Connect with us

Eveniment

Obiceiuri de Anul Nou păstrate în satele românești. Ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, dracii, bunghierii

Publicat

Publicitate

Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie este numit îngropatul Anului sau, mai recent, Revelion.

Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi înainte de miezul nopţii de Revelion şi An Nou după miezul nopţii.

Divinitatea Anului se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi moare împreună cu timpul calendaristic pentru a renaşte după 365 de zile, respectiv 366 de zile în anii bisecţi.

Sfinții din Calendarul popular

Sfinţii Calendarului popular, metamorfoze ale Anului, sunt mai tineri sau mai bătrâni, după şansa avută de aceştia la împărţirea sărbătorilor:

  • Sânvăsâi, celebrat în prima zi a Anului, este un tânăr chefliu care stă călare pe butoi, iubeşte şi petrece;
  • Dragobete (24 februarie), fiul Dochiei, reprezintă zeul dragostei pe plaiurile carpatice;
  • Sângiorzul (23 aprilie),
  • Sântoaderul sunt tineri călări pe cai;
  • Sântilie (20 iulie)
  • Sâmedru (26 octombrie) sunt maturi.

După ei urmează generaţia sfinţilor-moşi: Moş Andrei (30 noiembrie), Moş Nicolae (6 decembrie), Moş Ajun (24 decembrie) şi Moş Crăciun (25 decembrie).

Întoarcerea simbolică a timpului în această noapte este asimilată cu moartea divinităţii adorate, iar reluarea numărării zilelor, cu renaşterea acesteia, se arată în volumul ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Publicitate

În satele româneşti, cete de flăcăi se pregătesc pentru ”urat”, respectând datinile şi obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, îşi fac apariţia ”mascaţii”.

În satele bucovinene se obişnuieşte ca mascaţii să umble în ceată, care reuneşte personaje mascate: ursul, capra, căiuţii, cerbii, urâţii, frumoşii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc.

După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmiţează, iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou îşi intră în drepturi.

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou

Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Capra se alcătuieşte dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.

Obiceiul umblatului cu Ursul este întâlnit doar în Moldova, de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii.

Masca este condusă de un ”Ursar”, însoţită de muzicanţi şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul ”puiului de urs”).

În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie şi imită paşii legănaţi şi sacadaţi ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificaţia este purificarea şi fertilizarea solului în noul an.

De Anul Nou, un loc aparte îl ocupă colindatul şi cetele de colindători care, după ce fac urări de sănătate, belşug, bucurie etc., primesc în dar colaci, vin, cârnaţi şi uneori bani.

Strigatul peste sat este ceremonialul nocturn al cetelor de feciori pentru judecarea publică a celor care au încălcat regulile comunităţii. Cocoţaţi pe dealuri, movile, copaci sau acoperişuri, ei ”biciuiesc” prin versuri fetele bătrâne, flăcăii tomnatici, femeile care fac farmece şi descântece, leneşii, hoţii sau beţivii.

Acest dialog este aşteptat de întreaga comunitate, încheindu-se cu formula ”Cele rele să se spele, cele bune să se adune!”. Pentru curăţarea relelor şi alungarea spiritelor rele, obiceiul este însoţit de aprinderea focurilor, precizează cartea amintită.

În prima zi a noului an, de Sfântul Vasile, se crede că cerurile se deschid, că rugăciunile sunt ascultate şi că animalele vorbesc cu glas omenesc.

Obiceiuri de Anul Nou: Plugușorul și Sorcova

Tot atunci se merge cu Pluguşorul şi cu Sorcova, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că aceia care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

În ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi merg cu Plugul.

Străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, Pluguşorul a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe.

Textul este în excelenţă o naraţie privind muncile agricole, recurgând la elemente fabuloase. Începe cu aratul, fiind urmat de semănat, îngrijirea plantelor, recoltat şi adusul boabelor în hambare.

Pluguşorul este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. La sate, Pluguşorul este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.

Semănatul este un obicei agrar, structurat după modelul colindelor şi practicat de copii în dimineaţa zilei de Anul Nou, după încheierea Pluguşorului.

Colindătorii purtând traiste de gât încărcate cu seminţe de grâu, secară, orz, ovăz, mai rar cu porumb, intră în case, aruncă boabe cu mâna, imitând semănatul pe ogor, şi urează gazdelor sănătate şi roade bogate.

Ei sunt răsplătiţi cu mere, colaci sau bani. După plecarea lor, gospodinele adună seminţele şi le duc în grajdul vitelor, pentru a fi sănătoase peste an.

Sorcova – bucuria copiilor

Un alt obicei de Anul Nou, umblatul cu Sorcova reprezintă bucuria copiilor, care poartă o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.

Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar ”surov” (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore.

Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat.

Textul urării, care aminteşte de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mişcării sorcovei. (AGERPRES)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: George Telișcă, viceprimarul comunei Avrămeni

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi viceprimarul comunei Avrămeni, George Telișcă.
George Telișcă a vorbit despre investițiile realizate în ultimi patru ani în această comună, unde a încercat implemenarea multor proiete alături de regretatul primar Ioan Bucatariu. A vorbit despre investițiile în școli, în drumuri, în extinderea rețelei de apă, dar și despre multe alte idei pe care ar vrea să le implementeze în următorii patru ani dacă va reuși să ajungă primarul acestei comune.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

O sută de liceeni din Botoșani au aflat astăzi ce presupune oportunitatea unei cariere în Jandarmeria Română

Publicat

Publicitate

În această dimineață, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a dat startul campaniei ,,Alege un viitor sigur în echipa noastră!”, cu scopul de a promova oportunitățile unei cariere în Jandarmeria Română și a atrage candidații pentru instituțiile militare de învățământ superior sau postliceal, care pregătesc ofițeri și subofițeri jandarmi.

Prima activitate în cadrul campaniei a avut loc la Colegiul Economic ,,Octav Onicescu” Botoșani, unde aproximativ 100 de elevi din clasa a XII- a au primit informații referitoare la concursurile de admitere pentru Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, evoluția în carieră și posibilitatea de a lucra nu doar în structurile de ordine publică sau pază și protecție instituțională, dar și în alte domenii, adaptate pregătirii personale, precum financiar, logistică, secretariat, relații cu publicul sau resurse umane, care au, de asemenea, o contribuție importantă în susținerea activităților operative.

Alte aspecte aduse în discuție au fost avantajele și dezavantajele inerente profesiei de jandarm și misiunile pe care le execută Jandarmeria Română pentru siguranța cetățenilor și prevenirea faptelor antisociale.

Un rol important în activitatea de azi l-a avut elevul jandarm Tătărășanu Daniel, absolvent în anul 2024 al Colegiului Economic ,,Octav Onicescu” Botoșani, care le-a povestit celor prezenți experiența sa personală în ceea ce privește înscrierea pentru concursul de admitere la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, etapele pe care le-a parcurs și probele concursului, impresiile după prima lună de școală și emoțiile depunerii jurământului militar în data de 14 februarie.

Campania ,,Alege un viitor sigur în echipa noastră” va avea un caracter de continuitate pe tot parcursul anului 2025, iar activitățile de promovare se vor desfășura nu doar cu elevii din clasele terminale de liceu, ci și pe timpul executării misiunilor, prin relaționarea directă cu potențialii candidați, care îndeplinesc condițiile generale de recrutare și informarea lor corectă, transparență și credibilă, în vederea stimulării interesului acestora și atragerii unei resurse umane de calitate, esențiale pentru îndeplinirea misiunilor și obiectivelor Jandarmeriei Române.

În cadrul activității de azi, pe lângă aspectele menționate privind cariera militară, jandarmii au discutat cu elevii despre prevenirea consumului de droguri, clasificarea, efectele nocive asupra sănătății și consecințele legale ale deținerii sau traficului de substanțe psihoactive.

Publicitate

Nu în ultimul rând, jandarmii le-au prezentat aspecte privind delicvența juvenilă, măsurile de prevenire, cauzele și reglementările legale în ceea ce privește regimul răspunderii penale a minorului.

Citeste mai mult

Cultura

De Dragobete, actorii din Botoșani sărbătoresc iubirea. Spectacolele pregătite la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicat

Publicitate

De Dragobete, sărbătoarea iubirii la români, vino să sărbătorești iubirea bucurându-te de spectacole speciale despre iubire!  Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită iubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux și „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili.

Vă invităm sâmbătă, 22 februarie de la ora 1900, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5 la spectacolul „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, regia Alexandru Vasilachi.

Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun.

Distribuția:

Cezar Amitroaei – D-nul Orgon, bătrân gentilom

Petruț Butuman  – Mario, fiul său

Publicitate

Silvia Răileanu  – Silvi, fiica sa

Sorin Ciofu  – Dorian,  pretendentul Silviei

Lidia Uja  –  Lizet, camerista Silviei

Răzvan  Amitroaei –  Victoire, valetul lui Dorian

Să fie adevărat că haina-l face pe om? Se poate interzice dragostea pe motiv de apartenență la paliere sociale diferite? Este loc în suflet și pentru dragoste și pentru rațiune? E adevărat că dragostea-i oarbă și rațiunea rece precum gheața?

Veți găsi aceste întrebări nu doar în spectacol, dar și în inimile fiecărui îndrăgostit. Hai să ne îmbătăm de dragoste, de teatru!

Duminică 23 februarie, de la ora 1900 vă invităm la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. Traducerea și adaptarea piesei a fost facută de Lucian Băleanu, scenografia spectacolului este semnată de Vera Kipiani, iar coregrafia a fost realizată de Victoria Bucun.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Oana-Maria Tudoran, Răzvan Amitroaei, Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Gheorghe Frunză, Lenuș Moraru, Gina Patrașcu-Zamfirache, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Alexandru Dobynciuc, Dana Bucătaru, Irina Mititelu și Volin Costin.

Un text dramatic de Avtandil Varsimașvili despre (așa cum reiese și din titlu) iubire. Dar… după milenii de valorificare artistică a temei, descoperim noi și noi valențe ale acestui sentiment.

Povestea de dragoste tratată inițial cu foarte mult umor este plasată într-un moment zbuciumat și foarte trist din istoria recentă a Gruziei (războiul cu Rusia din 2008).

Într-un cadru inedit (o viziune regizorală realizată în premieră absolută pentru publicul botoșănean) se va desfășura cronologic constituirea pasională a iubirii până la un deznodământ surprinzător.

Toate acestea sunt grefate pe un eșafodaj de întrebări existențiale pentru care fiecare trebuie să-și găsească propriile răspunsuri.

„Spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!”  este despre ceea ce ne lipsește tuturor în special în ziua de azi: DRAGOSTEA. Ne-am dezobișnuit să iubim!

Cred ca la o trupă foarte interesantă s-au mai adăugat actori tineri foarte interesanți, nu prea sunt obiectiv atunci cand vorbesc despre acești actori pentru că eu îi iubesc cu adevărat, dar știu că dragostea e subiectivă: îi iubești pentru că îi iubești, fără motiv. Dar eu mai am un motiv foarte serios să îi și respect pentru că sunt niște profesioniști serioși și niște actori foarte interesanți. Așa că e un spectacol despre dragoste, pe care îl desfășurăm într-o atmosferă de iubire generală.” (Andro Enukidze)

Biletele se găsesc la 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-18°°

Pret bilet: 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 𝟐𝟎 𝐥𝐞𝐢, pensionari – 𝟐𝟓 𝐥𝐞𝐢

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Familie întreagă, din Botoșani, care s-ar fi autoizolat de mai mulți ani într-un apartament, scoasă din locuință după o intervenție în forță a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Astăzi polițiștii au finalizat o procedură mai puțin obișnuită pentru activitatea noastră. Și când spun asta, ma refer la faptul că astfel de activități nu au fost aduse în atenția publicului, deși au mai existat. Însă, acesta este un caz cu particularități deosebite.

 

Ca urmare a sesizărilor din partea mai multor persoane, din municipiul Botoșani, cu privire la faptul că există o familie, formată din trei membri, care s-ar fi autoizolat de mai mulți ani de zile, într-un apartament și că ar fi cunoscuți cu  probleme psihice, iar comportamentele lor sunt de natură a pune în pericol ordinea și liniștea publică, siguranța vecinilor și chiar propria lor siguranță, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, fiind demarat verificări pentru a stabili cu exactitatea întreaga situație de fapt.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoanele respective nu ar mai fi părăsit locuința de aproximativ 20 de ani, că tulbură în mod constant ordinea și liniștea publică prin proferarea de injurii adresate de la balconul locuinței către ceilalți locatari, precum și amenințări cu distrugerea imobilului prin explozie, incendiere sau inundare, creând un climat de nesiguranță în rândul celorlalți locatari ai imobilului.

 

Publicitate

Persoanele respective au fost citate conform legislației să se prezinte la sediul poliției, însă nu au dat curs acestei proceduri și nici nu au putut fi aduse la sediul poliției în baza mandatelor de aducere emise în acest sens, pentru că au refuzat orice colaborare.

 

Având in vedere faptul că din verificări a reieșit faptul că cele trei persoane sunt în evidențele medicale cu tulburări psihice, nu urmează niciun tratament de specialitate și nici nu sunt monitorizați de către un medic, a fost solicitată instanței de judecată încuviințarea pătrunderii forțelor de ordine  în imobil, pentru executarea mandatelor de aducere emise pe numele celor trei persoane.

 

Astfel, astăzi, 19 februarie, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale s-a pătruns in imbil, prin forțarea usii de acces , în interior fiind identificate cele trei persoane, două femei 67d și 44 de ani și un bărbat de 47 și  de ani.  Starea de sănătate a femeii de 67 de ani era vizibil degradată. Cei doi fii ai săi au avut un comportament reclacitratnt la vederea forțelor de ordine, însă s-a reușit colaborarea, toți fiind preluați de personalul medical solicitat să intervină la fața locului.

 

Cele trei persoane au fost conduse la o unitate medicală în vederea evaluării stării de sănătate, ulterior fiind internate pe secția de psihiatrie. Urmează că acestea să fie expertizate medico-legal pentru a se stabili dacă au discernământ, iar în funcție de rezultatele expertizei se vor dispune măsuri în consecință, respectiv solicitarea internării nevoluntare sau obligarea la tratament medical.

 

Precizez faptul că la solicitarea organelor judiciare, instanța de judecată poate dispune internarea nevoluntară a persoanei care suferă de tulburări psihice care o impiedică să realizeze consecințele acțiunilor sale și prezintă un pericol pentru sine sau pentru ceilalți.

 

De asemenea, pentru intervenția de astăzi, a fos restricționat traficul pietonal din zonă, întrucât balconul apartamentului era poziționat înspre o unitate de învățământ, s-a sistat temporar alimentarea cu energie electrică și gaze naturale a imobilului și a fost solicitat un echipaj medical care să intervină dacă situația o impune și chiar fost nevoie de sprijinul acestora.

 

Activitatea de astăzi desfășurată de polițiști a reprezentat un grad ridicat de dificultate, forțe implicate și coordonare, ceea ce arată încă o dată nivelul ridicat de pregătire a tuturor forțelor implicate, nivelul de echipare și interesul manifestat de instituția noastră în mersul firesc al comunității.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending