Connect with us
Publicitate

Actualitate

Omagiu lui Ștefan Luchian – 154 de ani de la naștere

Publicat

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică și Etnografie organizează evenimentul cultural intitulat „Omagiu lui Ștefan Luchian”, cu prilejul sărbătoririi a 154 de ani de la nașterea, pe plaiuri botoșănene, a marelui artist.

Seria manifestărilor va fi deschisă de un Te Deum, urmat de o prezentare a vieții și operei ,,pictorului florilor”, susținută de muzeograful Carmelia Munteanu.

Suita activităților va cuprinde, de asemenea, vernisajul expoziției „Magia Punctului 5 – Trinitate” a artistului Victor Foca, realizată în onoarea lui Luchian, expoziție ce va fi prezentată de istoricul Gheorghe Median.

Manifestările culturale se vor încheia cu vizionarea filmului artistic ,,Ștefan Luchian”, în regia lui Mihai Mărgineanu.

Evenimentul, care va avea loc la Muzeul „Ștefan Luchian” Ștefănești, pe #1februarie2022, începând cu orele 10.00, se va desfășura cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Luni, 25 martie: Buna Vestire, sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Semnificații și obiceiuri de Ziua Cucului

Publicat

Sărbătoarea Bunei Vestiri este marcată în data de 25 martie în calendarul creștin ortodox și catolic în memoria momentului în care Arhanghelul Gavriil a vestit Fecioarei Maria că ea va concepe și va naște pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. În tradiția creștină, evenimentul Bunei Vestiri este considerat unul deosebit de important, deoarece marchează începutul mântuirii umanității prin nașterea lui Isus, relatează alba24.ro.

Conform relatărilor biblice, Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil cu smerenie și a acceptat să fie mama lui Iisus prin voia lui Dumnezeu.

Buna Vestire, sărbătoare mare în Calendarul Ortodox

Sărbătoarea Bunei Vestiri este de obicei însoțită de servicii religioase speciale în bisericile creștine, iar credincioșii sărbătoresc această zi printr-o combinație de rugăciuni, meditație și participare la liturghie.

În unele tradiții, se desfășoară procesiuni sau alte ceremonii religioase specifice.

Această sărbătoare este considerată una dintre cele mai importante sărbători creștine și este sărbătorită cu solemnitate și bucurie în întreaga lume creștină.

Vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret

Sărbătoarea Bunei Vestiri este legată de vestea adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei din Nazaret.

Evanghelia Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca istoriseşte despre evenimentele care stau la originea praznicului de astăzi (Luca, cap. 1).

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se numea Iosif, din casa lui David; iar numele Fecioarei era Maria.

Intrând îngerul la Sfânta Fecioară, a spus: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).

Dar fecioara s-a tulburat la auzul cuvintelor lui:

„Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?” (Luca 1, 28) şi Arhanghelul Gavriil, văzând-o pe dânsa aşa de tulburată, i-a liniştit sufletul spunând:

„Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema” (Luca 1, 30-32).

Arhanghelul Gavriil i-a lămurit Sfintei Fecioare şi felul în care se va întâmpla această mare taină (din veac ascunsă şi de îngeri neştiută):

  • „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1, 35).

Sfânta Fecioară Maria s-a făcut ascultătoare poruncii lui Dumnezeu, trimisă ei prin Arhanghelul Gavriil, şi în mare smerenie a spus: „Iată roaba Domnului.

Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38). În clipa când Fecioara Maria a acceptat cuvântul îngerului şi a rostit aceste cuvinte, S-a şi zămislit Iisus Hristos în preacuratul ei pântece, potrivit Agerpres.

Buna Vestire – semnificații și superstiții

De Blagoveştenii, ca şi în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, cine mănâncă peşte va fi sănătos tot anul.

În credinţa populară se spune că de Blagoveştenii se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe a cânta până la Sânziene sau la Sfântul Petru, când se îneacă cu orz.

Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cântă de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară.

În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc.

Se spune că, pe cât de mare sărbătoare e Buna Vestire şi cât de mare e păcatul celui ce lucrează în această zi se poate cunoaşte din împrejurări ca acestea.

Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.

Conform tradiţiei populare, în Bucovina, de exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare.

Se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă.

În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru ca mor peştii.

Este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.

Tradiţia populară spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti.

Buna Vestire – tradiții, obiceiuri și rânduieli bisericești

În unele biserici, în această zi se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie.

Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele.

Cucul anunţă sosirea efectivă a primăverii, iar primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare.

Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma.

Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, este semn de rău augur.

Pe de altă parte, conform obiceiului, flăcăii şi fetele îl întreabau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: „Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân’ m-oi însura (mărita)?”.

Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc.

Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

Buna Vestire – istoricul sărbătorii

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta.

Buna-Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Data acestei sărbători a oscilat la început.

Astfel, unii o celebrau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia şi Milano, Buna-Vestire s-a sărbătorit la 18 decembrie.

Părintele profesor Ene Branişte susţine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II lea (681-683), la început ca o sărbătoare locală şi cu denumirea de sărbătoare a aşteptării Naşterii Domnului, dar variaţia datei ei a durat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică de atunci.

Numai la armeni Buna-Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Naşterii Domnului (6 ianuarie), potrivit Mediafax.

Ce este bine să faci de Buna Vestire pe 25 martie

În popor, departe de sensul ritualului creștin, există tradiția sărbătoririi cucului.

În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii.

În anumite zone ale țării, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug.

Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

Buna Vestire: De ce durează Postul Paștelui 40 de zile

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine:

  • potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17);
  • patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6);
  • Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28);
  • ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10);
  • Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2).

Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de sec. IV, ca timp de pregătire a catehumenilor pentru botez, adică pentru re-naşterea sau înnoirea spirituală.

Ziua Cucului

În multe culturi europene, Ziua Cucului este o tradiție populară care marchează sosirea primăverii și întoarcerea păsării migratoare cunoscută sub numele de cuc.

În unele locuri, Ziua Cucului este sărbătorită prin diverse ritualuri și obiceiuri care celebrează venirea primăverii și revenirea cucului.

De exemplu, oamenii pot face felicitări sau decorațiuni speciale, pot organiza procesiuni sau parada pentru a marca evenimentul și pot participa la activități sociale și recreative.

Cu toate acestea, Ziua Cucului nu este o sărbătoare oficială și poate varia semnificativ în funcție de tradițiile și practicile locale.

Ziua Cucului – de ce cântă cucul de Buna Vestire

Ziua Cucului: În această zi de mare sărbătoare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sân Petru, când se îneacă cu orz și, nemaiputând cânta, se preface în uliu.

În spațiul popular mai circulă o veche legendă, puțin știută, care ne explică de ce cântă cucul între Blagoveștenie și Sânziene.

Astfel, legenda spune că pasărea pe care o numim noi azi cuc, nu este de fapt cucul adevărat, cel care avea pene de aur, ci perechea acestuia, Sava.

În vremuri demult trecute, cucul și Sava trăiau împreună pe pământ, ca soț și soție. Sava i-a fost însă necredincioasă cucului, care a decis să o părăsească și să plece în cealaltă lume.

Sava, văzând că acesta nu glumește, ci o lasă și pleacă, l-a întrebat când și unde să-l caute. Cucul, supărat, i-a spus că poate să-l caute, dacă voiește, între Blagoveștenie și Sânziene.

Astfel, Sava recunoscându-și greșeala și voind să o îndrepte, cum au sosit Bolagoveșteniile, cum a început să zboare din ramură în ramură și să strige “cucu, cucu”.

În zadar însă, deoarece cucul, perechea Savei, nu se va mai întoarce niciodată. În acest fel, an de an, Sava cântă “cucu, cucu” și zboară din pom în pom, doar, doar își va putea regăsi perechea.

De Buna Vestire se dezleagă limba tuturor păsărilor pentru a cânta, dar mai ales cea a cucului, care toată iarna a fost uliu, iar la Blagoveștenie se preface iarăși în cuc, potrivit tradiții și superstitii.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 24 martie 2024

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 24 martie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 martie 2024:

Loto 6/49: 28, 29, 18, 3, 37, 47

Loto 5/40: 10, 25, 11, 32, 12, 16

Joker: 28, 3, 26, 45, 10 + 2

Noroc: 4 9 0 9 1 5 7

Super Noroc: 2 4 3 5 5 5

Noroc Plus: 5 6 1 4 8 2

Citeste mai mult

Eveniment

Vlad Plăcintă a primit de la IPS Calinic, Arhipiscopul Sucevei și Rădăuților, ordinul “Crucea Bucovinei”

Publicat

IPS Calinic, Arhipiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a conferit astăzi lui botoșăneanului Vlad Plăcintă, ordinul “Crucea Bucovinei”, una dintre cele mai râvnite distincții acordate de Biserica Ortodoxă Română din țara noastră.

“Slavă În lui Dumnezeu pentru toate! În inima Bucovinei, unde credința și tradiția se împletesc într-un dans etern, am avut onoarea de a primi astăzi, prin mila nesfârșită a lui Dumnezeu, un dar nemăsurat. IPS Calinic, Arhipiscopul Sucevei și Rădăuților, mi-a conferit ordinul “Crucea Bucovinei”, o distincție ce mă umple de o recunoștință adâncă și de o responsabilitate pe măsură.

Aceasta nu este doar o recunoaștere a contribuției mele, ci o mărturie a legăturii indestructibile dintre sufletul meu și pământul binecuvântat al Bucovinei, un pământ unde credința în Dumnezeu și dragostea pentru aproapele se îmbină pentru a țese istoria și viitorul.

Mulțumesc din suflet IPS Calinic pentru încrederea acordată și pentru lumina pe care o aduceți în viețile noastre prin slujirea dumneavoastră devotată. Este o onoare și un privilegiu să port această cruce, simbol al sacrificiului, al iubirii și al speranței, și mă angajez să o port cu demnitate, să continui să muncesc neîncetat pentru binele și frumosul comunității noastre.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra mea și a celor dragi, și mă rog ca lumina Sa divină să ne călăuzească pașii pe calea cea bună, în iubire, pace și armonie.

Astăzi, cu inima plină de recunoștință și speranță, reînnoiesc angajamentul meu de a sluji cu credință și dragoste.

Împreună, în credință și iubire, să construim un viitor mai bun pentru noi toți, sub milostivirea și îndrumarea lui Dumnezeu.

Amin.”, a transmis Vlad Plăcintă în mesajul său de mulțumire.

Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea ca hoții: Au apărut primele imagini de la distrugerea cortului de campanie al candidatului MRS, Remus Dăscălescu

Publicat

La Botoșani au apărut primele imagini de la distrugerea cortului de campanie al candidatului Partidului Mișcarea România Suverană, la Primăria municipiului Botoșani, Remus Dăscălescu.

În cursul nopții trecute, cortul de campanie al candidatului Partidului Mișcarea România Suverană (MRS) la Primăria municipiului Botoșani, amplasat pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, a fost vandalizat, iar polițiștii din carul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au inițiat astăzi un dosar penal și au demarat investigațiile în acest caz de distrugere.

Conform candidatului Partidului Mișcarea România Suverană, Remus Dăscălescu, pe camerele de pe Pietonalul Unirii de la Botoșani se vede cum cineva, fix la ora 3:59 merge si distruge cortul de campanie. Din păcate imaginea bărbatului nu este încă lizibilă, iar celelalte camere din zonă, respectiv cele ale Primăriei Botoșani erau îndreptate spre Prefectura județului Botoșani.

“Astăzi, în jurul orei 09:00 am fost sunat de către Răzvan Rotaru, care, la rândul lui a fost sunat de către un cetățean, ultimul comunicandu-i că, pe Pietonalul Unirii, cortul MRS este distrus. Doar cortul MRS. Am rugat un angajat (Rahill), barmanul de serviciu, să verifice, care, șocat, mi-a trimis poze cu acel cort distrus. Imediat, am sunat la 112, iar echipe operative s-au deplasat la față locului. Am fost sunat de către aceștia, care au confirmat distrugerea cortului electoral, comunicându-mi că o echipă criminalistică va veni la fața locului. Când am ajuns, criminaliștii erau acolo, finalizând anchetă. Urmează că în cursul zilei de luni (mâine) să merg la poliție, pentru o declarație complete”, a explicat candidatului Partidului Mișcarea România Suverană la Primăria municipiului Botoșani, Remus Dăscălescu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending