Connect with us

Actualitate

O vom putea vedea cu ochiul liber: O cometă care vine odată la 500 de ani va putea fi văzută pe cerul României. Vezi când

Publicat

Publicitate

Pasionaţii de astronomie vor avea „o oportunitate rară şi interesantă” de a vedea o cometă cu ochiul liber cu ocazia unei „experienţe unice în viaţă”, potrivit directorului unui centru de astrofizică din cadrul unei universităţi britanice, informează DPA, citată de alba24.ro. Pentru a o repera va fi nevoie de ceva cunoștințe.

Cometa Nishimura a fost descoperită în august 2023 şi se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra cu puţin timp înainte de zorii zilei de marţi, 12 septembrie.

Atunci va fi vizibilă cu ochiul liber în Europa de Nord.

Acest obiect cosmic, care călătoreşte prin spaţiu cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră, este deja vizibil cu ochiul liber, potrivit profesorului Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A. Milne din cadrului Universităţii Hull din Regatul Unit.

Când poate fi văzută Cometa Nishimura

Potrivit profesorului Brad Gibson, cometa Nishimura poate fi văzută în prima oră după apus şi în ora ce precede zorii zilei dacă, persoanele interesate privesc bolta cerească în direcţia Est-Nord-Est, spre Luna aflată în primul pătrar şi spre planeta Venus.

„Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii.

Publicitate

Cometa Halley, care a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986, are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar.

Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare”, a explicat profesorul britanic.

„Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber.

În medie, oamenii au şansa de a vedea o astfel de cometă cu ochiul liber o dată la un deceniu – este o oportunitate rară şi interesantă”, a adăugat el.

De ce se numește Cometa Nishimura

Cometa C/2023 PI a fost numită după astrofotograful japonez Hideo Nishimura, care a descoperit-o în timp ce realiza fotografii cu expunere îndelungată ale bolţii cereşti folosind o cameră foto digitală pe 11 august.

Potrivit lui Brad Gibson, cometa Nishimura va ajunge la cea mai mică distanţă de Soare pe 17 septembrie, când se va afla la doar 27 de milioane de mile (43,4 milioane de kilometri) de astru.

Profesorul britanic spune că există o şansă reală ca obiectul cosmic să nu supravieţuiască acestei apropieri de Soare.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să estimeze dimensiunile cometei Nishimura, însă Brad Gibson este de părere că aceasta ar putea avea un diametru cuprins între câteva sute de metri şi câţiva kilometri.

Cometa ar putea fi responsabilă pentru o ploaie anuală de meteori, denumită Sigma-Hydris, care are loc în fiecare an în luna decembrie.

Cum ”funcționează” o cometă

Potrivit profesorului britanic, cometele sunt „bucăţi de gheaţă şi roci” rămase în spaţiu după formarea Sistemului Solar în urmă cu aproape 5 miliarde de ani.

Atunci când se apropie de Soare, căldura astrului încălzeşte cometele, eliberând din nucleul lor îngheţat o serie de gaze ce formează apoi coada lor distinctivă.

Micile particule de praf şi roci rămase captive în structura cometelor sunt astfel eliberate de căldura solară atunci când cometele trec pe lângă Soare, iar Pământul trece în fiecare an prin acele „resturi”, dând naştere unui fenomen care se numeşte „ploaie de meteori”.

Potrivit profesorului Gibson, nu există niciun pericol de ciocnire a cometei Nishimura cu Pământul, întrucât astronomii au calculat cu mare atenţie orbita şi viteza de deplasare a acestui obiect cosmic.

În comunitatea ştiinţifică, există de mai multă vreme o dezbatere despre obiectul cosmic – asteroid sau cometă – care a provocat dispariţia dinozaurilor de pe Terra în urmă cu 65 de milioane de ani.

„Ceea ce li s-a întâmplat dinozaurilor reprezintă un eveniment care are loc o dată la 100 de milioane de ani. Oamenii privesc cometele încă din cele mai vechi timpuri şi le-au interpretat în diverse feluri, de la vectori ai Apocalipsei şi până la simpli aducători ai unor veşti bune”, a adăugat Brad Gibson.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: În prag de Crăciun, o femeie de 80 de ani, din Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

În prag de Crăciun, o femeie, în vârstă de 80 de ani, din localitatea Mlenăuți, a rămas fără casă, în urma unui incendiu. Evenimentul s-a produs în această după-amiază. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemnate. Când s-a produs incendiul, femeia era în imobil, împreună cu fiul ei. Au simțit miros de fum, au ieșit din locuință și au sunat după ajutor.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că locuința ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă;
▪️nu supraîncălziți soba;
✔️ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;
✔️stingeți focul pe timpul nopții;
▪️nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cetele de colindători au adus la sediul PSD Botoșani magia datinilor și obiceiurilor de iarnă

Publicat

Publicitate

Tradiția continuă! Sute de urători și colindători din întregul județ au venit cu sufletele pline de bucurie să vestească Nașterea Domnului și să aducă toate urările de un nou an bun social-democraților botoșăneni.

Parcarea din fața sediului PSD Botoșani s-a transformat, duminică, într-o veritabilă scenă, unde cetele de colindători și urători au prezentat cele mai frumoase datini și obiceiuri de iarnă de la noi din județ. Fiecare grup și-a reprezentat cu mândrie locul său de baștină și a adus cu sine o părticică din magia sărbătorilor, păstrând cu sfințenie tradițiile strămoșești.

Gazde primitoare, social-democrații botoșăneni au așteptat aceste momente cu mare drag. Și, așa cum e datina străbună, Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, Alexandra Huțu, secretarul executiv al PSD Botoșani, vicepreședinți ai organizației județene, primari, consilieri județeni și locali, directori, inspectori școlari și membri social-democrați botoșăneni i-au primit pe toți cu inima deschisă, cu pâine și sare, cu vin și cozonac, cu sărmăluțe și alte gustări specifice zilelor de sărbătoare.

„Suntem recunoscători botoșănenilor care păstrează cu sfințenie această moștenire prețioasă și o transmit mai departe, din generație în generație. Obiceiurile și datinile străbune sunt legătura noastră cu trecutul, dar și cu viitorul, o punte între generații care nu se va rupe niciodată. Aceste tradiții, unice în întreaga lume, pe care noi, botoșănenii, le păstrăm cu mândrie în suflet, sunt o comoară de neprețuit, sunt ceea ce ne face să rămânem uniți. Fiecare an în care suntem alături de acești minunați urători este o sărbătoare a moștenirii noastre și un angajament de a face totul pentru a păstra vii tradițiile noastre care ne definesc ca neam”, a fost mesajul emoționant al social-democraților botoșăneni.

Au urat de bine, sănătate și belșug: Căiuții de la Albești, Ansamblul „Cununa” (Bălușeni), Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlătene” (Corlăteni), Ansamblul Folcloric „Flori de Corn” (Corni), Ansamblul „Bujorelul” Coșula, Colindătorii „Mugurașii” și Grupul Oneaga (Cristești), Ansamblul Folcloric „Doina Holmului” (Frumușica), Ansamblul Folcloric „Floare Albastră” (Gorbănești,) Ansamblul Folcloric „Zorile” (Havârna), „Căiuții Albaștri” (Hlipiceni), Ansamblul Folcloric „Moștenitorii de la Prut” (Manoleasa), Ansamblul Folcloric „Cununița” Prăjeni, Ansamblul Folcloric „Doina Costeștilor” (Răchiți), Ansamblul Folcloric Santa Mare, Ansamblul Folcloric „Valea Bașeului” (Știubieni), Ansamblul Folcloric „Todireanca” (Todireni), Ansamblul Folcloric „Tudoreanca” (Tudora), Ansamblul Folcloric „Viișorenii” (Viișoara) și Ansamblul Folcloric „Hora” (Vlăsinești).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nicușor Dan, după ce Coaliția a anunțat că îl susține pe Crin Antonescu: „Foarte bine. Eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”

Publicat

Publicitate

Nicuşor Dan a reacționat după ce Coaliția de guvernare a anunțat că îl susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Nicușor Dan a spus că el îşi va menţine în candidatura și că nu va renunța la cursă, scrie alba24.ro.
„E o decizie pe care au luat-o… foarte bine, eu îmi menţin candidatura şi o să vedem”, a afirmat Nicuşor Dan la Digi 24.

„E vorba de două lucruri – echilibru şi reformă (…). Şi ce-au făcut partidele azi – au dat dovadă de echilibru, pentru că erau nişte lucruri necesar a fi reglementate înainte de 31 decembrie.

Cu privire la reformă – a existat o primă reacţie a partidelor imediat după şocul pe care l-am trăit cu toţii în 24 noiembrie şi părea că există voinţă de reformă în interiorul partidelor politice.

Aşa cum cunosc eu situaţia, există reformişti în cadrul tuturor celor trei partide care formează majoritatea guvernamentală, există însă şi oameni care spun ‘Hai să lăsăm lucrurile, că merge şi-aşa’.

Şi cred că în desemnarea domnului Antonescu au avut câştig de cauză cei din urmă. Asta este situaţia şi în această situaţie mergem în faţa românilor să le cerem votul”, a spus Nicuşor Dan.

În opinia sa, în cadrul campaniei va fi nevoie de o discuţie despre modalităţile în care se poate răspunde aşteptărilor oamenilor privind reforma statului – de a face din acest stat unul funcţional, puternic, pentru că s-au văzut slăbiciunile acum o lună.

Publicitate

„Nu cred că noi trebuie să facem foarte multe calcule pe seama alegătorilor; ei sunt oameni informaţi, din fericire au timp, nu vor fi în aceeaşi situaţie de acum două săptămâni de la Călin Georgescu – turul întâi, au tot timpul să se informeze, să audă ce propune fiecare dintre candidaţi”, a precizat Nicuşor Dan.

El crede că oamenii trebuie să fie informaţi despre decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.

„Trebuie să lămurim, dar să fie foarte clar pentru toată lumea, de ce s-au anulat alegerile din 24 noiembrie.

Pentru că eu consider în continuare că a fost o măsură necesară a Curţii Constituţionale, însă trebuie ca în spaţiul public, pentru alegătorii din toate categoriile, simpatizanţii tuturor competitorilor, să se înţeleagă foarte clar că aceasta a fost măsura corectă; şi pentru moment nu suntem la nivelul acela.

Pentru că mai e nevoie de dovezi, de a vedea cine a fost în spatele candidaturii, câţi bani au fost, care au fost mecanismele, pentru ca oamenii să fie lămuriţi şi să aibă încredere în această instituţie a legii”, a mai spus candidatul independent.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor NOVA Apaserv Botoșani, în perioada Sărbătorilor

Publicat

Publicitate

Nova APaserv anunță că în perioada 25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

PROGRAM  SPECIAL CASIERII

24 Decembrie 2024– 9 Ianuarie 2025

Publicitate
 

Casieria

Marti,

24.12.2024

 

Miercuri,

25.12. 2024

 

Joi,

26.12.2024

 

Vineri

27 12.2024

 

Sambata

28.12.2024

Luni

30.dec.2024

Marti

31.dec.2024

 Bulevard Botosani 8-12 Inchis Inchis  8-12 8-12 Program normal 8-12
Primaverii

Botosani

Inchis Inchis   Inchis   Inchis   Inchis   Program normal Inchis
Uvertura Mall 10-14 Inchis Inchis 10-14   Inchis Program normal 10-14
Piata 1 Decembrie

Botosani

Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
A.I.Cuza Dorohoi 8-12 Inchis Inchis   8-12   Inchis Program normal 8-12
Casieria Darabani Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Saveni Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis
Casieria Bucecea Inchis Inchis Inchis   Inchis   Inchis Program normal Inchis

 

25-26 decembrie 2024- Sărbătoarea Crăciunului şi 1-2 Ianuarie 2025 – Anul Nou– toate casieriile vor fi închise.

În perioada 03-9 Ianuarie 2025 toate casieriile vor fi închise pentru inventarierea anuală a soldurilor.

Reamintim ca platile pot fi efectuate in conturile bancare mentionate pe factura, deschise la BCR,BRD,OTP,TRANSILVANIA, pe site-ul operatorului  si prin POS.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending