Connect with us
Publicitate

Actualitate

Obiceiurile de Anul Nou: Aduc noroc sau dau speranțe false? Psihologii ne arată cum putem avea un an prosper

Publicat

Publicitate

Conform psihologilor, există o mulţime de alte lucruri de care oamenii trebuie să ţină cont, în noaptea dintre ani, în afară de superstiţii. Trasarea unor obiective realiste pentru următoarele 12 luni şi îndeplinirea lor pe cât posibil ne-ar putea asigura un an lipsit de dezamăgiri, informează Adevărul.

„Să ne setăm obiective realiste pentru noul an”

,,Faptul că purtăm roșu în noaptea de Revelion, că mâncăm struguri sau alte lucruri de genul acesta nu schimbă cu nimic viitorul. Este important ca, la trecerea dintre ani, să fim împăcați cu noi înșine, să tragem linie și să vedem câte dintre obiectivele propuse au fost duse la bun sfârșit. Totodată, trebuie să ne setăm obiective realiste pentru noul an și să încercăm, pe cât posibil, să le îndeplinim. Nu este bine să ne lăsăm la voia întâmplării, în mâna norocului. Dacă ne bazăm pe superstiții, este posibil să avem parte de un an dezamăgitor“, a precizat pentru „Weekend Adevărul“ Andreea Coman, psiholog clinician.

Publicitate

Chiar dacă faptul că ţinem cont de superstiţii nu ne asigură reuşite în noul an, psihologii susţin că acestea pot juca un rol important în vieţile anumitor oameni, care pot căpăta încredere în momentul în care ştiu că au făcut tot ce a fost posibil din acest punct de vedere.

,,Cum am spus, un aliment consumat, un obiect vestimentar purtat nu au puterea de a schimba destinul, de a ne asigura faptul că vom avea un an plin de reuşite. Cu toate acestea, este bine ca persoanele care cred în aceste superstiţii să le urmeze în continuare. Nu este dăunător, iar acest lucru le poate oferi siguranţă, încredere că au făcut tot ce este posibil pentru a avea parte de un an mai bun“, a adăugat psihologul clinician.

,,Pentru sănătate mergem la medic, nu ne încredem în superstiţii”

Publicitate

O mulţime de obiceiuri sunt menite să ne asigure sănătate, bani şi reuşite pe toate planurile în noul an. Cu toate acestea, psihologii susţin că nu este sănătos să ne încredem în ele, mai ales când vine vorba despre sănătate.

,,Există metode prin care ne putem asigura că suntem sănătoşi, nu trebuie să ne încredem în superstiţii. Ne putem monitoriza starea de sănătate cu ajutorul analizelor, putem face sport, puteam avea grijă la alimentaţie. Există o mulţime de surse din care ne putem informa pentru a ne îmbunătăţi starea de sănătate. Deci, pentru sănătate mergem la medic, nu ne încredem în superstiţii. Deci, ascultăm sfatul unui medic, sfatul unui nutriţionist şi încercăm să facem sport“, a mai spus psihologul.

Haine noi de Anul Nou

Una dintre superstiţiile celebre, care se leagă de noaptea dintre ani, se referă la vestimentaţie. Se spune că hainele noi, dar şi cele de culoare roşie, dacă sunt purtate în noaptea dintre ani, aduc noroc în dragoste, dar şi pe plan financiar. Astfel, obiectele noi vor alunga necazurile şi dezamăgirile înfruntate în anul care tocmai s-a încheiat, aducând sănătate, fericire şi noroc.

Publicitate

Există o mulţime de superstiţii şi când vine vorba despre alimentaţie. Tradiţia spune că noul an trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel, vei avea parte de belşug tot anul. Fie că este vorba despre şampanie sau suc, trebuie doar să bei paharul până la fund şi toate dorinţele se vor îndeplini. Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani trebuie să consumăm peşte – așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an. Totodată, unii consideră că cei care consumă carne de pui în noaptea dintre ani vor avea parte de ghinion în noul an.

Câte ţări, atâtea tradiţii

Nu doar românii ţin cont de anumite superstiţii în noaptea dintre ani. Conform tradiţiei, în Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care constă în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în stradă.

Publicitate

Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Revelion este să mănânci câte un bob de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare lună a anului următor. Și portughezii fac la fel, numai că locul strugurilor este luat de smochine.

Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun. Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul. În Scoția, Anul Nou este numit Hogmanay. În unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care apoi sunt lăsate să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis să vină.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 40 de ani din Ștefănești a fost dus cu escortă la locul de detenție. Motivul pentru care instanța l-a condamnat

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, comisă în anul 2019.

Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și apoi escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerarii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending