Connect with us

Actualitate

Noutăți pentru șoferi din 2025. Drepturi, reguli, amenzi. Prevederi din legislația rutieră

Publicat

Publicitate

Șoferii cu permis de categoria B vor beneficia de noi drepturi și reglementări care vor aduce schimbări importante în legislația rutieră din România. De la 1 ianuarie 2025, șoferii cu permis de categoria B vor putea conduce motociclete, dar doar în anumite condiții, potrivit antena3.ro. Aceștia trebuie să aibă cel puțin 24 de ani și să fie titulari ai permisului de categoria B de minimum 2 ani.

De asemenea, este necesar să fi absolvit un curs de instruire de cel puțin 10 ore într-o școală de conducere autorizată pentru vehicule din categoria A. Motocicleta va trebui să fie echipată cu cutie automată și să aibă o capacitate cilindrică de cel mult 125 cmc.

Proba teoretică pentru permis

Persoanele care susțin examenul pentru permis auto nu vor mai fi obligate să dea proba teoretică doar în orașul de reședință. Din 2025, examenul poate fi susținut în orice oraș din țară.

Noutăți pentru șoferi din 2025. Valoarea amenzilor

Punctul de amendă, echivalent cu 5% din salariul minim pe economie, va fi recalculat în funcție de noul salariu de bază ce va intra în vigoare la începutul anului. Prin urmare, șoferii care încalcă legislația rutieră vor plăti amenzi mai mari pentru contravenții, potrivit antena3.ro.

Notificări prin email sau SMS pentru reînnoirea permisului

Pentru a preveni situațiile în care permisul de conducere expiră fără ca șoferii să fie conștienți, aceștia pot opta pentru notificări prin email sau SMS. Acest serviciu le permite să primească avertismente din timp, astfel încât să poată reînnoi documentele înainte de termen.

Camerele de bord pot deveni un nou instrument de sancționare

Camerele de bord ar putea deveni un instrument de sancționare, întrucât înregistrările realizate de acestea ar putea fi folosite ca dovezi în cazul în care șoferii sunt surprinși că încalcă regulile de circulație.

Certificatul RAR devine obligatoriu la vânzarea autovehiculelor

Un nou document, Certificatul RAR Autopas, va fi necesar pentru tranzacțiile auto și va oferi informații detaliate despre istoricul vehiculului și asigură o transparență mai mare pentru cumpărători.

Publicitate

Evaluare psihologică pentru unii șoferi

Șoferii care prezintă simptome ce pot afecta siguranța în trafic vor fi supuși unei evaluări psihologice obligatorii. Aceasta măsură are rolul de a spori siguranța rutieră.

Modificări privind rovinietele și reglementările antidrog/alcool

Din primăvară, rovinietele vor avea noi perioade de valabilitate, oferind mai multe variante pentru șoferi. De asemenea, șoferii care refuză testele rapide pentru consum de droguri sau alcool își vor putea recupera permisul în 72 de ore, dacă rezultatele de la IML nu confirmă consumul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

SchoolHUB: Elevii, profesorii și părinții pot apela la o linie telefonică gratuită de sprijin psihologic, în cazuri de violență

Publicat

Publicitate

Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat recent SchoolHUB, o linie de suport psihologic gratuită destinată elevilor, părinților și profesorilor. Aceasta oferă sprijin specializat pentru combaterea bullying-ului, anxietății, violenței fizice și altor probleme emoționale din mediul școlar.

Linia de suport psihologic SchoolHUB – 0374.078078 – este disponibilă 12 ore pe zi, în intervalul 08:00 – 20:00, 7 zile pe săptămână.

Aceasta oferă suport de urgență prin intermediul unei echipe de psihologi specializați, având ca principal scop gestionarea situațiilor de criză și redirecționarea către specialiști în funcție de gravitatea cazului:

  • Psihologi clinicieni și psihoterapeuți – pentru consiliere de lungă durată
  • Psihiatri – pentru evaluări medicale și intervenții specializate
  • Poliție – pentru cazurile ce necesită intervenție imediată
  • Asistență socială și instituții medicale – pentru protecția și sprijinul copiilor vulnerabili

Măsura vine în urma unor statistici îngrijorătoare privind violența în școli, subliniate și de ministrul Educației, de Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli.

„Peste jumătate dintre elevi se plâng că sunt victime ale diverselor forme de violență. Este un număr de neacceptat, când avem o mulțime de hotărâri, ordine de ministru, metodologii, instrucțiuni”, a declarat ministrul Educației, Daniel David.

sursa: sigurantascolara.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii. Recomandări INSP

Publicat

Publicitate

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii pentru cetățeni și unități de învățământ.  Infecțiile respiratorii sunt frecvente mai ales în sezonul rece, și se pot răspândi rapid dacă nu luăm măsurile de prevenire corespunzătoare. Aceste măsuri sunt simple, dar eficiente și pot ajuta la limitarea răspândirii bolilor respiratorii, atât în comunitate, cât și în școli, scrie alba24.ro.

În continuare, veți găsi recomandări pentru cetățeni și pentru unitățile de învățământ, pentru a menține un mediu sănătos și sigur.

Spitalului „Mavromati” Botoșani limitează accesul aparținătorilor la bolnavii internați. Vizitatorii răciți nu au voie să intre pe secții

Infecțiie respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru cetățeni

Pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni răspândirea bolilor respiratorii, este important să respecți câteva măsuri simple, dar eficiente. Iată ce poți face, potrivit InfoCons:

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ai fost în locuri publice;
  • Respectă regulile de igienă atunci când tușești sau strănuți: folosește un șervețel pe care să-l arunci imediat după utilizare sau acoperă-ți nasul și gura cu pliul cotului;
  • Aerisește zilnic încăperile, pentru a menține un aer curat și sănătos;
  • Evită locurile aglomerate, mai ales în perioadele cu risc crescut de îmbolnăvire;
  • Mergi la medicul de familie dacă apar simptome respiratorii, pentru a primi recomandările necesare;
  • Stai acasă dacă ai simptome precum febră, tuse, strănut, dureri în gât sau musculare, pentru a evita transmiterea virusului altor persoane.

Infecțiile respiratorii: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii pentru unitățile de învățământ

Pentru a proteja sănătatea copiilor și a personalului din unitățile școlare, este important ca școlile să aplice câteva măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. Iată ce măsuri trebuie luate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Realizarea triajului observațional zilnic al elevilor, pentru a identifica din timp eventualele simptome de boală;
  • Informarea părinților despre semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de a izola acasă copiii care prezintă simptome;
  • Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor din școală;
  • Aerisește periodic încăperile pentru a menține un mediu curat și sănătos;
  • Utilizarea batistei de unică folosință pentru tuse sau strănut.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Mirosul de nesuportat și poluarea gravă a râului Dresleuca au pus comisarii Gărzii de Mediu în acțiune. Ce au descoperit

Publicat

Publicitate
Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în vederea soluționării sesizării privind disconfortul olfactiv și poluarea râului Dresleuca și a rezultatele analizelor efectuate pe probele de control prelevate în data de 03.02.2025, din râul Dresleuca din secțiunile amonte și aval de stațiile de epurare precum și din efluentul SE Cătămărăști și SE Manolești, transmise de SGA Botoșani, comisarii de mediu au constatat depășirea indicatorului de calitate a apei.
Este vorba de  valoare înregistrată a azotului amoniac care a fost de 19.9 mg /l (Efluent stație epurare Cătămărăști), 25,5 mg /l (Efluent stație epurare Manolești), valoare maximă admisă 3 mg/l, precum și urme de deversare ape uzate neepurate în zona bazinului de intrare în Stația de Epurare Cătămărăști Deal și pe traseul de colectare ape uzate (canal colector afectat de alunecări de teren).
Prin actul de control s-au stabilit în sarcina operatorului economic măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune, conform prevederilor legale, pentru nerespectarea obligaţiei persoanelor juridice să nu deverseze în apele de suprafaţă sau subterane ape uzate, fecaloid menajere, conf OUG 195/2005 art.96, alin. 2 punct 33., în valoare de 30.000 lei.
SGA Botoșani a dispus operatorului economic măsuri imediate pentru ameliorarea calității apei râului, respectiv: asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca din conducta de apă brută de la Stația de Tratare Cătamaraști-Deal și îndepărtarea/curățarea suprafeței apei râului Dresleuca de spuma/rezidurile provenite de la fermentarea nămolului sau evacuări anterioare.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program

Publicat

Publicitate

Buget tăiat la jumătate pentru programul „Noua Casă”. Statul a alocat doar 500 de milioane de lei în acest an, faţă de un miliard, anul trecut.

În cadrul programului, avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția este oferită de stat, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.

Principalul dezavantaj al acestui program îl constituie faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă. Dacă ceri o refinanțarea creditului, vei fi exclus automat din Programul Noua Casă.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending