Noul program „Rabla pentru tractoare” va avea un buget de 500 de milioane de lei ;i va permite finanţarea pentru cumpărarea unui utilaj agricol cu până la 80% din valoarea totală a achiziţiei, a anunțat joi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
“Prin programul Rabla pentru tractoare ne propunem să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, noi şi, bineînţeles, mai puţin poluante.
Aici, bucuria personală pe care o am este aceea că, spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice, de cele mai multe ori avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole.
Sper ca un număr cât mai mare dintre aceste echipamente să fie produse în România. Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 de milioane de lei.
Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 euro, cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici”, a afirmat Fechet, potrivit Agerpres.
Publicitate
Rabla pentru tractoare. Sprijinul pentru beneficiari
Oficialul a menţionat, totodată, că valoarea sprijinului acordat beneficiarilor oscilează între 65% şi 80% din valoarea totală a tractorului achiziţionat.
“Conform schemei de ajutor de stat, intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte, dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului. Dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maximum 65%. Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător.
Sperăm ca şi acest program să fie unul de succes, care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul, pentru că, până astăzi, această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu au mai fost finanţate în acest sens”, a explicat ministrul.
Rabla pentru tractoare. Procedura
Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a adăugat că Programul “Rabla pentru tractoare” va funcţiona şi se va derula după modelul programului “Rabla”.
“Fermierul care are atestat de producători, deci nu discutăm de forme de organizare juridică, va casa un vehicul uzat sau un tractor mai vechi şi va primi un voucher.
Se va duce la dealer, îşi va achiziţiona un tractor şi un utilaj aferent tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 euro. Dealerul va depune la Administraţia Fondului pentru Mediu decontul”, a spus reprezentantul AFM.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Vineri, în satul Victoria din comuna Stăuceni a fost cu adevărat sărbătoare. Cu mic cu mare, localnicii, dar și credincioși din alte zone ale județului, au ținut să își arate prețuirea față de cel care a plecat din mijlocul lor și a devenit un simbol al ortodoxiei românești, Preafericitul TEOCTIST Arăpașu.
Evenimentul coincide cu un moment istoric, după ce marți s-au împlinit 100 de ani de la aprobarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a actului de înființare al Patriarhiei Române. Patriarhul Miron Cristea, Arhiepiscopul Bucureștilor și Mitropolitul Ungro-Vlahiei (Munteniei) devenea astfel primul Patriarh al României. La acel moment, într-un sat mic și aparent neînsemnat, cel ce avea să fie al cincilea patriarh împlinea 10 anișori. Comemorarea a 110 ani de la nașterea PF Teoctist se leagă anul acesta și de canonizarea a 16 sfinți români.
La biserica ctitorită de Preafericitul Teoctist, vineri, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de părintele protopop misionar Daniel-Constantin Țăranu, împreună cu un sobor de preoți care au ținut să fie alături de părintele paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Victoria, pr Bogdan Azamfirei. Răspunsurile la strană au fost date de mai mulți membri ai Corului Sfântului Ioan Botezătorul, din Botoșani și mai mulți cântăreți bisericești.
Au participat la slujba Sfintei Liturghii și senatorul Doina Federovici, deputatul Marius Budăi și primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, un vrednic apărător al valorilor culturale și creștine în zonă.
După momentele înălțătoare din cadrul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit în biserică parastasul pentru Preafericitul Părinte Teoctist.
După slujbă, alaiul de preoți s-a îndreptat către Casa Memorială din satul Tocileni, unde au participat zeci de persoane, demonstrând că dragostea nu moare niciodată și singurele legături care trec în veșnicie nu sunt legăturile pe care le avem cu lucrurile noastre, ci sunt cele pe care le avem cu cei cei pe care i-am îndrăgit și care ne-au îndrăgit și au trecut dincolo de această lume.
Publicitate
După slujba parastasului, părintele protopop misionar Daniel Țăranu a ținut un cuvânt emoționat în care a evocat personalitatea PF Teoctist și a evidențiat dragostea și recunoștința localnicilor care se adună an de an pentru a cinsti memoria celui care a fost al cincilea patriarh al României.
„De ce este importantă ziua de astăzi? Pentru că așa cum spune și Sfântul Apostol Pavel: Pe înaintșii noștri, pe mai-marii noștri care v-au vestit cuvântul lui Dumnezeu și mai ales pe cei care au luat cuvântul vestit de alții și l-au înflorint, l-au înfrumusețat și l-au făcut atât de folositor nouă, dându-ne pilde, pentru că este foarte important să avem exemple în viața noastră. Și gândiți-vă dumneavoastră cât de binecuvântați puteți fi pentru că Dumnezeu a binevoit ca în acest sat, în această parte a Botoșaniului, să se nască un întâistătător al bisericii noastre ortodoxe. Este o mare cinste și o mare bucurie și duhovnicească și o mare recunoaștere când avem ocazia să ne aducem aminte de cei care ne sunt pilde și să vedem că Dumnezeu și din rândurile noastre poate ridica sfinți”, a spus părintele protopop misionar Daniel Țăranu.
Primarul comunei Stăuceni a mulțumit tuturor pentru respectul oferit înaintașilor și a dăruit mai multe plachete aniversare celor care se implică într-un fel sau altul în păstrarea nealterată a memoriei și lucrării duhovnicești a PF Teoctist Arăpașu.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească, nelipsite fiind sărmăluțele. gospodinele din Tocileni demonstrând că, pe lângă faptul că sunt evlavioase și urmașe demne ale patriarhului, sunt și foarte bune gospodine.
Părintele Patriarh Teoctist s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni din județul Botoșani. A primit numele de Teodor, fiind cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. A intrat frate în Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi în Mănăstirea Neamț în anul 1931.
Studii
Teodor Arăpașu a absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și a fost hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.
Între 1940-45 a studiat la Facultatea de Teologie din București, în paralel, îndeplinind diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.
Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, iar apoi Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). În această perioadă a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași. În data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de Episcop vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul.
Părintele Teoctist a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 ) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.
Activitate pastorală
În data de 16 septembrie 1962 a fost instalat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie) unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea).
La 25 februarie 1973 a fost întronizat Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie).
În data de 9 octombrie 1977, Părintele Teoctist a primit demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (ales la 25 septembrie).
Începând cu luna iulie a anului 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului. După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh.
La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.
Un bărbat, în vârstă de 62 de ani, din localitatea Hulub, are nevoie de îngrijiri medicale după ce a suferit arsuri pe corp. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, pe un câmp de la marginea satului. Din cauza unei afecțiuni cronice, acesta a căzut lângă focul aprins chiar de el. Alarma a fost dată de un trecător, care a observat flăcările și s-a apropiat să vadă ce se întâmplă.
La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că bărbatul prezenta arsuri pe mai bine de jumătate din suprafața corpului, fiind conștient. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, de către echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.
Pompierii au stins incendiul, care a cuprins vegetația uscată de pe aproximativ 50 de metri pătrați.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot devenin și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Publicitate
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.
Polițiștii din Botoșani au identificat, miercuri, un tânăr, de 34 de ani, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu, fără drept.
Tânărul a fost escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de furt în scop de folosință, conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului.
În urma probatoriului administrat a reieșit faptul că acesta, la data de 5 februarie 2025, în jurul orei 14:00, în timp ce se afla împreună cu un alt tânăr, ar fi profitat de neatenția sa și i-ar fi sustras autoturismul, fără acord, pe care, ulterior, l-a condus pe o stradă din oraș, provocând un accident cu pagube materiale.
Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenena, acesta avea exercitarea dreptului de a conduce autovehicule suspendat, din luna ianuarie 2025 pentru conducere fără permis.
Publicitate
Mai mult decât atât, rezultatul testării pentru a stabili existența în organism a unor substanțe interzise a fost pozitiv.
La data de 6 februarie 2025, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a tânărului pentru 30 zile, acesta fiind introdus în Centrul de Reține și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.