Connect with us

Eveniment

O primă variantă a textului de lege privind interzicerea centralelor de apartament este gata pentru dezbatere

Publicat

Publicitate

Poluarea este mult mai mică și are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună este argumentul cu care, săptămâna viitoare, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezenta o primă variantă a textului de lege.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nici o reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală”, a spus ministrul Mediului.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc”, a explicat Tanczos Barna.

„Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.

Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate”, a adăugat ministrul Mediului.

La case, rămân centralele individuale

Publicitate

„În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale”, a spus Tanczos Barna.

„Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției și dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare. În primăvară.

Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis”, a spus ministrul Mediului la Europa FM.

„Eu mă bucur nespus de mult că sunt orașe care deja gândesc la fel ca ministerul – Clujul, Brașovul. În aceste orașe sunt decizii luate de municipalitate fără să fie obligatorie, stabilită prin lege.

Săptămâna trecută, domnul primar Boc m-a anunțat că în Consiliul Municipal s-a luat această decizie și toate construcțiile care au mai mult de șase apartamente are obligația de a monta centrală comună”, a afirmat Tanczos Barna.

Avantaje și dezavantaje: centrală de bloc vs centrală de apartament
Măsura este motivată prin nevoia de a avea ”un aer mai curat” și trebuie văzut care sunt avantajele și dezavantajele centralelor de bloc vs centrale de apartament.

Cu toată această nevoie, măsurile nu vizează marii poluatori din România, singura țară care mai permite existența în mijlocul orașelor a unor fabrici care elimină în atmosferă substanțe chimice, în timp ce senzorii de măsurare sunt defecți cu lunile.

De asemenea, de menționat este și că multe orașe din România au renunțat de mult timp la încălzirea centralizată.

Comparația este simplă: orașe precum Bucureștiul și Timișoara au sisteme de încălzire nefuncționale, generatoare de costuri uriașe, iar oamenii nu au căldură și nici apă caldă.

Pe de altă parte, în orașe precum Alba Iulia, unde sistemul centralizat a fost desființat acum mulți ani, nu există asemenea probleme.
În teorie, un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai ieftin pentru utilizatori, din cauză că energia termică utilizată se împarte între mai multe apartamente.

Cu toate acestea, autoritățile nu au arătat nici un calcul de eficiență, înainte de a anunța public măsura.

De asemenea, un sistem centralizat este mai ieftin de întreținut (dacă nu cumva are nevoie de un fochist angajat), iar cheltuielile legate de eventualele reparații se împart între locatari.

Pe de altă parte, centrala de apartament este mult mai confortabilă și permite un control mai bun al costurilor.

Căldura poate fi pornită doar la orele la care este nevoie, iar apa caldă nu este o problemă. De asemenea, cine deține o asemenea centrală nu este condiționat de plata utilităților de către ceilalți vecini.

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament din blocurile vechi
În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, a mai decalart Tanczos Barna:

„Legea centralelor de apartament vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.

Ministrul Mediului a avansat încă de luna trecută ideea interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi, el spunând atunci că atât ministerul, cât și administrațiile locale și cetățenii „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

Totuși, în spațiul public a apărut discuția legată de faptul că proprietarii centralelor de apartament riscă să aibă parte de o taxă pe centrală în câţiva ani cu sume importante.

Taxa despre care se discută neoficial este de aproximativ 150-200 de euro pe an pentru o centrală individuală, dar suma ar putea fi adaptată pentru fiecare țară, prin legislația națională, la fel cum se întâmplă la taxele pentru autoturisme.

Prețul la locuințe va crește

Dezvoltatorii imobiliari afirmă că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament.

Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai susțin dezvoltatorii imobiliari.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Moarta din dormitor! Un bărbat de 50 de ani din Darabani, cercetat pentru omor și tentativă la omor. Firul întâmplării

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie, de 92 de ani, din Darabani, ar fi fost agresată de către un vecin, prezentându-se la o unitate medicală cu leziuni la nivelul capului.

Ulterior, au fost demarate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor, iar în urma verificărilor efectuate la domiciliul persoanei bănuite de comiterea faptei, un bărbat, de 50 de ani, din aceeași localitate, în locuința acestuia a fost identificată o femeie decedată.

Aceasta prezenta leziuni la nivelul feței și abdomenului.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.

Față de bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025

Publicat

Publicitate

Prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a din județul Botoșani se va desfășura în zilele de 11 și 12 decembrie 2024

 Săptămâna viitoare, în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, elevii din clasele a VIII-a vor participa la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025.

La nivelul județului Botoșani, simularea se va organiza în 104 unități de învățământ și va implica participarea a 2781 de elevi din învățământul de masă.

Simulările județene au fost stabilite încă de la începutul anului școlar 2024-2025, conform Planului managerial al inspectorului școlar general și au ca obiectiv principal familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar și optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din Botoșani la finalul studiilor gimnaziale.

Simulările județene ale examenului de Evaluare Națională se desfășoară în baza unei proceduri elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și transmisă tuturor unităților de învățământ.

Probele scrise încep la ora 9,00, pentru elevii care învață de dimineață, și la ora 14,00, pentru elevii din schimbul al II-lea. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.

Publicitate

„Subiectele sunt elaborate în cadrul unor comisii de specialitate, constituite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, pe baza conținuturilor/ competențelor asociate acestora, studiate până în momentul desfășurării simulării, conform programelor de examen aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Evaluarea lucrărilor se va realiza de către profesorii din unitățile de învățământ, iar rezultatele vor fi comunicate individual până în data de 10 ianuarie 2025. Notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui.

Rezultatele obținute se vor analiza, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri de intervenție pentru îmbunătățirea rezultatelor la examenul din vară.

Citeste mai mult

Cultura

„De sărbători, mai aproape de tradiție”: Ateliere creative de încondeiat globuri, la Secția de Artă Plastică – Etnografie

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii desfăşoară, în data de 10 decembrie 2024, începând cu orele 13.00, atelierele creative intitulate „De sărbători, mai aproape de tradiţie”, la sediul Muzeului de Etnografie din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.

Aflate la a cincea ediție și derulate în spiritul sărbătorilor de iarnă, atelierele continuă incursiunea în lumea artei populare a încondeierii, pe care participanții o vor descoperi ajutați de doamna profesor Maria Ursulean, coordonator al  secţiunii de pictură tradiţională de la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani, și de micii meșteri ce o însoțesc, elevi ai Liceului Tehnologic Bucecea.

Taxa de participare este de 8 lei/persoană.

Citeste mai mult

Eveniment

A montat plăcuțe de înmatriculare false la mașină și a dat o raită prin sat. Isprava unui bărbat din Corni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 208 H, în localitaea Corni, un autovehicul care nu avea montate plăcuțe cu număr de înmatriculare.

 

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație sau conducerea unui autovehiucl neînmatriculat.

FOTO: arhivă

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending