Connect with us

Eveniment

Norul de praf din Botoșani și din toată Moldova s-a retras. Primele explicații ale specialiștilor

Publicat

Publicitate

Un nor de praf prezent deasupra nordului Moldovei s-a retras la o săptămână de la apariție. Calitatea aerului revine la normal, după câteva zile în care valorile au fost aproape de zece ori mai mari decât cele normale pentru finalul lunii august. Cu ce explicații vin specialiștii.

Uriașul nor de praf s-a retras din nordul Moldovei

Un uriaș nor de praf a pus stăpânire pe marile orașe din zona de nord-est a României în ultima săptămână, dar vestea bună este că acesta a dispărut, iar treptat calitatea aerului revine la valorile normale pentru data la care ne aflăm. Valorile calității aerului au fost aproape de zece ori mai mari decât cele normale pentru finele lunii august.

Potrivit măsurătorilor făcute în mai multe stații de măsurare din Iași arată că valorile au început deja să revină la normal. Asta după ce, la începutul săptămânii trecute, ele arătau că valorile concentrațiilor de PM10, adică particulele cu diametrul de până la 10 microni, atingeau 450 de micrograme/mc, în timp ce în ultimele zile, acestea ajung la circa 50 de micrograme/mc.

Ce au spus meteorologii, la câteva zile după apariția norului de praf.

Pentru a nu fi indusă o panică generală și pentru o informare corectă, meteorologii au venit cu un mesaj prin care să îi liniștească pe locuitori.

Publicitate

„Valorile crescute înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului Iaşi la indicatorul PM10 în perioada 23-27.08.2022 pot fi puse pe seama transportului masei de aer încărcată cu particule de praf saharian, dinspre est către vest-sud-vest, care s-a manifestat deasupra zonei noastre în acest interval de timp, conform informaţiilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie”, au declarat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași, potrivit Adevărul.
 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: impact.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Consiliul Concurenței cercetează o posibilă înțelegere făcută între cabinetele stomatologice. Practica „no-poach”

Publicat

Publicitate

Piața serviciilor stomatologice luată la control de Consiliul Concurenței. Înțelegere între cabinete prin practica „no-poach”O investigație privind o posibilă încălcare a legislației din domeniul concurenței de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România este derulată de Consiliul Concurenței, informează alba24.ro

Mai exact Consiliul Concurenței cercetează o posibilă înțelegere făcută între cabinetele stomatologice.

Este vorba despre o practică, denumită ‘no-poach’, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă.

Din acest motiv au fost efectuate inspecții inopinate la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România și la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Iași.

”Autoritatea de concurență deține indicii conform cărora Colegiul Medicilor Stomatologi ar fi stabilit onorarii minime pentru serviciile prestate de membrii săi. De asemenea, Consiliul Concurenței are suspiciuni că prin intermediul Colegiului s-ar fi introdus unele restricții privind recrutarea personalului de la un cabinet stomatologic la altul, cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă specializată în domeniul stomatologic și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.

Ce înseamnă practica ”no-poach”

Această practică, denumită ‘no-poach’, prin care nu se contactează, nu se recrutează și nu se angajează persoane care lucrează și/sau au lucrat la vreunul dintre cabinetele stomatologice concurente, elimină concurența reală de pe piață pentru atragerea angajaților, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă.

Publicitate

Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real”, se spune în comunicat.

În plus, există indicii conform cărora Colegiul Stomatologilor din România a impus cabinetelor stomatologice restricții privind acordarea de reduceri sau de alte avantaje materiale/facilități pentru atragerea sau fidelizarea pacienților.

”Amintim că Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor și practici concertate, care împiedică, restrâng ori denaturează concurența pe piața românească prin stabilirea prețurilor sau orice alte condiții de tranzacționare.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor”, subliniază reprezentanții Consiliului.

sursă foto: Imagine de JOSEPH SHOHMELIAN de la Pixabay

Citeste mai mult

Administratie

MATERNA BOTOȘANI – Sprijin financiar de peste 900.000 de lei pentru viitoarele mame

Publicat

Publicitate

Programul MATERNA, implementat de municipalitatea botoșăneană începând cu 1 iulie 2023, este foarte bine primit de către viitoarele mame.

În perioada ianuarie – decembrie 2024, Direcția de Asistență Socială Botoșani a asigurat instrumentarea a 326 de noi cereri pentru acordarea unui sprijin financiar femeilor însărcinate din municipiul Botoșani sub formă de Vouchere-MATERNA, conform HCL nr.292 din anul 2023. Valoarea totală a voucherelor acordate de la începutul programului a fost de 932.000 de lei.

De la începutul anului 2025, Direcția de Asistență Socială a primit 25 de cereri noi.

Succesul acestui program demonstrează că este în concordanță cu așteptările viitoarelor mame. Colegii din cadrul Direcției de Asistență Socială sunt pregătiți să instrumenteze noi cereri. Important este ca viitoarele mame să știe că sprijinul financiar nu este condiționat de nivelul veniturilor, a declarat viceprimarul Dana Bețenchi.

Programul MATERNA BOTOȘANI presupune acordarea unui sprijin financiar femeilor însărcinate pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale. Practic, femeile însărcinate din municipiul Botoșani, cu vârsta de peste 18 ani,  primesc un voucher în cuantum de 2.000 de lei, bani care pot fi folosiți pentru tratamente medicamentoase și analize medicale pentru monitorizarea sarcinii. Sprijinul financiar este acordat cu scopul creșterii natalității și susținerii familiilor. Fondurile necesare sunt alocate de la bugetul local, prin bugetul Direcției de Asistență Socială Botoșani, în limita bugetului aprobat cu această destinație. Banii sunt virați în două etape, 1.000 de lei, după săptămâna a 10-a de sarcină și 1.000 de lei, după săptămâna a 24-a de sarcină.

Actele necesare pentru includerea în program sunt:

Publicitate

cerere-tip

cerere-acord

copie după Cartea de Identitate a solicitantei

certificat fiscal emis de către Direcția Impozite și Taxe Locale Botoșani prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local

adeverință eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii sau copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente, după caz.

La intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină, viitoarele mame trebuie să revină cu o nouă adeverință de la medicul ginecolog, care atestă vârsta biometrică a sarcinii sau cu o copie a ecografiei morfologiei de sarcină trimestrul II, după caz.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânărul teolog Alexandru Pascal, din Botoșani, a primit hirotonia întru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

Publicat

Publicitate

În ultima duminică a lunii numită popular Gerar, 26 ianuarie 2025, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturată pericopa evanghelică despre convertirea vameșului Zaheu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul amenajat în preajma Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, aflată într-un amplu proces de restaurare. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și slujitori ai așezământului monahal, între care arhim. Serafim Grigoraș, starețul mănăstirii.

Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale a dialogat liturgic cu slujitorii Sfântului Altar, oferind răspunsurile la ecteniile și rugăciunile înălțate spre Dumnezeu. Este demn de menționat faptul că în această zi este pomenit Mitropolitul Iosif Naniescu care a înfiinţat la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru prima dată, o corală mixtă, sub bagheta compozitorului Gavriil Musicescu, el însuși fiind înzestrat cu o voce frumoasă, ce se făcea adeseori auzită în cadrul slujbelor bisericești.

La momentul rânduit, după Axion, tânărul teolog Alexandru Pascal a primit hirotonia întru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

În timpul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură despre întâlnirea emblematică dintre Iisus și Zaheu, mai marele vameșilor din Ierihon, a fost rostit de către protosinghelul Gherasim Soca de la Mănăstirea Putna.

Pornind de la contextul în care s-a petrecut evenimentul, și anume că Ierihonul, un oraș foarte vechi, dar rău famat între evrei, situat din punct de vedere geografic mult sub nivelul mării, preacuviosul părinte a făcut o paralelă între călătoria Mântuitorului, aflat în trecere prin acest oraș, spre Ierusalim și drumul pe care Domnul Hristos Îl face în istorie prin Întrupare, reflectată și în itinerarul duhovnicesc parcurs de fiecare dintre noi, „ridicându-ne din Ierihonul propriei vieți către pregustarea bucuriei Împărăției Sale, înlăuntrul inimii”. Mai mult, potrivit unor exegeți, vechimea și poziționarea sa, „cetatea finicilor”, cum era cunoscut Ierihonul, ar simboliza îmbătrânirea în păcate grele, în timp ce numele Zaheu, al cărui nume ar fi o abreviere de la evreiescul „zekaryā”, tâlcuit „Dumnezeu Își amintește”, astfel încât o interpretare a acestui episod evanghelic ar fi că „Dumnezeu Și-a amintit de omul căzut pradă păcatului, prin vicleșugul demonilor, și a plecat în căutarea lui, exponentul umanității fiind aici Zaheu.”

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lacul din Parcul „Mihai Eminescu”, municipiul Botoșani, cele două poduri și aleea de trecere vor intra în reabilitare

Publicat

Publicitate
Unul din punctele principale de atracție din Parcul „Mihai Eminescu” va intra în reabilitare.
Cu sprijinul partenerilor din Ivano-Frankivsk (Ucraina), Primăria Botoșani a accesat un proiect pe componenta verde, pe Programul Interreg Next România-Ucraina 2021-2027.
„Prin „Lacuri urbane: Sinergie transfrontalieră pentru conservarea ecosistemului acvatic”, în valoare totală de 420.000 de euro, vom reabilita lacul din parcul central, monumentul dedicat personalității „Carmen Sylva”, cele două poduri și aleea de trecere”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending