Connect with us
Publicitate

Actualitate

O bijuterie arhitectonică din municipiul Botoșani va fi cumpărată de Primărie

Publicat

Administraţia locală botoșăneană a iniţiat, în baza unei decizii adoptate, joi, de Consiliul Local, procedura de cumpărare a Casei “Ankele”, aflată pe Lista monumentelor istorice, informează AGERPRES.

Casa Ankele a fost construită în anul 1836 de Carol Ankele, unul dintre cei mai bogaţi negustori armeni din Botoşani în perioada interbelică. În ea au funcţionat, la început, un magazin de utilaje agricole şi un atelier mecanic.

Imobilul, care are o suprafaţă construită la sol de 585 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 1.101 metri pătraţi, a fost evaluat la 517.000 de euro, însă, în urma unor negocieri, a fost stabilit un preţ de 400.000 de euro, care va fi achitat în doi ani. Casa, care are subsol, parter şi etaj, a fost pe timpul perioadei comuniste un magazin cu articole pentru copii, care purta numele de “Bucuria copiilor”.

“Considerăm că am făcut o negociere foarte bună, pentru a nu pune presiune pe bugetul local. Plătim în trei rate anuale. Includem acest obiectiv în viitorul Program Operaţional Regional pentru a-l reabilita. Nu vreau să spun astăzi ce destinaţie vom da acestui imobil, dar am spus că voi consulta cetăţenii”, a afirmat primarul Cosmin Andrei.

Achiziţia acestei clădiri, care se afla în proprietatea unor persoane fizice, a fost propusă în urmă cu nouă ani, însă procedurile de cumpărare au fost întârziate.

Sursa: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Ministrul Educației: Anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape

Publicat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, că anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape, ceea ce va conduce la venituri mai mari cu peste 50% faţă de luna iunie a anului curent.

“Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată. În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică. Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an”, a afirmat Deca, la Parlament, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, există încă “o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale”.

“Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale”, a explicat Ligia Deca.

Ea a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

“Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat (…) reprezentanţii federaţiilor sindicale şi domnul prim-ministru. (…) Ştiu care sunt propunerile de etapizare, dar aş vrea să nu inducem în opinia publică variante care nu sunt confirmate. Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice”, a transmis Deca. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copiii curioși de la Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi s-au întâlnit astăzi cu pompierii

Publicat

Peste 100 de de copii curioși de la Grădinița cu program prelungit “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi s-au întâlnit astăzi cu pompierii. Aceștia le-au împărtășit secretele esențiale ale supraviețuirii în fața pericolelor.

Cu ochii strălucind de curiozitate, cei mici au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu sau cutremur și cum să își protejeze viața lor și a celor din jur în cazul unei situații de urgență.

Echipajul SMURD, prezent la această activitate, le-a dezvăluit o parte din tehnicile primului ajutor și modul în care se poate acționa în fața unei persoane aflate în nevoie.

Cu această ocazie, pompieri au transmis celor mici următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta grădiniței:
– Să anunțe evenimentul primului adult pe care îl întâlnesc și să își păstreze calmul
– Să părăsească clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic
– Să urmeze căile de evacuare marcate. Să nu se întoarcă spre locurile în care se manifestă incendiul ca să își ia lucrurile personale sau obiectele de valoare
– Dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai ușor
– Să aștepte intervenția pompierilor
*În caz de cutremur: *
– Să se adăpostească sub bănci și să stea departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiecte care i-ar putea răni
– Să își protejeze capul și fața
– Să nu iasă din clasă în timpul cutremurului
– Cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență
– Vor putea ieși după terminarea seismului și verificare a căilor de evacuare.
Activitatea a fost organizată în cadrul programului național “Școala altfel”.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Bucecea, depistat la volan pe o stradă din municipiul Botoșani cu toate că nu avea permis

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Bucovina, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din orașul Bucecea.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are dreptul de a conduce suspendat din luna noiembrie a.c.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

A fost aleasă culoarea anului 2024. Cum se face selecția

Publicat

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Instagram a institutului, nuanţa Peach Fuzz este aleasa, relatează alba24.ro.

A fost aleasă culoarea anului 2024, a anunțat de Pantone Color Institute. Aceasta va influența lumea designului, în anul următor.

Culoarea anului 2024 este „Peach Fuzz”, informează site-ul postului public de televiziune din Canada (cbc.ca).

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Instagram a institutului, nuanţa Peach Fuzz este descrisă ca semănând cu:

  • „o piersică delicată, catifelată, al cărei spirit atotcuprinzător îmbogăţeşte mintea, corpul şi inima”.

Semnificații

„Această nuanţă caldă şi confortabilă evidenţiază

  • dorinţa noastră de a fi împreună cu ceilalţi
  • sentimentele pe care acea dorinţă le creează”.


De asemenea, reprezentanţii Pantone Color Institute au declarat că Peach Fuzz este totodată o culoare „subtil senzuală”, „cordială”.

Aceasta „care comunică un mesaj de grijă şi împărtăşire, de comunitate şi colaborare”, potrivit Agerpres.

Momentul cultural actual

Cei care urmăresc acest anunţ anual ştiu deja că este vorba despre mai mult decât o simplă nuanţă de vopsea care să ne inspire alegerile de design.

„Culoarea anului” este văzută de mulţi ca reprezentând momentul cultural actual.

Pantone Color Institute, care are sediul în oraşul Carlstadt din statul american New Jersey, anunţă „culoarea anului” începând din 2000.

Atunci, nuanţa desemnată câştigătoare la ediţia sa inaugurală a fost „Albastru Cerulean”. Era descrisă ca oglindind „culoarea cerului într-o zi limpede ca cristalul, care reflectă dorinţa noastră de pace şi relaxare la intrarea în noul mileniu”.

Alegerea de anul trecut

Alegerea de anul trecut, „Viva Magenta”, a fost descrisă ca fiind „un roşu purpuriu nuanţat, înrădăcinat în natură, care încurajează experimentarea şi exprimarea de sine fără reţineri”.

2023 a fost anul în care oamenii au îmbrăţişat maximalismul, o tendinţă de decor care adoptă estetica excesului. De asemenea, a fost un an în care oamenii au adoptat din nou nostalgia, marcând revenirea în actualitate a camerelor de filmat, DVD-urilor şi a discurilor de vinil. Magenta îndrăzneaţă şi strălucitoare a părut o alegere potrivită.

overlay-clever

„Am vrut să evidenţiem în faţa publicului modul în care ceea ce se întâmplă în cultura noastră globală este exprimat şi reflectat prin intermediul limbajului culorilor”, a declarat Laurie Pressman, vicepreşedinte al Pantone Color Institute.

Cum este aleasă culoarea anului

Pentru a decide asupra culorii anului, Laurie Pressman a dezvăluit că:

  • o „echipă globală de experţi în culori” cercetează în amănunţime diverse aspecte din industria de divertisment, artă, modă, toate domeniile de design, destinaţiile de călătorie, stilurile de viaţă, „stilurile de joacă sau evadările plăcute”, precum şi condiţiile socioeconomice pentru a identifica cele mai pertinente influenţe.

foto: captură video/Pantone

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending