Connect with us

Eveniment

NU Botoșaniul are cel mai curat aer din România. Capitala siderurgiei românești, mult în fața în clasamentul european

Publicat

Publicitate

Chiar dacă în anul 2012 a fost proclamat şi ”capitala verde” a României, Botoșaniul nu are nici pe departe cel mai curat aer din România susține Agenția Europeană a Mediului.

Potrivit unei statistici realizate de Agenția Europeană a Mediului, în prezent orașul Galați oferă cel mai curat aer din România, situându-se pe locul 21 în clasamentul european, relatează Mediafax. În același clasament, Bucureștiul se află pe poziția 302 din cele 375 de orașe incluse în analiză.

Potrivit Agenţiei Europene a Mediului, oraşele sunt clasificate „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici”.

Particulele fine sunt „poluanţii atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte decesele premature şi bolile”, au explicat specialiştii agenţiei europene.

În clasament, oraşul cu cel mai curat aer din România este Galaţi, locul 21, iar Botoșaniul se află abia pe locul 273.

Următoarele oraşe din România în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, şi Sibiu, locul 157.

Publicitate

În clasament apar oraşele Constanţa, locul 232, Bacău, locul 261, Botoşani 273, Buzău 274, Timişoara 281, Braşov 289, Cluj-Napoca 291, Suceava 296, Satu Mare 301, Arad 308, Baia Mare 313, Ploieşti 327, Piatra Neamţ 329, Tg.Mureş 330 şi Iaşi 340.

Capitala României este pe locul 302, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparaţie cu oraşul Galaţi (indice 7,2).

Cel mai prost aer din România este în oraşul Iaşi care se află pe locul 340.

Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenţia Europeană a Mediului, este oraşul Slavonski Brod din Croaţia. Cel mai curat aer din Europa este în oraşele Faro, din Portugalia, şi Umea şi Uppsala, ambele din Suedia.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții douăzeci de mii de mucenici din Nicomidia

Publicat

Publicitate

Sfinții douăzeci de mii de mucenici din Nicomidia – 28 decembrie

 

Pe când se afla în cetatea Nicomidiei, spun istoricii, împăratul păgân Maximian a aflat despre mulţimea creştinilor şi a pus la cale uciderea lor, în preajma sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos. Ştiind că toţi creştinii se vor aduna în marea biserică a Nicomidiei, împăratul a poruncit ca aceasta să fie înconjurată din timp cu lemne uscate, cărora mai apoi soldaţii să le dea foc. La acea vreme, Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul creştin, s-a rugat împreună cu iubitorii de Hristos şi i-a învăţat adevărata credinţă, aducându-i laudă Atotputernicului. În acel moment, soldaţii împăratului au înconjurat biserica şi nu au mai permis nimănui să iasă afară. Imediat după aceea, trimisul împăratului a intrat în sfântul lăcaş şi le-a spus creştinilor că însuşi împăratul îi sfătuieşte să jertfească zeilor, în caz contrar vor fi arşi de vii. Arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeieşti, a întărit mulţimea şi i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit creştinilor de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Toţi cei prezenţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au voit cu râvnă să răspundă dumnezeieştii chemări. Când episcopul a aflat aceasta, s-a grăbit şi i-a botezat pe catehumeni, apoi i-a împărtăşit pe creştini cu dumnezeieştile Taine. Soldaţii au aprins lemnele aşezate din timp. Potrivit tradiţiei, 20.000 de oameni au dobândit atunci cununa muceniciei, înălţând cântări de laudă Lui Dumnezeu pe când erau arşi de vii, la anul 302 d.H. Prin mila Lui Dumnezeu, Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos şi altora. Episcopul Nicomidiei i-a adus şi pe alţii la Hristos şi, după ce a fost torturat fără milă de păgâni, s-a mutat şi el la Domnul.

Citeste mai mult

Eveniment

Sfaturi de la salvamontiști: Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele „libere și fericite” sunt bilete directe spre hipotermie

Publicat

Publicitate

Salvamontiștii atrag atenția asupra ținutei necorespunzătoare cu care turiștii vin la munte, pe pârtiile de schi.

”Dacă vă pregătiți să mergeți la munte iarna, nu uitați: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă. Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele ‘libere și fericite’ sunt absolut perfecte pentru oraș. Pe munte? Sunt bilete directe spre hipotermie, alunecări, entorse și, în unele cazuri, o întâlnire rapidă cu echipa Salvamont. Da, știm, paltonul de blană arată superb în poze, dar vă asigurăm că nu vă ajută să schiați mai bine și nici să evitați să vă ciocniți de alții când vă dați cu sania. Iar adidașii, oricât de ‘grip’ vi s-ar părea în reclame, au o relație extrem de alunecoasă cu gheața. În plus modelul ‘AIR’ nu vă dă aripi pe pârtie!. Așa că un mic reminder: ghete de iarnă – da! Pantaloni de iarnă – da! Blugi, trening, ghete de oraș? NU! Înțelegem, moda e importantă, dar siguranța ar trebui să fie și ea pe listă, undeva, înaintea acesteia”, se arată vineri pe pagina de Facebook a Salvamont Brașov.

 

Salvatorii montani avertizează turiștii să nu urce până în vârf de munte dacă nu au o pregătire fizică bună.

”Dacă nu aveți o pregătire fizică bună, nu urcați până în vârf. Nu e nicio rușine să vă bucurați de o pârtie mai accesibilă, dar e rușinos (și periculos) să puneți pe toată lumea în pericol din cauza lipsei de pregătire. Vă rugăm, apelați la un instructor autorizat dacă nu știți să schiați! Nu la prietenul care ‘știe el bine’ și nici la tutorialele de pe YouTube. Acestea nu sunt o soluție mai ales dacă schiați cu telefonul în mână pentru a nu rata vreun pas. Tutorialele live sunt distractive, dar poate ar fi mai bine să le urmăriți acasă, nu în timp ce coborâți”, precizează sursa citată.

Publicitate

Salvamontiștii vin cu un mesaj și pentru părinți.

”Dragi părinți, vă rugăm să nu fiți iresponsabili! Asigurați-vă că cei mici sunt echipați corespunzător și evitați să îi puneți în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentul lor nu merită riscul unei accidentări. Respectați regulile și ‘Decologul Schiorului’, păstrați distanța și controlați-vă viteza. Nimeni nu vrea să fie ‘omul rachetă’ care își încheie ziua cu o vizită la urgențe”, mai spun reprezentanții Salvamont Brașov.

Gheața nu iartă – este avertismentul salvamontiștilor.

”Dacă vreți să aveți o zi frumoasă pe munte și să ne vedem doar în poze, nu și pe targă, lăsați ‘fashion week’ acasă și echipați-vă adecvat. Gheața nu iartă – indiferent de brandul de pe talpa încălțărilor!”, mai arată sursa citată. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub COD GALBEN de precipitații mixte până la miezul nopții

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.

 

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

Publicitate

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store ceatași AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion. În ultimele zile ale anului 2024 și prima lună a noului an 2025 vom avea parte de o vreme în general normală pentru perioada în care ne aflăm, scrie alba24.ro.

Totuși, cel puțin în prima parte a prognozei, chiar dacă va fi frig, vom avea parte de temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale pentru mijlocul iernii. În unele zone din țară se pot înregistra chiar 10 grade Celsius.

Potrivit directorului ANM, Florinela Georgescu, de Revelion vom avea temperaturi destul de mari, care vor depăși chiar și 10 grade Celsius în unele zone din țară.

”Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acea perioadă în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi, în general, apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, cu posibilitatea unui ușor exces în extremitatea de sud a teritoriului”, a spus Florinela Georgescu la Digi24.

Citește și Cum va fi vremea în Alba în weekend 27-29 decembrie 2024. Prognoza meteo pe localități din județ
Vremea de Revelion 2024 – 2025 în județul Alba: vremea va fi rece, specifică sezonului de iarnă.

Publicitate

În Alba Iulia, temperaturile din timpul nopții vor coborî până la valori de -4 grade Celsius. Pe timpul zilei vom avea temperaturi de 3 grade Celsius.

Cerul va fi parțial înnorat, însă nu sunt anunțate precipitații.

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în Transilvania: Temperaturile medii diurne vor oscila între 2 și 4 grade Celsius, iar cele minime nocturne vor varia între -6 și -5 grade Celsius. Precipitații: sunt așteptate abia  fi începând cu data de 3 ianuarie 2025

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în țară: se preconizează temperaturi apropiate de cele normele multianuale pentru această perioadă. Vor fi valori mai scăzute în zonele montane și în centrul țării.

30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025: Vreme caldă, cu temperaturi peste medie. Precipitații mai abundente în nord-vest, normale în rest.

6 – 13 ianuarie 2025: Mai frig decât normal în vest, nord-vest și la munte, temperaturi normale în alte zone. Precipitații în limite normale, posibil excedent în sud-est.

13 – 20 ianuarie 2025: Temperaturile și precipitațiile se încadrează în normalul perioadei, la nivel național.
20 – 27 ianuarie 2025: Ușoară încălzire, cu temperaturi peste media obișnuită. Precipitații normale.

 

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord vestice, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice, precum și la munte. În rest, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Este posibil, totuși, un ușor excedent de precipitații în extremitatea de sud-est a țării.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 20 – 27 ianuarie 2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending