Connect with us

Actualitate

Nu ai 18 ani? Fără țigări! ANPC schimbă regulile: Comercianții pot refuza vânzarea țigărilor fără act de identitate

Publicat

Publicitate

Comercianții care vând produse din tutun sau substanțe asociate au noi obligații legale. Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aceștia trebuie să afișeze un anunț vizibil prin care să informeze clienții că li se poate solicita cartea de identitate la achiziționarea țigărilor. Măsura are scopul de a preveni vânzarea produselor de tutun către minori, în conformitate cu legislația care interzice comercializarea acestora către persoanele sub 18 ani, relatează alba24.ro.

Este vorba despre Ordinul privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun sau substanțe associate, a anunțat recent Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

”Acesta asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării din interiorul magazinelor,

dar și a chioșcurilor a produselor care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, așa cum sunt acestea definite în cuprinsul Legii nr. 349/2002.

Conform Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este strict interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani. Această reglementare urmărește protejarea sănătății publice și, în special, a tinerilor, care sunt vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun.

Studiile arată că expunerea timpurie la produsele din tutun crește riscul de dependență și afecțiuni grave pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și alte afecțiuni respiratorii.

Publicitate

Comerțul trebuie să asigure respectarea cadrului legal și să contribuie activ la prevenirea accesului tinerilor la produse nocive, asumând un rol important în protecția generațiilor viitoare”, a anunțat ANPC.

Plachetă informativă

Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația în vigoare, magazinele pot fi sancționate pentru vânzarea de produse din tutun minorilor.

Obligativitatea afișării unui mesaj vizibil reprezintă o măsură de conformare și responsabilitate legală, conform ordinului ANPC.

Operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa ordinului.

Aceasta se afişează în câmpul vizual al consumatorului, la loc vizibil.

De asemenea, ordinul prevedere obligația operatorilor economici de a deţine în mod obligatoriu şi variante dedicate persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere fie audio, fie prin utilizarea oricăror mijloace fizice ori digitale specifice.

Vizibilitatea mesajului poate reduce numărul de tentative de cumpărare a produselor din tutun de către minori, contribuind la un mediu comercial mai responsabil, transmite ANPC.

Ordinul intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 s-a produs joi, în Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,2, la adâncimea de 118.3 km, s-a produs, joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 30 km V de Focșani, 70 km N de Buzău, 80 km E de Sfântu-Gheorghe, 83 km SV de Bârlad, 87 km S de Bacău, 94 km E de Brașov.

În luna aprilie, în România s-au produs 22 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,1.

Cel mai mare seism din acest an, cu magnitudinea 4,4, a avut loc în data de 13 februarie în județul Buzău.

Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs tot în județul Buzău în data de 16 septembrie. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Fotografierea buletinului de vot – interzisă. Neștiința de carte nu constituie motiv ca alegătorul să ceară ajutor în cabină

Publicat

Publicitate

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitarea dreptului de vot pe data de 4 mai, în condiții de legalitate, egalitate și integritate.

Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.

În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.

”Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, arată BEC.

În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.

Publicitate

Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.

***

Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ”VOTAT” pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.

Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.

Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

***

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.

Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secției de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri.

Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare va avea la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

În afară de membrii biroului electoral al secției, de personalul tehnic auxiliar al acestuia, de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, de candidați și de delegații și de observatorii acreditați, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 metri.

Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucționa accesul persoanelor la secțiile de votare în preziua votării și în ziua votului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Credincioșii din Parohia Biserica „Izvorul Tămăduirii” au motiv de sărbătoare. Aproape trei deceni de când un tramvai dezafectat a devenit lăcaș de rugăciune și s-a format biserica vie

Publicat

Publicitate

În inima Cartierului „Parcul Tineretului” din Botoșani, unde cândva pulsau speranțele tinerilor muncitori ai anilor ’70, lipsea un lucru esențial, un loc în care sufletul să se poată odihni și ruga. Timp de două decenii, într-un cartier construit pentru viață, dar lipsit de biserică, oamenii au trăit cu nădejdea că, într-o zi, vor avea un lăcaș de rugăciune.

Acea zi a venit pe 1 mai 1997, când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Daniel – pe atunci Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei – a fost înființată Parohia „Izvorul Tămăduirii”. Era un gest de dreptate pentru familiile din cartier, dar mai ales o renaștere spirituală pentru o comunitate care aștepta demult acest moment.

Într-un gest simbolic și profund uman, prima „biserică” a fost amenajată… într-un tramvai dezafectat de părintele Ioan ALupoaiei, care a primit o misiune aproape imposibilă. Acolo s-au rostit rugăciuni, s-au botezat prunci și s-au adus cereri fierbinți către Maica Domnului. „Biserica din tramvai” a devenit un simbol al credinței care nu se oprește nici în lipsuri, nici în vremuri grele.

Anii care au urmat au fost o adevărată jertfă: s-au adunat fonduri din donații modeste, s-au ridicat ziduri cu trudă, s-au înălțat rugăciuni între schele și s-au pus temelii sub lacrimi. Capela de scândură, apoi biserica de zid – toate au prins formă din credința comunității. Chiar și atunci când flăcările au mistuit altarul și acoperișul, speranța nu a ars. Din cenușă s-a ridicat din nou.

Astăzi, după 28 de ani, Parohia „Izvorul Tămăduirii” este mai mult decât o clădire. Este o mărturie vie a dragostei dintre oameni și Dumnezeu. Este răspunsul la rugăciunile muncitorilor de altădată, ale copiilor care au crescut în acest cartier și ale părinților care au sperat că vor auzi, într-o zi, clopotele bisericii răsunând peste blocuri.

Părintele Daniel Constantin Țăranu, cel care slujește astăzi în această biserică renăscută din suferință, continuă cu demnitate misiunea preotului de dinaintea sa: aceea de a aduce mângâiere, lumină și har acolo unde cândva a fost doar așteptare.

Publicitate

„Izvorul Tămăduirii” nu este doar un hram. Este ceea ce această comunitate a trăit, o tămăduire, o izbândă a credinței asupra uitării, un miracol al răbdării.

Citeste mai mult

Eveniment

Produs vândut în magazinele Lidl, contaminat cu Salmonella. A fost retras de la comercializare. Atenționări pentru cumpărători

Publicat

Publicitate

Lidl a retras de la vânzare un produs comercializat în magazine. Există suspiciunea că ar fi contaminat cu Salmonella. Clienții sunt atenționați să nu consume produsul și îl pot returna în magazine.

Este vorba despre produsul „Belbake Semințe de susan 200g “, retras preventiv de Olimp Company SRL, începând cu data de 30 aprilie.

Este vizat lotul 304-250641-1, cu termenul de valabilitate 6.02.2026.

”În cazul lotului vizat, nu se poate exclude prezența bacteriei Salmonella în produs. Salmonella poate declanșa boli gastrointestinale severe. La anumite grupuri de persoane (tineri, bătrâni, gravide, imunodeprimate) poate provoca simptome grave.

Din motive ce țin de siguranța consumatorului, producătorul Olimp Company și Lidl România au reacționat fără întârziere și au retras acest produs de la vânzare.

Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită chiar și fără prezentarea bonului fiscal. Recomandăm clienților să ia notă de această rechemare și să nu consume produsul afectat”, este anunțul ANSVSA.

Publicitate

Rechemarea vizează exclusiv produsul „Belbake Semințe de susan 200g“ cu termenul de valabilitate 6.02.2026.

Nu sunt afectate alte produse vândute de Lidl România sau alte produse din gama Belbake.

Mai multe detalii, la telefon 0800.896.622 sau pe adresa de mail info@lidl.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending