Connect with us

Eveniment

OPINII Cătălin Silegeanu: „Autoritățile nu par să înțeleagă conceptul divertismentului”

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani deține unul dintre cele mai atractive parcuri de agrement din regiunea Moldovei, dar valorificarea obiectivului este în continuare departe de potențial. Autoritățile nu par să înțeleagă conceptul divertismentului, evenimentele fiind organizate copy-paste, fără substrat și viziune, după stereotipurile caracteristice nepricepuților: „în limita bugetului” și „după formula care a mai funcționat”.

 

O greșeală generală, recurentă și compromițătoare este proiectarea evenimentului în funcție de fondurile disponibile, pe când o judecată strategică va clarifica scopul, parcursul și specificul evenimentului, apoi va căuta surse de finanțare. Cu planul bine făcut, abilități de negociere și un gram de inspirație, un eveniment poate fi susținut exclusiv de agenții economici implicați și chiar de public, dacă ideea convinge. Oricum ar fi, nu bugetul local împiedică organizarea unui eveniment de calitate, ci limitarea celui care îl gestionează.

 

O altă problemă ține de raportarea la comunitate. Un eveniment reușit nu e cel care cuprinde câte o frântură de plăcere pentru fiecare categorie de public, ci acel ansamblu de momente care pot conecta categoriile între ele. O noapte a corturilor și lampioanelor, o serbare câmpenească, o paradă cu tematică inedită, un concurs de creații colective ar fi experiențe mai interesante pentru comunitate, care și-ar aduce propria contribuție la marcarea momentelor sale importante. E o formulă mai bună decât întretăierea orchestrelor populare cu dansurile lipsite de inhibiții și hip-hopul.

 

Publicitate

Oamenii au nevoie de divertisment, socializare, manifestări artistice și culturale, comunitatea sudându-se tocmai prin aceste mijloace, dar evenimentele locale răspund exclusiv nevoilor primare. Par organizate din obligație, de dragul cutumei, fără vreo țintă și fără vreun entuziasm. Autoritățile sunt dezinteresate să construiască un brand autohton, să atragă investitori, să extindă alternativele de petrecere a timpului liber, să creeze și să stimuleze conexiunile intracomunitare.

 

Zilele Orașului spun aceeași poveste în fiecare an. Oamenii nu se înghesuie pentru că sunt fascinați de afiș, ci pentru că nu au o variantă mai bună de divertisment la îndemână. Un parc de agrement din evenimente ar trebui să se dezvolte, dar în ultimii ani numărăm pe degete manifestațiile artistice organizate acolo, probabil din aceleași eterne motive politice.

 

Parcul „Cornișa” a fost așteptat îndelung și are un potențial turistic imens. Păcat că are nevoie de viziune și voință pentru a străluci. Din acestea nu prea sunt.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Două cutremure în zona Vrancea, marți după-amiază

Publicat

Publicitate

Marți, 4 februarie 2025, nu mai puțin de două cutremure au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism, cu magnitudinea de 4,2, s-a produs la ora locală 16:06, la o adâncime de 90 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din zonă, însă nu au fost raportate pagube materiale sau victime.

La doar zece minute distanță, la ora 16:16, un al doilea cutremur, de intensitate mai mică, cu magnitudinea de 2,4, a avut loc în aceeași regiune. Seismul s-a produs la o adâncime de 80,3 kilometri.

Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, fiind cunoscută pentru producerea frecventă a unor cutremure de magnitudine variabilă. Autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente și să respecte măsurile de siguranță în caz de seism.

Citeste mai mult

Economie

Program pentru ÎNCĂLZIREA serelor: Ministrul Agriculturii vrea prima butelie și centrală cu GPL în solarii cu acciza plătită de stat

Publicat

Publicitate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, solicită sprijin pentru introducerea unui program pentru încălzirea serelor, respectiv prima butelie și centrală cu GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor să fie suportată de statul român, relatează agerpres.ro.

”O să am o discuție cu ministrul Mediului, cu domnul Fechet (Mircea Fechet n.r), astfel încât să alocăm din Fondul de Mediu pentru toate solariile din România un program reprezentând prima butelie și centrală cu GPL pentru încălzirea serelor. De aceea vă mai cer încă o dată sprijin, ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, ca această acciză să fie suportată de către statul român”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de specialitate din Parlament.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce a fost informat că Legea ”Prima seră” este în sertar la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută, amendată și probabil aprobată, dar i-a fost solicitat sprijin pentru a prinde în semestrul doi al acestui an o sumă în buget, la rectificare, pentru acest program, în așa fel încât să nu se rostogolească pe bugetul anului 2026.

”Aș vrea la dezbaterea proiectului în Comisia de agricultură din Camera Deputaților să stabilim și plafonul direct, prin lege, al sumelor pe care le alocăm pentru acest program. Sunt de acord cu investiții în sere, în România, dar la fel, direct prin lege, aș dori foarte mult ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire, cu tot ce trebuie pentru a produce tot timpul anului. Vreau să vă anunț că am finalizat cele 1.700 de sere cu sisteme de încălzire pe care le-am scos în bazinul legumicol la instalarea tinerilor fermieri, dar trebuie să continuăm cu acest program. Sunt de acord cu acest program (‘Prima seră’ n.r.), de aceea, atunci când se va dezbate proiectul, vreau să particip și eu ca să putem creiona ghidul când îl lansăm, cu tot ceea ce trebuie, astfel încât să producem în extra-sezon aceste legume”, a transmis Florin Barbu.

Acesta a precizat că este un pachet dedicat legumiculturii, pentru ca fermierii să aibă eficiență economică și pentru a avea legume în extra sezon.

”Pentru a avea legume în extra sezon trebuie să ne batem cu alte state unde temperaturile și clima au alte condiții. De aceea sunt de acord și voi fi prezent în comisie și împreună vom face acest buget pentru bazinul legumicol din România”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Simulare Bacalaureat 2025: Programele pe discipline, publicate de Minister. MATERIA pentru testările programate în luna martie

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat programele pentru disciplinele incluse în simularea examenului de Bacalaureat 2025. Elevii au acum acces la materia pe care trebuie să o parcurgă pentru testările programate în luna martie, relatează alba24.ro.

Rezultatele obținute vor fi analizate împreună cu profesorii, iar, dacă este necesar, vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al elevilor.

Testările se vor desfășura în luna martie.

Calendar Simulare Bacalaureat 2025:

  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

Simulare Bacalaureat 2025. Programe

Programele au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), potrivit edupedu.ro

Programele la Informatică, Fizică, Psihologie, Economie, Logică și argumentare sunt identice cu cele din 2011.

Simulare Bacalaureat 2025. Subiecte și barem Română – din 2024

Simulare Bacalaureat 2025 – subiecte și bareme – proba obligatorie a profilului din 2024

Simulare Bacalaureat 2024 – subiecte și bareme – proba la alegere

ANATOMIE

BIOLOGIE

FIZICĂ

CHIMIE

INFORMATICĂ

Simulare Bacalaureat 2024 – subiecte și bareme – proba la alegere

GEOGRAFIE

LOGICĂ

ECONOMIE

FILOSOFIE

SOCIOLOGIE

PSIHOLOGIE

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Proiect de lege: Șoferii depistați cu droguri în sânge riscă până la 7 ani de închisoare

Publicat

Publicitate

Un nou proiect de lege, depus în regim de urgență de Alina Gorghiu, fost ministru al Justiției, împreună cu mai mulți parlamentari, propune pedepse cu închisoarea de până la 7 ani pentru șoferii depistați cu substanțe interzise în sânge, indiferent de concentrație.

Inițiativa, susținută de PSD și PNL, ar putea primi sprijin și din partea opoziției, conform euronews.ro.

Schimbări legislative rapide, în urma unei decizii a Înaltei Curți

Proiectul vine la scurt timp după o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a stabilit că pentru a sancționa penal un șofer depistat cu droguri în sânge este necesară o expertiză care să confirme dacă substanțele respective i-au afectat capacitatea de a conduce. Noua inițiativă legislativă anulează această cerință și prevede sancționarea tuturor celor testați pozitiv, fără a mai ține cont de impactul real asupra abilităților de conducere.

„Avem nevoie de această lege cât mai repede, în contextul în care ÎCCJ a decis că este necesară expertiza pentru a stabili efectele drogurilor asupra șoferilor”, a declarat Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Controverse și avertismente din partea specialiștilor

Unii experți avertizează că această schimbare legislativă ar putea duce la condamnarea unor șoferi care nu sunt vinovați, incluzând persoane care urmează tratamente medicamentoase ce conțin substanțe psihoactive în cantități foarte mici. Medicul legist Gabriel Gorun explică:

„Un exemplu clar este codeina, prezentă în unele medicamente antirăceală. Nu este un drog ilegal, dar poate fi depistată în sânge, ceea ce poate duce la acuzații nejustificate împotriva unor pacienți cronici.”

Publicitate

Susținerea opoziției și necesitatea unei clarificări legislative

Parlamentarii din opoziție analizează posibilitatea de a susține proiectul. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că formațiunea sa va consulta specialiști înainte de a lua o decizie:

„Este nevoie de o intervenție legislativă după decizia ÎCCJ, care pare să protejeze anumite persoane de răspunderea penală. Trebuie să clarificăm legislația și să o reașezăm pe un făgaș normal.”

Gorghiu: „Dacă ai consumat droguri, stai acasă”

Într-o declarație pentru Digi24, Alina Gorghiu a subliniat că proiectul vizează prevenirea accidentelor, nu pedepsirea consumului:

„Dacă ai consumat substanțe psihoactive, stai acasă! Nu trebuie să punem în pericol viața altora.”

Noua propunere legislativă prevede pedepse cu închisoare între 2 și 7 ani pentru șoferii testați pozitiv, dorind să consolideze măsurile de siguranță rutieră și întărind legislația împotriva conducerii sub influența drogurilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending