Connect with us
Publicitate

Actualitate

O vom putea vedea cu ochiul liber: O cometă care vine odată la 500 de ani va putea fi văzută pe cerul României. Vezi când

Publicat

Publicitate

Pasionaţii de astronomie vor avea „o oportunitate rară şi interesantă” de a vedea o cometă cu ochiul liber cu ocazia unei „experienţe unice în viaţă”, potrivit directorului unui centru de astrofizică din cadrul unei universităţi britanice, informează DPA, citată de alba24.ro. Pentru a o repera va fi nevoie de ceva cunoștințe.

Cometa Nishimura a fost descoperită în august 2023 şi se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra cu puţin timp înainte de zorii zilei de marţi, 12 septembrie.

Atunci va fi vizibilă cu ochiul liber în Europa de Nord.

Acest obiect cosmic, care călătoreşte prin spaţiu cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră, este deja vizibil cu ochiul liber, potrivit profesorului Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A. Milne din cadrului Universităţii Hull din Regatul Unit.

Când poate fi văzută Cometa Nishimura

Potrivit profesorului Brad Gibson, cometa Nishimura poate fi văzută în prima oră după apus şi în ora ce precede zorii zilei dacă, persoanele interesate privesc bolta cerească în direcţia Est-Nord-Est, spre Luna aflată în primul pătrar şi spre planeta Venus.

„Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii.

Publicitate

Cometa Halley, care a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986, are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar.

Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare”, a explicat profesorul britanic.

„Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber.

Publicitate

În medie, oamenii au şansa de a vedea o astfel de cometă cu ochiul liber o dată la un deceniu – este o oportunitate rară şi interesantă”, a adăugat el.

De ce se numește Cometa Nishimura

Cometa C/2023 PI a fost numită după astrofotograful japonez Hideo Nishimura, care a descoperit-o în timp ce realiza fotografii cu expunere îndelungată ale bolţii cereşti folosind o cameră foto digitală pe 11 august.

Potrivit lui Brad Gibson, cometa Nishimura va ajunge la cea mai mică distanţă de Soare pe 17 septembrie, când se va afla la doar 27 de milioane de mile (43,4 milioane de kilometri) de astru.

Profesorul britanic spune că există o şansă reală ca obiectul cosmic să nu supravieţuiască acestei apropieri de Soare.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să estimeze dimensiunile cometei Nishimura, însă Brad Gibson este de părere că aceasta ar putea avea un diametru cuprins între câteva sute de metri şi câţiva kilometri.

Cometa ar putea fi responsabilă pentru o ploaie anuală de meteori, denumită Sigma-Hydris, care are loc în fiecare an în luna decembrie.

Cum ”funcționează” o cometă

Potrivit profesorului britanic, cometele sunt „bucăţi de gheaţă şi roci” rămase în spaţiu după formarea Sistemului Solar în urmă cu aproape 5 miliarde de ani.

Atunci când se apropie de Soare, căldura astrului încălzeşte cometele, eliberând din nucleul lor îngheţat o serie de gaze ce formează apoi coada lor distinctivă.

Micile particule de praf şi roci rămase captive în structura cometelor sunt astfel eliberate de căldura solară atunci când cometele trec pe lângă Soare, iar Pământul trece în fiecare an prin acele „resturi”, dând naştere unui fenomen care se numeşte „ploaie de meteori”.

Potrivit profesorului Gibson, nu există niciun pericol de ciocnire a cometei Nishimura cu Pământul, întrucât astronomii au calculat cu mare atenţie orbita şi viteza de deplasare a acestui obiect cosmic.

În comunitatea ştiinţifică, există de mai multă vreme o dezbatere despre obiectul cosmic – asteroid sau cometă – care a provocat dispariţia dinozaurilor de pe Terra în urmă cu 65 de milioane de ani.

„Ceea ce li s-a întâmplat dinozaurilor reprezintă un eveniment care are loc o dată la 100 de milioane de ani. Oamenii privesc cometele încă din cele mai vechi timpuri şi le-au interpretat în diverse feluri, de la vectori ai Apocalipsei şi până la simpli aducători ai unor veşti bune”, a adăugat Brad Gibson.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Furtuna a făcut ravagii în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

 

– în localitatea Pomârla, unde drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla;

 

– în municipiul Dorohoi, intrarea dinspre Suceava, pe DN 29 A, unde un copac a căzut pe partea carosabilă, blocând circulația rutieră pe ambele sensuri. Obstacolul a fost înlăturat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

Publicitate

– în apropierea localității Vârfu Câmpului, unde un arbore doborât de vânt a blocat circulația pe un sens de mers. Pericolul a fost îndepărtat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

– pe DN 29 A, în apropiere de Mănăstirea Gorovei, unde un arbore a blocat circulația pe ambele sensuri. Pompierii din Dorohoi au tăiat copacul și au eliberat drumul.

Publicitate

 

În localitatea Cerbu, comuna Copălău, a fost nevoie de intervenția unei echipe a furnizorului de energie electrică după ce mai multe fire electrice au fost rupte de vânt.

 

Reamintim faptul că din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, județul Botoșani se află sub incidența unui cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

 

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Administratie

Prefectul Dan Nechifor a verificat personal dacă au fost puse în aplicare măsurile de prevenire a inundațiilor la Botoșani

Publicat

Publicitate

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice. Acesta a fost însoțit de inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a vrut să se asigure că la nivelul primăriilor a fost instituit serviciul de permanență. Prefectul județului a discutat cu persoanele desemnate să asigure permanența și le-a cerut să monitorizeze râurile și zonele potențial inundabile. Totodată, s-a interesat despre situația persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla în următoarele ore sub incidența a trei coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

-până la ora 20:00, cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25… 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

-de astăzi, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp.

-până mâine, la ora 24:00, cod galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestora. Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Publicitate

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, prin ordin al prefectului a fost activat CJCCI Botoșani, a transmis Instituția Prefectului de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 29 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 29 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 29 septembrie 2024:

Loto 6/49: 47, 2, 16, 7, 46, 22

Loto 5/40: 24, 1,  2, 15, 18, 40

Joker: 18, 17, 5, 37, 15+15

Noroc: 0, 3, 3, 7, 5, 1, 2

Publicitate

Noroc Plus: 9, 4, 4, 9, 1, 5

Super Noroc: 2, 8, 8, 6, 2, 9

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: A nins pe Transfăgărăşan și la Bâlea Lac. Utilajele de deszăpezire au intrat deja în acţiune

Publicat

Publicitate

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, a îmbrăcat duminică haina albă a iernii.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a anunţat că a intervenit pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire, relatează mediafax.ro.

„Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C – Transfăgărăşan!”, a transmis DRDP Braşov.

Evenimentul marchează începutul sezonului rece în zona montană înaltă, iar autorităţile au mobilizat rapid echipajele necesare pentru a menţine drumul practicabil.

Codul Portocaliu de ploi a adus primul strat de zăpadă

Avertizările meteo emise de meteorologi, care anunțau un Cod Portocaliu de ploi pentru județul Sibiu, s-au transformat rapid în zăpadă la altitudini înalte. În zonele montane, precipitațiile au devenit ninsoare, acoperind Bâlea Lac cu un strat subțire de zăpadă.

Publicitate

Astfel, turiștii și localnicii care au trecut prin zonă au avut parte de o imagine rară pentru această perioadă a anului, o iarnă timpurie la doar sfârșitul lunii septembrie.

Zăpada a creat un peisaj de poveste, fiind un motiv de bucurie pentru turiștii care au avut ocazia să vadă prima ninsoare a sezonului. Chiar dacă temperaturile s-au apropiat de zero grade, frumusețea Transfăgărășanului sub mantia albă a atras numeroase aprecieri, iar stratul fin de zăpadă a reușit să aducă o atmosferă specifică de iarnă.

 

Publicitate

YouTube video

Cu toate acestea, vremea rămâne instabilă, iar turiștii care intenționează să călătorească în zonă trebuie să fie pregătiți pentru condiții meteo schimbătoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending