Connect with us
Publicitate

Eveniment

O casă din Ionășeni a fost în pericol, noaptea trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Ionășeni a fost în pericol, noaptea trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la întregul acoperiș.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului

Vă reamintim faptul că în sezonul toamnă – iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Băiat de 15 ani, din Săveni, căutat în vederea arestării preventive, ridicat de jandarmi din Centrul Vechi din Botoșani

Publicat

Publicitate

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat, în zona Centrului Vechi din municipiul Botoșani, un băiat în vârstă de aproximativ 15 ani, cu domiciliul în orașul Săveni, care era căutat în vederea arestării preventive.

Jandarmul și-a chemat colegii aflați în serviciu, care după verificarea identității băiatului l-au predat polițiștilor botoșăneni.

Există suspiciunea ca băiatul să fie și posibilul autor al unei fapte penale comise duminică seară pe strada Ștefan Luchian din municipiul Botoșani, caz în care ar fi deposedat un copil în vârstă de 12 ani de telefonul mobil pe care acesta îl avea asupra sa.

Citeste mai mult

Eveniment

Rotary Club Botoșani lansează o nouă ediție a programului bursier „Prof. dr. Constantin Manolache”

Publicat

Publicitate

 Proiectul bursier „Ajută un copil să învețe!” desfășurat de către Rotary Club Botoșani și susținut de sponsori și parteneri a creat posibilitatea acordării pentru anul școlar 2024-2025 a unui număr de 10 burse școlare „Profesor Doctor Constantin Manolache“, în scopul sprijinirii elevilor din ciclul preuniversitar liceal din județul Botoșani.

Valoarea unei burse este de 6.000 lei/an și se va acorda conform Regulamentului în baza unui concurs de dosare. Este considerat eligibil pentru a aplica la BURSA ȘCOLARĂ ROTARY orice elev care urmează cursurile liceale ale învățământului de zi și care îndeplinește următoarele criterii. • este elev intr-o unitate de invatamant liceal din județul Botoșani și are domiciliul în județul Botoșani; • a fost participant la faza naționala a Olimpiadelor sau concursurilor școlare in anul școlar 2023-2024 sau a reușit să ocupe locul I, II sau III la etapele județene ale Olimpiadelor. • are media generală în anul școlar trecut (2023-2024) peste 8,50; • nu beneficiază de alte burse cu surse din mediul privat; • venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depășește suma de 3000 lei/luna. Perioada de primire a dosarelor de candidatură este 10-31 octombrie 2024, acestea urmând a fi trimise electronic la adresa de email : office@rotarybotosani.ro

Atribuirea burselor de studii se va face în urma unui proces de evaluare a candidaților înscriși, lista bursierilor câștigători fiind publicată în data de 22 noiembrie 2024. Regulamentul programului, criteriile de eligibilitate și conținutul dosarului de candidatură pot fi accesate pe site-ul clubului: https://rotarybotosani.ro/ajuta-un-copil-sa-invete-profesor doctor-constantin-manolache-editia-2024-2025.html www.rotarybotosani.ro office@rotarybotosani.ro www.facebook.com/RotaryBotosani

Bursele poarta numele distinsului nostru coleg, profesor doctor Constantin Manolache, personalitate cu o carieră didactică deosebită, dascăl ce a inițiat în tainele cărților generații și generații de elevi. In memoria sa, Rotary Club Botoșani a hotărât ca bursele de studiu, care vor fi acordate începând cu anul școlar 2014-2015, să-i poarte numele, în semn de prețuire, de respect dar și ca model de urmat pentru generațiile următoare.

Asociația Clubul Rotary – Botoșani este o organizație non-guvernamentală și non-profit alcătuită dintr-un grup de voluntari din comunitatea locală, lideri și conducători din diverse domenii, profesioniști de elită în domeniul lor de activitate și are ca obiectiv susținerea performanței și a excelenței, prin implicarea în proiecte sociale, culturale, sportive și educaționale, sub sloganul “A servi mai presus de sine însuși”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Preot nou la Stănești, comuna Lunca! Diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit în timpul slujbei închinate Sfintei Parascheva

Publicat

Publicitate

În cadrul Sfintei Liturghii în cinstea Sfintei Parascheva, îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din localitatea Stănești, Protopopiatul Botoșani. Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Părintele Filip Eduard Petru este din județul Neamț. A învăţat la Seminarul Teologic “Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Piatra Neamt, după care a studiat Facultatea de Teologie Ortodoxă Pastorală “Dumitru Staniloae” la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi. A studiat Master – Teoria și Practica Formării Religioase la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip și au împreună trei copii.

Scurt istoric al Bisericii din Stănești

În anul 1796 familia Cristea Banu, defunctul proprietar al acestei zone, ridică prima biserică făcută din furci cu o lungime de 4 m, lățime 3 m și înălțime de 2,5 m acoperită cu șindrilă.

Pe icoanele de pe catapeteasmă era menționat anul 1772, probabil de la o biserică mai veche dar despre care nu avem date.

A doua biserică a fost construită de către Logofătul Ștefanache Cristea între anii 1832-1837 din lemn de stejar acoperită cu tablă, preot paroh fiind Ioan Gheorghiu.

La anul 1928 satul avea 60 de familii cu 200 de persoane. Deoarece biserica necesita repareții capitale părintele Vasile Ionescu împreuna cu, consilierii au luat decizia de a dărâma biserica și de a reconstrui alta, ce a avut loc între 1931-1933, din scândură și sfințită în anul 1939.

Publicitate

În 1958 această biserică a luat foc în data de 13 iunie, la orele 23. Satul a stat fără biserică până în anul 1971 când, la inițiativa părintelui Elisei Florea, călugăr cu metanie din Mănăstirea Cozancea, și cu osteneala sătenilor s-a construit actuala biserică și a fost sfințită în anul 1973.

De-a lungul timpului Satul Stănești a făcut parte din comunele: Zlătunoaia, Ionășeni, Albești, Bâznoasa, iar acum Lunca. Regimul comunist a vrut total să șteargă acest sat de pe hartă interzicând în totalitate eliberarea de autirizații de construcții în scopul ca terenul sa fie dat spre agricultură.

Pe aici au trecut țăranii din 1907 care au pornit răscoala la Todireni și a fost înăbușită la Flămânzi.

Publicitate

Din acest sat provin importanți călugări cu viață alesă și preoți de mir devotați. Satul în momentul de față are un număr de 83 de casa locuite din care 47 doar cu o singură persoană.

Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Preoții și diaconii slujitori la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva au fost numeroși:

Preoţi:

  1. Ierom. Mitrofanis Paliouras (Mănăstirea Sfântul Pavel, Muntele Athos) – protos
  2. Pr. Dimitrios Mamouchas (membru al delegației IPS Nikitas)
  3. Pr. Konstantinos Mitev (membru al delegației IPS Naum)
  4. Arhim. Petroniu Marin (starețul Mănăstirii Pângărați și exarhul mănăstirilor din zona Neamțului)
  5. Arhim. Benedict Sauciuc (stareţul Mănăstirii Neamţ)
  6. Arhim. Teodosie Pleşca (stareţul Mănăstirii Zosin)
  7. Protos. Elisei Nedescu (stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”)
  8. Pr. Cristian Barnea (prodecanul Facultății de Teologie din Iași)
  9. Pr. Ionuţ Apetrei (protopop al Protopopiatului Dorohoi)
  10. Pr. Mihai Zaharia (Belceşti)

Diaconi:

  1. Arhid. Florin Guzgă
  2. Arhid. Ciprian Rusu
  3. Arhid. George Tsourous (membru al delegației  IPS Nikitas)
  4. Diac. Andrei Matei (membru al delegației PS Grigorios)
  5. Arhid. Alexandru Rădulescu
  6. Arhid. Paul Dolhascanu

Citeste mai mult

Eveniment

Numărul de cazuri de fraude pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%, în primele nouă luni

Publicat

Publicitate

Departamentul de Inspecţie Energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primele nouă luni din 2024 un număr de 1.024 de cazuri de consum fraudulos, din care 436 în sistemul de distribuţie gaze naturale şi 588 în cel de energie electrică.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a Românie şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova.

“În timp ce numărul de cazuri de fraude pe segmentul de gaze naturale a înregistrat o scădere cu 36%, pe segmentul de electricitate a crescut cu 31%. În perioada analizată, volumul de energie sustras în cele 1.024 de cazuri se ridică la circa 15,3 milioane de kWh, cu o valoare de circa 6,9 milioane de lei. Spre comparaţie, această cantitate este echivalentă cu consumul anual de energie electrică al consumatorilor casnici dintr-o localitate de mărimea municipiului Paşcani sau al celor de gaze naturale dintr-o localitate de dimensiunea oraşului Azuga”, se precizează în-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, consumul fraudulos reprezintă furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului au fost întocmite şi transmise plângeri penale către instituţiile abilitate.

Mai mult, compania de distribuţie avertizează că instalaţiile clandestine utilizate, intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod pot beneficia de energie gratuită.

“Orice astfel de instalaţie improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicaţie etc. Pentru un câştig nesemnificativ în raport cu consecinţele posibile, oamenii îşi riscă bunurile, locuinţa, afacerea, sănătatea sau chiar viaţa. Pot avea de suferit atât cei care “se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar şi persoanele, locuinţele, agenţii economici din vecinătate şi nu în ultimul rând, mediul. Performanţele reţelelor de distribuţie sunt afectate de improvizaţiile şi instalaţiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel şi protecţiile şi automatizările ce sunt proiectate şi reglate ţinând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut şi atunci nici reţelele nu funcţionează la parametri normali, având de suferit şi consumatorii oneşti ce îşi plătesc cu regularitate facturile”, susţine compania, în comunicat.

Publicitate

Totodată, consumul fraudulos înseamnă şi pierderi financiare pentru companie, dar şi creşterea unor cheltuieli pentru consumatori în condiţiile în care intervenţiile ilegale afectează consumatorii oneşti prin întreruperi ale serviciului de distribuţie şi/sau parametri neconformi ai energiei şi gazelor naturale furnizate.

“De asemenea, pentru siguranţa clienţilor, recomandăm următoarele măsuri de prevenţie: nu lăsaţi persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale; nu acceptaţi soluţii de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici; nu acceptaţi folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalaţiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolaţie cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalaţia de gaz etc.)”, se mai arată în documentul citat.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Publicitate

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,37 miliarde de euro. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending