Connect with us
Publicitate

Economie

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei

Publicat

Publicitate

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei. Salariul minim brut pe economie se va majora de la 3.700 de lei, cât este în prezent, în urma unei decizii luate în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele, informează alba24.ro.

Măsura a fost anunțată într-un comunicat oficial al Guvernului.

De asemenea, va fi menținută scutirea de impozite și contribuții sociale pentru suma de 300 lei lunar.

După majorarea din ianuarie, dacă salariul minim va ajunge la 4.050 de lei, românii vor ajunge la 47% din salariul minim european.

Creșterea salariului minim brut are impact doar asupra mediului privat, pentru că duce la creșterea cheltuielilor angajatorilor și la încasări mai mari la buget.

La stat, numărul angajaților cu salariul minim este foarte mic.

Publicitate

Ce este salariul minim pe economie: acest indicator reprezintă cea mai mică sumă pe care un angajator este obligat să o plătească unui angajat pentru munca prestată, conform legislației dintr-o țară.

Acesta este stabilit de guvern și are rolul de a proteja angajații, asigurându-le un venit minim care să acopere necesitățile de bază.

Fiecare țară, și uneori fiecare regiune dintr-o țară, poate avea un nivel diferit al salariului minim, adaptat la costurile locale ale vieții și condițiile economice.

Publicitate

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025. Primele reacții

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei. Măsura, convenită în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, reprezintă un pas înainte, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

“Concluzia întâlnirii de astăzi, cel puţin în ceea ce priveşte salariul minim, este următoarea, de la 1 ianuarie salariul minim 4.050 de lei, se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei şi pentru anul viitor.

Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere.

Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin, citat de Economedia.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Expoziția de pictură și grafică „Trilogie autumnală”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, organizează expoziția „Trilogie autumnală”, cu lucrări de pictură și grafică (acuarelă) aflate în patrimoniul artistic botoșănean, purtând semnătura artiștilor Petre Achițenie (1929-2006), Ion Murariu (1922-2012) și Constantin Piliuță (1929-2003).

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferată, de către fiecare dintre cei trei artiști. Născuți în județul Botoșani, aceștia reprezintă nume importante în istoria artelor plastice românești, fiind cunoscuți atât prin creațiile lor de certă valoare, cât și prin activitatea didactică de pregătire a numeroase generații de viitori artiști, ca în cazul lui Petre Achițenie (1968-1993).

Au fost creatori foarte prolifici, iar numeroasele lor opere, prezente de-a lungul vremii în diverse expoziții, au fost apreciate atât de public, cât și de critica de specialitate, primind distincții și premii foarte importante.

Expoziția poate fi vizionată în perioada 17-30 octombrie 2024 la Colecția de Artă Botoșani, zilnic, între orele 9.00 și 16.30. Taxa de vizitare este de 3 lei pentru copii, pensionari, persoane cu dizabilități și grupuri, respectiv de 6 lei pentru adulți.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Construirea spitalelor noi la Botoșani, avizată de Ministerul Sănătății

Publicat

Publicitate

Construirea spitalelor noi la Botoșani a fost avizată pozitiv de Ministerul Sănătății. Proiectul Consiliului Județean – „Extinderea, modernizarea și creșterea capacității de diagnoză prin imagistică de înaltă calitate a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani” – a fost inclus în Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, inclusiv TVA, proiectul prevede construirea și dotarea la cele mai înalte standarde a două spitale noi: unul de Pediatrie în municipiul Botoșani și un spital în orașul Săveni. Contribuția Consiliului Județean Botoșani la acest proiect major este de 3 milioane de euro.

„De la începutul mandatului meu, am făcut o prioritate din modernizarea infrastructurii sanitare și din atragerea fondurilor europene și guvernamentale pentru dotarea cu echipamente medicale ultraperformante. Echipa pe care o conduc lasă viitorului președinte un alt proiect la cheie, cel al construirii a două spitale noi. Am realizat studiul de fezabilitate pentru construirea noului Spital de Pediatrie și a celui de la Săveni, am obținut avizul de oportunitate de la Ministerul Sănătății pentru aceste investiții, care au fost incluse în Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești. Partea cea mai dificilă a fost realizată. Îmi exprim speranța că viitorul președinte al Consiliului Județean va continua aceste proiecte vitale pentru sănătatea botoșănenilor și că va ști să atragă fondurile necesare imediat ce liniile de finanțare ale Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești vor fi deschise”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Noul Spital de Pediatrie din Botoșani, cu o valoare estimată în studiul de fezabilitate la 120 de milioane de euro, va fi ridicat pe amplasamentul actual al Secției de Pediatrie de pe Bulevardul „Mihai Eminescu”. Acesta va include 212 paturi pentru spitalizare continuă, 32 de paturi pentru spitalizare de zi, 10 paturi ATI și 4 săli de operație. Spitalul va avea în structura sa toate departamentele esențiale: unitate de primiri urgențe, secții de pediatrie, chirurgie, compartiment ATI, laboratoare de analize și imagistică, farmacie, secție de recuperare, psihiatrie pediatrică și altele.

Spitalul din Săveni, estimat în studiul de fezabilitate la 30 de milioane de euro, va avea 55 de paturi pentru spitalizare continuă (15 pentru pediatrie și 40 pentru medicină internă), 12 paturi pentru spitalizare de zi și va fi echipat cu servicii esențiale, inclusiv cameră de gardă, ambulatoriu integrat, laboratoare, farmacie, bloc alimentar și stație de oxigen.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Daruri pentru copiii din satul Buda, Coșula, de la credincioșii din parohiile Protopopiatului Botoșani

Publicat

Publicitate
O geacă călduroasă, o pereche de încălțări îmblănite sau un puloveraș care să le țină de cald în zilele friguroase, când trebuie să parcurgă distanțe lungi până la școală, au fost câteva dintre lucrurile care au alcătuit pachetele pentru fiecare copil satul Buda, Coșula. Credincioșii din Protopopiatul Botoșani au dăruit din sufletul lor și după puterea lor, arătând că fiecare haină oferită este mai mult decât un simplu obiect, este o dovadă a iubirii și a purtării de grijă față de cei mici.
„Astăzi am avut ocazia să facem o mică schimbare în viața unor copii din satul Buda, comuna Coșula.
Pentru mulți dintre ei, lucrurile pe care noi le considerăm absolut necesare, precum hainele potrivite pentru sezon, lipsesc. Fiecare haină oferită este mai mult decât un simplu obiect, este o dovadă a iubirii și a purtării de grijă față de cei mici.
Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Chiar și cele mai mici acțiuni pot mișca inimi, inspirându-i și pe alții să se implice.
Mulțumim părinților din parohiile protopopiatului nostru, care au promovat activitatea noastră și care ne-au ajutat să aducem bucurie copiilor din Parohia Buda”, a precizat asistentul social Ioana Amaximoaiei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Emoții de nedescris pentru 270 de pelerini basarabeni la hramul Sfintei Parascheva din Iași

Publicat

Publicitate

Pelerinajul credincioșilor din Basarabia la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost marcat de emoții puternice și de momente de o profunzime duhovnicească rar întâlnită. Cele două grupuri de pelerini, venite pe 13 și 14 octombrie 2024, prin purtarea de grijă a Mitropoliei Basarabiei și a Centrului de Pelerinaj „Emaus”, au trăit clipe de neuitat, în ciuda efortului fizic de a sta la rând timp de 12, respectiv 19 ore, pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, scrie doxa.md.

Chiar dacă oboseala și-a spus cuvântul, bucuria sufletească de a ajunge în faț a sfintelor moaște a șters orice urmă de trudă. Mulți dintre pelerini au fost copleșiți de lacrimi de bucurie, mărturisind că au simțit o pace și o prezență divină care i-a întărit. Un pelerin din grupul de pe 14 octombrie a spus: „Am așteptat 19 ore, dar în momentul când am ajuns în fața Cuvioasei Parascheva, toată oboseala a dispărut. M-am simțit ca într-un alt timp, ca într-o întâlnire cu cerul.”

În rândurile pelerinilor s-au numărat profesori, medici, funcționari publici și copii din toate colțurile Basarabiei. Toți au împărtășit aceeași bucurie și emoție la atingerea sfintelor moaște. „Am venit cu fetița mea de 12 ani și, deși ne-a fost greu să stăm atât de multe ore la coadă, momentul întâlnirii cu sfinții ne-a adus o liniște pe care nu o pot descrie în cuvinte”, a mărturisit o mamă din Chișinău.

O altă credincioasă din Costuleni a povestit: „Este a treia oară când vin la hramul Cuvioasei Parascheva, dar de fiecare dată mă copleșesc lacrimile. Simt că mă întorc acasă mai curată, mai aproape de Dumnezeu. Aceste momente de rugăciune și de așteptare sunt o binecuvântare imensă pentru sufletul meu.”

Părintele diacon Trudov Ion, care a însoțit grupul de pelerini din Chișinău, a subliniat importanța acestui pelerinaj pentru fiecare închinător: „Acest drum către Cetatea Iașilor este mai mult decât o simplă călătorie. Este un prilej de rugăciune, de cercetare a sufletului și de apropiere de sfinții lui Dumnezeu.”

Întâlnirea pelerinilor basarabeni cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost un alt moment plin de emoție. Ierarhul s-a alăturat grupului din Chișinău care a stat la rând timp de 19 ore, i-a binecuvântat pe credincioși și le-a adresat câteva gânduri duhovnicești: „Să vă bucurați de această întâlnire cu sfinții, așa cum ei se bucură de rugăciunile și osteneala voastră. Să nu încetați niciodată să căutați mila și ajutorul lor.”

Publicitate

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui pelerinaj gratuit. În mod special, Mitropolitul a mulțumit părintelui Marin Osoianu, directorul Centrului de Pelerinaj „Emaus”, precum și sponsorilor și donatorilor care au făcut posibilă această călătorie duhovnicească.

„Este o binecuvântare pentru credincioșii noștri să poată ajunge la Iași, în acest oraș al sfințeniei, să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj și au adus bucurie în sufletele basarabenilor noștri”, a spus ÎPS Părinte Petru.

Pelerinajul la Iași rămâne, în fiecare an, un moment de înălțare duhovnicească, de comuniune și de întărire a legăturilor dintre frații de pe ambele maluri ale Prutului, uniți în credință și iubire față de sfinții ocrotitori.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending