Connect with us

Eveniment

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre ipocrizie și intoleranță. Dar și despre creștini și marea sărbătoare de Sfânta Parascheva

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

O bună bucată din societate este foarte intolerantă când niște bătrânei sau mulți tineri se duc, din motive spirituale și culturale, să participe la ceva adunare. Epave, primitive, proști, relicve, medievali și lista de invective este mai lungă.

Apare evident că în pachetul de libertăți de care ne bucurăm toți, pelerinajul este inclus. Unde se face acesta legea nu ne spune, așa că putem merge la biserici, mânăstiri, crâșme, Vama Veche, Cimitirul Vesel, Bucegi, Sarmizegetusa, Balaton, Valea Prahovei, Parndorf, Ierusalim sau oricare alt loc de pe planetă, după idei și posibilități.

Dar, în mod paradoxal, acești pelerini sunt zilele astea, în fiecare an, ținta predilectă a unui soi de ură amestecată cu scârbă venite din partea tefelismului mioritic.

Și nu atât ei, cât modul lor de armonizare și organizare interioară cu lumea.

Mă uitam deunăzi la un tolomac ce croncănea cu dispreț „creștinopați” pe toate gardurile, uitând cumva convenabil că el însuși era produsul unor „creștinopați”. Atâta imbecilitate la un loc vezi numai în atlasele patologice de specialitate.

Publicitate

Am zis de credincioșii aceștia cu anume sens și nu amestec aici nici BOR, nici cler, nici istoria. Aduc în discuție doar dreptul acestor oameni de a face ce cred ei că le face bine spiritual vorbim. Putem povesti vreme multă dacă moaștele sunt sau nu sunt ce cred ei că sunt, putem perora cât vrem dacă fac sau nu fac ce zic legendele că fac, dar despre ce cred pelerinii cu privire la viața lor intimă nu ar prea fi cazul să ne dăm cu părerea.

Ei bine, corifeii libertății, deși zbiară la toate răspântiile libertatea de a participa la vreo paradă gay, spre exemplu, guiță prelung când văd cozile de pelerini de la Iași.

Auzeam zilele trecute, readusă în discuție perena propunere ca religia, înțeleasă la modul organic și instituțional, să fie scoasă din contractul social și să se descurce singură. Cine are nevoie de popă, anafură, spovedanie, botez, cununie sau îngropăciune să-și plătească serviciul religios, iar popa să trăiască, tăind chitanțe, din treaba asta.

Mulțimea de liber-cugetători freamătă de emoție la așa bună rânduială, dar se văita sonor alaltăieri când niște cetățeni, prinși pe aiurea în vâltoarea evenimentelor, se rugau să fie aduși degrabă acasă. Cu un avion anume și prin efortul statului, desigur.

Nu știu cine vede mai în adânc, dar în ambele cazuri statul este suma cetățenilor, indiferent de religie sau de ghinionul de a merge în excursie prin locuri bântuite de război.

În ambele cazuri, contractul social are efecte, așa că nu prea înțeleg de ce într-un caz e câh și în celălalt e wow. Decât dacă folosim dubla măsură.

Revenind la herrenvolkul mioritic, dacă e ceva ce caracterizează gros segmentul ăsta de gușteri apoi acest lucru este ipocrizia. Libertatea este numai a lor, numai la ei și orice nu vine în prelungirea a ceea ce cred ei nu poate fi tolerat. Dreptatea și drepturile numai lor li se cuvin și dacă  nu e așa atunci cine nu este de acord este retrograd, înapoiat, medieval, demn de dispreț amestecat cu ură.

Măsura cu care lucrează este măsluită și ăsta e semn clar că nu sunt ceea ce ne spun, urlând, că sunt.

Nu de alta, dar la primul hop zbiară mai tare ca oricine ca statul să intervină, să li se dea, să li se aducă, să fie aduși, să fie ajutați, înțeleși, iubiți, respectați și răsfățați în cheia în care refuză tuturor celorlalți cetățeni toate acestea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministrul Muncii: România are boli care nu ar trebui să fie motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem

Publicat

Publicitate

Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap pentru că România are niște boli care, deși sunt o problemă pentru fiecare cetățean, nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap, a anunțat ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, la Antena 1.

‘Sunt din ce în ce mai multe persoane care au astfel de certificate (de handicap, n.r.), de la același medic, pentru aceeași în ghilimele boală. Există fraudă în sistem și avem un mecanism de transparentizare astfel încât, pe de o parte, să diminuăm, poate chiar să eliminăm frauda și, pe de altă parte, să putem trage la răspundere pe aceia dintre medici care se folosesc în mod nelegitim de parafa pe care o au și de profesia onorabilă pe care ar trebui să o exercite pentru a face astfel de falsuri. Ei vor trebui să răspundă cât de aspru se va putea și lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. România are niște boli care sigur că sunt o problemă pentru fiecare cetățean dar care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap’, a declarat ministrul Muncii, marți seara.

El a subliniat că acest gen de fraudă distruge bugetele locale ale unor localități mici, care nu au industrie mare și nici bugete mari.

Pe de altă parte, ministrul a anunțat că de două zile se derulează o campanie națională pentru depistarea muncii la negru, demers care a început cu sectorul construcțiilor dar se va extinde și în alte domenii de activitate.

‘Azi, când vorbim, suntem în a doua zi a unei campanii naționale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată țara, din toate județele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru. E important din mai multe motive. În primul rând, să se înțeleagă faptul că nu este o noutate pentru Inspecția Muncii. Doar luna trecută sunt peste 200 de amenzi, sancțiuni care s-au dat pentru că s-au depistat astfel de probleme fără să fi fost o temă specifică. Acum e o temă specifică pentru că e important ca oamenii care muncesc cinstit în această țară, în construcții, de exemplu, să primească legal și oficial și cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor’, a subliniat ministrul de resort.

Manole a anunțat sancțiuni pentru angajatorii care încalcă legea și a precizat, de asemenea, că o astfel de campanie este necesară pentru că angajatorii onești suferă în urma unei concurențe neloiale care trebuie corectată. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii care nu își plătesc la timp amenzile de circulație ar putea rămâne pietoni

Publicat

Publicitate

Șoferii care nu își plătesc la timp amenzile de circulație ar putea rămâne pietoni.

Conducătorii auto care nu își plătesc amenzile de circulație, în termen de cel mult 12 luni, s-ar putea alege cu permis de conducere suspendat, conform Profit.ro

Măsura pregătită de Guvern face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri discutat de premierul Bolojan cu reprezentanții autorităților locale, 

Premierul Ilie Bolojan a participat marți, alături de vicepremierul Tánczos Barna și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației, Cseke Attila, la o nouă întâlnire a grupului de lucru instituit pentru pregătirea pachetului de reformă administrativă.

Grupul de lucru constituit prin dispoziția prim-ministrului și coordonat de viceprim-ministrul Tánczos Barna este alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România și Asociației Comunelor din România.

Pachetul de măsuri pregătit de Guvern are ca obiective întărirea capacității administrative și crearea mecanismelor care să permită autorităților locale să lucreze mai bine pentru comunități și cetățeni.

Publicitate

„Venim în ajutorul autorităților locale pentru a putea deveni mai eficienți în realizarea veniturilor, descurajarea eludării legii și recuperarea datoriilor. Trebuie să punem ordine în administrația publică și să reașezăm modul în care statul se raportează la cetățean, oferind servicii de calitate într-un mod mai eficient. Vom definitiva acest pachet într-un ritm accelerat, continuând consultările cu reprezentanții administrațiilor locale”, a transmis vicepremierul Tánczos Barna.

Discuțiile de astăzi s-au axat pe eficientizarea funcționării administrației locale, creşterea capacității financiare a unităților administrativ-teritoriale, printr-un sistem de colectare a taxelor şi impozitelor mai eficient, consolidarea principiului descentralizării și simplificarea procedurilor aferente.

De asemenea, a fost analizată propunerea descentralizării autorizării activităților de jocuri de noroc, care va intra în competența administrațiilor locale, împreună cu crearea posibilității de percepere a unei taxe speciale la nivelul unității administrativ-teritoriale.

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă uriașă pentru hrănirea și fotografierea urșilor. Propunere legislativă

Publicat

Publicitate

Amendă uriașă pentru hrănirea urșilor: este vorba despre sancțiuni severe, cu amendă între 10.000 și 60.000 lei. România ar putea interzice, prin lege, hrănirea și apropierea intenționată de urși, după ce tot mai mulți oameni ignoră pericolul și se apropie de animale pentru fotografii, filmări sau postări pentru rețelele sociale, scrie alba24.ro.

Astfel, potrivit unui comunicat PSD, citat de Agerpres, deputata Corina Ene și deputatul Marius Isac au lansat o inițiativă legislativă pentru protejarea cetățenilor și a faunei sălbatice.

Proiectul prevede interzicerea hrănirii și apropierea intenționată de urși, la o distanță mai mică de 50 de metri, dar și a promovării de materiale (publicarea în mediul online) care încurajează astfel de comportamente riscante.

Ce prevede legea

Fiind vorba despre sancțiuni severe, cu amendă între 10.000 și 60.000 lei, precum și interzicerea accesului în habitatul natural al speciei în caz de recidivă.

De asemenea, se prevede instituirea unui Registru Național al Interacțiunilor cu Fauna Sălbatică, pentru a fundamenta viitoarele politici publice.

Un alt aspect important este cel al organizării unor campanii anuale de educare și responsabilizare derulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu sprijinul autorităților locale și instituțiilor de învățământ în prevenție și informare.

Publicitate

Totodată, proiectul de lege prevede fundamentarea unui curriculum național, respectiv a unor programe de cercetare care să adreseze această problematică a populației de urs brun.

Amendă uriașă pentru hrănirea urșilor

„Această lege vine din nevoia de a proteja viața umană, dar și de a adresa un fenomen din ce în ce mai răspândit al interacțiunii cu urșii în spații publice, fenomen pe care conținutul de pe rețelele de socializare îl amplifică.

România trebuie să acționeze cu responsabilitate și profesionalism în gestionarea celei mai mari populații de urși bruni din Europa.

De aceea, prevederile acestui proiect sunt menite să diminueze semnificativ cazuri precum decesul tragic al cetățeanului italian care a hrănit, recent, un urs”, a declarat deputata Corina Ene.

Deputatul Marius Isac a subliniat: „Este timpul să punem capăt comportamentelor iresponsabile promovate pe rețelele sociale. Trebuie să transmitem un mesaj clar: natura se respectă, nu se transformă în platou de divertisment”.

Inițiativa se aliniază recomandărilor Uniunii Europene privind protejarea marilor carnivore, fiind inspirată din bune practici implementate în Franța, Italia și Slovenia.

Țara noastră găzduiește cea mai mare populație de urși bruni din Europa, iar lipsa unei politici coerente în acest domeniu generează pericole atât pentru cetățeni, cât și pentru animale.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Atinoghen, care a compus imnul „Lumină lină” din rânduiala Vecerniei

Publicat

Publicitate

Sfântul Atinoghen a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Atinoghen a viețuit împreună cu zece ucenici într-o mănăstire de lângă cetatea Sevastiei și a fost episcop al Pidahtoei.

Dregatorul Filomarh i-a cerut să lepede credință în Hristos și să aducă jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat și a mărturisit: “O, prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se află acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii.”

Pentru că refuză să împlinească porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Înainte de a fi decapitați, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: „Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în răi și toată dorința ta se va împlini”.

Sfântul Atinoghen după ce a auzit aceste cuvinte, și-a plecat cu veselie capul sub sabie și așa a trecut la cele veșnice.

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumină lină”, din rânduiala Vecerniei. Părticele din moaștele Sfântului Atinoghen se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Tot în această zi, facem pomenirea:

Publicitate

– Sfântului Mucenic Avudim;

– Sfântului Mucenic Faust;

– Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;

– Sfinților 15.000 de mucenici din Pisidia;

– Sfinților Părinți care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenițe Marina.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending