Connect with us

Eveniment

OFICIAL: Profesorii se pot titulariza și pe jumătate de normă din anul școlar 2024-2025

Publicat

Publicitate

Profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă din anul școlar 2024-2025, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora, informează edupedu.ro

Consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate constitui catedre vacante viabile din cel puţin o jumătate de normă didactică de predare, conform ordinului.

Art. 8 -„(2) În vederea ocupării prin concurs național, consiliul de administrație al ISJ/ISMB poate constitui catedre vacante viabile, conform art. 2 alin. (4), din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar.”

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar 198/2023:

Art. 177 – „(7) În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

Foto: Art. 207 (4) din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 – legislatie.just
Proba scrisă de la Titularizare 2024, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 17 iulie 2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Despre Titularizare 2023
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar:

Publicitate

„Există o temere în sistem, mai ales în zonele considerate greu atractive pentru cadrele didactice, să le scoată la concurs, pentru că, după aceea, se ocupă în ședințele publice de repartizare și, la începutul anului școlar, oamenii pleacă”, a spus Ligia Deca.

În acest an, doar proba teoretică s-a susținut la Titularizare 2023, ceea ce face ca această testare să fie cea mai importantă probă de angajare.

O altă analiză Edupedu.ro a arătat că există o scădere a numărului de candidați la Titularizare 2023, față de anii trecuți – din 2021 până în prezent. În plus, sunt sub 1.000 de posturi pentru profesorii din centrele și cabinetele psihopedagogice, deși Ligia Deca anunța că a repartizat în județe mai multe posturi.

O analiză Edupedu.ro a arătat că sunt cele mai multe posturi netitularizabile din ultimii 11 ani, potrivit datelor Ministerului Educației. Sunt peste 65.800 de posturi pe perioadă determinată. Concret, din 2012 și până în prezent sunt cele mai multe posturi. Acest lucru înseamnă că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice. O posibilă explicație a faptului că sunt atâtea posturi netitularizabile poate fi generată de plecarea profesorilor din sistem. O altă cauză ar putea fi mascarea posturilor titularizabile de către directorii de școli, ceea ce este o corupție.

În iulie 2022, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, spunea că 90% din cei cu note sub 5 la Titularizare 2022 vin pe o anumită filieră: „Nu știu dacă e bine să spun că, la examenul de titularizare de anul acesta, 90% din cei care au obținut note sub cinci vin pe o anumită filieră, cu niște competențe dobândite în anumite instituții (…).”

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 12.000 de elevi botoșăneni vor beneficia de Programul „Masă Sănătoasă”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat fondurile necesare derulării programului și în acest an.

 „Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos și de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Programul «Masă sănătoasă» continuă și în acest an. 12.334 de elevi din județul Botoșani vor beneficia zilnic, la școală, de o masă caldă, dacă școlile au cantină, sau de un pachet alimentar livrat în sistem de catering. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Școlile din județ incluse în Program sunt: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca,  Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala 1 Săveni, Lunca și Viișoara.

 

Citeste mai mult

Economie

Schimbare pentru clienții Băncii Transilvania. Autentificarea în sucursale și agenții se poate face inclusiv cu aplicația BT Pay

Publicat

Publicitate

Clienții Băncii Transilvania se pot autentifica în sucursale și agenții inclusiv cu aplicația BT Pay, au anunțat joi reprezentanții băncii. BT Pay simplifică modalitatea de identificare a clienților la bancă prin lansarea unei funcționalități în premieră pe piață, Autentificarea cu BT Pay în sucursalele și agențiile Băncii Transilvania, informează alba24.ro

Ecosistemul BT Pay se extinde, cuprinzând atât soluții de banking de zi cu zi, cât și pentru autentificarea în Call Center și în unități. Autentificarea cu BT Pay în unitățile băncii este o funcționalitate unică pe piață.

Noua funcționalitate completează modalitatea de autentificare de până acum în cele peste 500 de sedii BT, cu ajutorul cărții de identitate/pașaportului, și a fost dezvoltată folosind platforma de tehnologie FLOWX.AI, bazată pe inteligență artificială, cu implicarea Endava, respectiv Code Crafters, compania de tehnologie a Grupului Banca Transilvania.

Impactul lansării este experiența pozitivă prin componenta digitală pentru persoanele care vizitează banca – peste 80.000/zi –, precum și pentru clienții OTP Bank România care vor deveni clienți BT la începutul lunii martie 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Coșmar pentru o femeie de 67 de ani din Ripiceni. A rămas sub cerul liber, după ce casa în care locuia a ars din temelii

Publicat

Publicitate

În plină iarnă, o femeie din localitatea Ripiceni a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această dimineață. Când a izbucnit incendiu, femeia, în vârstă de 67 de ani, era în locuiță. A reușit să iasă din interior și a sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ripiceni. Aceștia au constatat faptul că locuința femeii ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casa vecinilor.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit aproape două ore. Aceștia au eliminat și riscul de explozie, din interiorul casei fiind scoasă o butelie.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Cultura

A fost înființat „Corul „Emanuil Zmeu” al Protopopiatului Botoșani, pentru promovarea valorilor tradiționale creștine cu ajutorul muzicii psaltice

Publicat

Publicitate
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan și la inițiativa părintelui protopop a luat ființă Corul Protopopiatului Botoșani. Acesta va purta numele marelui profesor de psaltichie de la Biserica „Uspenia” din Botoșani, Emanuil Zmeu.
Prima întâlnire a avut loc la Biserica „Vovidenia”​ în după-amiaza zilei de 20 februarie. Corul este format din 46 de persoane, iar printre acestea se numără preoți, cântăreți bisericești, profesoare tinere, cunoscătoare ale notației psaltice și elevi seminariști.
Înființarea corului are ca principal scop slujirea lui Dumnezeu și promovarea valorilor tradiționale creștine cu ajutorul muzicii psaltice.
Prima aparație publică va avea loc pe data de 22 mai 2025 la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, la ora 18,00​. ​
„Tematica cântărilor va avea legatură cu împlinirea a 1700 de ani de la Sinodul I ecumenic de la Niceea, din anul 325 d. Hr.
Ca act de cultură, muzica crează emoții, rãscolește, bucură și hrănește sufletește pe oricine o ascultă”, se arată într-o postare pe pagina Protopopiatului Botoșani.
***

Emanuil Zmeu a fost dascăl de psaltichie la Şcoala de cântăreţi de pe lângă biserica Uspenia din Botoşani peste 50 de ani

Membru al unei cunoscute familii de slujitori ai altarului şi ai stranei româneşti, Emanuil era fiul preotului Gheorghe Zmeu, de la biserica Uspenia din Botoşani, coleg cu Dimitrie Suceveanu la Şcoala de cântăreţi bisericeşti a psaltului Gheorghe Paraschiadis. Fiul său, Ioan, va deveni peste ani unul dintre cei mai importanţi protopsalţi şi profesori de psaltichie români, cum se arată pe psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com

manolache  Manolache, cum i se mai spunea, s-a născut în anul 1822, la Iaşi. Deja în 1840 era la perfecţionare în Grecia, revenind în ţară pe postul de cântăreţ bisericesc la Paraclisul domnesc din Iaşi al Domnitorului Mihalache Sturdza (1840-1852), cu slujba în limba greacă. Devine apoi protopsalt la biserica tatălui său, unde rămâne până la moarte, survenită în 1907.

A fost dascăl de psaltichie la Şcoala de cântăreţi de pe lângă biserica Uspenia din Botoşani peste 50 de ani, cei mai cunoscuţi elevi ai săi fiind marii protopsalţi Ioan Zmeu, fiul său, S. Volcinski – cântăreţ la biserica Vovidenia din Botoşani, şi Neculai Săvescu, de la Catedrala din Dorohoi.

A fost un compozitor talentat, unele din piesele sale fiind tipărite de Ierom. Amfilohie Iordănescu (Apărătoare Doamnă, gl. VIII, în Buchet de muzică, Bucureşti, 1934, p. 146) şi de Ioan Zmeu (Treimnul de duminică dimineaţă, glas. II, în Anastasimatar practic, Bucureşti, Tipografia Cărţilor Bisericeşti, 1903, p. 281; Fericit bărbatul, Prochimene săptămânale, Prochimenele din Săptamâna Luminată, Polilee, Cântările Acatistului, Catavasiile Praznicelor ÎmpărăteştiDoxologia agem sirian, Cântările Pavecerniţei mari, Câţi în Hristos, Heruvice în glasul VI şi VII, Axioane în  glas IV, V şi VI, Pre Stăpânul, Doamne, femeia ceea ce căzuse în Utrenier şi Liturgier, Buzău, Tipografia Alessandru Georgescu, 1892)

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending