Connect with us

Educație

Numărul de locuri din școlile de Poliție a fost suplimentat. Aproape 30.000 de posturi nu sunt ocupate la nivelul MAI

Publicat

Publicitate

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat astăzi, miercuri, că numărul de locuri alocat unităților de învățământ militar din subordinea instituției a fost majorat, relatează alba24.

Declarațiile acestuia vin în condițiile în care instituția pe care o conduce are un deficit de 30.000 de posturi.

Conform acestuia, numărul locurilor în învățământul militar aflat în subordinea MAI ajunge astfel la 5.559.

„Deci se suplimentează numărul de locuri în învățământul postliceal militar organizat de către Ministerul Afacerilor Interne cu 2668 de locuri, ceea ce va contribui la efortul nostru de a reduce deficitul de resurse umane cu care ne confruntăm”, a spus Lucian Bode.

Acesta a precizat că în prezent aproape 30.000 de posturi nu sunt ocupate la nivelul MAI.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cât de miraculos se poate dovedi un pahar de lapte pe zi. Ce spun specialiștii despre importanța consumul de lactate

Publicat

Publicitate

Noile studii arată că un singur pahar cu lapte pe zi poate scădea riscul de cancer de colon cu mai bine de 17%. Aceleași studii arată că în general consumul de lactate are efecte incredibile în prevenția acestui tip de cancer tot mai răspândit, relatează ADEVĂRUL

Un pahar cu lapte reduce riscul de a face cancer de colon FOTO Shutterstock

Cancerul de colon este o un adevărat ucigaș la nivel mondial. Este al treilea cea mai întâlnită formă de cancer, la nivel mondial. În anul 2022, numai puțin de 1.9 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer de colon. În mare parte, cancerul de colon are legătură cu stilul de viață. Adică este provocat de sedentarism, fumat, consum de alcool și de alimente nocive, ultra-procesate. Inclusiv excesul de carne roșie este un factor de risc privind apariția cancerului de colon. Noile studii arată însă că există alimente care pot preveni cancerul de colon.

Paharul cu lapte, marele salvator

Un studiu publicat recent în revista de specialitate „Nature Communication Trusted Source” a descoperit că un consum regulat de mâncăruri și băuturi bogate în calciu este corelat cu un risc mai scăzut de a face cancer de colon. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 542.000 de femei și a fost intitulat „Million Women Study”. Cercetările și observațiile medicilor și specialiștilor implicați s-au întins pe o perioadă de mai bine de 16 ani, cu date detaliate despre sănătatea fiecărui participant. În principal au fost vizate legăturile dintre 97 de produse alimentare și nutrienți cu apariția cancerului de colon. În urma analizei finale s-a ajuns la concluzia că produsele bogate în calciu reduc riscul de a face acest tip de cancer.

În special este vorba despre șase produse lactate, în care diferiți compuși și nutrienți asociați cu calciul, fac adevărate minuni, în special riboflavina, magneziul, fosforul și potasiul. Aceste combinații de substanțe, adică calciu și cele menționate mai sus, se regăsesc din abundență în lapte, iaurt, smântână, brânză dar și alte produse lactate. Cel mai bun dintre acestea este laptele. Pur și simplu, un pahar cu lapte. De altfel din datele studiului reiese că atunci când consumăm zilnic echivalentul a 300 de miligrame de calciu, adică exact un pahar cu lapte, riscul de a face cancer de colon scade cu 17%. „Acesta este cel mai cuprinzător studiu realizat pe baza relației dintre aliemtanție și cancerul de colon și scoate în evidență rolul potențial al calciului în prevenirea bolii”, arată, pentru Medical News Today,  Keren Papier, epidemiolog nutrițional la Cancer Epidemiology Unit în cadrul Universității de la Oxford, și coordonator al studiului.

Publicitate

Carnea roșie, alcool și hrana ultra-procesată principalii inamici
Totodată, același studiu confirmă faptul că o alimentație nesănătoasă este unul dintre principalii factori ai declanșării cancerului de colon. În special este vorba despre alimentele ultra-procesate, și aici se face referire mai ales la mezeluri, dar și la carnea roșie consumată în exces. Studiul indică faptul că mai mult de 30 de grame pe zi de carne roșie procesată crește riscul de cancer de colon cu 8 %. Alcoolul este iarăși un factor important de risc. Poate cel mai important. Studiul menționat arată că 20 de grame de alcool, adică un pahar de vin, înseamnă un risc crescut cu 15%. Cancerul de colon poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă, spun specialiștii.

Aceștia spun că există o rețetă a alimentație sănătoase pentru a preveni apariția acestui tip de cancer. „Știm deja că aproximativ jumătate din cazurile de cancer de colon puteau fi prevenite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, și a unui stil de viață sănătos, concentrat pe lactate, mai ales. Alte schimbări care pot fi făcute pentru a preveni cancerul de colon includ o alimentație bazată pe fibre, adică fructe, legume, cereale integrale. Totodată trebuie să evităm carnea procesată, să limităm consumul de carne roșie. Trebuie deasemenea să avem o greutate corporală sănătoasă, cu activitatea fizică regulată. Neapărat trebuie să optăm pentru renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool”, adaugă specialiștii implicați în studiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Viza de flotant 2025: Obligație nouă pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din cartea de identitate

Publicat

Publicitate

Viza de flotant 2025: A apărut o obligație nouă, care duce spre reglementări mai stricte în 2025 pentru a preveni abuzurile legate de viza de flotant, scrie alba24.ro

Viza de flotant este esențială pentru cei care locuiesc temporar într-un alt loc decât cel trecut în buletin.

Acest document le permite să acceseze servicii locale importante, precum înscrierea copiilor la școală sau asistența medicală. Există însă situații în care oamenii își fac viză de flotant la adresa unor prieteni, spre exemplu pentru a putea înscrie copilul la o școală considerată mai bună.

Din 2025, autoritățile au introdus reguli mai dure pentru a evita abuzurile legate de viza de flotant.

Iată ce presupun acestea:

  • Cei care cer viza trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere prin care afirmă că locuiesc efectiv la adresa indicată cel puțin 15 zile pe lună;
  • Solicitantul trebuie să explice de ce are nevoie de această reședință temporară.

Poliția va face controale regulate ca să verifice dacă persoanele care au viza respectă regulile.

Publicitate

Dacă se descoperă că viza a fost obținută prin înșelăciune, aceasta poate fi anulată, iar persoana în cauză riscă sancțiuni, potrivit capital.ro.

Când este necesară viza de flotant

Viza de flotant este necesară pentru persoanele care:

  • Stau temporar într-un alt loc decât cel trecut în buletin, pentru mai mult de 15 zile;
  • Au nevoie de o reședință temporară ca să poată folosi servicii locale, cum ar fi înscrierea copiilor la școală sau accesul la servicii medicale.

Această viză este valabilă un an, dar poate fi prelungită printr-o nouă cerere la Serviciul de Evidență a Populației.

Actele necesare pentru a obține viza de flotant

Ca să obții viza de flotant, trebuie să pregătești următoarele documente:

  • Cererea de stabilire a reședinței, completată și semnată.
  • Actul de identitate, în original și copie;
  • Documentele care arată că ai dreptul să folosești locuința, cum ar fi contractul de închiriere, înregistrat la ANAF, declarația notarială a proprietarului, care confirmă că îți permite să stai acolo și acordul proprietarului (dacă nu poate fi prezent, trebuie să facă o declarație notarială sau, dacă este în străinătate, să o semneze la un consulat român).
  • Taxa de procesare, care poate fi plătită la poștă sau în alte locuri indicate de autorități.

Citeste mai mult

Eveniment

ANCOM: Acceptul telefonic al cetățenilor față de oferta unui furnizor nu presupune încheierea automată a unui contract la distanță

Publicat

Publicitate

Acceptarea telefonică de către utilizator a ofertei prezentate de furnizor nu presupune, în mod automat, încheierea unui contract la distanță, iar simpla transmitere a unei comenzi pe site-ul furnizorului nu produce efecte juridice decât dacă acesta transmite un mesaj de confirmare a comenzii, menționează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), scrie alba24.ro.

Contractul la distanță este acel document care se încheie fără prezența fizică simultană a părților, fiind utilizate doar unul sau mai multe mijloace de comunicație la distanță (de exemplu, telefon, scrisoare, e-mail, aplicații online etc.), înainte și inclusiv la momentul încheierii contractului, transmite ANCOM într-un comunicat citat de Agerpres.

„Înainte de încheierea unui contract la distanță, indiferent de modalitatea de încheiere (în urma unei convorbiri telefonice sau în urma plasării unei comenzi online), furnizorul are obligația de a oferi o serie de informații minime, cum ar fi:

  • identitatea furnizorului,
  • serviciile oferite,
  • caracteristicile echipamentelor și dacă acestea sunt incluse în pachet,
  • prețul total (servicii și echipamentele asociate),
  • durata și condițiile de încetare a contractului,
  • informații despre dreptul de retragere din contract.

Furnizorul trebuie să transmită utilizatorului aceste informații pe un suport durabil (hârtie, e-mail, fax) sau, în cazul în care furnizarea pe un suport durabil nu este fezabilă, într-un document care poate fi deschis, vizualizat și descărcat cu ușurință.

În cazul unui contract inițiat la telefon, pentru finalizarea procesului de încheiere a contractului, utilizatorul trebuie să-și transmită consimțământul fie prin semnarea olografă a ofertei și returnarea acesteia către furnizor (dacă o primește pe hârtie), fie printr-o confirmare transmisă furnizorului pe un suport durabil (e-mail, fax)”, a precizat ANCOM.

Pe de altă parte, în cazul unui contract online, momentul încheierii acestuia îl constituie momentul în care furnizorul confirmă, pe un suport durabil, că a acceptat comanda transmisă de utilizator.

Publicitate

„Indiferent de modul de încheiere a contractului, furnizorul trebuie să pună la dispoziția utilizatorului fișa de sinteză a contractului, cel mai târziu înaintea începerii furnizării serviciilor sau la momentul livrării echipamentelor, după caz”, menționează ANCOM.

Referitor la livrarea echipamentelor în urma încheierii unui contract la distanță (telefonic sau online), în funcție de oferta comercială a furnizorilor, utilizatorii pot alege să achiziționeze și un echipament (terminal mobil, aparat fix, desktop – PC, laptop, tabletă etc.).

De asemenea, furnizorul este obligat să ofere informații despre prețul total al echipamentului, incluzând eventuale costuri pentru livrarea echipamentului achiziționat și, după caz, pentru returnarea acestuia în cazul retragerii din contract.

Conform legii, termenul maxim de livrare a unui echipament este de 30 de zile de la încheierea contractului, cu excepția cazurilor în care părțile au agreat un alt termen. În cazul în care echipamentul nu este livrat în 30 de zile sau în termenul convenit, utilizatorul poate solicita livrarea într-un termen suplimentar, corespunzător circumstanțelor. În cazul în care furnizorul nu livrează echipamentul în termenul suplimentar, utilizatorul are dreptul să solicite încetarea contractului.

„Acceptarea telefonică de către utilizator a ofertei prezentate de furnizor nu presupune, în mod automat, încheierea unui contract la distanță! Contractul se consideră încheiat la data la care a fost semnată oferta sau la care a fost transmis consimțământul scris, pe suport durabil, către furnizor. Simpla transmitere a unei comenzi pe site-ul furnizorului nu produce efecte juridice decât dacă furnizorul transmite un mesaj de confirmare a comenzii. După încheierea contractului la distanță, utilizatorul are dreptul să se răzgândească și să se retragă din contract, fără a invoca vreun motiv, în termen de 14 zile de la data încheierii contractului, respectiv de la data primirii echipamentului achiziționat, după caz. Retragerea din contract ar trebui să se realizeze prin completarea formularului de retragere sau a unei declarații explicite în acest sens. În cazul returnării echipamentului achiziționat, formularul de retragere va fi însoțit de o cerere de returnare a acestuia. În cazul în care furnizorul omite informații cu privire la costurile de livrare sau returnare a unui echipament asociat unui contract la distanță, utilizatorul nu va plăti costurile respective”, mai precizează ANCOM.

Problemele legate de livrarea echipamentelor comandate online sau în urma unei convorbiri telefonice vor trebui semnalate de către utilizatori în primul rând furnizorilor cu care au încheiat contractul la distanță.

„ANCOM poate interveni în situația în care furnizorii nu respectă drepturile utilizatorilor cu privire la încheierea contractelor la distanță prin care sunt achiziționate servicii de comunicații electronice cu sau fără echipamente asociate. În cazul în care furnizorii nu respectă clauzele unui contract la distanță, consumatorii pot sesiza Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), iar alte categorii de utilizatori finali se pot adresa mediatorilor autorizați sau instanțelor de judecată”, subliniază instituția.

Totodată, InfoCentru ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicații electronice (telefonie, internet și televiziune), serviciile poștale și serviciile digitale pentru a-i sprijini în alegerea și folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, oferte, calitatea serviciilor, serviciul de roaming sau regulile ce trebuie respectate în mediul online. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

sursa: ancom.ro

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfântul Antonie era egiptean de neam, din satul Coma, de lângă vestita cetate Heracleopolis, din Egiptul de Sus. S-a născut către anul 250, învăţând de la părinţii şi de la bunicii săi credinţa în Hristos, şi a trăit pe vremea lui Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), ajungând până în vremea binecredinciosului împărat Constantin (306-337) şi a fiilor lui.

Văzând el viaţa cea pătimaşă a tinerilor care învăţau carte în vremea lui, n-a voit a merge la şcoli, ci ştia numai limba lui, fiind foarte isteţ şi priceput la minte. Dar părinţii lui, care erau oameni cu stare, se îngrijeau cu multă luare-aminte de creşterea fiului şi a fiicei lor, potrivit înţelepciunii creştineşti. Când avea douăzeci de ani, părinţii lui s-au mutat la cele veşnice, lăsându-l moştenitor al unor averi mari.

Dar, intrând el odată în biserică, a auzit din Evanghelie cuvintele spuse de Domnul tânărului bogat: „Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor, şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi” (Matei 19, 21). A fost ca şi când numai pentru el s-a făcut citirea aceasta şi, întorcându-se acasă, a împărţit săracilor averile sale, neoprindu-şi pentru sine şi pentru sora lui decât cele de trebuinţă. A încredinţat apoi pe sora lui unor credincioase fecioare, iar el se făcu pustnic.

Deci, la început se povăţuia după viaţa pustnicilor din apropiere de satul lui, culegând de la toţi, ca o albină din flori, toată fapta bună, avându-şi chilia şi el tot lângă sat, întărindu-se în viaţa de pustie, în rugăciune, în nemâncare, în iubirea de oameni. Şi aşa se silea a urma lui Hristos, urmând tuturor celor ce bine vieţuiau. Şi era iubit de toţi din sat. Dar, fiind tânăr, Antonie a început lupta cu trupul său şi a aprins vrăjmaşul întru el ispita dulceţilor desfrânării. Şi arătând el atunci şi mai multă sârguinţă, s-a mutat mai departe, locuind în nişte morminte dintr-un cimitir păgânesc.

Şi a adus vrăjmaşul asupra lui tot felul de năluciri, pofte şi năvăliri de fiare înspăimântătoare, aducându-l aproape de deznădăjduire. Şi abia după multă vreme, a început a-i trimite lui Domnul raze de uşurare. „Unde erai, Doamne, când mă luptam?” a întrebat Antonie. „Eram lângă tine şi te ajutam”, i-a răspuns Domnul. Şi rugându-se a simţit întărire. Atunci era ca de 35 de ani. Deci, simţind el nevoie de linişte şi de singurătate, s-a suit la munte, într-o cetăţuie părăsită, în care închizându-se, cineva îi aducea lui pâine uscată de două ori pe an. Şi a vieţuit aşa, în rugăciune şi pustnicie, douăzeci de ani. Şi a ieşit Cuviosul Antonie de acolo învăţat de Dumnezeu.

Şi a început a veni lumea la el. Şi s-a umplut pustia de colibe de monahi. Iar el le vorbea ca un dascăl, din Scripturi, şi din singura lui iscusinţă. Şi le zicea: „Nimic din lume să nu cinstiţi mai mult decât dragostea lui Hristos. Ostenelile de aici se vând cu preţ veşnic: că puţin dai şi însutit primeşti. Oricât ar fi de greu, să nu ne întristăm ca şi cum am pieri, ci să îndrăznim şi să ne bucurăm ca nişte mântuiţi, că Dumnezeu este împreună cu noi”. Şi altele asemenea. Venind vremea prigoanelor lui Maximian, a coborât de mai multe ori şi fericitul Antonie, cu ucenicii lui, la Alexandria, voind a mărturisi şi ei credinţa şi a întări pe cei ce pătimeau pentru Hristos. Dar Dumnezeu a rânduit ca el să fie cruţat, Sfântul Împărat Constantin dăruind pace creştinilor. Şi stând el în singurătate cu ucenicii, a început Dumnezeu a lucra vindecări minunate prin el.

Publicitate

Deci, văzându-se el risipit peste măsură de mulţimea de oameni, de bolnavi şi de monahi, s-a mutat în şi mai adâncă singurătate, într-un munte înalt. Şi i se arătau lui descoperiri, cu darul lui Hristos. Iar din când în când cobora la muntele cel de jos şi se întâlnea cu monahii şi cu oamenii din lume, care-l căutau. Şi mulţi se lepădau de lume şi se făceau călugări. Deci, a ajuns vestea despre el la împărăţie şi Constantin cel Mare şi feciorii lui doreau un cuvânt de la el. Iar el, răspunzându-le, îi ruga să fie iubitori de oameni, de dreptate şi de cei săraci.

Şi, la cererea Sfântului Arhiepiscop Atanasie, a coborât în cetatea Alexandriei, întărind credinţa ortodoxă împotriva ereziei ariene, şi tuturor le spunea: „Păziţi predania Părinţilor şi credinţa cea dreaptă în Domnul Hristos!”. Înainte de moartea sa, Sfântul a rânduit să se dea haina sa Sfântului Atanasie din Alexandria şi cojocul său fericitului episcop Serapion, iar mormântul său nimeni să nu-l ştie.

Deci, trăind el 105 ani, s-a mutat către Domnul. Iar Viaţa lui a scris-o Sfântul Atanasie cel Mare, ca unul ce cunoştea pe Sfântul Antonie de aproape. Şi a ajuns acest minunat om al lui Dumnezeu, Antonie, a fi socotit în toată lumea ca începătorul şi dascălul cel adevărat al vieţii pustniceşti.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending