Connect with us

Eveniment

Omagiu părintelui Ionică: ,,Slujea în tramvai pe un frig de îți înghețau picioarele, îngheța apa în cană”

Publicat

Publicitate

Trecerea la cele veșnice  a părintelui Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii ,,Izvorul Tămăduirii , i-a lăsat nemângâiați și pe părintele Marian Macuc și preoteasa sa, Ana Maria, pe care i-a cununat, fiindu-le un sfătuitor permanent.

,, Parintele Ioan a fost un preot si un om minunat si un mare rugator!

A fost un preot traitor, profund si mereu cu gandul la Dumnezeu, la cele vesnice.

Am admirat tot timpul ravna sa pentru cele sfinte, pentru cele dumnezeiesti, felul in care predica si mai ales felul in care se ruga, motiv pentru care l-am si ales ca parinte spiritual, ca nas de cununie.

Ne-am dorit sa avem nasi care sa ne fie un bun exemplu si care sa se roage pentru noi si pentru familia noastra, iar parintele Ioan, alaturi de draga lui sotie, care de asemenea este un exemplu pentru noi, ne-a purtat mereu in rugaciunile sale.

A fost un preot cu multa credinta si nadejde in Dumnezeu si foarte apropiat de credinciosi.

Publicitate

A stiut din plin ce-i suferinta, ce-s incercarile vietii, ce-i jertfa, dar nu s-a plans, ci a mers inainte, senin si cu credinta in Dumnezeu!

A fost mereu aplecat spre nevoile oamenilor, spre cei aflati in suferinta. Prezenta lui era odihnitoare.

Cu multa jertfa a construit o biserica minunata, si-a construit casa in ceruri.

A slujit cu multa ravna, zilnic ( Sf. Liturghie sau un acatist/paraclis), dis de dimineata, in biserica, indiferent de gerul din biserica. Mai ales la inceput, in tramvai, dar nu numai, efectiv, iarna, iti inghetau picioarele si mainile, ingheta apa in cana, dar dansul continua, cu aceeasi ravna, sa slujeasca zilnic. De frig a indurat cred ca cea mai mare perioada a slujirii sale ca preot ( mai ales la slujbele din timpul saptamanii, cand nu-si permitea financiar sa faca cald in biserica).

Stia, ca doar cu ajutorul rugaciunii, va reusi sa construiasca o biserica intr-o parohie modesta a Botosaniului.

A suferit mult, dar mereu, cu multa rabdare, credinta si optimism a mers inainte…

Ne va lipsi mult, foarte mult, ne vor lipsi vorbele lui sincere si spuse din inima si cu caldura, sfaturile sale si felul sau de a fi apropiat de oameni si de a-i calauzi spre Imparatia lui Dumnezeu.

Si-a iubit mult familia, sotia minunata si unica fiica, lumina ochilor lui, dar Dumnezeu si Biserica au fost mereu pe primul loc in viata sa, iar familia i-a fost mereu alaturi si l-a sustinut, in toata lucrarea lui frumoasa, nu doar la biserica de ziduri, ci si la construirea unei biserici vii care sa dainuie si in vesnicie.

Milostivul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l primeasca in Imparatia Sa, „unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit”.

Eu n-am sa uit niciodata chipul sau senin si luminos, atunci cand l-am vizitat pentru ultima data la spitalul din Iasi!

N-am sa uit, seninatatea in fata suferintei si a bolii si n-am sa uit ca acest preot si om minunat nu a cartit niciodata in boala, ci a zis mereu ” Faca-se voia lui Dumnezeu, in toate”.

Vesnica pomenire a pr Ioan si a faptelor lui minunate!

Milost;ivul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihnească!”, a scris preoteasa Ana Maria Macuc.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ghid catehetic pentru clerici și profesori, în perioada Postului Mare

Publicat

Publicitate

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor propune preoților, profesorilor de religie, coordonatorilor centrelor educaționale și celor care doresc să intensifice lucrarea catehetică în perioada Postului Mare, un program intitulat „Să parcurgem perioada Postului Mare cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul”. 

Lucrarea este un ghid/îndrumar catehetic conturat în contextul unui program liturgic specific perioadei Postului Mare. Astfel, alături de trăirea într-un ambient duhovnicesc aparte, prin participarea activă la un program catehetic dedicat, credincioșii au posibilitatea de a înțelege, de a aprofunda și de a aplica învățătura de credință ortodoxă. În acest sens, cele șapte teme propuse, aflate într-o strânsă legătură, vizează un parcurs al creștinului care aspiră la Înviere prin despătimire și cultivarea virtuților.

În realizarea acestui îndrumar catehetic, s-a avut în vedere ca fiecare temă să conțină anumite repere de ordin scripturistic, patristic, liturgic, teologic și aghiografic, referințe de folos în proiectarea catehetică, dar care pot servi ca orientare în diferitele activități din parohie.

O particularitate a programului este și faptul că oferă pentru fiecare temă în parte sugestii de scopuri și obiective, competențe cognitive (cunoaștere/înțelegere) și comportamentale (aplicare/analiză/evaluare), pentru transpunerea cunoștințelor dobândite în valori și atitudini, scopul final fiind acela de a-i motiva pe credincioși să-și asume un program duhovnicesc bine articulat în perioada Postului Mare.

Lucrarea reprezintă rodul unei împreună lucrări ale unei echipe dedicate, cu o experiență în domeniu, ai cărei membri au preocupări în zona didactică sau grafică/design: pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ și cateheză (coordonator), pr. Vasile Cristian (responsabil cu catehizarea la Protopopiatul Iași I), pr. Ciprian Nani – obiective și competențe, repere litugice (Protopopiatul Iași I), pr. Ștefan Zaharia – repere aghiografice (responsabil cu catehizarea în Protopopiatul Piatra Neamț), pr. Cosmin Cosntantin Pristavu – repere patristice (Protopopiatul Dorohoi), pr. Marius – Ionuț Tabarcea – concept grafic și tehnoredactare ( Protopopiatul Pașcani), pr. Petru Constantinescu (responsabil cu catehizarea în Protopopiatul Hârlău).

Materialul propus este asemănător ca structură cu Programul catehetic dedicat Postului Nașterii Domnului, care s-a dovedit un instrument de lucru util în rândul preoților care l-au implementat, atât în țară cât și în diaspora.

Publicitate

Preoții interesați de acest ghid, precum și de alte instrumente de lucru utile în lucrarea catehetică desfășurată la parohie, le pot solicita printr-un e-mail la adresa: catehizare.mmb@gmail.com.

Citeste mai mult

Eveniment

Asistenții medicali și moașele, obligați să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele greșeli profesionale

Publicat

Publicitate

Asistenții medicali și moașele, obligați să încheie asigurări de răspundere civilă. Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim salarial, independent sau de voluntariat sunt obligați să încheie asigurări de răspundere civilă în domeniul medical, scrie alba24.ro.

Polițele vor avea valori minime cuprinse între 2.000 și 20.000 de euro și vor acoperi eventualele greșeli în activitatea profesională a acestora, potrivit unei hotărâri care a intrat recent în vigoare. 

Hotărârea 37/2024 privind stabilirea valorii minim asigurate pentru încheierea asigurării de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională pentru asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim salarial, independent sau de voluntariat, emisă de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 februarie 2025. 

Asistenții medicali și moașele, obligați să încheie asigurări de răspundere civilă

Potrivit documentului, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia de asistent medical generalist, de moașă și de asistent medical în regim salarial sau de voluntariat vor încheia asigurări de răspundere civilă în domeniul medical la o valoare minimă a riscului asigurat, după cum urmează:

  • asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în unități sanitare cu paturi (secții/ compartimente de spitalizare continuă, de spitalizare de zi, servicii, laboratoare, ambulatorii integrate, ambulatorii de specialitate, structuri de primire a urgențelor), unități specializate de urgență și transport sanitar publice sau private, centre si unități de transfuzii sanguine, echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro;
  • asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în unități de medicină primară, cabinete de medicină școlară, unități medicale ambulatorii de specialitate care funcționează independent, cabinete medicale individuale, cabinete și unități medicale mobile, unități de asistență medico-socială, echivalentul în lei al sumei de 4.000 euro;
  • asistenții de farmacie, indiferent de locul de muncă din farmacii cu circuit închis sau deschis, echivalentul în lei al sumei de 2.000 euro;
  •  asistenții medicali de igienă și sănătate publică și asistenții medicali care își desfășoară activitatea în direcțiile de sănătate publică, institutele/centrele naționale și/sau regionale de sănătate publică, institutele de medicină legală, echivalentul în lei al sumei de 2.000 euro.

Prevederile se aplică și membrilor asociați ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim independent, în calitate de persoană fizică independentă sau de titulari de cabinete de practică independentă, vor încheia asigurări de răspundere civilă profesională la o valoare minimă a riscului asigurat, echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro.

Publicitate

Asigurările de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională se vor încheia numai cu societăți de asigurări autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – Sectorul Asigurări.

Valorile asigurărilor prevăzute sunt valori minime obligatorii, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali având libertatea ca, în funcție de specificul locului de muncă și activităților efectiv desfășurate, să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională la valori mai mari.

Citeste mai mult

Eveniment

McDonald’s oprește temporar utilizarea aparatelor de gheață din toate restaurantele din România. Fast-food-ul amendat de ANPC

Publicat

Publicitate

Lanțul de fast-food-uri McDonald’s va opri temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele sale din România. Este o măsură luată pentru verificări suplimentare a calității apei potabile, au informat marți reprezentanții companiei, scrie alba24.ro.

Oprirea folosirii aparatelor de gheață vine după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat operatorul economic Premier Restaurants SRL cu o amendă de 30.000 lei.

Amenda a fost dată după ce inspectorii au constatat, în urma prelevării analizelor microbiologice, cuburi de gheață contaminate cu enterococi intestinali și bacterii coliforme.

Ce spun reprezentanții McDonald’s

‘Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă’, se arată într-o declarație oficială a companiei, citat de agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață.

‘Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri. Ca măsură suplimentară față de verificările recurente pe care le realizăm, vom solicita laboratorului certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile să efectueze verificări suplimentare în toate restaurantele din țară. Astfel, am decis să oprim temporar utilizarea aparatelor de gheață din restaurantele McDonald’s din țară, până la obținerea acestor rezultate, pentru a asigura clienții noștri că totul este conform’, mai spun reprezentanții McDonald’s în România

Publicitate

Ce a spus șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a arătat că problema nu este la apa potabilă livrată ci de la intrarea în mall a apei, în rețelele telescopice în care circulă, care nu au fost igienizate.

‘Problema nu este la apa potabilă livrată, depinde de oraș, în cazul București, mall Băneasa, de Apa Nova. Calitatea apei la intrarea în mall este zero, așa cum trebuie să fie și gheața și apa potabilă, deoarece gheața este asimilată apei potabile. Problema este de la intrarea în mall a apei, în rețelele telescopice în care circulă, nu au fost igienizate, în special în food-urile care au mașini de gheață proprii’, a precizat Popescu Piedone.

Potrivit acestuia, temperatura și necurățarea, neigienizarea, neutilizarea mănușilor când sunt puse cuburile de gheață în pahare etc. determină contaminarea acestora.

Conform sursei citate, contaminarea cu bacterii precum enterococii intestinali și coliformii poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar utilizarea gheții contaminate în băuturi răcoritoare poate avea consecințe grave.

În acest context, operatorul economic Premier Restaurants SRL i-a fost dispusă și măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor constatate.

În plus, au fost prelevate noi eșantioane de gheață din unități de alimentație publică, respectiv: Amrest Food – Burger King, Art Burger SRL – Hesburger și Amrest Coffee – Starbucks.

‘Scopul principal al prelevării acestor eșantioane este realizarea analizelor microbiologice pentru a verifica prezența microorganismelor periculoase, precum bacterii coliforme, enterococi și Escherichia coli. Eșantioanele au fost prelevate de către un reprezentant ICA’, se mai precizează în comunicatul ANPC.

sursă foto: Facebook, McDonalds, rol ilustrativ.

Citeste mai mult

Economie

Achiziția unei locuințe, tot mai greu accesibilă. Piața de închirieri începe să câștige teren. Studiu la nivel național

Publicat

Publicitate

Achiziția unei locuințe devine tot mai greu accesibilă, mai ales în marile orașe. Livrările de locuințe noi au scăzut cu 15% la nivel național și circa 20% în București. Cererea a crescut cu 7% în 2024, potrivit raportului anual Colliers, scrie alba24.ro.

Conform sursei citate, accesul tot mai dificil la finanțare și costurile ridicate ale materialelor de construcție frânează dezvoltările viitoare, amplificând deficitul de locuințe. Prețurile au continuat să crească peste rata inflației. În marile orașe achiziția unei locuințe devine tot mai greu accesibilă. În 2025, oferta limitată și cererea puternică vor menține presiunea asupra prețurilor, susțin consultanții Colliers.

În acest context, piața de închirieri începe să câștige teren, devenind o opțiune atractivă pentru cei care nu pot sau nu doresc să cumpere o locuință în condițiile actuale.

”Deși livrările de locuințe rămân peste media ultimului deceniu, decalajul față de cerere devine tot mai evident. Dacă în anii trecuți se autorizau și construiau un număr mai mare de locuințe, în ultimii doi ani suprafețele autorizate au scăzut semnificativ, semnalând o scădere importantă a livrărilor de locuințe în viitorul apropiat. Bucureștiul resimte cel mai puternic această tendință, cu o cerere ridicată, dar dezvoltări limitate de disponibilitatea redusă a terenurilor, reglementările stricte și creșterea costurilor de construcție.

În 2024, cererea de locuințe a crescut cu 7% față de anul anterior, potrivit agenției locale de cadastru. Piața imobiliară a avut evoluții diferite în funcție de oraș. În București, tranzacțiile cu apartamente au crescut cu 5%, iar în Cluj și Timișoara cu 3-4%. Iașiul a înregistrat cel mai mare avans, cu o creștere de 40%, susținută de livrarea unui număr mare de locuințe noi, care a atras tot mai mulți cumpărători”, explică Gabriel Blăniță, Director & Advisory Services la Colliers România, potrivit Agerpres.

Evoluția pieței imobiliare în 2024

Potrivit sursei citate, la nivel național, s-au înregistrat aproape 170.000 de tranzacții pentru apartamente, atât noi, cât și vechi. Deși sub recordul din 2021, volumul este cu peste 40% mai mare decât media anilor 2018-2019, arată analiza.

Publicitate

Consultanții Colliers subliniază că evoluția pieței nu a fost uniformă pe tot parcursul anului. În prima jumătate a lui 2024, tranzacțiile au fost mai dinamice, însă în a doua parte, ritmul de creștere a încetinit, mai ales în decembrie. Incertitudinile legate de bugetul pe 2025 și amânarea alegerilor prezidențiale au făcut ca mulți cumpărători să devină mai precauți. Acest climat de nesiguranță s-a resimțit în special în segmentul mediu și cel premium, unde achizițiile implică sume mari și condiții de finanțare mai stricte.

Construcția clădirilor rezidențiale a încetinit

La nivelul întregului an 2024, construcția clădirilor rezidențiale a încetinit cu circa 22%, conform celor mai recente informații publicare de Institutul Național de Statistică. Un factor important care a influențat piața în 2024 a fost accesul dificil la finanțare. Deși Banca Națională a redus rata dobânzii de politică monetară la 6,5%, indicele IRCC a rămas ridicat, în jur de 6%, din cauza modului în care este calculat, cu întârziere față de evoluțiile pieței. Chiar dacă băncile au continuat să ofere credite ipotecare cu dobânzi fixe mai atractive, costurile mari ale împrumuturilor au descurajat mulți cumpărători, ceea ce a încetinit ritmul achizițiilor prin credit ipotecar comparativ cu anii anteriori.

”Accesul la finanțare a continuat să fie dificil, însă creșterea salariilor peste rata inflației a contribuit la menținerea accesibilității locuințelor. Spre deosebire de alte piețe din regiune, unde prețurile și chiriile au crescut mult mai rapid decât veniturile, România a avut o evoluție mai echilibrată. Totuși, 2024 a fost un an de tranziție, cu vânzări moderate și factori economici care au influențat accesul la credite. În acest context, prețurile locuințelor au continuat să crească, influențate de oferta redusă și de specificul fiecărei piețe locale. La nivel național, acestea au depășit rata inflației (5,1% la final de an), dar au crescut mai lent decât salariile (+13,1% anual). Astfel, locuințele s-au scumpit moderat, însă accesibilitatea s-a menținut relativ stabilă”, punctează Gabriel Blăniță.

Achiziția unei locuințe a devenit tot mai costisitoare

În marile orașe, achiziția unei locuințe a devenit tot mai costisitoare, mai ales în zonele centrale, unde cererea este ridicată, iar oferta limitată. În schimb, în zonele metropolitane și periferice, unde terenurile sunt mai disponibile și costurile de construcție mai reduse, oferta de locuințe ar putea crește, contribuind la echilibrarea pieței. În orașele cu stoc limitat și cerere mare, prețurile au crescut semnificativ, subliniază consultanții Colliers.

București, Cluj-Napoca și Iași au înregistrat creșteri peste media națională, pe fondul livrărilor insuficiente. În schimb, în zonele cu o competiție mai mare între dezvoltatori sau cu o cerere mai redusă, au avut loc ajustări ușoare de preț, fără a indica o tendință de scădere generalizată a pieței.

Situația prognozată pe 2025

Dacă nu intervine o criză economică majoră, piața rezidențială va urma aceeași direcție și în 2025, anticipează consultanții Colliers, explicând că cererea ar trebui să rămână solidă, susținută de creșterea salariilor, scăderea dobânzilor și nevoia tot mai mare de locuințe, mai ales în București și marile orașe, pe fondul imigrației, dar și migrației interne.

În schimb, oferta va continua să scadă, în special în marile orașe, din cauza birocrației și a reticenței dezvoltatorilor. Cu mai puține locuințe noi și o cerere stabilă sau în creștere, presiunile asupra prețurilor vor persista. În aceste condiții, accesul la locuințe va deveni și mai dificil în zonele centrale și bine conectate, unde prețurile sunt deja ridicate în raport cu veniturile medii.

În acest context, piața de închirieri crește rapid, atrăgând tot mai mulți investitori interesați de venituri stabile pe termen lung. În București, acest segment urmează modelul piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, devenind o opțiune viabilă pentru cei care nu pot sau nu doresc să cumpere o locuință. Pe termen lung, creșterea populației, concentrată în marile orașe, menține cererea ridicată pe piața rezidențială, subliniază consultanții Colliers. România are una dintre cele mai mari rate de supraaglomerare din UE, ceea ce face ca necesitatea locuințelor să rămână o prioritate, indiferent de contextul economic.

”Extinderea infrastructurii va avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, stimulând cererea pentru proiecte rezidențiale, comerciale și logistice. Totuși, această dinamică aduce provocări juridice complexe, de la achiziția terenurilor și procedurile de expropriere până la reglementările urbanistice stricte și conformarea cu noile standarde ESG. Pentru ca aceste investiții să fie sustenabile și eficiente, dezvoltatorii trebuie să alinieze proiectele la strategiile urbanistice locale și să gestioneze cu atenție cadrul legislativ”, subliniază Oana Bădărău, Partner & Head of Real Estate la firma de avocatură PeliPartners.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending