Connect with us

Educație

Olimpiadele Naționale de Chimie și Fizică – 2022. Rezultate deosebite ale elevilor din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Etapa națională a Olimpiadei de Chimie s-a desfășurat în perioada 14-18 aprilie 2022, la Baia Mare, județul Maramureș.

Județul Botoșani a fost reprezentat de un lot de 7 elevi destoinici proveniți de la trei unități școlare și îndrumați de cei mai formați, disponibili și reprezentativi profesori de chimie, după cum urmează:

  • Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Guceanu Constantin, profesor îndrumător pentru elevii Andrei Cosmin și Andronic Ema Ioana din clasa aVIII-a, Alupoaei Beatrice Georgiana din clasa a IX-a și Malanca Daniel din clasa aXI-a și Hristea Dana Mihaela, profesor îndrumător pentru eleva Carp Florina Elena din clasa aIX-a;
  • Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Sandu Mariana, profesor îndrumător pentru eleva Carp Florina Elena din clasa aIX-a;
  • Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Nicorici Sonia, profesor îndrumător pentru eleva Buțincu Adelina Maria din clasa aX-a.

Rezultatele elevilor noștri la Olimpiada Națională de Chimie nu s-au lăsat așteptate: Andrei Cosmin a obținut locul 4 în clasamentul pentru clsa aVIII-a cu  86,85 puncte și Malanca Daniel, locul 5, clasa.a XI-a cu 84,77 puncte, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, profesor îndrumător Guceanu Constantin.

Alte rezultate: Buțincu Adelina Maria,  clasa.a X-a, 68,5 puncte, Cojocariu Elisabeta clasa.a X-a- 68,1puncte și Andronic Ema clasa.a VII-a, 59,2 puncte. 

Lotul elevilor botoșăneni participanți la Olimpiadei Naționale de Fizică de la Bacău a fost format din 8 copii, de la patru unități școlare, după cum urmează:

  1. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Bălăucă Cristina, Lungu Alin și Pintilei Aurelian, profesori îndrumători pentru elevii: Niculăesa Andrei Casian și Macovei Alexandru Mihai din clasa aVIII-a, David Darius din clasa a IX-a, Ungureanu Maia Alexia din clasa aX-a și Malanca Daniel din clasa aXI-a;
  2. Școala „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Luca Otilia Stela, profesor îndrumător pentru elevul Adăscăliței Emilian, clasa aVI-a;
  3. Școala Gimnazială nr.7 Botoșani, Costîn Mihaela, profesor îndrumător pentru eleva Glasberg Sandra din clasa aVII-a și
  4. Școala Gimnazială nr.8 Botoșani, Condurache Sorin, profesor îndrumător al elevului Coroliuc Andrei Sebastian.

 Laureații Olimpiadei Naționale de Fizică 2022 ai județului Botoșani sunt:

Publicitate
MALANCA DANIEL Clasa

aXI-a

C.N.”Mihai Eminescu” Botoșani Mențiune (M.E);

Medalie de aur (SRF)

Profesor Pintilei Aurelian
ADĂSCĂLIȚEI EMILIAN Clasa

aVI-a

Șc. Gimn. ”M. Kogălniceanu”Dorohoi Mențiune (M.E);

Medalie de argint (SRF)

Profesor Luca Otilia
NICULĂESA CASIAN Clasa aVIII-a C.N.”Mihai Eminescu” Botoșani Mențiune (M.E);

Medalie de argint (SRF)

Profesor

Bălăucă

Cristina

GLASBERG SANDRA Clasa

aVII-a

Șc. Gimn. Nr. 7 Botoșani Mențiune de onoare (SRF) Profesor Costîn Mihaela

Cinste acestor copii destoinici, familiilor lor și felicitări profesorilor îndrumători!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Caravana Faptelor Bune pornește din nou. Asociația Grup Civic relansează campania de solidaritate pentru familiile nevoiașe din Botoșani

Publicat

Publicitate

Voluntarii Asociației Grup Civic Botoșani au fost în aceste zile din nou în acțiune, pregătind cu grijă fiecare donație primită din partea botoșănenilor cu suflet mare.

Hăinuțele, încălțămintea și alimentele care vor ajunge la copiii și familiile aflate în dificultate sunt mai mult decât simple obiecte – ele sunt dovada că binele se face împreunăm, susțin membrii Asociației Grup Civic Botoșani.

20 de familii dintr-o comună botoșăneană vor primi ajutor

În curând, Caravana Faptelor Bune va porni din nou la drum, ducând sprijin acolo unde este cea mai mare nevoie. De această dată, voluntarii vor ajunge la 20 de familii cu mulți copii, oferindu-le nu doar haine, ci și alimente de bază și dulciuri care să aducă un strop de bucurie în casele lor.

„Ne-am imaginat zâmbetele copiilor care vor purta aceste hăinuțe, bucuria părinților care știu că cineva, acolo, se gândește la ei. Pentru noi, binele nu este doar un cuvânt, ci o faptă, o mână întinsă, o inimă care bate pentru ceilalți”, a transmis Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani.

Cum poți ajuta? Orice donație contează!

Pentru ca această acțiune să aibă un impact și mai mare, asociația are nevoie de ajutorul vostru. Orice donație, indiferent cât de mică, poate face diferența. Alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez), dulciuri pentru copii sau un simplu share al acestei inițiative pot aduce speranță în viețile celor care au nevoie.

Donațiile pot fi făcute în conturile Asociației Grup Civic Botoșani:

Publicitate

RO03BTRLRONCRT0530156401 (LEI)

RO50BTRLEURCRT0530156401 (EURO)

RO08BTRLGBPCRT0530156401 (LIRE)

RO54BTRLUSDCRT0530156401 (USD)

Cod SWIFT: BTRLRO22

Sprijin din partea comunității și a partenerilor locali

Faptele bune nu se fac singure iar campania este sprijinită de parteneri locali. Botoșănenii care donează fie și 5 lei sau o sacoșă de alimente contribuie la un viitor mai bun pentru cei mai vulnerabili.

“Fii parte din Caravana Faptelor Bune! Un gest mic poate însemna pentru cineva o zi mai bună, un copil fericit, o familie cu speranță”, a mai adăugat Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic Botoșani pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Tentativă de omor la Botoșani: Femeie trimisă în judecată după ce a atacat un bărbat cu un topor la Todireni

Publicat

Publicitate

O răfuială sângeroasă petrecută pe un drum public din județul Botoșani a ajuns acum în fața instanței. O femeie de 47 de ani, din comuna Călinești, județul Teleorman, a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de tentativă de omor, după ce, în urmă cu aproape cinci ani, a atacat un bărbat cu un topor.

Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 24 octombrie 2019, în jurul orei 20:00, femeia și-a întâlnit victima pe un drum public din localitatea Todireni, județul Botoșani.

Pe fondul unor răfuieli mai vechi, conflictul a degenerat violent, iar femeia i-a aplicat bărbatului o lovitură puternică în zona capului. Rănitul a avut nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru a se reface.

După ani de anchetă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a finalizat dosarul și a dispus trimiterea în judecată a inculpatei în stare de libertate. Urmează ca instanța să se pronunțe asupra vinovăției sale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Cazul urmează să fie judecat, iar pedeapsa, dacă va fi condamnată, va fi stabilită de magistrați.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Cum te înregistrezi în Registrul Agricol și obții atestatul de producător în 2025? Ghid complet

Publicat

Publicitate

Pentru a fi înregistrat în Registrul Agricol sau pentru a obține atestatul de producător agricol, în 2025 este nevoie de anumite documente care dovedesc identitatea solicitantului, dreptul de proprietate asupra terenurilor și desfășurarea unei activități agricole, relatează alba24.ro.

Acest ghid explică simplu și clar ce acte sunt necesare și ce trebuie să știi pentru a finaliza aceste proceduri fără probleme.

Acte necesare pentru înregistrarea în Registrul Agricol

Pentru a înregistra o gospodărie sau un teren, este necesar să se prezinte documente care atestă identitatea membrilor gospodăriei și dreptul de proprietate asupra terenurilor.

Aceste documente sunt esențiale pentru actualizarea evidențelor oficiale și pentru evitarea eventualelor neconcordanțe juridice.

Acte necesare:

  • Acte de identitate care conțin CNP-urile capului de gospodărie și ale celorlalți membri;
  • Acte de proprietate pentru terenurile intravilane (cu sau fără construcții) și extravilane, cum ar fi extrasul de carte funiciară, titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare sau donație, testament, act de succesiune, etc.;
  • Declarație dată în fața Secretarului Primăriei, în cazul în care nu există acte de proprietate pentru clădirile și terenurile deținute;
  • Declarație dată în fața Secretarului Primăriei, dacă nu există documente privind schimbarea categoriei de folosință a terenului;
  • Cerere avizată de către Secretarul Primăriei pentru înregistrarea suprafeței reale a terenului, conform lucrării tehnice de cadastru anexate (dacă este necesar);
  • Contracte de arendă sau contracte de concesiune, în cazul terenului primit sau dat în lucru.

Acte necesare pentru obținerea atestatului de producător agricol

Pentru a obține atestatul de producător agricol, gospodăria trebuie să dețină teren agricol sau animale înregistrate în Registrul Agricol actual, pe raza municipiului.

Publicitate

De asemenea, trebuie să existe dovezi clare că produsele agricole sunt obținute exclusiv din gospodăria proprie.

Acte necesare:

  • Carte de identitate a solicitantului;
  • Chitanțele care dovedesc plata taxei de eliberare și a contravalorii atestatului, emise de primărie;
  • Dovada că animalele și produsele zootehnice sunt sănătoase, eliberată de medicul veterinar care le are în evidență;
  • Aviz consultativ de la Direcția Agricolă Alba;
  • Cerere tip pentru eliberarea atestatului de producător.

Citeste mai mult

Eveniment

Meci de foc la Botoșani! Naționala de Rugby a României joacă împotriva Portugaliei pe 15 februarie

Publicat

Publicitate

Botoșaniul va deveni, pe 15 februarie, capitala rugby-ului românesc, găzduind ultima partidă a Naționalei României în Rugby Europe Championship. „Stejarii” vor înfrunta Portugalia pe Stadionul Municipal, începând cu ora 17:00, într-un meci decisiv pentru calificarea la Cupa Mondială din 2027, Australia.

Dacă România reușește să încheie ediția 2025 a competiției pe unul dintre primele două locuri în grupă, va obține calificarea directă la turneul final. Meciul de la Botoșani este astfel o oportunitate unică pentru suporterii locali să își susțină echipa națională într-un moment crucial.

Rămâne de văzut dacă Botoșaniul va deveni locul unde „Stejarii” își asigură un loc la Cupa Mondială, însă un lucru e sigur: atmosfera trebuie să fie una incendiară!

Vineri, Naționala României a învins clar echipa Germaniei, cu scorul de 48-10 (13-10), pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București, la debutul în Rugby Europe Championship 2025, relatează și agerpres.ro.

”Stejarii” au făcut o repriză secund remarcabilă, cu cinci eseuri, după ce în prima parte au avut reușit doar o încercare.

Germania a început agresiv și a condus cu 10-3, dar la pauză România avea 13-10. ”Stejarii” s-au dezlănțuit după pauză și au câștigat fără drept de apel, obținând și punctul bonus ofensiv grație celor șase eseuri.

Publicitate

Cosmin Manole (27), Taylor Gontineac (46), Marius Simionescu (51), Cristi Chirica (58) și Mihai Graure (79) au marcat încercări, la care se adaugă un eseu de penalizare (63). Alin Conache a transformat primele patru eseuri, iar Rupanu pe ultimul. Conache a marcat și din două lovituri de pedeapsă (19, 34).

Punctele oaspeților au fost reușite de Erik Marks (eseu – min. 23) și Bader-Werner Pretorius (lovitură de pedeapsă – 6, transformare – 24).

Pentru ”stejari” va urma meciul cu Belgia, din 8 februarie, de la Mons (Stade du Tondreau, ora 21:00), iar ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoșani, pe Stadionul Municipal (ora 17:00).

”Stejarii” își pot asigura calificarea directă la Cupa Mondială de rugby din Australia dacă vor termina ediția 2025 a Rugby Europe Championship în primele două locuri din grupă.

XV-le României pentru meciul Germania: 1. Alexandru Savin (CS Rapid), 2. Ovidiu Cojocaru (căpitan; CSM Șțiința Baia Mare), 3. Cosmin Manole (CS Dinamo), 4. Jacob Nicolaas Immelman (CSM Știința Baia Mare), 5. Andrei Mahu (Massy), 6. Cristi Boboc (CSA Steaua), 7. Cristi Chirica (CS Dinamo), 8. Adrian Mitu (Soyaux – Angouleme XV Charente), 9. Alin Conache (CSA Steaua), 10. Vaovasa Hinckley (CS Dinamo), 11. Tevita Manumua (SCM USV Timișoara), 12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Taylor Gontineac (Beziers), 14. Iliesa Tiqe (SCM USV Timișoara), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timișoara). Antrenor: David Gerard.

Rezerve: 16. Ștefan Marko Buruiană (USON Nevers Rugby), 17. Ciprian Chiriac (SCM USV Timișoara), 18. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 19. Marius Iftimiciuc (Carcassonne), 20. Matthew Tweddle (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timișoara), 22. Mihai Graure (CS Dinamo), 23. Kemal Altinok (SCM USV Timișoara).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending