Connect with us
Publicitate

Actualitate

O lume pe cale să moară. Drama comunelor care dispar din cauza sărăciei

Publicat

Publicitate

Lumea rurală din nordul extrem al României, este pe cale de dispariție. Satele prea îmbătrânite, golite de tineri, cu tot mai puțini copii care se nasc anual și mult prea multă sărăcie. În județul Botoșani sunt nu mai puțin de 13 comune care au ajuns să aibă mai puțin de 2.000 de locuitori, scrie Adevărul.

Sunt pline de case dărăpănate cu lacăt pe ușă în care nimeni nu mai vine să locuiască. Școlile au tot mai puțini elevi iar tinerii sunt o raritate. Cea mai gravă situație este în comuna Adășeni, acolo unde au mai rămas doar 1.300 de suflete, dintre care majoritatea bătrâni.

Este o dramă socială și demografică tot mai pregnantă, cu oameni în vârstă tot mai bolnavi, singuri și fără niciun ajutor, ducându-și ultima parte a vieții pe ulițe înfundate de noroi, în sărăcie și condiții precare de viață. Este o lume sătească care, mai ales la Adășeni, s-a prăbușit ireversibil în ultimii 30 de ani fără ca nimeni să intervină în vreun fel.

Publicitate

Comuna în care se nasc 6 copii pe an
Adășeniul este comună mică, cu doar două sate, în apropiere de Avrămeni, la peste 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Ca să ajungi la Adășeni urmezi un drum singuratic prin mijlocul unui câmp gol, aproape părăsit. În satul principal, Adășeni, a mai rămas un nucleu de case locuite, în rest multă liniște, lacăte la uși și locuințe dărăpănate de care nu se mai ocupă nimeni.

De altfel, satul poate fi parcurs de la un capăt la celălalt în maxim 15 minute, de mers pe jos. În afară de drumurile principale, asfaltate, multe ulițe se cufundă încă în noroaie, iar aducțiunile cu utilitățile merg greu, ca pentru o comunitate mică și parcă fără speranță. Specialiștii în asistență socială de la Primărie recunosc că Adășeniul, la fel ca multe comune mici, este o lume pe cale de dispariție.

„Riscă foarte mult să dispară cu totul. Ca multe alte comune. Se vede că este același procent de plecare a populației, mult mai mare decât în anii anteriori. Rămân bătrânii și o să le fie foarte greu fără tineret care să-i ajute”, mărturisește referentul pe probleme sociale, Relu Rusu, de la Primăria Adășeni.

Publicitate

De fapt același referent arată o realitate crudă, a cele mai mici comune din județul Botoșani. Se nasc tot mai puțini copii, iar procentul vârstnicilor, majoritatea trecuți deja de 70 de ani, a ajuns să ridică până la 70% din populație. O situație aproape fără precedent în nordul Moldovei.

„Deja se nasc foarte puțini, avem câteva dosare pe anul acesta, cu nașteri. Nu sunt semne că se va ridica tineret prea mult. Din contră. O să predomine în continuare bătrânii, adică peste 70% la sută”, spune Relu Rusu. Sunt maxim 6 nașteri pe an iar cimitirul satului este plin.

Tot mai bătrâni și mai săraci
Moș Leonte are 75 de ani. Ține minte că înainte satele erau pline de copii. Rememorează cu nostalgie cum mergea, tânăr fiind, cu vecinii la muncile câmpului. Acum satul este tot mai pustiu. Iar bătrânii tot mai săraci și mai bolnavi.

Publicitate

„Ne ducem toți, unul câte unul. Înainte ulița era plină. Dar să vezi ce era la câmp. Și pe vremea CAP-ului. După aceea, tot mai puțini, tot mai puțini. Am rămas mulți bătrâni. Și mai ales fără ajutor, de la cei tineri. Sunt mulți bolnavi dar spitalele sunt departe și trăiesc și ei câte le-o da Dumnezeu”, mărturisește bătrânul.

De altfel, comuna nu are nici măcar medic de familie. Nici comuna vecină. Singurul spital la care pot apela pentru consulturi de specialitate este Spitalul Județean Botoșani, la 50 de kilometri. Iar majoritatea sunt pensionari de CAP, cu 1.000 de lei pe lună.

„Este greu să-ți cumperi medicamente. Că toți sunt bolnavi. Și mai mergi când găsești pe cineva cu mașina să plătești și ajungi, la oraș, la spital. Dar de câte ori apuci să mergi. Te stingi aici. Măcar să aibă cine să-ți pună lumânarea. Este greu să te mai întreții, să-ți mai gătești”, mărturisește o săteancă în vârstă.

„La ce să mai vină înapoi”
Acest fenomen este cauzat de plecarea masivă a tinerilor în străinătate. Îmbătrânirea este de fapt, o părăsire a satelor de către cei în putere. Iar ceea ce i-a alungat de acasă este sărăcia.

În ultimele trei decenii nimeni nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți viața oamenilor din zonele rurale, iar tinerii sătui de agricultura de subzistență, de lipsa de viitor și mai ales de lipsa de condiții civilizate de trai a ales să plece imediat ce s-au deschis porțile Europei.

Majoritatea nici nu se vor mai întoarce. Și-au făcut deja un viitor în țările occidentale. Situația este recunoscută până și de autoritățile locale care mărturisesc că tinerii nu au pentru ce să mai vină înapoi la Adășeni.

„Tinerii au plecat, asta este problema de fapt. Toți care pleacă nu au pentru ce să se întoarcă. Nu au serviciu și este greu”, spune Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni. Localnicii spun că nici nu îndrăznesc să le mai ceară copiilor să revină în sărăcie.

„Am doi copii în Germania și o fată la Brașov. Ce să facă aici? Nu este nimic în sat. La ce să-i chem? Industrie nu-i, loc de muncă nu-i. La ce, la pământ? Până și acela îi dat la asociație că nu are cine-l lucra”, spune un sătean.

„Îi greu și cu apa. S-a pus canalizare dar nu s-a dat drumul. Tinerii nu au niciun viitor aici. Cum termină cu școala pleacă în străinătate. Și nu se mai întorc. Rămân în Franța, Belgia, Germania. Am nepoți, au copii, trăiesc de 15 ani acolo. Nici nu se mai gândesc. Sărăcia îi forțează să plece. Ai un copil la școală, cu ce-l ții. Nu trebuie să pleci la muncă, acolo unde găsești și unde ești plătit?”, adaugă un alt sătean.

Fără tineri și automat fără viitor, aceste comune se sting încet dar sigur, cu o mână de bătrâni bolnavi și săraci, mai notează Adevărul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări

Publicat

Publicitate

Președintele ales al Consiliului Jdețean Botoșani, Valeriu Iftime, a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări de la locuitorii supărați că au fost distruse mai multe poduri.

Realitatea din teren o regăsiți în filmuțelul de mai jos.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ

Publicat

Publicitate

O nouă veste bună pentru educația botoșăneană! Patru licee cu profil agricol din județ vor beneficia de finanțări totale de peste 2,7 milioane de euro pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii lor.

          Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI Politici pentru noua generație. Între cele 38 de proiecte admise la finanțare se regăsesc și trei proiecte depuse de licee din județul nostru. Este vorba de Liceul „Demostene Botez” Trușești, Liceul Tehnologic Coțușca și Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, fiecare obținând o finanțare de aproximativ 650 de mii de euro. Lor li se adaugă Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, care, în prima rundă, a obținut o finanțare de 760 de mii de euro.

          „Investițiile în sistemul educațional nu sunt doar necesare; ele reprezintă fundamentul pe care ne construim viitorul, atât al copiilor noștri, cât și al întregii comunități. Am susținut și vom continua să susținem profesionalizarea elevilor din liceele tehnologice, astfel încât, atunci când vor finaliza studiile să fie pregătiți rigorilor pieței muncii. Județul nostru este preponderent agricol, iar liceele cu acest profil pregătesc viitorii specialiști în acest domeniu. Partidul Social Democrat a pus și va pune un mare accent pe programele de finanțare a investițiilor în domeniul educațional și pe corelarea acestora cu cerințele angajatorilor. Doar așa vom avea specialiștii de care avem atâta nevoie. Aceasta este soluția pentru ca tinerii noștri să învețe o meserie care să aibă căutare pe piața muncii, să fie bine plătită și să nu mai plece în străinătate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

          Prin aceste finanțări din PNRR se urmărește transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat: optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat, a declarat astăzi, 13 noiembrie 2024, în cadrul vizitei sale în comuna Dersca, județul Botoșani, că optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării pe care AUR își propune să o aducă în România.

El a subliniat importanța implicării comunității și a încurajat locuitorii să participe activ la alegeri, având încredere în candidații tineri și în #PlanulSimion.

Silegeanu a evidențiat faptul că sprijinul comunității pentru George Simion și proiectele parlamentare propuse demonstrează că AUR are o viziune clară și optimistă pentru viitorul țării. „Cetățenii din Dersca își pun mari speranțe în Simion, convinși că acesta este liderul care poate aduce România pe drumul cel bun,” a spus el, adăugând că numai prin unitate și eforturi comune România poate deveni o țară unită, mândră și prosperă.

Publicitate

Prim vicepreședintele AUR a mulțumit localnicilor pentru primirea călduroasă și încrederea acordată, reafirmând angajamentul partidului de a transforma aceste speranțe în realitate.

CMF 11240014

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe cardurile educaționale pentru elevii dezavantajați. Anunț oficial

Publicat

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic se acordă pentru a sprijini educația copiilor dezavantajați timp de 4 ani, începând cu anul școlar 2023-2024, scrie alba24.ro.

Banii se dau în contul proiectului „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

În acest an școlar, MIPE va asigura finanțarea sprijinului educațional pentru aproximativ 650.000 preșcolari și elevi dezavantajați.

Publicitate

Când intră banii pe cardurile educaționale: În data de 18 noiembrie, va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior.

Pentru preșcolarii și elevii noi , care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.

Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați.

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achiziționarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

Publicitate

venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.
Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending