Connect with us
Publicitate

Actualitate

Opinii. De Cătălin Borangic: Despre “cancel culture” și distrugerea sentimentului național

Publicat

Publicitate

de Cătălin Borangic, istoric:

Filmografia românească actuală nu e doar rahitică, ci și depresivă în expresie.

Demitizarea istoriei naționale este un cancel culture programatic în care Ștefan cel Mare era un curvar, Țepeș un sadic, iar Mihai Viteazul un mercenar lacom. Deconectarea de la figuri și evenimente emblematice din istorie a societății românești a  penetrat vizibil nu doar spațiul public, cu ajutorul a nenumărați tembeli, ci și în programa școlară.

Publicitate

Polițistul și jandarmul sunt văzuți și disprețuiți ca și cum ar face parte dintr-o armată de ocupație, uneori pentru că se și comportă cam în cheia aia.

Clasa politică este roasă de corupție până la fibră, iar credibilitatea ei este măsurabilă doar dacă le întrebi rubedeniile.

Guvernul este un monument de incompetență, aspect atât de profund că și membrii lui sunt de acord cu asta.

Publicitate

Mass media este o adunătură de retardați corciți cu prompteriste incapabili toți să scrie sau să citească o frază corectă gramatical abonată ombilical la banul public. Nu cred că ar putea trăi din scriere cinstită nici măcar vreo doi-trei.

Media TV promovează o suită de emisiuni și nonvalori de o inepție care ar pune pe gânduri și un cimpanzeu amnezic.

Elitele sunt mai rarefiate ca stratul de ozon și mai traumatizate decât niște maidanezi părăsiți pe un câmp. Căpușarea cu ciurde de doctori făcuți la apelul bocancilor a trimis în depresie bruma de intelectualitate veritabilă.

Publicitate

Clasa mijlocie e buimăcită de facturi, șicane și angarale cu duiumul, motiv pentru care îngroașă zilnic numărul săracilor în timp ce adună frustrări grămadă.

Biserica s-a osificat în sinea ei sub asaltul liber-cugetătorilor care n-au nevoie de vreun reazăm moral pe vreme bună, dar se uită speriați în toate părțile la când pocnesc petarde ieftine.

Armata privește cu atenție și îngrijorare bâiguind „Doamne ajută, să fie bine, să nu fie rău” și făcând cruci mari pe piept când trec drone străine pe deasupra țării, în timp ce avioanele și elicopterele patriei cad singure din cauza oboselii in aer.

Publicitate

Influensării sunt atenți cum fâlfâie steagul, schimbând direcția la cel mai mic sunet de monede.

În peisajul ăsta, asemănător cu un gigantic carnaval al demenților, idioții utili și paraziții lor, idioții inutili, bântuie printre viitoarele ruine amușinând umbra vreunui stăpân milostiv.

Toate astea adunate la un loc dau cam un sfert din popor dispus să lupte pentru o țară despre care majoritatea crede că nu merită deranjul. Majoritatea aia speră însă din tot sufletul lor mic că ucrainenii îi vor apăra de ruși, pentru că, se știe, ucrainenii sunt un popor dârz, plin de patriotism cultivat de secole, neînduplecat, cazaci, au motivație ideologică, au ca eroi naționali și figuri istorice ca hatmanul Hmelnitki, sau pe Skoropadski, Petliura ori Bandera sunt eroi naționali.

Și dacă ucrainenii, vecini buni, nu reușesc să stopeze adevărata ciumă roșie, cozile le pașapoarte sunt mai lungi decât suma bucăților de autostradă pe care se poate circula.

Degringolada descrisă mai sus, amendabilă în detaliu, dar fixă statistic, au creat o stare de defetism relevat înfricoșător de sondaje.

75% se cărăbănesc rapid la prima adiere rece, plecând probabil direct de la raionul cu ulei.

Dacă adaug că din cei 25% care ar rămâne habar n-am câți știu să se uite prin cătarea armei, înțelegeți de ce mă trec fiorii?

Cine să mai lupte și cu ce?

Dar mai ales pentru ce și pentru cine?

Nu de alta, dar în ultimul sfert de secol s-a lucrat tenace la dezosarea sentimentului național.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Lângă noi: Trei persoane au ajuns la spital după un accident la Suceava

Publicat

Publicitate

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, accidentul rutier s-a produs pe raza municipiului Fălticeni fiind implicate două autoturisme.

La fața locului au intervenit pompierii militari, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

În eveniment au fost implicate trei persoane, și toate, conștiente și cooperante, au fost transportate la spital, pentru investigații suplimentare.

Publicitate

Traficul rutier pe DN 2/ E85 a fost blocat temporar.

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 27 de ani este căutat de familie. Eduard nu a mai dat niciun semn de viață. Polițiștii au cerut ajutorul populației

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr, de 27 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 21 aprilie a.c. a plecat în municipiul Arad, păstrând zilnic legătura cu familia. Însă, din 27 aprilie a.c. nu a mai putut fi contactat.

OBADĂ EDUARD are următoarele semnalmente: 1,90 m înălțime, 80 de kg, păr șaten, ochi căprui.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele municipiului Botoșani, în atenția jandarmilor

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele care vor asigura ordinea și siguranța publică la Zilele municipiului Botoșani, manifestare cultural-artistică organizată în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv ,,Cornișa” în perioada 09 – 12 mai a.c.
Jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, polițiști locali, pompieri, personal medical SMURD și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, vor acționa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale la Zilele municipiului Botoșani, precum și pentru fluidizarea și monitorizarea traficului rutier și pietonal în zona de desfășurare și pe căile de acces, prevenirea și stingerea incendiilor, respectarea legislației privind protecția mediului și asigurarea asistenței medicale, potrivit competențelor legale ale instituțiilor din care fac parte.

Împreună cu partenerii instituționali implicați în executarea misiunii, jandarmii vor lua toate măsurile ce se impun pentru asigurarea unui climat civilizat, care să permită participanților de toate vârstele să se simtă în siguranță la activitățile și spectacolele pregătite de organizatori.
Accesul autovehiculelor către zonele de parcare stabilite se va face atât pe intrarea principală în parc, cât și pe strada Neculai Sofian, cu precizarea că traficul autoturismelor va fi restricționat pe anumite sectoare din interiorul parcului. Menționăm că, pe cel de-al doilea drum de acces, în vederea evitării formării unor ambuteiaje, se va putea circula intermitent, sub supravegherea polițiștilor rutieri, având în vedere lățimea mică care nu permite traficul auto concomitent în ambele sensuri de mers.

În situații de urgență medicală, participanții se pot adresa la punctul de prim-ajutor instalat în apropierea patinoarului, unde personalul medical și lucrătorii SMURD vor fi în măsură să acorde sprijinul de specialitate necesar.
Polițiștii locali atrag atenția agenților economici prezenți să respecte legislația privind protecția mediului în ceea ce privește depozitarea deșeurilor și să nu deverseze uleiul alimentar uzat pe spațiul verde sau în alte locuri, în caz contrar urmând a fi luate măsuri legale de sancționare a celor vinovați.
Pentru evitarea unor situații neplăcute, jandarmii le recomandă participanților să adopte un minim de măsuri de autoprotecție, să respecte măsurile stabilite de organizatori, indicațiile forțelor de ordine și să solicite sprijinul acestora în mod direct atunci când situația o va impune.
De asemenea, jandarmii, împreună cu reprezentanții celorlalte instituții, fac și următoarele recomandări:
-manifestați prudență în zonele aglomerate, supravegheați-vă geanta și celelalte bunuri aflate asupra dumneavoastră;
-păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil;
-când sunteți împins în aglomerație, verificați-vă imediat buzunarul cu bani sau
geanta, pentru a fi siguri că nu sunteți victima unei înscenări din partea unui hoț;
-când achitați diferite bunuri, nu scoateți toată suma de bani aflată asupra dumneavoastră, ci numai suma necesară plății contravalorii acestora;
-obiectele tentante, lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate ,,cadouri” pentru hoți;
-nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante;
-evitați persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;
-nu lăsați minorii nesupravegheați și nu le permiteți să consume alcool;
-evitați afișarea cu bijuterii ori sume mari de bani și nu faceți referire la bunurile de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră;
-deplasați-vă în grup și nu răspundeți la provocările altor persoane;
-nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor de stingere a incendiilor și accesul la hidranți;
-parcați autovehiculele doar în zonele special destinate, nu pe căile de acces, respectați indicațiile polițiștilor rutieri și indicatoarele montate de organizatori pentru a evita blocarea circulației;
-nu aruncați resturile de la țigări la întâmplare și nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu;
-în cazul producerii unui incendiu, păstrați-vă calmul și părăsiți locul în mod organizat, pentru siguranța dumneavoastră și pentru a permite intervenția pompierior.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani, Săveni, Darabani și Dorohoi: Aproape 150 de amenzi, permise de conducere reținute

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 65 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 70.000 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 7 permise de conducere și 8 certificate de înmatriculare.

Publicitate

 

Acțiunile au fost desfășurate în orașele Săveni, Darabani și Dorohoi.

FOTO: arhivă

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending