Connect with us

Actualitate

Noul Guvern Ciolacu, cu două ministere mai puține față de Guvernul precedent. Cum au fost comasate și împărțite ministerele

Publicat

Publicitate

Noul Guvern Ciolacu este compus din 16 ministere, cu două mai puțin față de Guvernul precedent. Ministerul Muncii a fost comasat cu Ministerul Familiei, iar Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost împărțit între Ministerul Educației și Ministerul Economiei, scrie alba24.ro.

Ordonanța de Urgență care stabilește noile măsuri la nivelul administrației publice centrale a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 decembrie.

Ministerul Muncii a fost comasat cu Ministerul Familiei

Potrivit ordonanței, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost reorganizat prin fuziune prin absorbție cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a fost desființat.

Astfel, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și-a schimbat denumirea în Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Noul minister a preluat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse toate activitățile, personalul, posturile și patrimoniul aferente domeniului familiei și tineretului, în condițiile legii.

De asemenea, au trecut în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale:

Publicitate
  • Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție
  • Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați
  • Casele de cultură studențești, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei” din București
  • Direcțiile județene pentru familie și tineret, respectiv Direcția pentru Familie și Tineret a Municipiului București, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică

Agenția Națională pentru Sport și respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse predau Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale activitățile, personalul, posturile și patrimoniul aferente domeniului familiei și tineretului, prin protocol.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost împărțit între Ministerul Educației și Ministerul Economiei

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost reorganizat prin divizare totală și și-a încetat activitatea, prin împărțirea întregului său patrimoniu, personal și a activității după cum urmează:

  • patrimoniul, personalul, posturile și activitățile aferente domeniului cercetare au fost preluate de către Ministerul Educației și Cercetării pentru Autoritatea Națională pentru Cercetare;
  • patrimoniul, personalul, posturile și activitățile aferente domeniilor digitalizare, inovare și comunicații au fost preluate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și-a schimbat denumirea în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Totodată, Ministerul Educației și-a schimbat denumirea în Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit ordonanței citate, se înființează Autoritatea Națională pentru Cercetare în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. Autoritatea Națională pentru Cercetare preia de la
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și exercită:

  • atribuțiile de autoritate de stat în domeniul cercetării și inovării și de monitorizare și evaluare a institutelor și unităților de cercetare, dezvoltare și inovare, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • atribuțiile privind dezvoltarea instituțională a institutelor și unităților de cercetare aflate în subordine, coordonare și sub autoritate;
  • atribuțiile privind stimularea, în rândul operatorilor economici și în economie în general, a creșterii investiției private pentru dezvoltarea activităților de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare, precum și a transferului tehnologic și de valorificare a rezultatelor de cercetare, prin absorbția și difuzia acestora;
  • atribuții privind asigurarea, atragerea, utilizarea, monitorizarea și evaluarea asistenței tehnice și privind consultanța internă și internațională pentru domeniul său specific de competență;
  • orice alte atribuții exercitate de acest minister, stabilite potrivit actelor normative în vigoare, acordurilor internaționale sau altor acte încheiate potrivit dispozițiilor legale aplicabile și corespunzătoare activităților preluate.

Componența noului Guvern:

  • Prim-ministru – Ion Marcel Ciolacu
  • Viceprim-ministru – Marian Neacșu
  • Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne – Cătălin Predoiu
  • Viceprim-ministru, ministrul finanțelor – Tanczos Barna

LISTA ministerelor:

  • Ministerul Afacerilor Interne – Marian Cătălin Predoiu
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Sorin Mihai Grindeanu
  • Ministerul Justiției – Radu Marinescu
  • Ministerul Apărării Naționale – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului – Bogdan Gruia Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila Zoltan
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Florin Ionuț Barbu
  • Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Culturii – Natalia Elena Intotero
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel Ovidiu David
  • Ministerul Afacerilor Externe – Emilian Horațiu Hurezeanu
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Ioan Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Ioan Burduja
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mircea Fechet

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cartel ALFA invită toate organizațiile sindicale la un marș în jurul Parlamentului, în după-amiaza zilei de luni

Publicat

Publicitate

CNS Cartel ALFA face un apel către toate organizațiile sindicale să i se alăture la un marș în jurul Parlamentului, care să aibă loc luni, de la ora 14:30, ”pentru a acționa în comun împotriva atacurilor asupra lucrătorilor și pensionarilor și a celor mai vulnerabili dintre cetățeni”.

Potrivit apelului confederației sindicale, marșul reprezintă un ”prim demers de unitate și luptă sindicală”.

”Așa cum, la acțiunea declanșată de sindicatele din învățământ în data de 7 iulie la Parlament s-au solidarizat sindicate și membrii acestora din alte structuri sindicale, precum și elevi sau cetățeni neafiliați, la fel invităm toate organizațiile sindicale, indiferent de apartenența lor confederală, la marșul de protest organizat în jurul Parlamentului, în data de luni, 14 iulie 2025, între orele 14:30 – 18:30”, se arată în demersul CNS Cartel ALFA.

Astfel, confederația sindicală consideră că este momentul unei acțiuni unite, ferme și neîntârziate, pentru a apăra interesele generale ale lucrătorilor din toate sectoarele de activitate, bugetar și privat deopotrivă, ”în baza acordului confederațiilor sindicale în vederea organizării de acțiuni coordonate și concertate la nivel național, conștienți de gravitatea situației actuale și de faptul că politicile sociale și economice promovate de către actuala clasă politică reprezintă un atac direct asupra demnității și drepturilor salariaților”.

CNS Cartel ALFA susține că marșul este momentul simbolic și necesar ”pentru a transmite un semnal puternic împotriva ipocriziei guvernamentale și a atacurilor sistematice asupra celor care, cu profesionalism și responsabilitate, își desfășoară activitatea în toate sectoarele de activitate”.

”Unitatea este cea mai puternică armă pe care o avem în fața abuzurilor și a disprețului decidenților politici față de munca cinstită, iar CNS Cartel ALFA rămâne ferm angajată în construirea unui front comun sindical, care să apere demnitatea, drepturile și viitorul salariaților din România”, se mai arată în punctul de vedere al confederației sindicale. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

A început înscrierea pentru sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat. Calendarul probelor scrise din luna august

Publicat

Publicitate

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 se pot înscrie la cea de-a doua, care va avea loc în luna august, scrie alba24.ro.

Înscrierea la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat începe luni, 14 iulie şi se încheie pe 21 iulie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit calendarului, proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în zilele de 4 și 5 august.

Marți, 5 august este programată proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Miercuri, 6 august va loc evaluarea competențelor digitale, iar joi, 7 august și vineri, 8 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Prima probă scrisă – cea la Limba şi literatura română peste programată luni, 11 august, iar marți, 12 august, va avea loc proba obligatorie a profilului.

Publicitate

Miercuri, 13 august va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi, 14 august, proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

Când vor fi afișate rezultatele la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2024

Potrivit calendarului, afişarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor vor avea loc luni, 18 august.

În zilele de marți, 19 august şi miercuri, 20 august va continua vizualizarea lucrărilor scrise şi se vor putea depune contestaţii.

Afișarea rezultatelor finale este programată marți, 26 august.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Peste 70 de permise de conducere reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 13 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 120 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste de sancțiuni contravenționale, în valoare de 360.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 72 de permise de conducere, 38 dintre acestea fiind reținute pentru viteză excesivă.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi sancționați pentru viteză excesivă, la Darabani

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 07:00-12:00, prilej cu care au fost depistați 42 de conducători auto care nu au respectat regimul legal de viteză. Doi dintre aceștia au depășit viteza legală cu peste 50 de km/h, motiv pentru care au rămas fără permis de conducere.

 

În total, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 32.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending