Connect with us

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Politicienii se cațără pe valorile naționale pentru a câștiga votanți, dar le batjocoresc prin fapte

Publicat

Publicitate

Politicienii se cațără pe valorile naționale pentru a câștiga votanți și devin penibili când abuzează de slăbiciunea oamenilor față de factorul identitar. O bună parte dintre cei care au clamat dintotdeauna patria la televizor și pe Facebook, au fost protagoniști sau complici într-un amplu proces de distrugere a moștenirii prețioase cu care românii au întâmpinat democrația. Discursul lor emoționează, însă adevărul este că se folosesc de trecut pentru a influența viitorul în scopuri personale.

Unul dintre principiile de funcționare a minții umane este generarea unei alterități față de care să încerce ulterior să își dovedească superioritatea. Mijloacele sunt extrem de variate, în concordanță cu structurile imaginarului, însă două rămân reprezentative din perspectiva eficienței. Pe de o parte, se încearcă demonizarea celuilalt. Partidele se descriu rareori ca fiind cele mai bune dintre alternative, dar frecvent descriu concurenții drept opțiuni slabe, imature, incompetente sau purtătoare de rele intenții, încercând să le contureze o imagine malefică. Pe de altă parte, oamenii politici încearcă să își sporească valoarea în ochii publicului prin asocierea cu diferite elemente culturale, personalități sau origini, vorbind despre gloria strămoșilor, glie, resurse naturale, relief, credință, etnogeneză, tradiții, oameni de seamă ai neamului. Propovăduirea valorilor produce efecte asupra percepțiilor publicului, adesea păcălit de pseudo-principii și virtuți subînțelese declarativ, pe modelul „vorba dulce mult aduce”.

Realitatea este că cei care câștigă simpatie prin discurs nu au avut nici cea mai măruntă contribuție la meritele pe care le elogiază constant. De exemplu, toți politicienii se îngrămădesc să felicite un campion, însă niciunul nu a întreprins un ajutor concret pentru oamenii care încearcă să facă performanță într-un mediu lipsit de investiții. Au politizat sistemul de învățământ și au adus educația în moarte clinică, dar au postat pe toate rețelele fotografii ilustrând înmânarea vreunui premiu, zâmbind și relatând actul de parcă ar fi suportat stimulentul din propriul buzunar. Ca paranteză, un premiu nu corectează nimic, nu produce beneficii pe termen lung. Toți banii din lume nu pot compensa legile anapoda și corupția, care îngenunchează fiecare sector.

Politicienii așteaptă să fie aplaudați și așezați pe același nivel cu valorile pe care le contemplă. Pentru a grăbi această confuzie, folosesc adesea sintagme care permit negocieri interpretative. Vocea oratorului devine radical mai plăcută când enunțul „Simona este campioană europeană”, un adevăr pur, este diluat și transformat în „Noi, românii, suntem campioni europeni”. O idee mult mai ușor de acceptat, mult mai lesne de rostogolit, pentru că o mulțime de indivizi încearcă să își sporească propria stimă de sine pe spatele muncii altora. Mai departe se naște naționalismul, apoi xenofobia. Adică poporul român dă lecții celorlalte state, le arată ce înseamnă poezia, invenția, operația, spațiul carpato-danubiano-pontic, chiar dacă în România se moare de foame, speranța de viață se apropie de punctul nașterii, iar pădurile care înveleau munți de aur au fost rase cu comori cu tot.

Pentru a profita de nostalgia și cultura unui popor e nevoie de multă mârșăvie. Iubirea de patrie s-a transformat într-o laudă prostească, fără utilitate. Valorile sunt prețuite cu vorbe și batjocorite cu fapte, iar românii sunt prinși în capcana propriilor dorințe și frustrări. Politicienii cunosc punctele slabe și le capitalizează electoral, mizează pe naționalismul oamenilor, deși în realitate nu dau doi bani pe binele poporului. Discursul lor nu face decât să pângărească toate numele oamenilor care și-au construit singuri succesul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

9 februarie: Ziua Internațională a Pizzei. Unde s-a născut acest fel de mâncare iubit de toți românii

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 februarie, lumea întreagă își îndreaptă atenția spre unul dintre cele mai iubite preparate culinare – pizza, sărbătorită de Ziua Internațională a Pizzei. Cu rădăcini ce se pierd în antichitate, dar consacrată și desăvârșită în Italia, pizza a devenit un fenomen gastronomic global, cucerind gusturile și inimile oamenilor de pe toate continentele.

La romani, pâinea plată era servită cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, ierburi și ulei, aceasta fiind considerată o formă timpurie de pizza.

Toată lumea e de acord acum că pizza modernă, așa cum o știm azi, a luat naștere în Napoli, Italia, prima mențiune a acestui tip de mâncare datând din anul 997 d.Hr, când primele pizze erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.

Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.

Pizza Margherita, cea mai simplă și cea mai cunoscută

Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).

Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.

Publicitate

Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.

În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani pierde un titular important: Rijad Sadiku va sta pe bancă șase luni după accidentarea gravă din meciul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a primit o veste dureroasă după remiza cu Dinamo București, scor 1-1, în etapa a XXVI-a a SuperLigii. Fundașul central Rijad Sadiku a suferit o accidentare gravă și va lipsi de pe teren pentru următoarele șase luni, scrie siteul oficial al clubului de la Botoșani.

Jucătorul bosniac, care și-a prelungit recent contractul cu formația botoșăneană până în vara lui 2026, a fost diagnosticat cu ruptură de ligament încrucișat anterior.

În zilele următoare, Sadiku va fi supus unei intervenții chirurgicale, iar perioada de recuperare se anunță una îndelungată.

Antrenorul echipei, Leo Grozavu, și-a exprimat regretul pentru accidentarea fundașului: „Îmi pare foarte rău pentru Sadiku. E o accidentare complicată, destul de grea. De la venirea mea a arătat că e în creștere, e un băiat cu multă inimă, caracter foarte bun. Din păcate, astfel de momente fac parte din meseria noastră și sunt mult mai dificile decât un meci pierdut.”

Clubul botoșănean va trebui astfel să aibă răbdare și încredere în procesul de recuperare, așteptându-l să revină mai puternic pe teren.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Daniel Buzdugan și „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” aduc un spectacol SPECIAL de Ziua Femeii la Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșaniul se pregătește pentru un eveniment de excepție dedicat femeilor, organizat de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Spectacolul „Pentru tine, femeie” va avea loc pe 5 martie, începând cu ora 18:30, la Sala Teatrului „Mihai Eminescu” și promite o seară plină de emoție, muzică și surprize.

Invitatul special al evenimentului este Daniel Buzdugan, cunoscutul om de radio și televiziune, care va fi gazda spectacolului și va aduce un plus de energie și bună dispoziție publicului.

Pe scenă vor urca îndrăgitele artiste Matilda Pascal-Cojocărița, care va încânta spectatorii cu un repertoriu de folclor și muzică de petrecere, și Oana Sârbu, care va susține un recital emoționant. Alături de acestea, soliștii Dan Doboș, Loredana Călin, Alina Huțu și Constantin Petrescu, împreună cu instrumentiștii Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu, Alexandru Todirel Marin și Petrică Oloieru, vor oferi momente muzicale deosebite, sub conducerea dirijorului Ion Oloieru.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Botoșani, prin intermediul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, și este dedicat doamnelor și domnișoarelor, oferindu-le un „La mulți ani” muzical, plin de sensibilitate și recunoștință.

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate începând cu 10 februarie 2025, de la sediul orchestrei din Str. Unirii nr. 10, Botoșani, iar cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0231 511 002.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Încă un pas pentru noul POD de peste Prut de la Stânca-Costești. Va asigura o mai bună conectivitate cu Republica Moldova

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani va avea un nou pod peste Prut, la Stânca-Costești, ca parte a unui proiect amplu de modernizare a infrastructurii rutiere dintre România și Republica Moldova, relatează agerpres.ro.

Contractul pentru proiectare a fost semnat vineri, la Chișinău, de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar investiția face parte dintr-un pachet de patru poduri noi, cu o valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA).

Podul Stânca-Costești este esențial pentru locuitorii din Botoșani, întrucât va facilita transportul de mărfuri și circulația persoanelor către Republica Moldova, reducând timpii de așteptare la frontieră. Autoritățile susțin că această investiție va aduce beneficii economice și va îmbunătăți legăturile comerciale și turistice dintre cele două țări.

Proiectarea fiecărui pod va dura 12 luni, fiind realizată de compania Like Consulting, iar lucrările vor începe după finalizarea studiilor de fezabilitate.

Pe lângă podul din Botoșani, alte trei vor fi construite la Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova), Fălciu (România) – Leca (Republica Moldova) și Răducăneni (România) – Bărboieni (Republica Moldova).

În plus, autoritățile române au anunțat că anul acesta va fi lansată licitația pentru proiectarea și execuția unui pod nou la Albița, care va avea patru benzi de circulație. De asemenea, se lucrează la modernizarea podurilor de la Sculeni și Oancea.

Publicitate

Această serie de investiții marchează un pas important în integrarea Republicii Moldova în rețelele europene de transport și va consolida legăturile economice și sociale dintre cele două state. Pentru botoșăneni, noul pod de la Stânca-Costești reprezintă o oportunitate de dezvoltare și o îmbunătățire semnificativă a mobilității transfrontaliere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending