Connect with us
Publicitate

Eveniment

O zi fără ghinion, alături de pompieri. Botoșănenii au primit pliante cu mai multe recomandări

Publicat

Publicitate

Folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze, instalarea în locuințe a unor detectoare de incendiu, supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare sunt temele abordate de pompieri pe timpul unor acțiuni organizate, astăzi, în municipiul Botoșani. Activitățile de informare și educare preventivă au avut loc în zonele aglomerate din oraș și în supermarket-uri, în contextul sărbătoririi Zilei Informării Preventive – Marți, 13.

Botoșănenii au primit pliante cu următoarele recomandări:

– nu utilizați instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;

– nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;

– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;

– nu lăsați copii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune;

Publicitate

– verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;

– la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;

– asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;

Publicitate

– asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;

– instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăderile accidentale de gaze;

– achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

Astfel de acțiuni s-au desfășurat și la nivelul celorlate localități ale județului, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

Publicitate

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor”, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, scrie alba24.ro.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Publicitate

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Publicitate

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

  • Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
  • Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Foto: Ambasada SUA Facebook

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Înălţarea Sfintei Cruci. Este zi de post pentru că amintește de Patimile şi moartea Mântuitorului

Publicat

Publicitate

În calendarul bisericesc ortodox, Sfânta Cruce este cinstită prin câteva sărbători şi zile speciale: Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Duminica Crucii (Duminica a treia din Postul Paştilor), Scoaterea cinstitului lemn al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci (1 august), Pomenirea arătării semnului Sfintei Cruci pe cer în timpul împăratului Constantie (351) pe data de 7 mai.

În cadrul Octoihului, avem de asemenea, două zile pe săptămână consacrate cinstirii speciale şi permanente a Sfintei Cruci în serviciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe şi anume miercurea şi vinerea. Cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci este Înălţarea Sfintei Cruci la 14 septembrie.

Este o sărbătoare considerată praznic împărătesc. În această zi sărbătorim de fapt amintirea a două evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci şi anume: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către Episcopul Macarie al Ierusalimului în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la Perşii păgâni, la anul 629 pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor la 14 septembrie 630.

Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se serbează cu post pentru că ea ne aduce aminte de Patimile şi moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Părintele Ioan Alupoaiei s-a întors în biserica pe care a ctitorit-o. A fost întâmpinat de enoriașii care au plâns în hohote: Cui ne-ai lăsat, părinte?

Publicat

Publicitate

Vineri, trupul neînsuflețit al îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei a fost adus la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani,unde a fost așteptat de zeci de credincioși, de membrii familiei îndoliate și de numeroși preoți. Clopotele care au început să bată din senin au anunțat că se apropia mașina care îl aduce pentru ultima dată în sfântul lăcaș, moment care  a dat frâu liber plânsului nemângâiat al tuturor celor care l-au iubit. A fost primit de frații săi întru preoție cu Sfânta Evanghelie așa cum se cuvine unui ostaș al lui Hristos care a păzit cu sfințenie legea divină. „Cui ne-ai lăsat, părinte???”, „Cum mai vin la biserică când știu că nu mai iese părintele nostru la predică”, au hohotit de plâns câțiva enoriași care și-au condus viața după sfaturile prețioase ale părintelui.

Șase preoți au purtat pe umeri sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui până în mijlocul bisericii, unde va rămâne până în ziua înmormântării. A urmat o scurtă slujbă, în care s-a citit o pericopă evanghelică. În armonie cu sunetul clopotelor s-a cântat de două ori „Veșnica pomenire”, iar a treia oară s-a intonat „Hristos a înviat din morți”, cântare specifică înmormântării preoților.

Părintele Daniel Țaranu, protopop misionar, a adresat celor prezenți câteva cuvinte de mângâiere.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Noul prefect al judeţului a depus, vineri, jurământul

Publicat

Publicitate

Noul prefect al judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a depus, vineri, jurământul de credinţă, în cadrul unei ceremonii derulate în sistem video-conferinţă.

Nechifor, care se află la al treilea mandat de prefect, îl înlocuieşte pe Sorin Cornilă, care a fost eliberat din funcţie în baza unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri.

“Ştiu că este un mandat nu neapărat să spunem greu, ci provocator, dar vreau să spun că am avut doi ani şi şapte luni de zile în care să mă gândesc ce am greşit, ce am făcut bine, ce nu am făcut bine în cele două mandate. Au fost două mandate, cel puţin cel secund, foarte dificil. Ştiţi foarte bine pandemia, nemaivorbind de alegerile din 2016 şi 2020. Într-adevăr, alegerile din 2024, cele două tururi, prezidenţiale şi parlamentare, sunt într-o perioadă destul de dificilă, să spunem, nu neapărat la nivel naţional, dar complicată, dar sunt convins că împreună cu colegii de la Instituţia Prefectului, cu colegii mei din structurile Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu ceilalţi colegi, inclusiv cu colegii din structurile instituţiilor deconcentrate ne vom canaliza şi vom reuşi să ne organizăm în mod exemplar. Sunt sigur că legea va prima în aceste alegeri”, a declarat Dan Nechifor.

Funcţia de prefect al judeţului Botoşani revine Partidului Naţional Liberal, iar înlocuirea prefectului a fost o decizie politică a liberalilor. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending