Connect with us
Publicitate

Actualitate

Numărul românilor care vor să muncească ocazional, pentru a-şi rotunji veniturile, a crescut cu aproape 60% în 2023

Publicat

Numărul românilor care sunt tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-şi suplimenta veniturile sau ca meseriaşi în ţară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, faţă de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online, relatează agerpres.ro.

Potrivit datelor centralizate de platforma Delucru.ro, mai mult de 40% dintre respondenţi sunt persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari, care vor să-şi suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor şi de teama unor perioade mai dificile.

Cei mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi sunt românii din mediul urban, dar este în creştere numărul tinerilor interesaţi de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele: Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.

În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici. De asemenea, în creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).

Conform analizei de specialitate, mai mult de 70% din totalul celor chestionaţi caută activ de lucru şi publică anunţuri pe platforma DeLucru.ro, unde intră în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunţuri pentru a căuta de lucru, în creştere cu 38% faţă de anul precedent.

Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este căutat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică. În context, cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.

În paralel, persoanele cu vârste între 25 şi 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-şi creşte veniturile şi majoritatea care aplică la anunţuri sau creează propriul anunţ pentru căutare de muncă pe platforma de specialitate sunt fie interesaţi de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, dar şi în alte judeţe din ţară.

La rândul lor, românii din diaspora, care revin în România, caută de lucru în mod activ, în special joburi cu calificare, reprezentând 23% din numărul total de aplicanţi în 2023.

În acelaşi timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesaţi de activităţi pentru venituri suplimentare fiind în judeţele mai slab dezvoltate şi sunt în general persoane între 63 şi 70 ani, din mediul urban.

Platforma DeLucru.ro publică anunţuri cu locuri de muncă în România sau străinătate şi conectează meseriaşii şi angajatorii pentru activităţi gospodăreşti sau pentru joburi part-time sau full-time. Cu aproape 30.000 de utilizatori unici pe lună şi 8.000 de anunţuri, platforma ajută românii necalificaţi sau pe cei calificaţi să găsească de lucru sau să-şi suplimenteze veniturile, fără a fi nevoie să complete un CV elaborat. Aplicaţia DeLucru.ro este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Amplă acțiune a polițiștilor din Botoșani, prilejuită de apropierea sărbătorilor de iarnă

Publicat

Având în vedere perioada aglomerată prilejuită de apropierea sărbătorilor de iarnă, precum și condițiile meteorologice care pot favoriza producerea de evenimente rutiere nedorite,  polițiștii botoșăneni au intensificat activitățile de prevenire și combatere a accidentelor rutiere.

 

Astfel, pe raza întregului județ se acționează zilnic pe arterele rutiere intens circulate cu autospeciale dotate cu aparate radar și etilotest, pentru identificarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație și pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

 

La data de 7 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai subunităților de poliție au acționat în municipiul Dorohoi, precum și în comunelor arondate, pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 126 de persoane, au fost controlate peste 100 de autovehicule, iar 60 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, fără a fi înregistrate rezultate pozitive.

 

Totodată, în urma abaterilor la regimul rutier constatate au fost aplicate 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 24.000 de lei, 56 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Reamintim, că viteza excesivă, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei și nu doar în aceste împrejurări, poate favoriza producerea de accidente rutiere.

 

Pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere nedorite, vă recomandăm să adoptați o conduită preventivă în trafic, adaptată condițiilor de drum.

Citeste mai mult

Cultura

Filmul săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani

Publicat

Cinema UNirea Botoșani recomandă cinefililor botoșăneni UMBRA LUI CARAVAGGIO, mult-așteptatul film al regizorului Michele Placido, cu Riccardo Scarmacio și Isabelle Huppert în rolurile principale, o incursiune în viața tumultoasă a celui mai celebru pictor italian, a cărui artă și viziune avangardistă a fost considerată incomodă și contrară moralei vremurilor secolului al XVII-lea.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Formare a cadrelor didactice la Praga și Budapesta prin proiectul de Acreditare Erasmus+ al ISJ Botoșani

Publicat

În perioada 26 noiembrie 2023 – 1 decembrie 2023, în cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus nr. de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilităţi, Educaţie şcolară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în calitate de beneficiar/coordonator de consorțiu, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, 5 școli din mediul rural din județul Botoșani au avut parte de o experiență educațională deosebită prin participarea cadrelor didactice la două cursuri de formare, privind utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație, desfășurate la Praga și Budapesta.  

La aceste cursuri au participat 15 cadre didactice din următoarele unități de învățământ din consorțiu: Școala Gimnazială Nr. 1 Românești, Școala Gimnazială Nr. 1 Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1 Răchiți, Școala Gimnazială Nr. 1 Santa Mare și Școala Gimnazială Nr. 1 Văculești.

Programele de formare au fost concepute pentru a explora și implementa modalități inovatoare de integrare a tehnologiei în procesul de predare-învățare. Participanții au avut acces la resursele și practicile de ultimă generație din domeniul tehnologiei educaționale, contribuind astfel la creșterea nivelului de competențe digitale în rândul cadrelor didactice.

În cadrul cursurilor desfășurate la Praga și Budapesta, formarea și interacțiunea dintre cadrele didactice și experții internaționali a fost facilitată prin ateliere practice, discuții și activități de grup, consolidând astfel o rețea durabilă de colaborare.

Nu au lipsit nici activitățile de promovare a interculturalității care au avut ca obiective cunoașterea locurilor vizitate, a tradițiilor și a culturii locale. Activitățile au oferit oportunități cadrelor didactice de a interacționa cu locuitori locali și de a se familiariza cu sistemele educaționale din cele două țări.

Pe parcursul formărilor, au fost create și diseminate materiale educaționale digitale, care vor fi ulterior integrate în lecții, contribuind și evidențiind rolul important al tehnologiei în procesul educațional.

Cursurile au oferit idei creative pentru incluziunea și motivarea elevilor prin metode inovatoare, prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) în educație.

Proiectul de Acreditare Erasmus 2022-1-RO01-KA121-SCH-000060615, Program Erasmus+, acțiunea cheie 1, Mobilități, Educație școlară (SCH), implementat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, reprezintă un exemplu elocvent al modului în care programele Erasmus+ contribuie la îmbunătățirea calității educației prin facilitarea schimburilor de experiență și de bune practici la nivel internațional.

Citeste mai mult

Eveniment

Zanco, microtelefonul de 7 centimetri, a fost introdus în penitenciar ascuns într-o ciocolată

Publicat

Un astfel de telefon a fost trimis către un deținut închis în penitenciarul Aiud, iar modul în care fost ascuns este unul inedit. Cazul a fost făcut public într-o hotărâre la Judecătoria Aiud, în data de 28 noiembrie 2023, scrie alba24.ro.

Zanco Fly este cel mai mic telefon din lume și ar fi fost creat special pentru a fi introdus în închisori.  Telefonul are opțiuni de disimulare a vocii. Asta face ca vocea unui deținut să nu fie recunoscută în convorbiri.

Mai exact telefonul de 2 centimetri lățime și 7 lungime a fost ascuns într-o ciocolată.

Chiar și ascuns, telefonul a fost găsit de polițiștii de penitenciar de la Aiud. Cazul este detaliat de magistrații Judecătoriei Aiud care recent au decis ca telefonul să fie confiscat.

Telefonul a fost obiectul central al unui dosar penal deschis în anul 2020 pentru introducerea de obiecte ilegale în penitenciar.

Două femei, mama și soția unui deținut aflat pe atunci închis la Aiud au vrut să îi ducă un pachet bărbatului. Înainte să ajungă în Alba s-au întâlnit cu un bărbat care le-a dat un pachet în plus, pentru o altă persoană închisă în penitenciar.

 

 

În pachetul respectiv, într-o ciocolată se afla ascuns și Zanco, cel mai mic telefon din lume.

Femeile au mers la în data de 4 ianuarie 2020 și au dus pachetele la Penitenciar. În timpul controlului polițiștii au descoperit telefonul ascuns în ciocolată. Drept urmare s-a deschis un dosar penal.

Între timp, dosarul a fost clasat, dar telefonul a rămas în depozitul Penitenciarului Aiud. În data de 28 noiembrie 2023, magistrații au dispus ca dispozitivul să fie confiscat.

Cel mai mic telefon din lume
Zanco Fly a fost produs de o companie din Marea Britanie și costă doar 25 de lire. Din câte se pare este unul dintre cele mai folosite telefoane mobile de către dețiunți, deoarece poate fi introdus dar și ascuns cu ușurință în penitenciare.

Poate să stea în standby timp de 3 zile, fără să fie încărcat și dispune de 13 moduri de schimb a vocii.

Mai exact vocea celui care îl folosește poate suna ca o femeie, dacă este bărbat, sau invers, persoană în vârstă, copil, ca o rață, un robot sau chiar ca Optimus Prime din Transformers.

sursă foto: caputră ecran, YouTube, Ixum Support.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending