Connect with us

Actualitate

OPINII. De Ciprian Mihali: Criza

Publicat

Publicitate

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Foarte puțini – și mărturisesc că nu mă aflu printre ei – au înțeles ceva din haosul catastrofal al „liberalizării” pieței de energie. Și, până la urmă, cred că nici nu e treaba noastră, a consumatorilor finali, să înțelegem toate matrapazlâcurile tehnice care au însoțit acest proces, prost gestionat, dar și mai prost comunicat.

Tot așa cum nu avem de ce înțelegem și să acceptăm dezastrul pe care autoritățile politice ale acestei țări l-au ignorat în cel mai bun caz, dacă nu cumva au fost complice, măcar parțial, la pregătirea celei mai grave crize economice și sociale prin care va trece această țară din 2008 încoace.

Într-o țară profund inegalitară, în care aproape jumătate dintre cetățeni trăiesc la limita sărăciei și cu salariul minim, dublarea sau triplarea facturilor de utilități este o lovitură fatală. Există cu siguranță vinovați pentru această tragedie care va împinge sărăcirea populației spre cote dureroase. La fel cum trebuie să existe explicații și vinovați pentru diferențele uriașe între ofertele diferiților furnizori, ceea ce duce cu gândul la speculă, ori la brutala nerespectarea a unui cadru legal anemic și confuz.

Și peste toate acestea se așează stratul gros de ipocrizie al partidelor de la guvernare, care vorbesc la televizor ca și cum n-ar fi știut nimic, n-ar fi anticipat nimic, ca și cum ar fi biete marionete neajutorate și nevinovate într-o opoziție de ele inventată. Desigur, milioanele de euro cu care mituiesc lunar presa ca să le soarbă toate minciunile și să le învelească în ambalaje atrăgătoare nu se pun.

Dar aceste minciuni nu pot funcționa la nesfârșit, pentru că realitatea e brutală, iar criza e abia la început și ea va fi uriașă. Banca Națională vorbește despre creșterea neașteptat de mică a economiei în trimestrul IV, prețul combustibilor pare de neoprit, numeroase întreprinderi își vor închide porțile, guvernul se bâlbâie între declarații și sondaje, iar facturile umflate la energia furnizată de firme de casă, speculanți de apartament sau de partid vor conduce la explozii sociale. S-ar putea ca prețul fraudei uriașe a propagandei oficiale să fie, din nou și din nou, plătit de milioanele de oameni sărăciți sau alungați din țară. Asta în vreme ce miniștrii defilează la orice oră din zi și din noapte în studiouri ca să ne spună cu tot cinismul de care sunt în stare că, vai, nici ei nu au primit facturi plafonate, compensate sau naiba mai știe cum.

Publicitate

Dar, poate că măcar în acest moment oamenii de rând vor înțelege că sunt prostiți zilnic cu aiureli conspiraționiste care nu înseamnă nimic când ei trebuie să-și dea amărâtul de salariu pentru plata gazului și a curentului. Și că trebuie să iasă în stradă nu împotriva măștii sau a vaccinului, ci împotriva corupției teribile care face, precum nicăieri în lume, ca o factură de utilități să crească de trei ori de la o lună la alta.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Clienții care cumpără mâncare sau băuturi la pachet pot veni cu recipientele de acasă. Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027. Clienții vor avea posibilitatea să vină cu propriile recipiente pentru a lua mâncare sau băuturi la pachet. De asemenea, până în 2028, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să ofere produsele „la pachet” în ambalaje reutilizabile.

Uniunea Europeană a impus la sfârșitul anului trecut noi reguli stricte privind ambalajele, vizând reducerea deşeurilor, reciclarea eficientă şi interzicerea anumitor ambalaje din plastic.

Noi reguli pentru HoReCa, din 2027

Potrivit noului Regulament (UE) 2025/40 privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, pentru a reduce proporția tot mai mare de ambalaje de unică folosință și cantitățile tot mai mari de deșeuri de ambalaje care sunt generate, este necesar să se stabilească obiective cantitative privind reutilizarea ambalajelor în sectoarele care au fost evaluate ca având cel mai mare potențial de reducere a deșeurilor de ambalaje, și anume alimente și băuturi pentru consum la pachet, electrocasnice mari și ambalaje pentru transport.

„Se preconizează că stabilirea obiectivelor va sprijini inovarea și va crește proporția ambalajelor reutilizate și a soluțiilor de reumplere în cadrul vânzărilor de ambalaje. Nu ar trebui să fie permise ambalajele din plastic de unică folosință pentru alimentele și băuturile umplute și consumate în spațiile din sectorul HoReCa.

Consumatorii ar trebui să aibă întotdeauna opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi la pachet în recipiente reutilizabile sau în propriile lor recipiente, în condiții care să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile pentru alimentele și băuturile oferite în ambalaje de unică folosință.

Publicitate

Operatorii economici care comercializează alimente sau băuturi la pachet ar trebui să ofere consumatorilor opțiunea de a cumpăra alimentele sau băuturile în propriile recipiente și opțiunea de a cumpăra alimente și băuturi în ambalaje reutilizabile”, se precizează în documentul citat.

Obligația de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Potrivit Regulamentului, până la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

De asemenea, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet vor organiza un sistem prin care consumatorii să își poată aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care își aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali vor oferi produsele la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din același produs și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele într-un recipient reîncărcabil, furnizat de consumator.

Obligația privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Până la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care își desfășoară activitatea în sectorul HoReCa și care pun la dispoziție pe teritoriul unui stat membru băuturi calde sau reci sau alimente gata preparate în ambalaje pentru servire la pachet, le vor oferi consumatorilor posibilitatea obținerii produselor în ambalaje reutilizabile în cadrul unui sistem de reutilizare.

Distribuitorii finali vor informa consumatorii la punctul de vânzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile în mod clar și lizibile, cu privire la posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali vor oferi produsele care sunt introduse în ambalajele reutilizabile la prețuri care nu sunt mai mari și în condiții care nu sunt mai puțin favorabile decât în cazul vânzării unei unități de vânzare constituite din aceleași produse și dintr-un ambalaj de unică folosință.

Începând din 2030, distribuitorii finali vor depune eforturi pentru a oferi spre vânzare 10 % din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din Botoșani a sunat la 112 și a cerut intervenția jandarmilor, pe motiv că un consătean vrea să îl bată. Minciuna l-a costat o amendă usturătoare

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, jandarmii botoșăneni au acționat proactiv pentru siguranța cetățenilor, obiectivul principal fiind prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, combaterea comerțului ilegal cu produse accizabile și a consumului de substanțe interzise cu efect psihoactiv.

Cu toate că misiunile efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au avut un caracter preponderent preventiv, au fost aplicate și 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 13500 de lei, în special pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Cea mai mare amendă a fost aplicată sâmbătă unui bărbat, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție prin numărul unic de urgență 112, apel telefonic prin care acesta reclama că a fost agresat de un consătean, stare de fapt neconfirmată în urma verificărilor efectuate.

De asemenea, jandarmii au confiscat 85 de pachete de țigări și 15 litri de alcool, persoanele care le ofereau ilegal spre comercializare fiind sancționate conform prevederilor Codului Fiscal.

Tot în acest week-end, jandarmii au intervenit prompt, independent sau împreună cu polițiștii botoșăneni, la 18 apeluri făcute de cetățeni la numărul unic de urgență 112, fiind luate măsurile legale ce se impuneau.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 7.800 de euro și s-a ales cu dosar penal. Șofer prins cu mașina radiată, la Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu dublă cetățenie română și R. Moldova, care s-a prezentat la controlul de frontieră, la volanul unui autoturism radiat din circulație.

 

În data de 02 februarie a.c., în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, care conducea un autoturism ce avea aplicate numere de înmatriculare specifice Belgiei.

La controlul de frontieră, având suspiciuni cu privire la starea de înmatriculare a autoturismului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație.

Bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul din Olanda, contra sumei de 7.800 de euro, iar reprezentanții firmei l-au asigurat că toate documentele sunt în regula pentru a ajunge în R. Moldova.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

TAROM anunță prețuri mai ieftine decât o călătorie cu trenul

Publicat

Publicitate

TAROM pune în vânzare bilete de avion la prețuri începând de la 23 de euro pentru cursele interne, potrivit unui comunicat transmis luni de compania aeriană.

„Compania TAROM menține oferta destinată rutelor sale interne, iar în perioada 03-05 Februarie 2025 oferă alternativa ideală pentru cei care doresc să călătorească rapid și confortabil punând în vânzare bilete de avion la tarife care încep de la 23 euro pentru zborurile într-un singur sens”, se arată în comunicat.

Oferta este valabilă pentru zborurile operate de TAROM începând cu 3 martie 2025. Prețurile promoționale sunt de 23 de euro pentru un bilet într-un singur sens (dinspre destinațiile interne către București), 47 de euro pentru zborurile dinspre București spre orașele din țară și 69 de euro pentru un bilet dus-întors.

Tarifele includ toate taxele, un bagaj de mână de 8 kg și check-in gratuit.

Biletele sunt disponibile pentru vânzare atât pe site-ul oficial TAROM, cât şi prin intermediul agențiilor proprii sau a agenților autorizați.

Compania aeriană a publicat mai multe oferte pentru clienți în ultimul timp, inclusiv de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, când pasagerii TAROM au beneficiat de prețuri promoționale pentru zboruri cu plecare dinspre/către orice oraș din România deservit de TAROM către/dinspre mai multe destinații din Europa.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending