Connect with us

Actualitate

Obligatoriu: producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înscrie în sistemul garanție-returnare. Amenzile sunt uriașe

Publicat

Publicitate

Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a sistemului garanție-returnare, pe baza căruia consumatorii vor putea aduce la magazine recipiente de plastic, sticlă sau metal.

Potrivit RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), obligația de înregistrare este precizată în Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021.

Se adresează societăților comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianți de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, precum și companiile din industria ospitalității ce comercializează aceste produse.

Aceste firme se vor înregistra online în baza de date a sistemului, pe site-ul www.returosgr.ro.

Neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 lei, arată RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

Sistemul de Garanție-Returnare: returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creșterea cantității și a calității materialelor colectate pentru reciclare, potrivit sursei citate.

Publicitate

Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Procesul de înregistrare al firmelor ar urma să fie finalizat în 28 februarie.

Obligații pentru comercianții de băuturi

Comercianții de băuturi, precum și companiile care activează în domeniul ospitalității (HoReCa) vor fi responsabili să se asigure că băuturile pe care le vând pe piața românească provin de la un producător înregistrat în SGR, și vor percepe o garanție de 0,50 RON la vânzarea fiecărei băuturi.

De asemenea, comercianții  trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora  să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori.

Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică ce desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ziua Națională a Lecturii: Evenimente pentru toate vârstele la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani marchează Ziua Națională a Lecturii, celebrată anual pe 15 februarie, printr-o serie de activități dedicate iubitorilor de carte, indiferent de vârstă. Programul diversificat propus de bibliotecari la Botoșani oferă oportunitatea unei călătorii captivante prin lumea poveștilor, poeziei și literaturii contemporane.

Activități pentru copii și elevi

Seria de evenimente debutează pe 12 februarie, la ora 09:00, la Secția de Limbi Străine, unde elevii clasei a V-a C de la Școala nr. 17 Botoșani vor participa la activitatea „Călătorie literară cu Asterix și Obelix”. Micii cititori vor avea ocazia să descopere aventurile celor două personaje emblematice ale benzilor desenate franceze.

Pe 13 februarie, la ora 11:00, Filiala 2 Grivița găzduiește evenimentul „Lectura, popas în calea cunoașterii”, organizat în cadrul Clubului de lectură „Prietenii cărților”. Elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani, coordonați de prof. Loredana Șușter, vor descoperi frumusețea lecturii prin poveștile selectate pentru această ediție.

Un alt moment special are loc pe 14 februarie, la ora 11:00, la Filiala 1 Primăverii, unde preșcolarii de la Grădinița nr. 6, grupa mijlocie „Spiridușii”, vor participa la activitatea „Cărțile copilăriei”. Aceasta include o expoziție de carte și o sesiune de lectură din romanul „Morocoveața” de Jules Renard, sub coordonarea profesorilor Doinița Huțu și Monica Fediuc.

Expoziții de carte pentru pasionații de literatură

Publicitate

Pentru cititorii pasionați de literatură, Biblioteca Județeană organizează două expoziții de carte. În perioada 12-28 februarie, la Secția de împumut Carte pentru Adulți, se va desfășura expoziția „Invitație la lectură”, dedicată romanului românesc contemporan. Totodată, între 12 și 25 februarie, Sala de Lectură va găzdui o expoziție de carte dedicată poetului Grigore Vieru, punând în valoare contribuția sa la promovarea limbii și culturii române în Basarabia.

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani invită publicul de toate vârstele să participe la aceste activități menite să celebreze frumusețea lecturii și să readucă în prim-plan bucuria descoperirii poveștilor. Un prilej excelent de a redescoperi farmecul cărților și de a petrece momente de neuitat în compania lecturii.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Botoșani, iluminată în roșu pentru a marca Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani s-a alăturat celor peste 100 de clădiri din țară care au fost iluminate în culoarea roșie în această seară, pentru a marca Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112.

Evenimentul, stabilit anual pe 11 februarie, are scopul de a atrage atenția asupra importanței utilizării responsabile a acestui serviciu vital.

Apelurile la 112 pot salva vieți

Autoritățile subliniază că, în situații critice, un apel rapid la 112 poate face diferența dintre viață și moarte. Acest număr unic este funcțional în toate statele Uniunii Europene, asigurând accesul cetățenilor la serviciile de urgență indiferent de locație.

În același timp, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) atrage atenția asupra apelurilor abuzive, care pot întârzia intervențiile echipajelor specializate și pot pune în pericol vieți omenești. Din fericire, statisticile arată că numărul apelurilor non-urgente a fost în scădere în 2024, semn că acțiunile de conștientizare au avut impact asupra populației.

112, un număr pentru siguranța tuturor

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 este și un prilej de a recunoaște activitatea celor care intervin zilnic pentru salvarea de vieți, fie că este vorba de medici, pompieri, polițiști sau jandarmi.

Autoritățile reamintesc că apelarea numărului 112 trebuie făcută doar în cazuri de urgență reală, iar folosirea lui abuzivă poate atrage sancțiuni.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cine este noul președinte al PNL după ce Ilie Bolojan devine președinte interimar al României

Publicat

Publicitate

Biroul Politic Național al PNL, reunit marți, de la ora 18:00, la Palatul Parlamentului, l-a desemnat pe Cătălin Predoiu ca președinte interimar al partidului, după suspendarea din partid a lui Ilie Bolojan. Bolojan va prelua interimatul funcției de președinte, după demisia lui Klaus Iohannis, relatează alba24.ro.

De asemenea, senatorul Mircea Abrudean va prelua atribuțiile de președinte al Senatului.

Numele lui Cătălin Predoiu a fost indicat chiar de Ilie Bolojan înainte de începerea ședinței. Conducerea centrală și liderii organizațiilor PNL l-au validat pe Cătălin Predoiu ca viitor președinte interimar al partidului, pentru o perioadă de trei luni.

„În această seară am avut o şedinţă pregătitoare, având în vedere faptul că, în urma demisiei preşedintelui României, preşedintele Senatului ar urma să ocupe această funcţie în calitate de interimar.

Ca atare, conform prevederilor constituţionale, nu mai poate fi membru al unui partid politic şi în această calitate sunt obligat să mă suspend din calitatea de preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi de membru al PNL. Mâine după-amiază, va fi o şedinţă a Biroului Politic Naţional în care, aşa cum am discutat astăzi, urmează să fie ales pentru această perioadă un interimar şi propunerea pe care o voi face mâine este ca domnul Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele partidului, să preia această funcţie”, a declarat Bolojan, luni, după întâlnirea conducerii partidului cu liderii de filiale.

Cine este Cătălin Predoiu

Cătălin Marian Predoi este un politician român, membru al Partidului Național Liberal (PNL). A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1991 și a obținut titlul de doctor în Drept Comercial în 2003.

Publicitate

De-a lungul carierei sale, Predoiu a deținut multiple funcții guvernamentale, inclusiv:

  • Ministru al Justiției în mai multe guverne între 2008 și 2023;
  • Prim-ministru interimar în februarie 2012 și din nou în iunie 2023;
  • Ministru interimar al Afacerilor Externe în 2009;
  • Ministru al Afacerilor Interne și viceprim-ministru din iunie 2023.

Atribuțiile președintelui Senatului, preluate de vicepreședintele Mircea Abrudean

Senatul României anunță preluarea atribuțiilor președintelui Camerei Superioare de către vicepreședintele Mircea Abrudean

„Având în vedere faptul că președintele Senatului, Ilie Bolojan, va prelua, în conformitate cu prevederile constituționale, funcția de președinte interimar al României, atribuțiile președintelui Senatului vor fi exercitate, în perioada asigurării interimatului, de către vicepreședintele Senatului, Mircea Abrudean”, anunță Senatul.

În acest sens, Ilie Bolojan a semnat marți o decizie prin care se oficializează această tranziție, asigurând astfel continuitatea activității legislative și buna funcționare a Senatului României.

Interimatul funcției de președinte al României se asigură de președintele Senatului, Ilie Bolojan. Anunțul a fost făcut marți de Curtea Constituțională. Totodată, CCR a constatat că funcția de președinte al României devine vacantă în urma demisiei lui Klaus Iohannis.

Citeste mai mult

Administratie

Poluare pe Dresleuca: Depășiri majore ale nivelului de azot amoniacal. Autoritățile vor decolmatarea râului

Publicat

Publicitate

Comisarii de mediu din Botoșani au constatat o poluare semnificativă a râului Dresleuca, după ce au efectuat inspecții și analize asupra probelor de apă prelevate în data de 3 februarie 2025.

Rezultatele arată depășiri alarmante ale nivelului de azot amoniacal, cu valori de 19,9 mg/l la efluentul stației de epurare Cătămărăști și 25,5 mg/l la efluentul stației de epurare Manolești, în condițiile în care valoarea maximă admisă este de doar 3 mg/l.

În plus, au fost identificate urme de deversare a apelor uzate neepurate în zona bazinului de intrare în stația de epurare Cătămărăști Deal, precum și pe traseul de colectare a apelor uzate, afectat de alunecări de teren.

Sancțiuni și măsuri imediate

Ca urmare a acestor nereguli grave, operatorul economic responsabil a fost sancționat de comisarii din Garda de Mediu Botoșani cu o amendă de 30.000 de lei, în conformitate cu OUG 195/2005, pentru nerespectarea obligației de a nu deversa ape uzate menajere în apele de suprafață sau subterane.

În plus, SGA Botoșani a impus operatorului măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității apei râului Dresleuca, printre care asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca, utilizând apa brută de la Stația de Tratare Cătămărăști-Deal, precum și îndepărtarea și curățarea reziduurilor și a spumei rezultate din fermentarea nămolului sau evacuările anterioare.

Autoritățile din domeniu monitorizează în continuare situația pentru a preveni deteriorarea suplimentară a calității apei și impactul asupra mediului înconjurător.

Publicitate

Prefectul Dan Nechifor a convoacat autoritățile pentru a gestiona situația

În paralel, prefectul Dan Nechifor s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Nova Apaserv și Apele Române pentru a analiza sesizările primite de la un locuitor din Manolești privind o posibilă poluare a aerului și a râului Dresleuca.

În urma discuțiilor, s-au stabilit aecolmatarea râului Dresleuca pentru prevenirea unor incidente viitoare, monitorizarea permanentă a situației pentru a preveni noi poluări, totodată punându-se accentul pe modernizarea sistemelor de monitorizare ale operatorului Nova Apaserv.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending