Connect with us

Eveniment

Of, Doamne: Clipe grele în Ajunul Crăciunului pentru o familie din Epureni. A rămas fără acoperiș deasupra capului

Publicat

Publicitate

O familie cu doi copii din localitatea Epureni trece prin momente grele, după ce a rămas fără casa în care abia s-a mutat.

Locuința a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Tatăl a fost cel care și-a scos copiii din casă și a sunat după ajutor, la 112. Până la sosirea pompierilor, acesta a încercat să mai salveze câteva bunuri din interior și s-a rănit la o mână.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii militari din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SAJ,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din patru camere și o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte două încăperi.

Bărbatul a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

AJOFM Botoșani: Facilități pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii

Publicat

Publicitate

Documentele și procedurile pentru facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități, prevăzute prin OUG nr.127/2024 privind unele măsuri în domeniul social, au fost publicate în Monitorul Oficial

 

Au fost aprobate și publicate procedurile, inclusiv formatul documentelor și obligațiile specifice ale angajatorilor, ONG-urilor și autorităților, pentru facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Ordinul nr. 28/11 din 2025, emis de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și de președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care reglementează aplicarea prevederilor art. 78 alin. (2²)-(2⁴) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a fost publicat Monitorul Oficial nr.68 din 28.01.2025.

Potrivit prevederilor legale, entitățile publice și private care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Pentru respectarea acestei obligații, angajatorii trebuie să transmită, printr-o cerere scrisă, o solicitare de sprijin către cel puțin trei organizații nonguvernamentale, care potrivit statutului acestora, prestează servicii în folosul persoanelor cu dizabilități.

Cererea trebuie transmisă organizațiilor nonguvernamentale în termen de 10 zile de la data la care angajatorii devin obligați, conform legislației, să angajeze persoane cu dizabilități. Modelul cererii este prevăzut în Anexa nr. 1 a Ordinului 28/11 din 2025.

Publicitate

La rândul lor, organizațiile nonguvernamentale sunt obligate să informeze persoanele cu dizabilități cu privire la oportunitățile de angajare, calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante, condițiile de angajare, datele de contact ale angajatorilor și ale agenției pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială în care se află sediul angajatorilor.

După primirea răspunsului de la organizațiile nonguvernamentale, angajatorii vor stabili procedura de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilități în măsura în care acestea dețin calificările sau competențele necesare ocupării posturilor vacante.

Totodată, în vederea comunicării posturilor vacante destinate persoanelor cu dizabilități, angajatorii sunt obligați să transmită la ANPDPD și la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din raza teritorială în care se află sediul social cererea scrisă, precum și dovada transmiterii acesteia către organizaţiile nonguvernamentale.

Ordinul mai prevede ca angajatorii să transmită anual, până la 31 ianuarie pentru anul anterior, o situație centralizată a funcţiilor ocupate de persoanele cu dizabilităţi angajate şi un inventar al competenţelor solicitate la angajare. Modelul acestei raportări este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului nr. 28/11/2025.

Textul complet al Ordinului nr. 28/11/2025, anexele sale și link-urile pentru Registrul Național ONG, gestionat de Ministerul Justiției, precum și pentru Registrul național al furnizorilor de servicii de ocupare (activi), acreditați de ANOFM, pot fi accesate pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro, la secțiunea „Legislație” (https://bit.ly/4aFlXNR.)

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferii vor putea plăti amenzile de circulație mai ușor, prin intermediul unei aplicații. Precizările ministrului Finanțelor

Publicat

Publicitate

Șoferii vor putea plăti în curând amenzile de circulație mai ușor, prin intermediul unei aplicații dezvoltate de către Ministerul Finanțelor. Ministrul Tanczos Barna a anunțat că autoritățile caută soluții pentru ca plata amenzilor să poată fi făcută cu cardul, printr-o aplicație, scrie alba24.ro

Ministrul Finanțelor a precizat că această aplicație ar urma să scaneze un cod de bare, iar plata va putea fi făcută cu cardul, scrie Economedia.ro.

Cum va funcționa noua aplicație?

Aplicația va permite șoferilor să plătească amenzile de circulație cu ușurință, folosind un sistem simplu de scanare a unui cod de bare. Plata se va putea efectua direct prin intermediul cardului bancar al utilizatorilor.

„Trebuie să găsim soluții împreună cu Ministerul de Interne ca amenda de circulație să fie plătită la fel cum plătesc eu factura de la Enel. Și când citesc de pe procesul verbal de viteză codul de bare, să-mi ia banii de pe card și la revedere”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, lucrul pentru această aplicație va începe în următoarele două săptămâni, după ce deja au avut loc primele discuții cu reprezentanții din MAI.
„Dacă îl implementăm, reduce foarte mult și costurile de operare și bătaia de cap cu introdusul IBAN-ului în telefon sau calculator sau mersul la primărie să plătești cash amenda”, a mai declarat ministrul.

Publicitate

sursa: economedia.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 1 februarie 2025, de la ora 14.30, pe stadionul Municipal din Botoșani se va disputa partida de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, meci contând pentru etapa XXIV a Superligii României.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și vor acționa în vederea asigurării unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 12:30.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să intre pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:
– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine.

Publicitate

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:
– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Art.20-
Spectatorilor le este interzis:
m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;

n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.
În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.
În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Administratie

Școala Gimnazială nr. 13, parte dintr-un proiect cu finanțare europeană! Partener al școlii botoșănene este Instituția Publică Gimnaziul „Grigore Vieru” din Orașul Edineț

Publicat

Publicitate

Unitatea de învățământ a fost inclusă în „Skills – Knowledge – Attitude – Training – Experience – on Cross Border Level (SKATE) / Abilități – Cunoștințe – Atitudine – Formare- Experiență – la nivel transfrontalier”, proiect derulat prin Programul Interreg Next Romania – Republica Moldova 2021-2027.

Partener al școlii botoșănene este Instituția Publică Gimnaziul „Grigore Vieru” din Orașul Edineț.
Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea predării competențelor cheie în cele două regiuni, pe o perioadă de 16 luni.
Acest obiectiv va fi atins prin:
● crearea a două săli inovatoare SKATE, câte una în fiecare locație, echipate cu resurse moderne pentru învățare.
● formarea a 40 de profesori (20 din România, 20 din Moldova) în metode de predare inovatoare.
● Dezvoltarea colaborării transfrontaliere și schimbului de bune practici.
Sălile SKATE vor avea 8 colțuri tematice dedicate competențelor cheie, dotate cu mobilier, tehnologie și resurse educaționale.
Prin Programul de instruire EDUKEY vor fi organizate 8 sesiuni hibride de formare pentru profesori, dedicate competențelor cheie, pentru a sprijini metodele interactive și colaborative. Vor mai fi organizate platforme de schimb de experiență pentru cei 40 de profesori, ce vor include discuții interculturale și inițiative de colaborare viitoare.
Vor fi organizate 8 ateliere pentru elevi, în Botoșani și Edineț, care vor transforma sălile SKATE în centre dinamice de dezvoltare a competențelor pentru 25 de elevi per sesiune.
Proiectul propune și lansarea unei platforme de Resurse Educaționale Deschise, care va oferi acces la cursuri online interactive pentru profesori, elevi și părinți, promovând învățarea dinamică și colaborarea transfrontalieră.
Valoarea totală a proiectului, aflat în etapa de contractare, este de 298.435 euro, partea de cofinanțare fiind asigurată de municipalitate.
Proiectul este complementar cu 2 inițiative ale Primăriei Municipiului Botoșani:
● renovarea energetică a clădirilor instituțiilor de învățământ, prin PNRR, în valoare totală de 14 milioane de lei.
● dotarea cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice, prin PNRR, în valoare totală de 1,5 milioane de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending