Connect with us
Publicitate

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Avem două lumi, una a celor luptând pentru supraviețuire, alta a unei clase elitiste, numite politic

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, vicepreședintele Patronatului Național Român Botoșani:

Melodrama jucată de actorii politici este o sfidare deșănțată la adresa cetățenilor. Realitatea contemporană s-a divizat în două lumi paralele. Una aparține celor mulți, angrenați involuntar într-o luptă pentru supraviețuire. Sunt acei oameni care încearcă să își asigure traiul în mod onest, buzunarele lor fiind simple intermediare între venituri mizerabile și rate, facturi, prețuri, taxe și impozite, din care statul câștigă întotdeauna. La schimb, li se oferă infrastructură degradată pe toate liniile și servicii publice defectuoase. Ca bonus, funcționarii îi tratează cu dispreț și aroganță. Cealaltă lume aparține unei clase elitiste, formată din aleși și numiți politic, mobilizați într-o luptă a orgoliilor, în goana după putere, influență și avere. Buzunarele lor sunt, cel mai adesea, destinația finală a circuitului banilor.

Cunoaștem atât de bine mecanismele celor două lumi, încât sentimentul de revoltă a devenit o normalitate, e ca foamea. Însă cea mai traumatizantă experiență e dezgustul. Iar clasa politică răscolește tot mai des această senzație, prin demagogia, victimizarea și ipocrizia caracteristice. Aleșii municipiului Botoșani nu sunt capabili să rezolve problemele majore ale orașului, să atragă fonduri europene, să gândească și să implementeze proiecte pe termen lung, nici măcar să găsească soluții pentru remedierea unor deficiențe minore, care trenează de decenii. Sunt însă capabili să se angajeze în contre inutile, să ironizeze, să se plângă, să lanseze acuzații și să își idolatrizeze propriile personalități. Când nivelul de performanță e la pământ, iar vocea se ridică deasupra faptelor, traiul cetățenilor este doar un element de capitalizare electorală. În realitate, mediul politic nu dă doi bani pe viețile oamenilor, asupra cărora decide. Nu mai există asumare, deci de rușine nici nu încape vorbă. Lătratul la televizor a devenit un hobby pe linie de partid, iar opinia publică nu mai are greutate decât în perioada alegerilor.

Publicitate

Trebuie să ne cerem iertare copiilor noștri. Persoanele cărora le-am oferit funcții prin votul nostru le năruiesc speranța la un trai îndestulat pe meleagurile natale. Cu siguranță, recensământul ne va dovedi că temerile noastre sunt fondate. Fără servicii medicale de calitate, acces la educație, infrastructură rutieră, raport echilibrat între muncă, venituri și cheltuieli, oamenii nu pot decât să aleagă calea pribegiei. Iar atitudinea politicienilor influențează categoric mișcările populației, pentru că reprezintă sursa sentimentelor și judecăților față de stat.

Pentru a crede într-un viitor mai bun, este nevoie de o schimbare la nivel politic. Onestitatea, asumarea și plasarea binelui comun în fruntea preocupărilor sunt remediile de primă intervenție pentru însănătoșirea unei societăți. Decidenții trebuie să conștientizeze urgent responsabilitatea pe care o poartă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

A rămas doar amintirea! Evenimentul „Noaptea Muzeelor”, ediția 2024, la Muzeul Județean Botoșani, s-a ANULAT

Publicat

Publicitate

 În contextul protestelor de anvergură națională la care participă în această perioadă angajații din numeroase instituții muzeale din România, Muzeul Județean Botoșani se solidarizează cu revendicările legitime și firești ale miilor de profesioniști care își doresc condiții de muncă umane și remunerație decentă.

„Prin urmare, în așteptarea unor măsuri concrete din partea decidentului politic, a unor acțiuni palpabile care să indice interesul real pentru un domeniu subminat de prea mulți ani de o precaritate deplorabilă, instituția noastră anunță anularea activităților programate sub egida „Nopții Muzeelor” 2024. În locul tradiției anuale a deschiderii nocturne către public printr-un larg spectru de activități culturale, ziua de 18 mai 2024 va aduce, în schimb, un protest desfășurat în Piața Victoriei din București, unde din partea Muzeului Județean Botoșani vor lua parte mai mulți reprezentanți. În ziua respectivă, structurile aflate în componența muzeului vor funcționa după programul lor obișnuit.

„Cultura contează!”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cum va arăta programul pentru combaterea violenței în școli, anunțat de primarul Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat programul pentru combaterea violenței în rândul elevilor prin organizarea de activități în toate școlile din oraș și prin implicarea directă a primăriei în prevenția și reducerea acestui fenomen.

Mulți părinți mi-au spus că sunt îngrijorați de creșterea fenomenului de bullying și că își doresc un sprijin din partea autorităților. Așa a apărut această inițiativă. Primăria va realiza activități regulate în școli, în coordonarea unor consilieri școlari și psihologi, care să le prezinte elevilor modalitățile non-violente de rezolvare a conflictelor și manifestarea respectului reciproc dintre copii. De asemenea, Primăria va finanța realizarea unei platforme online pe care să o pună la dispoziția unităților școlare și unde elevii să poată raporta anonim actele de violență sau de bullying, inclusiv pentru a semnala intervenția imediată din partea personalului școlar”, a explicat primarul.

Primarul Cosmin Andrei a precizat că acest program trebuie să se desfășoare în colaborare cu părinții elevilor, care vor primi de asemenea, informații utile despre cum îi pot proteja pe copii de acest fenomen.

Publicitate

Este foarte important ca în aceste activități de prevenție și combatere a violenței să implicăm direct profesorii, elevii și părinții acestora. De aceea prin comsilierii locali vom solicita în consiliile de administrație ale școlilor asigurarea prezenței permanente, prin rotație, a personalului școlar pe holurile sau în curtea școlii în timpul pauzelor dintre orele de curs, pentru a preveni actele de violență. La fel și atribuirea unor responsabilități elevilor din clasele superioare în prevenirea actelor de bullying din partea altor elevi. Totodată, Primăria va organiza periodic ateliere anti-violență în școli și analize pe baza unor chestionare anonime, aplicate în fiecare clasă, pe tema violenței, pentru evaluarea situației și pentru a propune intervenții în cazurile de risc”, a transmis primarul.

Cosmin Andrei a subliniat că este importantă o majoritate politică social-democrată și în Consiliul Local al Municipiului Botoșani în mandatul 2024-2028 pentru a putea pune în aplicare Programul „STOP VIOLENȚEI ÎN ȘCOLI”.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: „Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”. Sunt sfaturi de la pompieri pentru micuții din Ștefănești

Publicat

Publicitate

„Nu ne jucăm cu focul!“, „Nu aprindem lumânări în casă și nici în curte!”, „Dacă avem o problemă, cerem ajutorul părinților sau al doamnelor educatoare!“, – sunt lucruri pe care copiii le învață încă de la grădiniță. Pentru a înțelege mai bine aceste sfaturi, preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Ștefănești au vizitat, în această dimineață, Garda de Intervenție Ștefănești.

La acțiune au participat peste 50 de copii. Pompierii le-au arătat autospecialele pe care le folosesc pentru stingerea incendiilor sau pentru salvarea persoanelor implicate în diferite evenimente ce le pot pune viața în pericol. Copiii au urcat și în barcă și au probat vestele de salvare.

Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre comportamentul în cazul

Publicitate

producerii unui incendiu în incinta grădiniței, prezentându-le următorii pași:

– anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți;

– ieșiți din clădire sub supravegherea și îndrumarea educatoarelor;

Publicitate

– nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

Totodată, pompierii le-au oferit următoarele sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță:

Publicitate

– nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeţi lumânări în casă;

– nu trageți de cablurile electrice sau de prize, deoarece există pericol de electrocutare;

– nu vă jucați în preajma aragazului și nu lăsați jucăriile în imediata apropiere a acestuia;

Publicitate

– nu așezați pe radiatoare sau plite, jucării, haine sau alte lucruri care pot lua foc;

– nu imitați lucrurile periculoase pe care le vedeți pe internet.

Citeste mai mult

Eveniment

Ce amenzi au dat polițiștii în 2024 la Botoșani pentru nesemnalizarea corespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor de pe partea carosabilă

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste  30.000  de lei au fost aplicate de polițiștii de la Botoșani pentru nesemnalizarea corespunzătoare a obstacolelor sau lucrărilor de pe partea carosabilă.

De la începutul anului până în prezent, polițiștii rutieri au desfășurat activități de prevenire și combatere a accidentelor rutiere, prilej cu care au fost identificate 4+ lucrări nesemnalizate corespunzător pe suprafața părții carosabile, existând riscul producerii de accidente rutiere.

Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, executanților  responsabili de lucrările respective în valoare totală de peste 30.000 de lei,  fiindu-le stabilite termene pentru remedierea problemelor identificate.

Publicitate

“Astfel de verificări sunt desfășurate în mod constant de către polițiștii rutieri, pe raza întregului județ”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending