Connect with us
Publicitate

Eveniment

O primă variantă a textului de lege privind interzicerea centralelor de apartament este gata pentru dezbatere

Publicat

Poluarea este mult mai mică și are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună este argumentul cu care, săptămâna viitoare, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezenta o primă variantă a textului de lege.

„Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nici o reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală”, a spus ministrul Mediului.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc”, a explicat Tanczos Barna.

„Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.

Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate”, a adăugat ministrul Mediului.

La case, rămân centralele individuale

„În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale”, a spus Tanczos Barna.

„Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției și dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare. În primăvară.

Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis”, a spus ministrul Mediului la Europa FM.

„Eu mă bucur nespus de mult că sunt orașe care deja gândesc la fel ca ministerul – Clujul, Brașovul. În aceste orașe sunt decizii luate de municipalitate fără să fie obligatorie, stabilită prin lege.

Săptămâna trecută, domnul primar Boc m-a anunțat că în Consiliul Municipal s-a luat această decizie și toate construcțiile care au mai mult de șase apartamente are obligația de a monta centrală comună”, a afirmat Tanczos Barna.

Avantaje și dezavantaje: centrală de bloc vs centrală de apartament
Măsura este motivată prin nevoia de a avea ”un aer mai curat” și trebuie văzut care sunt avantajele și dezavantajele centralelor de bloc vs centrale de apartament.

Cu toată această nevoie, măsurile nu vizează marii poluatori din România, singura țară care mai permite existența în mijlocul orașelor a unor fabrici care elimină în atmosferă substanțe chimice, în timp ce senzorii de măsurare sunt defecți cu lunile.

De asemenea, de menționat este și că multe orașe din România au renunțat de mult timp la încălzirea centralizată.

Comparația este simplă: orașe precum Bucureștiul și Timișoara au sisteme de încălzire nefuncționale, generatoare de costuri uriașe, iar oamenii nu au căldură și nici apă caldă.

Pe de altă parte, în orașe precum Alba Iulia, unde sistemul centralizat a fost desființat acum mulți ani, nu există asemenea probleme.
În teorie, un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai ieftin pentru utilizatori, din cauză că energia termică utilizată se împarte între mai multe apartamente.

Cu toate acestea, autoritățile nu au arătat nici un calcul de eficiență, înainte de a anunța public măsura.

De asemenea, un sistem centralizat este mai ieftin de întreținut (dacă nu cumva are nevoie de un fochist angajat), iar cheltuielile legate de eventualele reparații se împart între locatari.

Pe de altă parte, centrala de apartament este mult mai confortabilă și permite un control mai bun al costurilor.

Căldura poate fi pornită doar la orele la care este nevoie, iar apa caldă nu este o problemă. De asemenea, cine deține o asemenea centrală nu este condiționat de plata utilităților de către ceilalți vecini.

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament din blocurile vechi
În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, a mai decalart Tanczos Barna:

„Legea centralelor de apartament vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.

Ministrul Mediului a avansat încă de luna trecută ideea interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi, el spunând atunci că atât ministerul, cât și administrațiile locale și cetățenii „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

Totuși, în spațiul public a apărut discuția legată de faptul că proprietarii centralelor de apartament riscă să aibă parte de o taxă pe centrală în câţiva ani cu sume importante.

Taxa despre care se discută neoficial este de aproximativ 150-200 de euro pe an pentru o centrală individuală, dar suma ar putea fi adaptată pentru fiecare țară, prin legislația națională, la fel cum se întâmplă la taxele pentru autoturisme.

Prețul la locuințe va crește

Dezvoltatorii imobiliari afirmă că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament.

Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai susțin dezvoltatorii imobiliari.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați să sărbătorească împlinirea a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române pe Pietonalul Unirii

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani invită botoșănenii pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 – 12.00, în fața Muzeului de Istorie Județean Botoșani, jandarmii îi așteaptă cu tehnica și mijloacele de intervenție din dotare, autospecialele folosite în misiuni, câinii de serviciu, care vor executa exerciții de disciplină canină și de intervenție, precum și cu pliante cu oferta de școlarizare pentru Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și informații suplimentare pentru tinerii interesați de o carieră militară în Jandarmeria Română.

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Marșul pentru viață” de la Botoșani va fi supravegheat atent de jandarmi

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter religios organizate în mai multe localități, în cooperare cu efective de poliție și poliție locală.

Sâmbătă, începând cu ora 13.00, jandarmii vor acționa pentru siguranța participanților la ,,Marșul pentru Viață”, organizat de Protopopiatul Botoșani în parteneriat cu Asociația Tineretului Ortodox Român – Filiala Botoșani, pe traseul Biserica Buna Vestire – str. Octav Onicescu – Blvd. Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – str. Cuza Vodă – str. Marchian – Blvd. George Enescu – Biserica Sfânta Treime.

În aceeași zi, jandarmii vor fi alături de cetățenii prezenți la ,,Marșul pentru Viață” desfășurat în municipiul Dorohoi, de la ora 12.00, la evenimentele cu aceeași denumire din orașele Săveni și Ștefănești, precum și la manifestările similare din comuna Dângeni.
De asemenea, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea enoriașilor de la Biserica Romano-Catolică din municipiul Botoșani să nu fie tulburată pe timpul slujbei religioase prilejuite de sărbătorirea Învierii Domnului.

Nu în ultimul rând, jandarmii botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău la misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării partidei de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani – Poli Iași și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în zona Sălii Polivalente ,,Elisabeta Lipă”, la Concursul național ,,Tărâmul Dansului”.

Având în vederea că deplasarea coloanelor la aceste manifestări religioase se va efectua și pe partea carosabilă, polițiștii rutieri vor lua măsurile necesare pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal, în vederea prevenirii unor incidente nedorite.
Recomandăm conducătorilor auto să acorde atenția cuvenită participanților la aceste marșuri și să reducă viteza de deplasare până la limita evitării oricărui pericol, participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, iar în cazul sesizării unor fapte antisociale să solicite sprijinul acestora în mod direct, în cel mai scurt timp.

Citeste mai mult

Eveniment

Transport de lemne confiscat de polițiști în comuna Mihai Eminescu

Publicat

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit, joi, pentru control, pe drumul public din comuna Mihai Eminescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta peste un metru cub de material lemnos, fără a avea aviz de însoțire a mărfii.

 

Față de bărbat a fost dispusă măsura sancționării contravenționale,  cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune amplă a polițiștilor și jandarmilor în municipiul Dorohoi. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla, jandarmi și polițiști de frontieră au organizat o acțiune, cu efective mărite în zona de competență, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru identificarea conducătorilor auto care se urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive sau droguri.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate aproximativ 200 de persoane, 36 dintre acestea fiind atenționate cu privire la modul de comportament.

 

Totodată, au fost controlate 133 de autovehicule, iar 43 dintre conducătorii auto au fost sancționați contravențional pentru încălcarea normelor rutiere, cu amendă în valoare totală de peste 3.000 de lei.

 

De asemenea, în cadrul activităților au fost confiscate bunuri în valoare de 3.500 de lei, constând în peste 100 de articole de îmbrăcăminte și aproximativ 400 de țigarete de proveniență Duty Free.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending