Connect with us

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: E timpul ca managerii de la Eltrans să învețe pe propria piele că fiecare act are consecințe

Publicat

Publicitate

Managementul defectuos al companiei Eltrans, subjugat directivelor politice în detrimentul interesului public, încălcarea flagrantă a principiilor administrative, conduita iresponsabilă și deciziile ilicite ale directorului mă obligă să mă adresez organelor judiciare și instanței în vederea tragerii la răspundere a celor care, în opinia mea, abuzează de funcții.

În speranța că nu va fi necesar să recurg la astfel de demersuri, am inițiat dialogul cu managerul societății, în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă. Sunt necesare o serie de răspunsuri și clarificări din partea conducerii, care prezintă relevanță pentru toți contribuabilii.

Conducerea Eltrans preferă să cerșească subvenții din bugetul local, decât să valorifice oportunitățile și să beneficieze de sume considerabile provenite din partea unor agenți economici privați, care ar fi îmbunătățit substanțial bilanțul financiar al instituției. Contractul publicitar pe care l-am în luna aprilie stipula un venit anual de 7250 de euro fără TVA. Pe mâini pricepute, acești bani ar fi remediat o serie de lacune ale societății. Dar miza politică a cântărit mai mult decât binele companiei alimentată de fonduri publice. În acest moment, autobuzele sunt în aceeași stare în care se aflau în momentul importării acestora din Turcia. Autovehiculul pe care s-a aplicat reclama Hidroplasto, în curtea Eltrans, a fost decolantat, după câteva zile în care a fost ținut în parcare, tot în detrimentul cetățenilor.

Am explicat pe larg mai multe aspecte care țin de legalitate, etică și morală cu referire la această situație. Am sperat că managerul Eltrans va avea o reacție, însă tăcerea sa confirmă faptul că este marioneta aleșilor din Primărie. Am informații că o persoana din cadrul Primariei i-ar fi dictat să rezilieze contractul pe 12 mai, în jurul orei 20:25, cu puțin timp înainte ca Andrei Turcoman să mă contacteze pentru a-mi da vestea denunțării înțelegerii, pe care o aprobase o comisie specializată și despre care avea toate informațiile pe mail anterior perfectării.

Pentru că nu tolerez o astfel de conduită, pentru că aleșii politici folosesc funcțiile ca pe niște mijloace de a-și asigura bunăstarea, pentru că nu mai vreau ca decidenții să privească banii cetățenilor și instituțiile publice ca pe niște bunuri care li se cuvin, voi întreprinde toate acțiunile necesare corectării acestui derapaj.

Pentru că am fost întotdeauna un om al dialogului, militez pentru comunicare și consens, i-am cerut domnului Andrei Turcoman o discuție deschisă. Vreau să înțeleg motivele care stau la baza nerespectării obligației de a face, prevăzută juridic, să cunosc raționamentul din spatele deciziilor contradictorii în ceea ce privește proiectul publicitar, să aflu de ce sunt refuzate venituri substanțiale, în condițiile în care cheltuielile cu autobuzele diesel seacă bugetul local. Și cred că aceste informații sunt utile întregii comunități, conturând mecanismul prin care se administrează o companie publică și banii cetățenilor. De aceea i-am sugerat directorului că prezența presei ar fi oportună, dacă nu are în plan să se sustragă dării de explicații.

Publicitate

Dacă această discuție este lipsită de argumente, iar atitudinea managerului este în continuare influențată politic, nu voi ezita să solicit organelor competente să facă dreptate. Voi acționa în instanță societatea Eltrans pentru neîndeplinirea obligațiilor specificate în contractul. De asemenea, voi cere daune pentru prejudiciul de imagine creat companiei mele și voi sesiza parchetul pentru a verifica dacă acest contract a fost reziliat conform legislației în vigoare.

Hidroplasto este una dintre companiile reprezentative pentru județul Botoșani, așa cum a notat inclusiv Ziarul Financiar. Am construit un brand de la zero și am reușit, împreună cu echipa, să devenim un reper pe harta regională a reciclării deșeurilor și pe mapa internațională a fabricilor de profil.

Punem umărul la bugetul local și cel de stat, ne extindem și creăm noi locuri de muncă, încercăm să ne implicăm în comunitate cum putem. Timpul nu îmi permite un ping-pong instituțional și nici risipă de energie, de aceea nu tolerez bătaia de joc, îndeosebi din partea unora care întorc foaia de pe o parte pe cealaltă, pe salarii nemeritate.

Fiecare act are consecințe. E timpul ca managerii plătiți din bani publici să învețe asta pe propria piele.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani. La ce ar putea fi folosiți banii

Publicat

Publicitate

Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani, iar banii vor fi folosiți pentru proiecte din PNRR.

Informația a fost publicată de Antena 3 CNN, care citează surse oficiale.

Toate programele de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi analizate şi vom lua o decizie în curând cu privire la acestea – cele care au fost blocate şi cele care urmau să fie lansate în perioada următoare, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, la ceremonia de primire a mandatului de la Mircea Fechet.

„În momentul de faţă, ştim cu toţii că vor fi tăieri de la toate ministerele. Va trebui să vedem cum ducem banii să fie folosiţi cât mai eficient şi pe proiectele care au cel mai mare impact de reducere de emisii.”, a spus Diana Buzoianu.

Administraţia Fondului pentru Mediu anunța în 18 iunie suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare.

Ulterior, AFM a revenit și a precizat că s-a decis „suspendarea lansării tuturor programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice”, care era programată pentru 19 iunie.

Publicitate

Programul Rabla este un program guvernamental din România prin care statul oferă stimulente financiare pentru casarea mașinilor vechi și poluante și achiziționarea unor vehicule noi, mai puțin poluante sau nepoluante.

Citeste mai mult

Educație

Lecții de siguranță susținute de pompieri în cadrul „Grădiniței de vară în domeniul situațiilor de urgență”, la Grădinița „Albă ca Zăpada” Dorohoi

Publicat

Publicitate

„Siguranța nu intra în vacanță” – de acest lucru s-au asigurat pompierii botoșăneni care au desfășurat mai multe activități, în această săptămână, cu copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” din Dorohoi, în cadrul proiectului „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență”.

 

Salvatorii le-au vorbit celor mici despre ce trebuie să facă să nu ajungă în situații critice, fie că sunt în concediu cu părinții, în tabere, la bunici sau acasă. Pentru o mai bună înțelegere a noțiunilor discutate, copiii au participat la exerciții de evacuare în caz de incendiu, concursuri interactive și au făcut o vizită la Detașamentul de Pompieri Dorohoi.

 

Acolo, au avut ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiuni și au aflat cum acționează pompierii în situații de urgență. Totodată, au participat la concursuri interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență și au răspuns la întrebări despre prevenirea incendiilor.

 

Publicitate

Pentru ca cei mici să rămână în siguranță pe durata vacanței, pompierii le-au oferit o serie de recomandări importante:

 

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete sau lumânări;

 

– evitați scăldatul în locuri neamenajate;

 

– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune – pericol de electrocutare;

 

– stați departe de liniile de cale ferată electrificată și nu urcați pe vagoane, nici măcar pentru fotografii;

 

– dacă vedeți cabluri electrice căzute sau panouri electrice deschise, îndepărtați-vă imediat și anunțați un adult;

 

– spuneți-le mereu părinților unde mergeți și cu cine sunteți.

 

Nu știm încă dacă micii participanți vor alege, în viitor, meseria de pompier, dar suntem siguri că lecțiile învățate îi vor ajuta să recunoască pericolele și să ia decizii corecte.

 

Activitățile au fost realizate în baza unui protocol de colaborare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani și unitatea de învățământ.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Muniție distrusă prin explozie controlată în poligonul militar Copălău

Publicat

Publicitate

Astăzi, în poligonul militar Copălău au fost distruse, prin explozie controlată, 901 muniții și elemente de muniție. Este vorba de o grenadă de mână defensivă, un proiectil exploziv trasor cal. 76,2 mm, un proiectil perforant trasor calibru 57 mm, un proiectil exploziv cal. 105 mm, un proiectil exploziv cal. 152 mm, 892 cartușe infanterie cal. 7,92 mm și patru carcase proiectil.

Operațiunea a fost executată de echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Muniția a fost descoperită, în ultima perioadă, pe raza localităților Viforeni, Mășcăteni, Băiceni, Rădăuți Prut și Ungureni.

Pe timpul misiunii de distrugere, pentru prevenirea unor incidente, un echipaj de jandarmi s-a asigurat ca nu sunt persoane în zonă, iar un echipaj SMURD a supravegheat întreaga activitate.

Informare preventivă

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

Publicitate

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Stâlp doborât de vânt peste o mașină, la Orășeni Deal

Publicat

Publicitate

Stâlp doborât de vânt peste un autoturism, la Orășeni Deal

 

În urmă cu puțin, pompierii au fost solicitați să intervină pe DJ 208 C, în localitatea Orășeni Deal, unde un stâlp de telefonie a fost doborât de vânt și a căzut peste o autoutilitară. În momentul producerii evenimentului, autovehiculul se deplasa pe direcția Botoșani -Vorona. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

 

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de descarcerare, una de stingere, o ambulanță SMURD, o ambulanță SAJ, dar și un echipaj de poliție. Aceștia au constatat faptul că un stâlp de telefonie era căzut pe remorca autoutilitarei. Pompierii au acționat pentru degajarea acestuia. Conducătorul autoutilitarei, în vârstă de 38 de ani, a fost evaluat de echipajele medicale, dar nu a avut nevoie ajutor din partea acestora.

 

Publicitate

Pentru prevenirea unor situații nedorite în timpul unei furtuni, ISU Botoșani recomandă cetățenilor:

 

▪️să evite deplasările pe durata avertizării meteorologice;

 

▪️să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia, în situația manifestării vântului puternic;

 

▪️să încuie uşile casei şi să protejează ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.

 

▪️să fie prudenți atunci când se află pe stradă și să evite deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– să parcheze autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– să îndepărteze copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– să nu atingă firele căzute la pământ;

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

 

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

o

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending