Connect with us
Publicitate

Eveniment

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre ipocrizie și intoleranță. Dar și despre creștini și marea sărbătoare de Sfânta Parascheva

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

O bună bucată din societate este foarte intolerantă când niște bătrânei sau mulți tineri se duc, din motive spirituale și culturale, să participe la ceva adunare. Epave, primitive, proști, relicve, medievali și lista de invective este mai lungă.

Apare evident că în pachetul de libertăți de care ne bucurăm toți, pelerinajul este inclus. Unde se face acesta legea nu ne spune, așa că putem merge la biserici, mânăstiri, crâșme, Vama Veche, Cimitirul Vesel, Bucegi, Sarmizegetusa, Balaton, Valea Prahovei, Parndorf, Ierusalim sau oricare alt loc de pe planetă, după idei și posibilități.

Publicitate

Dar, în mod paradoxal, acești pelerini sunt zilele astea, în fiecare an, ținta predilectă a unui soi de ură amestecată cu scârbă venite din partea tefelismului mioritic.

Și nu atât ei, cât modul lor de armonizare și organizare interioară cu lumea.

Mă uitam deunăzi la un tolomac ce croncănea cu dispreț „creștinopați” pe toate gardurile, uitând cumva convenabil că el însuși era produsul unor „creștinopați”. Atâta imbecilitate la un loc vezi numai în atlasele patologice de specialitate.

Publicitate

Am zis de credincioșii aceștia cu anume sens și nu amestec aici nici BOR, nici cler, nici istoria. Aduc în discuție doar dreptul acestor oameni de a face ce cred ei că le face bine spiritual vorbim. Putem povesti vreme multă dacă moaștele sunt sau nu sunt ce cred ei că sunt, putem perora cât vrem dacă fac sau nu fac ce zic legendele că fac, dar despre ce cred pelerinii cu privire la viața lor intimă nu ar prea fi cazul să ne dăm cu părerea.

Ei bine, corifeii libertății, deși zbiară la toate răspântiile libertatea de a participa la vreo paradă gay, spre exemplu, guiță prelung când văd cozile de pelerini de la Iași.

Auzeam zilele trecute, readusă în discuție perena propunere ca religia, înțeleasă la modul organic și instituțional, să fie scoasă din contractul social și să se descurce singură. Cine are nevoie de popă, anafură, spovedanie, botez, cununie sau îngropăciune să-și plătească serviciul religios, iar popa să trăiască, tăind chitanțe, din treaba asta.

Publicitate

Mulțimea de liber-cugetători freamătă de emoție la așa bună rânduială, dar se văita sonor alaltăieri când niște cetățeni, prinși pe aiurea în vâltoarea evenimentelor, se rugau să fie aduși degrabă acasă. Cu un avion anume și prin efortul statului, desigur.

Nu știu cine vede mai în adânc, dar în ambele cazuri statul este suma cetățenilor, indiferent de religie sau de ghinionul de a merge în excursie prin locuri bântuite de război.

În ambele cazuri, contractul social are efecte, așa că nu prea înțeleg de ce într-un caz e câh și în celălalt e wow. Decât dacă folosim dubla măsură.

Revenind la herrenvolkul mioritic, dacă e ceva ce caracterizează gros segmentul ăsta de gușteri apoi acest lucru este ipocrizia. Libertatea este numai a lor, numai la ei și orice nu vine în prelungirea a ceea ce cred ei nu poate fi tolerat. Dreptatea și drepturile numai lor li se cuvin și dacă  nu e așa atunci cine nu este de acord este retrograd, înapoiat, medieval, demn de dispreț amestecat cu ură.

Măsura cu care lucrează este măsluită și ăsta e semn clar că nu sunt ceea ce ne spun, urlând, că sunt.

Nu de alta, dar la primul hop zbiară mai tare ca oricine ca statul să intervină, să li se dea, să li se aducă, să fie aduși, să fie ajutați, înțeleși, iubiți, respectați și răsfățați în cheia în care refuză tuturor celorlalți cetățeni toate acestea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Marius Budăi, candidat PSD la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Marius Budăi, fostul ministru al Muncii din România și candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților.
Marius Budăi a vorbit despre programul de guvernare pe care îl propune PSD pentru România următorilor ani, iar împreună cu Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, au explicat cât de important este ca administrația locală să aibă susținerea parlamentarilor din partidul din care fac parte, pentru a dezvolta comunitățile pe care le conduc.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)

Citeste mai mult

Eveniment

Salariul minim european, aplicat oficial în România. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Publicat

Publicitate

Legea de implementare a salariului minim european a fost promulgată, miercuri, de către președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, scrie alba24.ro.

Legea nu specifică o sumă anume la care va ajunge salariul minim brut în 2025. Este stabilită formula de calcul care se va aplica pentru măririle salariului minim brut pe economie în fiecare an.

Publicitate

Conform proiectului discutat în Parlament, valoarea salariului minim brut ar trebui să fie între 47% şi 52% din câştigul mediu brut la nivel naţional.

Angajaţii plătiţi cu salariul minim brut ar trebui să primească cel puţin jumătate din salariul mediu brut la nivel naţional prognozat pentru anul respectiv de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), potrivit Mediafax.

„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede legea.Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat legea pe 22 octombrie, cu 216 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și șapte abțineri.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

„Îmbătați de dragoste”, spectacolul pus în scenă actorii botoșăneni la sfârșitul săptămânii

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă, 16 noiembrie și duminică, 17 noiembrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Publicitate

Distribuția:

Cezar Amitroaei – D-nul Orgon, bătrân gentilom

Petruț Butuman  – Mario, fiul său

Publicitate

Silvia Răileanu  – Silvi, fiica sa

Sorin Ciofu  – Dorian,  pretendentul Silviei

Lidia Uja  –  Lizet, camerista Silviei

Publicitate

Răzvan  Amitroaei –  Victoire, valetul lui Dorian

Să fie adevărat că haina-l face pe om? Se poate interzice dragostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite? Este loc în suflet și pentru dragoste și pentru rațiune? E adevărat că dragostea-i oarbă și rațiunea rece precum gheața?

Veți găsi aceste întrebări nu doar în spectacol, dar și în inimile fiecărui îndrăgostit. Hai să ne îmbătăm de dragoste, de teatru!

 

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa Tineretului 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

Cinema Unirea 0722.557.556 luni-duminică: 10°°-19°°

online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul Cosmin Andrei spune că primele răspunsuri primite în consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Istoric sunt încurajatoare (P)

Publicat

Publicitate

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andei, le-a mulțumit cetățenilor pentru primele răspunsuri primite în campania de consultare pe care a inițiat-o în legătură cu acțiunea sa de evacuare din locuințele Primăriei a chiriașilor care au încălcat de cel puțin trei ori normele legale de liniște publică și conviețuire socială. Edilul spune că primele răspunsuri primite sunt „încurajatoare”, dar îi îndeamnă pe botoșăneni să participe în număr cât mai mare la consultarea publică.

Răspunsurile primite până acum sunt încurajatoare. Vă promit că voi prezenta în scurt timp rezultatele sondajului pe care l-am inițiat. Dar vă îndemn să  participați în număr cât mai mare la această consultare publică astfel încât voința voastră în această chestiune să fie dincolo de orice dubiu, iar cei de la PNL să nu mai încerce să profite electoral blocând acțiunea Primăriei în speranța că vor obține voturile celor vizați de evacuare”, a scris primarul pe o rețea de socializare.

Cosmin Andrei a inițiat consultarea publică după ce avocata Ionela Aiftime, care candidează la Senat pe listele PNL Botoșani, a blocat temporar în instanță acțiunea de evacuare a Primăriei.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/p/15JpWwYKzA/

 

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending