Guvern în acest sens. Ministrul Mediului de la PNL, Mircea Fechet, a blocat realizarea acestor pași legali pentru ca domnul Valeriu Iftime să ajungă președinte al Consiliului Județean, pentru că altfel ar fi fost o reușită a PSD. Deci cine îi minte pe botoșăneni?”

La solicitarea Administrației Naționale Apele Române, administratorul legal al Barajului, Alexandra Huțu și-a asumat întocmirea unui memoriu care să sprijine legal implementarea soluțiilor identificate. În mai 2023, Memoriul semnat de fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și de 40 de primari din județ a fost înregistrat oficial și a fost înmânat personal ministrului Fechet în două rânduri: de Doina Federovici, în octombrie 2023, când ministrul a fost prezent la Botoșani, și de deputatul Alexandra Huțu, care s-a deplasat la biroul ministrului pentru acest lucru.

La ultima interpelare, transmisă în urmă cu trei săptămâni, în care deputatul Alexandra Huțu îi reamintește ministrului că sumele alocate în guvernarea PSD din 2018 și 2019 au fost redistribuite după ce PNL a preluat conducerea guvernului în 2020 către alte obiective de investiții din țară și îi indică soluțiile pentru reluarea lucrărilor la Barajul de la Vârfu Câmpului, ministrul nu a răspuns.

Publicitate

 

„Domnul Mircea Fechet de la PNL îi sfidează pe botoșăneni, dar și pe domnul premier Marcel Ciolacu și refuză să facă ceea ce trebuie pentru Barajul Vârfu Câmpului, dintr-o ambiție cu iz electoral. E treaba dânsului, ca ministru al Mediului, să continue ceea ce deja s-a stabilit încă din perioada când ministru al Mediului era Tánczos Barna. În loc să-și facă treaba, PNL înțelege să îi mintă pe botoșăneni și să le vândă iluzii, așa cum a afirmat chiar domnul Valeriu Iftime, doar-doar mai câștigă ceva voturi”, a subliniat deputatul PSD Alexandra Huțu.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare WinterCast pentru România: Sunt posibile ninsori pe arii extinse

Publicat

Publicitate

Avertizare WinterCast pentru România. Potrivit AccuWeather una dintre cele mai cunoscute aplicații meteo, utilizate pe scară largă de români, luna noiembrie va aduce ninsori semnificative în majoritatea regiunilor țării, scrie alba24.ro

Conform prognozei, temperaturile vor scădea considerabil, iar ninsorile vor afecta atât zonele de câmpie, cât și regiunile montane.

În localitățile de munte, precum Brașov, se preconizează o ninsoare intensă și continuă timp de trei zile consecutive, începând cu 28 noiembrie și continuând până la sfârșitul lunii.

Publicitate

Potrivit aplicației, cu o săptămână înainte, adică din data de 21 noiembrie sunt posibile ninsori în Apuseni.

Potrivit AccuWeather, vor fi perioade de ploi și lapoviță amestecate cu ninsoare.

După încă câteva zile, un nou val de ninsori va viza întreaga țară. Vremea se va schimba și se așteaptă ca ninsorile să persiste trei zile consecutive, începând pe 28 noiembrie și continuând pe 29 și 30 noiembrie.

Publicitate

Avertizarea WinterCast vizează posibilitatea unor condiții de iarnă pe arii estinse. În cazul acesta este vorba despre ninsori, cel mai adeseara însoțite de ploi, care vor favoriza formarea poleiului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending