Connect with us

Actualitate

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu aproape 20% în primele 9 luni din 2024

Publicat

Publicitate

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), relatează AGERPRES.

Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea au fost din Bucureşti, respectiv 1.619 (număr în creştere cu 20,64% faţă de ianuarie-septembrie 2023), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 837 firme suspendate (plus 10,13%), Iaşi – 603 (plus 26,68%), Bihor – 588 (plus 34,55%) şi Braşov – 578 (plus 10,73%).

La polul opus, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa – 82 (plus 7,89% faţă de primele nouă luni din 2023), Covasna – 96 (plus 20%), Gorj – 98 (plus 4,26), Giurgiu – 107 (plus 52,86%) şi Teleorman – 107 (plus 1,9%).

Cele mai mari creşteri ale numărului de suspendări s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (plus 77,72%), Tulcea (plus 58,11%) şi Giurgiu (plus 52,86%), în timp ce scăderi au avut loc doar în judeţele Caraş-Severin (minus 5,69%), Călăraşi (minus 3,33%), Vaslui (minus 1,62%) şi Satu Mare (minus 0,51%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 3.134 (plus 4,5%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 1.238 suspendări (plus 12,75%) şi în construcţii – 1.210 suspendări (plus 41,19%).

În septembrie 2024, au fost consemnate 1.134 suspendări, cele mai multe în Bucureşti (115), Constanţa (112), Iaşi (57), Cluj (48) şi Sibiu (45).

Publicitate

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BOR: Îndemnăm preoţii şi credincioşii să nu participe la proteste împotriva Curţii Constituţionale a României

Publicat

Publicitate

Patriarhia Română îndeamnă preoţii şi credincioşii să nu participe, duminică, la proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României şi a altor instituţii ale Statului Român. „Biserica promovează rugăciunea şi pacea sufletească pentru binele societăţii”, arată BOR, citat de mediafax.ro.

„Pe grupurile reprezentanţilor unor partide politice s-a stabilit ca aceştia să meargă mâine, duminică, 8 decembrie 2024, în parohii, pentru mobilizarea credincioşilor, în vederea organizării unor proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României şi a altor instituţii ale Statului Român. În acest context, adresăm un îndemn către parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi către parohiile şi mănăstirile din celelalte eparhii, ca preoţii, monahii şi credincioşii să nu se implice şi să nu participe la astfel de acţiuni contrare atât legii, cât şi păcii sociale”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit BOR, astfel de instigări pot avea consecinţe negative, atât asupra clericilor, cât şi asupra credincioşilor.

„În concluzie, reamintim că Biserica promovează rugăciunea şi pacea sufletească pentru binele societăţii”, încheie Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Călin Georgescu consideră că votul este un drept câştigat şi anunţă că duminică, la ora 8.00, merge la secţia de votare din Mogoşoaia şi va aştepta să voteze.

CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale. A fost o decizie fără precedent din partea Curţii Constituţionale, conform Aleph News.

Publicitate

Biroul Electoral Central a emis, vineri seara, decizia de oprire a alegerilor prezidenţiale, după ce judecătorii CCR au anulat primul tur al acestor alegeri.

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, încetează de îndată operaţiunile de votare şi cele de pregătire a votării la secţiile de votare din străinătate.

„Totodată, încetează de îndată operaţiunile de pregătire a votării la secţiile de votare din ţară şi se sistează de îndată activitatea de operare în aplicaţiile informati ce utilizate pentru desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele Românlei din anul 2024. Toate materialele electorale deţinute de birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate se sigilează şi se predau misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Toate buletinele de vot întrebuinţate sau neîntrebuinţate se anulează prin grija birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate. De asemenea, conform deciziei BEC, se sistează de îndată operaţiunile de predate a materiale lor electorale către birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară. Toate materialele electorale deja predate birourilor electorale ale secţi ilor de votare din ţară se sigilează şi se predau birourilor electorale iei arhic superioare”, potrivit comunicatului de presă.

Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, arată decizia oficială a CCR.

Citeste mai mult

Eveniment

MApN: Dezinformare MASIVĂ pe TikTok. Video-uri de la parada de 1 Decembrie folosite pentru a minți și panica populația

Publicat

Publicitate

Un val masiv de dezinformare este promovat acum pe platforma TikTok atrage atenția MApN, val ce a pornit în seara de 7 decembrie. Sunt sute de filme cu tehnică militară care sugerează că România se pregătește de război, relatează alba24.ro

În fapt tehnica militară care apare în video-uri este cea care a fost scoasă pe străzi pentru a fi folosită la parada de 1 Decembrie. De asemenea, sunt imagini care au fost filmate cu mult timp în urmă, dar pe TikTok este sugerat că ar fi fost filmate tot sâmbătă 7 decembrie.

Manipulări făcute de actori statali cu o agendă împotriva Romaniei și a NATO

De asemenea reprezentanții Armatei spun că aceste valuri se vor accenta. MaPN atrage atenția că aceste manipulări răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, au rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice.

Ce spun reprezentanții MApN

Într-un comunicat de presă reprezentanții Armatei au transmis că: ”Semnalăm noi incercari de dezinformare, în mediul online, în special pe platforma TikTok, prin care diferite înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare, sunt prezentate în mod fals ca fiind realizate astăzi, 7 decembrie.

Spre exemplu, imaginile surprinse în prima filmare în București sunt realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă. Tancurile și mașinile blindate din imagini se deplasau către Piața Presei Libere, pentru constituirea dispozitivului de defilare care a trecut pe sub Arcul de Triumf, cu ocazia Paradei Militare Naționale.

Alte imagini distribuite masiv pe platforma TikTok surprind imagini filmate în urmă cu mai mult timp, care, în mod similar, sunt prezentate ca fiind realizate astăzi, 7 decembrie.

Publicitate

O altă temă reluată și astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la așa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina.

Toate aceste informații sunt false!

Este de așteptat ca astfel de dezinformări să fie răspândite și în perioada următoare, pe care vom continua să le semnalăm”, se arată în comunicatul de presă al Armatei.

sursă foto: MApN.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Patapie

Publicat

Publicitate

Sfântul Patapie s-a născut în anul 380 în orașul Teba din Egipt. Tatăl lui era guvernatorul regiunii și urmașul unei binecunoscute familii egiptene. El și soția lui erau creștini evlavioși și l-au îndrumat pe fiul lor în citirea Scripturii.

Când Patapie a ajuns la vârsta potrivită, părintii lui i-au adus profesori reputați din Alexandria, capitala Egiptului, pentru a-l instrui în domeniul științelor, matematicii, filosofiei și retoricii. Datorită educației sale, a înțeles repede cât de trecătoare era viața din lumea aceasta și s-a simțit atras de viața ascetică. În acest sens a fost inspirat mai ales de Clement, Atanasie și Origen. Tatăl său l-a dus și la Școala catehetică din Alexandria, unde a fost profund influențat de un profesor orb, pe nume Didim. Didim l-a inspirat și mai mult în dorința lui de a urma calea ascezei. Când și-a terminat studiile, Patapie s-a întors la Teba, unde a aflat că tatăl lui murise.

Dorindu-și să urmeze o viață aspră a monahilor, a plecat atunci în pustia egipteană, unde a devenit binecunoscut pentru nevoințele lui. Pentru că faima lui se răspândise, iar el nu mai avea pace în pustie, a plecat la Constantinopol în anul 428. În timpul călătoriei, l-a întâlnit pe ucenicul său, Șenuta, care pe vremea aceea era vâslaș. S-au oprit la Corint, unde au rămas vreme de șapte ani la un schit.

În anul 435, Patapie a plecat de la schitul său din munți, continuându-și drumul spre Constantinopol. L-a luat cu el pe de-acum monahul Șenuta. Când au ajuns la Constantinopol, cei doi s-au dus, fără să spună cine erau, la Mănăstirea Maicii Domnului din Vlaherne, unde au primit o chilie din cele construite chiar în zidul de apărare a orașului. Rămânând necunoscuți celorlalți, Patapie și ucenicul său și-au reluat nevoințele, petrecându-și vremea în posturi aspre, privegheri și rugăciuni, ca niște monahi de rând. A devenit făcător de minuni, vindecând pe mulți de bolile lor.

A trecut la Domnul în anul 463, la vârsta de 83 de ani și a fost înmormântat de ucenicii săi în Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Petra, Constantinopol, biserică ce s-a aflat mai târziu sub protecția familiei imperiale a Paleologilor, și mai ales a Sfintei Ipomoni, mama ultimului împărat al Bizanțului, Constantin Paleologul.

După adormirea Sfântului, Biserica a strâns și păstrat cu grijă istoria vieții și a sfintelor sale moaște. La o mie de ani după adormirea Sfântului, când Constantinopolul a fost cucerit de turci, moaștele sfântului au fost luate din biserică și duse la micul schit săpat în stâncă din Corint, după cum sfântul o și ceruse când era încă în viață. Trupul sfântului a fost ascuns în spatele peretelui de apus al peșterii, înaintea iconostasului și a capelei construite acolo. La începutul secolului al XX-lea, un preot din zonă, Pr. Constantin Sosanis, a descoperit moaștele sfântului ascunse în perete. Pr. Constantin, care slujea de obicei în această capelă, era un om neobișnuit de înalt, și din această pricină a hotărât să facă unele modificări ale capelei.

Publicitate

Cu o seară înainte să înceapă lucrările la zidul de apus, Pr. Constantin a visat că a venit la el un monah care l-a prevenit: „Fii atent când o să spargi peretele, căci eu mă aflu de cealaltă parte. Sunt Sfântul Patapie Egipteanul. A doua zi, trupul sfântului a fost descoperit: ținea la piept o cruce mare de lemn, un sul de pergament pe care era scris numele său, iar moaștele erau acoperite cu niște frunze mari, încă verzi, de parcă atunci ar fi fost culese. După descoperirea moaștelor sale, Sfântul s-a arătat mai multor oameni în vis sau în vedenie, cerându-le să-l viziteze la „casa lui din Loutraki”. Este cunoscut mai ales ca vindecător de cancer, săvârșind minuni în întreaga lume.

Mănăstirea „Sfântul Patapie”
Moaștele sfântului au fost descoperite în anul 1904. Trupul său răspândea o bună mireasmă. Mulți vizitatori au luat bucăți din moaștele sfântului, dorind să le păstreze pentru sine, însă sfântul li s-a arătat în vis, cerându-le să le aducă înapoi, ceea ce au și făcut.

Pentru a le ocroti de asemenea profanări, cu permisiunea autorităților bisericești, pr. Constantin Sousanis a luat moaștele Sf. Patapie din peșteră și le-a păstrat o vreme în casa lui din Loutraki. În anul 1952, Pr. Nectarie, un preot din Soinikismos, în Corinth, a întemeiat o mănăstire în locul unde se găsea peştera unde fuseseră găsite moaştele sfântului, iar moaştele Sf. Patapie au fost reaşezate în peşteră.

Începând din anul 1952 până în 1963, stareță a fost monahia Singlitichia. Următoarea stareță a fost monahia Patapia, care a ajutat foarte mult la construcția mănăstirii, dar aceasta a demisionat, din cauza unor probleme de sănătate, în 1970.

Actuala stareță este sora Isidora. Pomenirea Sf. Patapie se face pe 8 decembrie, iar pomenirea aflării moaștelor sale se face în marțea Săptămânii Luminate (în amintirea zilei în care au fost găsite). Sfântul a săvârșit multe minuni, ajutând pe mulți bolnavi, familii și persoane aflate în diferite necazuri. Mănăstirea Sf. Patapie se găsește la Loutraki, un oraș-stațiune, la o oră de Atena. Sfintele Moaște sunt așezate într-o raclă de lemn, în partea din spate a peșterii.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Preasfințitul Nichifor l-a botezat pe pruncul Damian, cel de-al șaptelea copil al preotului Constantin Bolohan și al preotesei Elena

Publicat

Publicitate

Într-o zi specială, în care oamenii își amintesc ce înseamnă dăruirea și bucuria, în ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae, în familia unui preot îndrăgit din Botoșani, Dumnezeu a picurat binecuvântare divină prin Sfânta Taină a Botezului celui de-al șaptelea copil, un băiat frumos și cuminte ca un înger.

Damian, copilul părintelui Constantin Bolohan și al prezbiterei Elena, a avut parte de slujire arhierească, la încreștinarea sa fiind prezent Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașului, care a oficiat slujba în fruntea unui sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul Botoșani, în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de la Pacea. I-au devenit părinți sufletești și spirituali părintele Mihail Poleucă și preoteasa sa, Liliana, ambii extrem de emoționați pe parcursul evenimentului care a fost „garnisit” cu prezența a numeroși enoriași și membri de familie.

Smeriți, luminoși, îmbrăcați cu frumoasele straie românești, unul și unul, creștinii s-au rugat împreună cu Preasfințitul Nichifor care a săvârșit Sfânta Taină a Botezului pentru pruncul Damian, cel mai tânăr vlăstar al comunității, care s-a aflat la primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh. „Pecetea Darului Sfântului Duh”, „Pecetea Darului Sfântului Duh”, a rostit ierarhul ungând trupușorul cu Sfântul și Marele Mir , făcându-i semnul crucii: la frunte, pentru sfinţirea minţii şi a gândurilor, la ochi, nări, gură şi urechi, pentru sfinţirea simţurilor, la piept şi pe spate, pentru sfinţirea inimii şi a dorinţelor, la mâini şi pe picioare, pentru sfinţirea faptelor şi a căilor creştinului.

Straiele tradiționale, smerenia participanților și evlavia din sufletele credincioșilor au alcătuit o imagine care pare un instantaneu din alte vremuri, încremenit în timp tocmai pentru a aminti veșnic de valorile plăcute lui Dumnezeu.

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a pus la inima celor prezenți un scurt cuvânt, insistând pe binecuvântarea pe care o aduce fiecare copil care se naște și este botezat. „Această zi este una de bucurie, nu numai pentru părinți, ci pentru toată familia lărgită a bisericii”, a spus ierarhul, iar întregul său mesaj poate fi regăsit în video-ul inserat în acest articol.

Emoționată și „cu grijă”, așa cum stă bine mămicilor adevărate, cu ochii pe eveniment, stătea prezbitera Elena, mama pruncului Damian. Firavă, delicată, dar hotărâtă, îmbrăcată în straiele tradiționale, preoteasa părea o altă Smărăndiță, ca o imagine a misiunii pe care o au româncele de când sunt, aceea de a aduce pe lume prunci pe care să-i crească cu iubire și să-i educe, pentru a da societății oameni vrednici.  Ceilalți șase copilași au asistat la slujba arhierească, stând ca sfinții, nu că le-ar fi impus cineva, ci pentru că au învățat de la părinți ce este respectul, smerenia și iubirea. Părintele Constantin a spus în glumă cu diverse ocazii că o asemuiește pe Elena, preoteasa sa cu Albă ca zăpada și cei 7 pitici.

Publicitate

Părintele Constantin Bolohan, care a fost învestit ca preot II la Parohia Pacea, este îndrăgit de o întreagă comunitate, harnic și săritor ori de câte ori oamenii îi cer ajutorul. Și pașii săi duhovnicești lasă urme adânci pe unde trece, în sufletele creștinilor în care a aprins făclia credinței profunde, dar mai ales a încrederii în Dumnezeu.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending