Connect with us

Eveniment

Obligația pentru restaurante de a detalia informațiile din meniuri, amânată

Publicat

Publicitate

În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023, informează alba24.ro.

După consultări cu reprezentanţii din HoReCa s-a decis ca noile prevederi să fie amânate până în 15 martie 2023, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023.

Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate”, se arată într-un comunicat al ANPC remis Agerpres.

Termenul inițial era 20 decembrie.

Motivul amânării
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate.

Publicitate

Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa.

Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate „într-un mod unitar, profesionist şi clar”, până la termenul stabilit.

Elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor
ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, mai susţin reprezentanţii ANPC, potrivit Agerpres.

Ordinul prevede inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Declarație nutrițională
Restaurantele trebuie să ofere informații precum:

Valoarea energetică
Cantitățile de grăsimi
Acizi grași saturați
Zaharuri
Sare
Aditivi
Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a cumpărat fostul sediu BCR Botoșani. Cădirea va deveni extensie universitară

Publicat

Publicitate

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a finalizat achiziția unui imobil situat în zona centrală a municipiului Botoșani, clădire care va găzdui, în următorii ani, o extensie universitară și un centru de cercetare. Este vorba despre fostul sediu al Băncii Comerciale Române, o clădire emblematică din centrul orașului, anunță Televiziunea Intermedia Suceava.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat pe 17 decembrie 2025, după parcurgerea tuturor etapelor de aprobare la nivelul universității și al ministerului de resort. Imobilul are o suprafață construită desfășurată de 4.384,47 metri pătrați.

Achiziția a fost realizată pentru suma de 5.226.270 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.050.000 de euro la data depunerii ofertei. Potrivit reprezentanților instituției, plata a fost făcută din soldul universității, fără a afecta bugetul curent aferent anului 2025.

În cursul anului 2026, Universitatea „Ștefan cel Mare” va pregăti documentațiile necesare pentru autorizarea primelor programe de studii, precum și pentru înființarea unui centru interdisciplinar de cercetare. Prima sesiune de admitere pentru viitorii studenți este estimată pentru anul 2027.

Până la demararea activităților universitare, clădirea va rămâne închiriată către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Botoșani și către Banca Comercială Română, în baza contractelor aflate deja în derulare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

DSU avertizează: Lumânările pot deveni un pericol dacă nu sunt folosite corect; recomandări pentru populație

Publicat

Publicitate

Lumânările aduc o atmosferă caldă, dar pot deveni rapid un pericol dacă nu sunt folosite corect avertizează Departamentul pentru Situații de Urgență, în contextul sărbătorilor de iarnă.

”Asigurați-vă că amplasați lumânările aprinse doar pe suprafețe stabile și necombustibile, la distanță de draperii, perdele sau orice material inflamabil. Nu lăsați niciodată lumânările aprinse nesupravegheate, chiar și pentru câteva momente. Stingeți-le întotdeauna când părăsiți încăperea sau mergeți la culcare. Prevenția salvează vieți!”, este mesajul autorităților.


DSU vine cu o serie de sfaturi pentru populație în această perioadă de sărbători:

* amplasați lumânările aprinse, în poziție verticală, numai în suporturi special concepute (sfeșnice), care sunt stabile, grele și realizate din materiale incombustibile (metal, ceramică, sticlă);

* nu așezați lumânările în locuri greu accesibile, unde flacăra ar putea ajunge la obiecte inflamabile;

* așezați lumânările la distanță de siguranță de orice material combustibil, evitați amplasarea lor lângă perdele, draperii, cărți, decorațiuni din hârtie sau țesături;

Publicitate

* asigurați-vă că lumânările sunt amplasate pe o suprafață perfect plană și stabilă, rezistentă la căldură, pentru a preveni răsturnarea lor accidentală;

* nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate nici măcar pentru câteva momente și stingeți-le întotdeauna când părăsiți încăperea sau când mergeți la culcare;

* plasați lumânările în locuri în care nu pot fi răsturnate de copii, animale de companie sau curenți de aer. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Șoferi beți, căzuți în plasa polițiștilor

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, pe în comuna Cristești, un autoturism condus de către un bărbat, de 66 de ani, din comuna Vorona.

 

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

  *

Publicitate

 

La data de 23 decembrie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit pentru control, în localitatea Orășeni-Deal, un autoturism condus de către un tânăr, de 37 de ani, din comuna Curtești.

 

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 62 de ani, din comuna George Enescu, dus cu escortă la locul de detenție. Instanța l-a condamnat pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Dorohoi au pus în aplicare, marți, un mandat de executare a pedepsei cu închisoare emis de către Tribunalul Botoșani, pe numele unui bărbat, de 62 de ani, din comuna George Enescu.

 

Bărbatul a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor – violență în familie.

 

Acesta a fost identificat la domiciliu, fiind escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending