Connect with us

Eveniment

OPINIE. Cătălin Silegeanu: Județul Botoșani nu este în paragină, așa cum vor unii să ne eticheteze la nivel national!

Publicat

Publicitate

Afirm acest lucru cu tot riscul că voi fi criticat de mulți dintre cei care au urmărit cu mare interes emisiunea de duminică seară de la Pro TV, în care noi, botoșănenii, am fost prezentați ca și cum am trăi într-un județ uitat de lume, în care nimeni nu a ridicat un pai în ultimii 30 de ani.

Nu pot să accept că ceea ce s-a transmis întregii Românii  este 100% adevărat, pentru că știu că se întâmplă și lucruri bune în județul nostru, dar nu au vrut să le scoată în evidență pentru că dacă erau prezentate și acestea, nu se mai realiza audiența dorită.

Au filmat doar ce au vrut ei pentru a ieși  senzaționalul. Știm cu toții că mass-media asta vinde în prezent, doar ce e negativ și conflictual, părțile bune se prefac că nu există! Ideea este că pe noi ca și județ nu ne reprezintă doar  comuna Dimăcheni, care a fost prezentată în cadrul emisiunii ca un exemplu de delăsare și dezinteres din partea aleșilor locali, unde ce-i drept sunt multe lipsuri și nevoi.

Totodată, nu putem spune că în județul Botoșani doar un primar iși aduce aportul prin activitățile derulate în cadrul primăriei pentru dezvoltarea comunității unde a fost ales de cetățeni, așa cum ni s-a prezentat în emisiune, prin singurul exemplu pozitiv, la Primăria Orașului Săveni.

Sunt de părere că dacă se evidențiază doar partea negativă ca să se facă audiență, îi ignorăm astfel pe primarii care fac tot ceea ce depinde de ei, din punct de vedere administrativ, pentru a atrage proiecte europene pentru utilitățile necesare, de gaz sau apă și canalizare și nu numai.

Spre exemplu, primarul orașului Ștefănești a accesat proiecte cu fonduri europene și fonduri guvernamentale în valoare de  peste 31,4 milioane euro.

Publicitate

La comuna Mihai Eminescu au filmat un om pe stradă care critica primarul, care culmea se temea că dacă îl vede primarul că vorbește despre el. Ori, acest primar atât de criticat de cei de la PRO TV, aș vrea să știu cum a reușit să obțină voturile  majoritare din partea cetățenilor  din comuna Mihai Eminescu (nu doar un mandat), dacă nu era un primar apreciat pentru activitatea din cadrul Primăriei, poziționând astfel comuna la un nivel superior în județul Botoșani.

Nu contest faptul că NU suntem un județ super dezvoltat cum este Bihorul, dar nici nu suntem un județ în paragină! Avem în derulare proiecte importante pentru Botoșani, de mult așteptate de  botoșăneni, cum ar fi drumul strategic, sau modernizarea drumului Tg. Frumos- Botoșani, avem fabrici importante, care aduc plus-valoare județului nostru, care oferă locuri de muncă botoșănenilor, nu doar în confecții, avem primari capabili care fac poduri, rețele de apă și canalizare, alții care aduc autobuze electrice etc.

E adevărat că Botoșaniul a stagnat în cei 4 ani de zile în care la conducerea Consiliului Județean a fost un alt președinte din partea PSD, dar în prezent lucrurile s-au pus în mișcare și rezultatele le vom vedea în viitorul apropiat. Sunt convins că suntem în direcția cea bună.

Ce-i drept, dubii am în privința Teatrului Mihai Eminescu, care pare a fi un proiect ghinionist, pentru noi ca și cetățeni, dar și pentru primarul care se ocupă de el, întrucât niciunul nu a găsit soluții pentru a mișca lucrurile  spre direcția favorabilă de a continua lucrările de reparații și modernizare. Suntem într-un punct mort de câțiva ani  cu acest proiect și acest lucru ne-a adus pe toți la exasperare.

…și nu pot uita nici de proiectul  cu modernizarea liniei de tramvai, care de asemenea, este o mare pierdere pentru noi, dacă se va renunța  la implementarea acestuia.

Cei de la Pro TV au uitat să menționeze și să arate României că în județul Botoșani se fac și lucruri bune, că nu avem doar 70 de firme , sunt mult mai multe, iar noi nu suntem la polul sărăciei. Consider că dacă suntem cumva marginalizați din punct de vedere geografic, nu înseamnă că suntem chiar și cel mai sărac județ din România.

De ce nu au venit la mine, că sunt cel mai mare reciclator din zona Moldovei? Le arătam investițile care se fac in județul Botoșani. Nu poți afirma că noi avem doar confecții  și nu sunt locuri de muncă. Ați putut observa cum un tânăr prezentat în emisiune refuză să-și caute un loc de muncă, dar solicită primarului ajutor social.  Consider că în ziua de azi, cine vrea să muncească are și ce pune pe masă, cine nu, se plânge doar că statul nu a făcut nimic pentru el.

Slavă Domnului, locuri de muncă sunt în Botoșani, doar oamenii să-și dorească să muncească , nu doar să aștepte ajutorul social de la primărie.

Eu iubesc județul Botoșani și vreau să avem speranța că principalii lideri politici vor colabora constructiv pentru cetățenii care i-au susținut, la un moment dat,  pe fiecare dintre ei.

Comunicat emis de Cătălin Silegeanu

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botezul focului. Prima intervenție a unei eleve pompier din Dorohoi, o lecție de viață: Nu mai eram doar o elevă. Eram pompier

Publicat

Publicitate

Dragalina, județul Botoșani. O alarmă străpunge liniștea dimineții în curtea Detașamentului de Pompieri Dorohoi. Un incendiu a cuprins acoperișul unei case din satul Dragalina. Flăcările amenință să mistuie întreaga gospodărie.

– Incendiu casă, sat Dragalina. Acoperiș cuprins de flăcări. Se pleacă!

– Veniți și voi, elevii aflați în practică!

– Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus șeful gărzii de intervenție.

Inima Alexandrei Carla, o tânără de 23 ani, elevă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, a început să bată mai tare. Se află în practică la Detașamentul de Pompieri Dorohoi, de doar câteva zile.

Nu era un exercițiu. Nu mai erau scenariile din timpul orelor. Era real. Carla s-a echipat rapid și a urcat în autospecială, alături de colegii ei. În mașina de intervenție, tăcerea era apăsătoare. Carla își strângea palmele în poală. Mâinile ei tremurau ușor, dar privirea rămânea fixă.

Publicitate

O voce în capul ei îi repeta mereu: „Ești pregătită! Ai muncit pentru asta! Oamenii au nevoie de tine!”

Privea prin geam, încercând să rămână calmă. Mirosea a fum încă de la intrarea în sat.

Când au ajuns la fața locului, ardeau acoperișul casei, dar și bunurile din două camere. Flăcările se ridicau amenințător, focul trosnea, iar temperatura era sufocantă.

În curte, două femei — o bătrână și fiica ei — plângeau. Suferiseră atacuri de panică și aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

– Vă rugăm să ne salvați casa! Nu vrem să rămânem pe drumuri!, a spus bătrâna.

Fără ezitare, Carla a pășit spre casa în flăcări, alături de echipa de intervenție. În acel moment, nu mai era doar o elevă în practică. Era un pompier. A luptat cu flăcările, cot la cot cu ceilalți colegi, împiedicând extinderea flăcărilor spre restul casei, dar și la o altă locuință din gospodărie.

La finalul misiunii, doar a zâmbit, iar ochii i s-au umplut de lacrimi. Murdară de funingine, cu costumul ud de apă, Clara a înțeles că nu a fost doar prima ei intervenție. A fost botezul focului. Momentul în care nu a mai fost doar o elevă cu un vis, ci un pompier adevărat. A simțit pe pielea ei ce înseamnă să rămâi când alții fug, să fii puternică pentru cei care nu mai pot, să fii lumină în mijlocul fumului.

„Felicitări întregii echipe formată din oameni curajoși, dedicați și plini de compasiune, respectiv plutonier adjutant șef Cătălin Gavriliu, plutonier adjutant Mihai Frunzuc, plutonier Marius Amarie, plutonier Robert Gorgan, sergent major Daniel Rusu, soldat Gabriel Sandu, elev Carla Alexandra Poliec și elev Sebastian Ilaș”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

800 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.574 lei. 2,6 milioane de români vor primi ajutor financiar înainte de Paști

Publicat

Publicitate

Senatorii au aprobat în plen, acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 2.574 de lei, echivalentul salariului minim net pe economie. Măsura vine în sprijinul a aproximativ 2,6 milioane de seniori din România și face parte din programul social asumat de actualul guvern.

Anunțul a fost făcut de senatorul PSD Doina Federovici, care a subliniat că această inițiativă reprezintă îndeplinirea uneia dintre promisiunile-cheie ale Partidului Social Democrat din campania electorală: protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor cu venituri reduse.

„Astăzi, în plenul Senatului, am votat acordarea unui sprijin financiar în valoare de 800 de lei pentru seniorii care au venituri de până la 2.574 de lei. De acest sprijin vor beneficia 2,6 milioane de pensionari!”, a transmis parlamentarul social-democrat.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat suma de 2 miliarde de lei în Bugetul pentru anul 2025 pentru implementarea acestei măsuri. Potrivit calendarului anunțat, prima tranșă din ajutor, în valoare de 400 de lei, urmează să fie acordată în luna aprilie, astfel încât pensionarii să o primească înaintea Sărbătorilor de Paști.

Măsura are un caracter social și urmărește atenuarea efectelor inflației asupra populației vârstnice, în contextul creșterii prețurilor la alimente, medicamente și servicii de bază.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tribunalul Suceava a RESPINS arestările preventive ale primarilor acuzați de DNA de corupție. Au fost plasați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Tribunalul Suceava a respins marți, 8 aprilie 2025, propunerea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava de arestare preventivă a trei persoane acuzate de fapte de corupție: doi primari din județul Botoșani și un om de afaceri. Instanța a dispus, în schimb, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 6 iunie 2025 inclusiv, impunând mai multe interdicții.

Cei vizați sunt Vasile-Marcel Bîrsan, om de afaceri, Dumitru-Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi. Toți trei sunt cercetați de DNA pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în legătură cu atribuirea și plata unor contracte de lucrări publice, relatează NewsBucovina.ro.

Interdicții stricte și suspendarea din funcții

Vasile-Marcel Bîrsan, acuzat de două infracțiuni de dare de mită – una în formă continuată –, va fi supravegheat de Poliția din comuna Roma, județul Botoșani. Pe durata controlului judiciar, acestuia îi este interzis să părăsească județul fără acordul anchetatorilor, să comunice cu ceilalți inculpați sau cu martorul Daniel Pătrăuțanu, să administreze firme și să intre în sediile primăriilor Mihai Eminescu și Flămânzi.

Primarul comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, care este acuzat de luare de mită, pe perioada măsurii preventive, nu își poate exercita funcția, nu are voie să intre în sediul primăriei și este supus acelorași interdicții de comunicare și deplasare ca și omul de afaceri Bîrsan.

La rândul său, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, și el acuzat de DNA de luare de mită, a fost plasat sub control judiciar și supravegheat de Poliția Flămânzi. Acesta a fost suspendat din funcție, are interdicție de acces în sediul primăriei și nu poate lua legătura cu ceilalți inculpați sau martori.

Publicitate

Instanța a atras atenția că nerespectarea obligațiilor impuse poate atrage înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau chiar arestarea preventivă. De asemenea, a dispus punerea în libertate imediată a celor trei, dacă nu sunt reținuți sau arestați în alte cauze. Hotărârea poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Dosar amplu: cauțiuni, fapte grave și nume sonore

În același dosar, DNA Suceava a instituit controlul judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro pentru alți trei inculpați: Voicu Ionuț, secretar general adjunct al unei filiale locale de partid, acuzat de trafic de influență; Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, și Rareș Batîr, administrator public al aceleiași comune, ambii cercetați pentru luare de mită și folosirea neautorizată a informațiilor confidențiale. Cauțiunea a fost garantată cu bunuri imobile.

Viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, a fost pus și el sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Gireadă ar fi primit mită de la Bîrsan sub forma plății unor materiale de construcții în valoare de 91.822 de lei, a prioritizării plăților către o firmă apropiată și a unui contract avantajos privind un teren estimat la 50.000 de euro. Dan Oloeriu ar fi primit, în august 2024, materiale de construcții în valoare de 75.111 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, în schimbul urgentării plăților aferente unor contracte publice. La rândul său, viceprimarul Șchiopu ar fi pretins materiale de peste 30.000 de lei pentru o lucrare din comuna Coșula.

Voicu Ionuț ar fi cerut bani de la Bîrsan în septembrie-octombrie 2024 pentru a influența licitații și pentru deblocarea unor plăți. Ivanache și Batîr sunt acuzați că ar fi solicitat, pe 11 septembrie 2024, un comision de 5% dintr-un contract de 635.000 de lei în schimbul furnizării de informații confidențiale legate de o licitație.

Citeste mai mult

Administratie

Balul Gospodarilor revine la Bucecea pe 1 Mai 2025. Înscrieri până pe 20 aprilie. Ținuta populară este obligatorie

Publicat

Publicitate

Primăria orașului Bucecea a anunțat că invită locuitorii și iubitorii tradițiilor populare să participe la Balul Gospodarilor, un eveniment dedicat comunității și valorilor autentice românești, ce va avea loc în data de 1 mai 2025.

Organizat sub semnul bucuriei și al respectului față de tradițiile strămoșești, balul se va desfășura într-o atmosferă festivă, în care portul popular va fi piesa centrală. Participanții sunt încurajați să poarte straie tradiționale, acestea fiind obligatorii pentru accesul la eveniment.

Înscrierile se fac până cel târziu pe 20 aprilie 2025, la Centrul Cultural Bucecea, la colega Arina Spătaru. Tot acolo poate fi achitată și taxa de participare, necesară pentru buna organizare a balului.

„Vă așteptăm cu drag, voie bună și dorință de petrecere, să celebrăm împreună spiritul românesc și frumusețea comunității noastre”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, într-un mesaj transmis către bucecenii dornici să se alăture acestui moment festiv.

Evenimentul este prilejul perfect pentru reîntâlniri, dansuri tradiționale și celebrarea Zilei Muncii într-o manieră autentic românească.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending