Connect with us
Publicitate

Eveniment

Numărul cazurilor de COVID au crescut exponențial la Botoșani

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut exponențial la Botoșani, potrivit declarațiilor făcute la ultima conferință de presă de directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Marți, s-au înregistrat 53 de îmbolnăviri la nivelul județului Botoșani, față de 1 de cazuri raportat cu o zi înainte.

Șeful DSP a mai adăugat că sunt multe suspiciuni de âmbolnăviri cutulpina africană, dar deocamdată doar patru cazuri sunt confirmate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Bacalaureat 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca: Să păstrăm încrederea în diploma pe care un absolvent de liceu o obţine

Publicat

Ministrul Educației îi liniștește pe elevii de clasa a XII-a care peste o lună, mai exact începând din 17 martie, vor intra în febra examenelor. Potrivit Ligiei Deca, subiectele nu sunt grele şi sunt create pentru nivelul mediu.

“Examenul de bacalaureat certifică nişte competenţe ale absolventului. Aceste competenţe, pentru a putea fi recunoscute şi în ţară, dar şi de către partenerii noştri europeni, trebuie să fie garantate. De aceea subiectele nu variază, dar variază mijloacele de sprijin pentru ca acei copii care au cerinţe educaţionale speciale să poată să îndeplinească standardul de evaluare. Asta înseamnă timp prelungit, măsuri şi materiale ajutătoare, tocmai în ideea în care diploma pe care ei o obţin să nu poată fi contestată de nimeni. Eu sunt deschisă vizavi de ce alte măsuri putem să luăm în aşa fel încât ei să fie sprijiniţi să se respecte particularităţile de învăţare pe care eu le au, dar cred că este nevoie să păstrăm încrederea în diploma pe care un absolvent de liceu o obţine”, a afirmat, luni, ministrul într-o conferinţă de presă la Câmpulung.

Deca a afirmat că subiectele nu sunt grele la bacalaureat, ci sunt create pentru nivel mediu şi pentru certificarea unei competenţe medii.

“Tocmai din acest motiv ele trebuie să fie respectate pentru toţi absolvenţii. Putem discuta despre cele mai potrivite măsuri de sprijin tocmai pentru că acei elevii cu tulburări din spectrul autist au o capacitate intelectuală sporită. Este vorba doar despre adecvarea la particularităţile lor”, a mai arătat demnitarul.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Amintim că Evaluarea Națională 2024 începe în data de 25 iunie – calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult

Eveniment

„Domnișoarele simandicoase” din politică sunt rugate de primarul Cosmin Andrei să nu mai pună instituțiile statului pe drumuri

Publicat

S-au înmulțit plângerile din partea partidelor politice care au intrat în cursa electorală, motivul principal fiind că le sunt devastate corturile amplasate pentru strângerea de semnături. Primarul Cosmin Andrei a găsit cauza distrugerilor și pune pe seama vântului.

„Am observat în ultima vreme că domnișoarele simandicoase din politică fac tot felul de reclamații că le sunt vandalizate corturile de campanie și îndrăznesc să îi rog sa nu mai pună institutiile statului pe drumuri și să consume resursele inutil ci sa își vadă liniștiți de campanie pentru că nu este nicio conspirație. Inclusiv corturile noastre au fost afectate, dupa cum puteti vedea, din cauza vântului”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Citeste mai mult

Eveniment

Trei școli au reprezentat județul Botoșani la întâlnirea regională a liceelor agricole

Publicat

Vineri, 12.04.2024, la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași,  a fost organizată întâlnirea regională a liceelor agricole. Județul Botoșani a fost reprezentat de Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni.

La activitate au participat reprezentanți din instituții de învățământ superior, precum Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, precum și de la World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundația Civitas pentru Societatea Civila Cluj și Fundația Comunitară Iași.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute următoarele probleme de interes pentru liceele cu specializări preponderent agricole:

  • îmbunătățirea imaginii învățământului agricol;
  • colaborarea cu agenții economici;
  • resurse pentru materialele didactice;
  • modele de buna practică;

Au fost prezentate noi oportunități de finanțare pentru învățământul profesional și tehnic preuniversitar.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ce concedii vor fi luate în calcul la vechimea în muncă. Ministrul Muncii anunță noutățile impuse de Legea pensiilor

Publicat

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, se aduc modificări esențiale în ceea ce privește calculul vechimii și stabilirea cuantumului pensiilor, oferind anumite beneficii semnificative în special pentru femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat noutățile din Legea pensiilor, scrie realitatea.net.

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a dezvăluit câteva dintre aceste facilități oferite de noua legislație. Potrivit noilor prevederi, concediile pentru creșterea copilului, fie ele maternale sau paternale, vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În plus, noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative și în ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei. Aceasta va fi redusă cu şase luni pentru fiecare copil. De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi treptat egalizată cu cea a bărbaților până în 2035. Astfel, dacă în prezent vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, până în 2030 aceasta va crește la 63 de ani, iar apoi, până în 2035, va ajunge la 65 de ani.

Noua lege a pensiilor prevede și majorări pentru pensionari, aceștia urmând să se bucure de noi creșteri începând cu anul viitor.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

„Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu.

Aceste modificări aduc o mai mare certitudine și predictibilitate pentru pensionari, asigurându-le o ajustare anuală a pensiilor în concordanță cu inflația.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending