Connect with us
Publicitate

Eveniment

Obiceiuri de Anul Nou păstrate în satele românești. Ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, dracii, bunghierii

Publicat

Publicitate

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion.

Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopţii de Revelion şi An Nou după miezul nopţii.

Divinitatea Anului se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaşte după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecţi.

Publicitate

Sfinții din Calendarul popular

Sfinţii Calendarului popular, metamorfoze ale Anului, sunt mai tineri sau mai bătrâni, după şansa avută de aceştia la împărţirea sărbătorilor:

  • Sânvăsâi, celebrat în prima zi a Anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubeşte şi petrece;
  • Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice;
  • Sângiorzul (23 aprilie),
  • Sântoaderul sunt tineri călări pe cai;
  • Sântilie (20 iulie)
  • Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi.

După ei urmează generaţia sfinţilor-moşi: Moş Andrei (30 noiembrie), Moş Nicolae (6 decembrie), Moş Ajun (24 decembrie) şi Moş Crăciun (25 decembrie).

Întoarcerea simbolică a timpului în această noapte este asimilată cu moartea divinităţii adorate, iar reluarea numărării zilelor, cu renaşterea acesteia, se arată în volumul ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Publicitate

În satele româneşti, cete de flăcăi se pregătesc pentru ”urat”, respectând datinile şi obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, îşi fac apariţia ”mascaţii”.

În satele bucovinene se obişnuieşte ca mascaţii să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc.

Publicitate

După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmiţează, iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou îşi intră în drepturi.

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou

Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Capra se alcătuieşte dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.

Obiceiul umblatului cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii.

Masca este condusă de un ”Ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul ”puiului de urs”).

În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie şi imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificaţia este purificarea şi fertilizarea solului în noul an.

De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă colindatul şi cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belşug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnaţi şi uneori bani.

Strigatul peste sat este ceremonialul nocturn al cetelor de feciori pentru judecarea publică a celor care au încălcat regulile comunităţii. Cocoţaţi pe dealuri, movile, copaci sau acoperişuri, ei ”biciuiesc” prin versuri fetele bătrâne, flăcăii tomnatici, femeile care fac farmece şi descântece, leneşii, hoţii sau beţivii.

Acest dialog este aşteptat de întreaga comunitate, încheindu-se cu formula ”Cele rele să se spele, cele bune să se adune!”. Pentru curăţarea relelor şi alungarea spiritelor rele, obiceiul este însoţit de aprinderea focurilor, precizează cartea amintită.

În prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, se crede că cerurile se deschid, că rugăciunile sunt ascultate şi că animalele vorbesc cu glas omenesc.

Obiceiuri de Anul Nou: Plugușorul și Sorcova

Tot atunci se merge cu Pluguşorul şi cu Sorcova, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că aceia care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi merg cu Plugul.

Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, Pluguşorul a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe.

Textul este în excelenţă o naraţie privind muncile agricole, recurgând la elemente fabuloase. Începe cu aratul, fiind urmat de semănat, îngrijirea plantelor, recoltat şi adusul boabelor în hambare.

Pluguşorul este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, Pluguşorul este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.

Semănatul este un obicei agrar, structurat după modelul colindelor şi practicat de copii în dimineaţa zilei de Anul Nou, după încheierea Pluguşorului.

Colindătorii purtând traiste de gât încărcate cu seminţe de grâu, secară, orz, ovăz, mai rar cu porumb, intră în case, aruncă boabe cu mâna, imitând semănatul pe ogor, şi urează gazdelor sănătate şi roade bogate.

Ei sunt răsplătiţi cu mere, colaci sau bani. După plecarea lor, gospodinele adună seminţele şi le duc în grajdul vitelor, pentru a fi sănătoase peste an.

Sorcova – bucuria copiilor

Un alt obicei de Anul Nou, umblatul cu Sorcova reprezintă bucuria copiilor, care poartă o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.

Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar ”surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore.

Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat.

Textul urării, care aminteşte de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mişcării sorcovei. (AGERPRES)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sâmbătă, MOȘII de TOAMNĂ: Cum se ține această rânduială și ce NU se împarte de pomană

Publicat

Publicitate

În calendarul ortodox, Moșii de toamnă se țin înainte de începerea Postului Crăciunului – de obicei în ultima sâmbătă din luna octombrie sau în prima sâmbătă din luna noiembrie, între 26 octombrie și 8 noiembrie. În anul 2020, „Moșii de toamnă” s-au sărbătorit în data de 31 octombrie, deoarece următoarea sâmbătă cădea forte târziu (7 noiembrie) și era Vecernia Sfinților Mihail și Gavriil.

Părintele Profesor Ene Branişte, în „Liturgica Generală”, afirma că „… sâmbăta Moşilor de toamnă este zi de cinstire a celor adormiţi. În Biserica Ortodoxă Română, regăsim la sfârşit de octombrie şi început de noiembrie această sâmbătă, în care facem pomenirea generală a celor adormiţi, sub numele de Moşii de toamnă. În această zi îi pomenim pe strămoşii, moşii, părinţii, fraţii, surorile, fiii, fiicele și toate rudele noastre, trecuţi la Domnul şi a tuturor sufletelor celor dintr-o rudenie şi seminţie cu noi, care mai înainte au adormit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice” (Ene Braniște – Liturgica generală, Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1985).
Sâmbăta Morților este o zi de amintire și de rugăciune pentru cei plecați dintre noi. În anul 2023, conform rânduielilor tipiconale, Moșii de toamnă cad pe data de 4 noiembrie.

Ce se face de Moșii de toamnă?

Publicitate

În biserici, oamenii scriu numele morților dragi pe pomelnice și le duc la altar, împreună cu o lumânare aprinsă și cu o prescură. Preoții oficiază Sfânta Liturghie și citesc pomelnicele, punând părți din prescura pentru morți pe Sfântul Disc, lângă Sfântul Agnet, simbol al Trupului lui Hristos. Oamenii se roagă pentru sufitele celor trecuți în lumea drepților. După Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului. Apoi, credincioșii se duc la morminte, unde se fac slujbe pentru pomenirea morților. Se curăță mormintele, se pun 􀀁ori și buchete funerare și lumânări aprinse și se dă de pomană pentru cei adormiți.

Ce se împarte de Moșii de toamnă?

Se duc la biserică într-un coș, pentru sfințire în cadrul slujbei de pomenire:
• o farfurie cu colivă și păhărele mici cu colivă, pentru împărțit;
• o sticlă cu vin;
• prescuri sau un colac împletit;
• lumânări (una de pus în gura sticlei cu vin, câte una pentru fiecare farfurie și păhărel cu colivă și câte una pentru fiecare prescură sau colac);
• pachete cu alimente (legume, fructe, dulciuri, mâncare gătită – în general se împart alimentele preferate ale persoanei decedate).
Pentru preot sunt necesare:
• tămâie;
• cărbune;
• prosop;
• două lumânări (una se dă odată cu pomelnicul, înainte de slujbă, iar cealaltă împreună cu prosopul, la citirea pomelnicelor).
După slujbă, păhărelele cu colivă și pachetele cu alimente se împart.

Publicitate

Ce nu se dă de pomană de Moșii de toamnă?

Nu este bine să împarți de Moșii de toamnă:
• țigări;
• alcool;
• obiecte care au aparținut răposatului.
Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre¬dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân¬¬dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi-noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure¬rea, întristarea și sus¬-pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la cumpărăturile de Black Friday. Produse neconforme sau cu risc la utilizare, semnalate în alerte europene

Publicat

Publicitate

Atenție la cumpărăturile de Black Friday. InfoCons informează privind produse neconforme sau care nu respectă normele de siguranță la utilizare, alba24.ro.

InfoCons recomandă consumatorilor să fie atenți mai ales când cumpără electrocasnice și electronice (placa de întins părul , uscător de păr, smartwatch), articole de îmbrăcăminte, jucării. Unele pot prezenta riscuri de mediu, chimic, sufocare, electric, arsuri , incendiu etc.

Publicitate

În perioada de Black Friday, consumatorii sunt adesea atrași de reducerile întâlnite. O problemă des întâlnită o reprezintă produsele contrafăcute sau cele care nu respectă standardele de securitate, mai ales în ceea ce privește produsele digitale.

Regulamentul privind Reziliența Cibernetică (CRA), adoptat recent de Uniunea Europeană, aduce reguli stricte pentru produsele cu componente digitale, cum ar fi electrocasnicele inteligente, telefoanele mobile sau dispozitivele pentru casă inteligentă. Acestea trebuie să îndeplinească standarde uniforme de securitate cibernetică înainte de a ajunge la consumatori, potrivit InfoCons.

Publicitate

Produse neconforme – alerte europene

Smartwatch (marcă necunoscută, culoare negru)

Tip de risc: risc de mediu

Publicitate
  • ”Lipirea produsului are o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată de până la 53 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Difuzor wireless MOB Cutie Speaker (în formă de iepure violet)

 

Tip de risc: risc de mediu și chimic

  • ”Materialul plastic al cablului are concentrații excesive de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP), ftalat de dibutil (DBP) și parafine clorurate cu lanț scurt (PCSC) (valori măsurate până la: 2,2 %, 1,4 % și, respectiv, 5,7 % în greutate). Acești ftalați pot dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului reproducător. PCCS persistă în mediu, sunt toxice pentru organismele acvatice în concentrații scăzute și se bioacumulează la viața sălbatică și la oameni, prezentând un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Expunerea prelungită la acestea prin piele poate provoca cancer. Aliajele de lipit din produs au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată până la 31,5 % în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei RoHS 2 și nici Regulamentul privind poluanții organici persistenți (POP)”.

Căști fără fir (marcă necunoscută)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipitorii au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată de până la 26% în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Aparat de îndreptat părul MaxHof Haarglätter (produs vândut online)

Tip de risc: șoc electric

”Izolația produsului este inadecvată. Piesele sub tensiune pot deveni accesibile, iar utilizatorul ar putea primi un șoc electric. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23”.

Controler de joc – 4Games Doubleshock 4 Wireless Controller

(controler de joc roșu, negru și gri deschis)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipirea produsului are concentrații excesive de plumb (valoare măsurată: 36,63 % din greutate) și cadmiu (valoare măsurată: 0,096% din greutate). Plumbul prezintă un risc pentru mediu, în timp ce cadmiul, în plus, se bioacumulează. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Uscător de păr Maestro Travel Hair Dryer

Tip de risc: șoc electric

”Izolația produsului este inadecvată. În cazul în care carcasa produsului este deteriorată, piesele sub tensiune pot deveni accesibile, crescând riscul de electrocutare pentru utilizator. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune și nici standardele europene EN 60335-1 și EN 60335-2-23”.

Consolă de jocuri Project X (portabilă cu două comenzi manuale)

Tip de risc: risc de mediu

  • ”Lipire în produs au o concentrație excesivă de plumb (valoare măsurată până la 48% în greutate). Plumbul reprezintă un risc pentru mediu. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind restricțiile de utilizare a anumitor substanțe periculoase în echipamentele electrice și electronice (Directiva RoHS 2)”.

Aparat de tuns părul Z Group Zilan

Tip de risc: șoc electric

”Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasă tensiune”.

Jubake Hand Mixer (mixer de mână)

Tip de risc: risc de arsuri

”Produsul se poate supraîncălzi atunci când se amestecă conținuturi foarte dense și poate provoca arsuri. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind joasa tensiune”.

Costum fantezie-rochie Fiestas Guirca SL (costum Unicorn / rochie cu fustă din tul curcubeu; produs vândut online)

Tip de risc: risc de arsuri și incendiu

”Fusta din tul și capota costumului sunt foarte inflamabile. Costumul poate lua foc dacă este purtat aproape de o sursă de aprindere, ducând la arsuri. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-2”.

Țigară electronică de unică folosință RENdM Tornado 25000 (cu lichid aromatizat)

Tip de risc: risc chimic

”Produsul conține o cantitate excesivă de lichid care conține nicotină (volum declarat: 21 ml). Acest lucru ar putea duce la consumul accidental al unei doze mari de nicotină. Nicotina este extrem de toxică și poate pune în pericol siguranța utilizatorului, în special dacă produsul intră în contact cu pielea sau este ingerat. Produsul nu respectă cerințele Directivei privind produsele din tutun”.

Avion de jucărie Toys

(elicopter de jucărie portocaliu, galben, purpuriu, cu patru roți – două în spate și două în față, cu o elice cu trei lame în față și un pilot de iepuraș în cabina de pilotaj. O jucărie cu un mecanism acționat prin frecare care permite elicopterului să se rostogolească înainte. Autocolantele de hârtie colorate cu inscripții sunt lipite pe jucărie)

Tip de risc: risc de sufocare

  • ”Avionul de jucărie are piese mici care se pot desprinde cu ușurință (autocolant, roți, pilot). Copiii mici le pot pune în gură și se pot îneca. Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1”.

Citeste mai mult

Eveniment

Vouchere pentru alimente 2025. Câți bani se vor acorda pe cardurile sociale, anul viitor

Publicat

Publicitate

Vouchere pentru alimente 2025. Românii cu venituri reduse vor primi şi anul viitor bani pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde, în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Valoarea voucherelor sociale se va reduce însă de la 250 la 125 de lei, iar distribuția acestora se va realiza o dată la șase luni, scrie alba24.ro

Modificările sunt semnificative în comparație cu 2024, când cardurile sociale sunt încărcate cu 250 de lei o dată la două luni. Asta înseamnă că românii din categoriile sociale vulnerabile (pensionari, persoane cu handicap, etc.), vor primi în 2025 doar 250 de lei pentru a-și cumpăra alimente de bază, față de 1.500 de lei cât primesc în acest an.

Publicitate

Ultima tranșă a voucherelor pentru alimente, în valoare de 250 de lei, urmează să fie acordată în luna decembrie 2024. Cel mai probabil banii vor ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă.

Vouchere pentru alimente 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, programul de sprijin social destinat persoanelor vulnerabile va suferi modificări. Pentru perioada 2025-2027, frecvența distribuirii tichetelor va fi redusă semnificativ.

Publicitate

Potrivit Ministerului Muncii, tichetele sociale pentru alimente vor fi alimentate cu 125 de lei, o dată la șase luni. Cadru legal este stabilit de Ordonanța de urgență nr. 115/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 70/2024.

Așadar, în 2025 valoarea tichetelor sociale va fi de 125 de lei, față de 250 de lei în 2024. Totodată, frecvența distribuirii va fi o dată la șase luni, în loc de o dată la două luni, cum este în prezent.

Sumele disponibile pe cardurile sociale vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Publicitate

Cine primește vouchere pentru alimente

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Elisabeta Lipă, candidat PSD Botoșani la Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Elisabeta Lipă, candidat al PSD Botoșani la Camera Deputaților, dar în fond, unul din cei mai mari sportivi ai României din toate timpurile.

Elisabeta Lipă a vorbit despre candidatura sa pe listele PSD Botoșani dar și despre visele sale, despre proiectele sale și despre ceea ce ar dori să facă în următorii patru ani în Parlamentul României.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending