Connect with us

Actualitate

Numărul românilor care vor să muncească ocazional, pentru a-şi rotunji veniturile, a crescut cu aproape 60% în 2023

Publicat

Publicitate

Numărul românilor care sunt tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-şi suplimenta veniturile sau ca meseriaşi în ţară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, faţă de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor centralizate de platforma Delucru.ro, mai mult de 40% dintre respondenţi sunt persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari, care vor să-şi suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor şi de teama unor perioade mai dificile.

Cei mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi sunt românii din mediul urban, dar este în creştere numărul tinerilor interesaţi de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele: Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.

În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici. De asemenea, în creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).

Conform analizei de specialitate, mai mult de 70% din totalul celor chestionaţi caută activ de lucru şi publică anunţuri pe platforma DeLucru.ro, unde intră în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunţuri pentru a căuta de lucru, în creştere cu 38% faţă de anul precedent.

Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este căutat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică. În context, cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.

Publicitate

În paralel, persoanele cu vârste între 25 şi 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-şi creşte veniturile şi majoritatea care aplică la anunţuri sau creează propriul anunţ pentru căutare de muncă pe platforma de specialitate sunt fie interesaţi de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, dar şi în alte judeţe din ţară.

La rândul lor, românii din diaspora, care revin în România, caută de lucru în mod activ, în special joburi cu calificare, reprezentând 23% din numărul total de aplicanţi în 2023.

În acelaşi timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesaţi de activităţi pentru venituri suplimentare fiind în judeţele mai slab dezvoltate şi sunt în general persoane între 63 şi 70 ani, din mediul urban.

Platforma DeLucru.ro publică anunţuri cu locuri de muncă în România sau străinătate şi conectează meseriaşii şi angajatorii pentru activităţi gospodăreşti sau pentru joburi part-time sau full-time. Cu aproape 30.000 de utilizatori unici pe lună şi 8.000 de anunţuri, platforma ajută românii necalificaţi sau pe cei calificaţi să găsească de lucru sau să-şi suplimenteze veniturile, fără a fi nevoie să complete un CV elaborat. Aplicaţia DeLucru.ro este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO Duminica femeilor mironosițe: Flori și binecuvântare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă a stabilit că sărbătoarea femeilor creştine se face în Duminica Mironosiţelor. Aşa cum femeile mironosiţe L-au urmat şi L-au slujit pe Hristos în perioada activităţii Sale mesianice, până la moarte şi după Înviere, la fel şi femeile creştine îşi regăsesc menirea adevărată în Biserică, prin slujirea lui Hristos şi a familiilor lor.

Femeile creştine sunt mironosiţe, nu în sensul peiorativ pe care îl atribuim astăzi cuvântului (prin falsa evlavie, prin ținuta exterioară ori prin gesturi liturgice exagerate), ci prin slujirea și dragostea pe care trebuie să le mărturisească.

Duminica femeilor mironosițe – lacrimi, flori și binecuvântare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani

În Duminica Mironosițelor, Biserica Ortodoxă a ales să cinstească femeia creștină – mama, bunica, fiica, soția – nu ca simplu simbol al blândeții, ci ca o putere tainică ce duce familia și comunitatea pe calea mântuirii. La Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, această sărbătoare a fost marcată printr-un gest simplu, dar profund: flori, rugăciune și lacrimi.

Părintele paroh Dumitru Mateciuc a surprins femeile din parohie cu urări de sănătate și mântuire, însoțite de trandafiri dăruiți din inimă. A fost un moment în care cuvintele s-au topit în lacrimi și în zâmbete sincere, iar inimile s-au înmuiat în harul unei recunoștințe care nu poate fi descrisă, doar trăită.

Bunicile au plâns în tăcere, iar mamele au primit florile ca pe o binecuvântare de la Hristos, prin mâna slujitorului Său. În acel gest discret, dar plin de iubire, s-a citit recunoașterea unei jertfe cotidiene: rugăciunile rostite în taina casei, lacrimile ascunse pentru copiii lor, dragostea pusă zi de zi în pâinea familiei.

Publicitate

Femeile mironosițe de astăzi nu poartă mirul în vase de alabastru, ci în inimi arse de grijă și iubire. Ele „trag” după ele familii uneori rănite, copii neînțeleși, soți reci sau îndepărtați, dar nu încetează să spună: „Iată, Doamne, l-am adus cu mine, să nu se piardă. Ție Ți-l dau.”

Recunoștința și urările s-au îndreptat și spre preoteasa Cătălina-Maria,la rândul său o mamă devotată și iubitoare și femeia puternică din spatele unui preot cu rezultate remarcabile. De numele său se leagă multe lucruri minunate realizate în comunitatea botoșăneană, multe zâmbete ale copiilor din parohie,  îndemnați și sprijiniți să învețe și să-și împlinească visul, misiune despre care, însă, părintele Dumitru nu vrea să se vorbească pentru că „știe Dumnezeu”.

A fost o zi în care s-a vorbit puțin și s-a simțit mult. O zi în care Hristos a trecut pe lângă femeile mironosițe din Botoșani și, din nou, le-a binecuvântat pașii.

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025. Prezență la urne în Botoșani: Doar 14,36 % dintre alegători au votat până la ora 12:00

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani înregistrează o prezență redusă la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale. Până la ora 12:00, doar 14,36 % dintre alegătorii botoșăneni și-au exprimat opțiunea electorală, procent semnificativ mai mic decât media națională, care a ajuns la 19,12%.

Dintr-un total de 374.690 de persoane înscrise pe listele permanente în județ, au votat 54.498 de alegători. Dintre aceștia, 48.552 au votat pe listele permanente, 5.667 pe liste suplimentare, iar 282 de persoane au solicitat urna mobilă.

Participarea a fost ceva mai ridicată în mediul rural, unde s-au prezentat la urne 28.961 de alegători, față de 24.822 în mediul urban.

La nivel național, din cei 17.988.031 de cetățeni înscriși în listele electorale, au votat până la ora 13:00 un total de 3.439.303 de persoane. Dintre acestea, 2.523.856 au votat pe listele permanente, 876.098 pe liste suplimentare, iar 20.242 cu urna mobilă. Ca și în județul Botoșani, mediul urban a fost mai activ, cu 2.167.562 de voturi exprimate, comparativ cu 1.271.741 în mediul rural.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00, iar în cazul în care, la închidere, mai sunt persoane în incinta secției sau la coadă, votul poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025. Ilie Bolojan la vot: Vremurile liniștite au apus. Votați așa cum vă dictează conștiința

Publicat

Publicitate

Fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România, a declarat, duminică, președintele interimar Ilie Bolojan, după ce și-a exprimat opțiunea electorală la o secție amenajată la Școala gimnazială nr. 150 din Capitală, relatează agerpres.ro.

”De ce sunt alegeri importante: e o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și ale celei de apărare. De acestea vor depinde siguranța țării noastre și faptul că vom rămâne o țară de încredere”, a afirmat Bolojan.

El a adăugat că, în plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, ”pentru a reconstrui încrederea, pentru a reforma statul și pentru a crea oportunități și dezvoltare pentru români”.

”Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România și îndemnul meu pentru toți cetățenii României este să se prezinte la vot indiferent de opțiunea pe care o au. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a transmis președintele interimar.

Citeste mai mult

Eveniment

IPJ Botoșani: Procesul de votare a început fără incidente la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care monitorizează și coordonează misiunile legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident deosebit.

Efectivele MAI care au asigurat protecția secțiilor de vot pe parcursul nopții le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare în această dimineață, cu sigiliile intacte.

Președinții birourile electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, având atribuții și în afara secției de vot, în jurul secției, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție.

Astăzi, peste 1.400 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați ale altor structuri MAI din jdețul Botoșani, acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de votare,  verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.

La nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 1596 cereri pentru urna mobilă, dintre care, șapte persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă și au drept de vot.

Publicitate

“Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie,  buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor vor asigura astazi, program cu publicul, în intervalul orar 07:00-21:00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending