Connect with us
Publicitate

Actualitate

O nouă taxă pentru proprietarii de mașini din România: TAXA pentru MAȘINI de LUX special pentru autoturismele premium

Publicat

Publicitate

O nouă taxă care îi va afecta pe deținătorii mașinilor de lux ar urma să fie introdusă în România. Guvernul vrea să introducă un ipozit pe supermașini care va afecta zeci de mii de proprietari de autoturisme din România unde apetitul pentru autoturismele premium este într-o continuă creștere, relatează alba24.ro.

Astfel, Guvernul vrea să impoziteze mașinile cu o valoare de peste 100.000 de euro și cu o vechime de până la 3 ani. Proprietarii vor trebui să plătească anual o taxă care pornește de la 500 de euro.

Patru bolizi de lux sunt înmatriculați, în fiecare zi, în România. În țara noastră, chiar dacă prețurile ajung la sute de mii de euro, în prezent, zeci de mii de români dețin mașini din gama premium, iar apetitul pentru supermașini este în creștere, scrie euronews.ro.

Publicitate

Cum va fi calculat impozitul pe autoturismele de lux

Guvernanții, vor să-i taxeze pe proprietari mașinilor de lux cu un nou impozit anual de 0,5% din valoarea acestor autovehicule de lux, care au o vechime de până la 3 ani și cu un preț mai mare de 100.000 de euro.

Dacă noua taxare va deveni realitate, proprietarul va plăti anual 500 de euro, la o valoare de minim 100.000 de euro, și va ajunge la un impozit de 2.000 de euro pentru autovehiculele cotate la 400.000 de euro.

Anul trecut, în țara noastră figurau ca înmatriculate peste 8.000 de modele Porsche, în jur de 500 de modele Bentley și tot atâtea Maserati, peste 250 de Ferarri, aproape 200 de autoturisme Rolls-Royce și peste 100 de Lamborghini.

Publicitate

Peste 10.000 de mașini de lux sunt înmatriculate în România

  • Porsche – 8.209
  • Maserati – 511
  • Bentley – 483
  • Ferrari – 261
  • Rolls- Royce – 183
  • Lamborghini – 114
  • Aston Martin – 96

Mașini de lux cumpărate în primele 4 luni din 2023, în România

  • 185 Porsche
  • 17 Bentley
  • 16 Rolls Royce
  • 14 Lamborghini
  • 9 Aston Martin
  • 5 Ferrari

Ultimele modificări din draftul OUG cu măsurile fiscale

Potrivit profit.ro draftul inițial al OUG prin care erau prevăzute măsuri fiscale a fost modificat după rundele de negocieri din coaliția PSD-PNL. Parte dintre măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023, iar majoritatea, de la 1 ianuarie 2024.

  • S-a renunțat la intenția de a majora impozitul pe dividende de la 8% la 10%.
  • TVA rămâne 5% doar pentru cărți și manuale. În consecință, cota de 5% nu dispare (pentru a rămâne doar 9% șiu 19%).
  • Intenția de a introduce un impozit și pe mașinile de lux, în prezent fiind luată în calcul valoarea de 100.000 de euro pentru un autovehicul.
  • Impozitul ar fi similar cu impozitul de 1% analizat pentru proprietăți imobiliare cu valoare de peste 500.000 de euro. Valoarea nu a fost stabilită în cazul autovehiculelor.
  • Acciza la zahăr este incertă – ar scumpi băuturile carbogazoase cu 20-30%
  • TVA pentru hrana animalelor de companie rămâne la cota redusă de 9%

Alte modificări importante incluse în proiectul de OUG negociat în coalițoia PSD-PNL

  • Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
  • TVA la alimente cu conținut ridicat de zahăr, de peste 5g/100g produs, urcă la 19

Restricționarea cheltuielilor pe firme

– Astfel, se limitează deductibilitateala 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice;”

– la 25% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului.

Publicitate

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii
de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de
taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte
persoane sau pentru instruire de către școlile de șoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial

  • Crește taxarea la bursă – impozitul pe câștigurile din titluri de valoare va crește de la sistemul 1-3% (în funcție de perioade pe care este deținut titlul) la 3-5%.
  • Impozitarea veniturilor cu sursă neidentificată crește de la 16% la 50% – Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.”

  • Autoritățile consideră în acest caz că un impozit de 16%, cum este în prezent, nu este o sancțiune care să descurajeze nedeclararea veniturilor
    restricții în ce privește deductibilitatea unor cheltuieli ale companiilor cu alte firme din grupul mamă, din afara țării.

Astfel, în baza unor formule de calcul, cheltuielile cu consultanța, managementul, redevențele, dobânzile intragrup, etc, nu vor mai fi deductibile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending