Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, implementează proiectul cu titlul ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), Cod SMIS 153321.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (roma și non-roma) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC și are valoarea de 3 808 186,50 lei. Perioada de implementare a proiectului este 15 septembrie 2021 – 31 decembrie 2023.
Obiectivul general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM, prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni. Concret, în cadrul proiectului ne propunem să oferim sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație pentru minim 100 de persoane. Proiectul își propune valorizarea potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională adecvată, conștientizarea problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune si de toleranță interetnică, promovarea interculturalității și diversității.
Grupul țintă (beneficiarii direcți) al acestui proiect este constituit din 100 de elevi din comunităţile marginalizate aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială din teritoriul SDL Botoşani (ZUM 1, ZUM 2, ZUF) din municipiul Botoşani și 100 de părinţi /tutori legali. Elevii selectați pentru a face parte din grupul țintă aparțin următoarelor unități de învățământ: Școala Gimnazială ”Elena Rareș” Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Botoșani, Liceul de artă ”Ștefan Luchian”, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani și de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani.
Elevii au program zilnic și participă la activități de consiliere, informare și mentorat pentru elevi, consiliere pentru educație juridică, activități extracuriculare de dezvoltare a abilităților personale în vederea prevenirii abandonului școlar, precum și la două cursuri din oferta de zece cursuri de inițiere prevăzute în proiect: acordeon, actorie, arte plastice, canto muzică populară, canto muzică ușoară, comunicare și jurnalism, dans modern, gastronomie, fotbal, tenis. Temele abordate de experții implementare și de consilierii angajați în cadrul proiectului cuprind: Dezvoltare personală, Ora de fericire, Bune maniere, Elevul și legea.
În timpul săptămânii, înainte de cursurile școlare pentru copiii care învață după-amiaza sau după ce le finalizează, dacă învață dimineață, le sunt asigurate prin proiect, tuturor celor 100 de copii, servicii de restaurant și servire a mesei la Complexul ”Rapsodia”, unde au o sală dedicată și meniu complet, format din supă/ciorbă/borș, fel principal și desert.
De asemenea, în timpul vacanței de vară, cei 100 de elevi vor merge o săptămână în tabăra ”Pe urmele strămoșilor” organizată la Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, care cuprinde un program cu multă mișcare în aer liber și în piscina interioară, ateliere de creație plastică, jocuri și divertisment de echipă, activități artistice interactive, muzică, dans, vizite la Mânăstirea Brâncoveanu, Herghelia Sâmbăta de Jos, Aventura Park Drăguș și o excursie la Sibiu, cu următoarele obiective turistice: Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet, Podul Minciunilor, Grădina Zoologică, Complexul Muzeal Astra. Folosind povestea și umorul, aerul curat si apa de izvor, elevii vor deveni mai conștienți de aspectele sănătoase ale vieții. Scopul taberei este educarea copiilor pentru a trăi în armonie cu natura si cu respect față de oameni și animale, într-un context natural extraordinar, unde aceștia își exprimă potențialul și dovedesc cunoștințele acumulate în cadrul proiectului nostru, a abilităților și deprinderilor formate. Înainte de a pleca în tabără, copiii vor primi 800 lei din subvenția acordată în proiect, pentru achiziția echipamentelor necesare acestei deplasări. Transportul este, de asemenea, asigurat din fondurile proiectului.
Copiii participă la activitățile organizate în cadrul proiectului, în afara orelor de curs. Deși programul este încărcat, elevii manifestă interes și dorința de a se implica în propria lor formare și dezvoltare, alături de echipa proiectului, ceea ce este foarte important pentru noi toți.
Le mulțumim colegilor și partenerilor noștri, pentru profesionalism și dedicare!
Manager proiect,
Prof. Dr. Macovei Ada Alexandrina